[ΖΗΤΑΩ] Επισκευή Video

Τοστιέρες - ψυγεία - τν - ήχος - εικονα κ.α
Κανόνες Δ. Συζήτησης
ΔΙΑΒΑΣΤΕ τους κανόνες για να αποφύγετε τη διαγραφή του λογαριασμού σας
Βοηθός για νέα μέλη Εδω
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
echelon2011
Οικονομική στήριξη
Οικονομική στήριξη
Νομός κατοικίας: Ν. Αττικής-Πειραιώς
Δήμος - Κοινότητα: Αθήνας
Φύλο: Άντρας
Τραπ. λογ/σμός: Πειραιώς
Επικοινωνία:

[ΖΗΤΑΩ] Επισκευή Video

Δημοσίευση από echelon2011 » 06 Μάιος 2025, 03:25

Χρειάζομαι κάποιον να μου επισκευάσει συσκευή VHS που δεν παίρνει μέσα την κασέτα. Το τμήμα που φορτώνει την ταινία γύρω από την κεφαλή λειτουργεί, το τράβηγμα της κασέτας είναι που δεν λαμβάνει χώρα. Στην πιο απλή περίπτωση υπάρχει πρόβλημα στον χρονισμό του μηχανισμού, ενδέχεται όμως και να έχει πρόβλημα ο πλαστικός άξονας του μοτέρ φόρτωσης. Ο κεντρικός ιμάντας είναι οδοντωτός και δεν νομίζω να έχει θέμα.

Άβαταρ μέλους
scorpiogr
VIP Member
VIP Member
Φύλο: Ζευγάρι
Παπούτσι: 42
Μπλούζα: XL
Τραπ. λογ/σμός: Eurobank
Επικοινωνία:

[ΖΗΤΑΩ] Re: Επισκευή Video

Δημοσίευση από scorpiogr » 06 Μάιος 2025, 09:27

echelon2011 έγραψε:
06 Μάιος 2025, 03:25
Χρειάζομαι κάποιον να μου επισκευάσει συσκευή VHS που δεν παίρνει μέσα την κασέτα. Το τμήμα που φορτώνει την ταινία γύρω από την κεφαλή λειτουργεί, το τράβηγμα της κασέτας είναι που δεν λαμβάνει χώρα. Στην πιο απλή περίπτωση υπάρχει πρόβλημα στον χρονισμό του μηχανισμού, ενδέχεται όμως και να έχει πρόβλημα ο πλαστικός άξονας του μοτέρ φόρτωσης. Ο κεντρικός ιμάντας είναι οδοντωτός και δεν νομίζω να έχει θέμα.
Φίλε Κωνσταντίνε, πολύ πιθανό το πρόβλημα να σχετίζεται με τον συγχρονισμό του μηχανισμού φόρτωσης, όπως ήδη υποψιάζεσαι. Σε συσκευές VHS, όταν η κασέτα δεν τραβιέται μέσα, ενώ ο μηχανισμός περιτύλιξης της ταινίας γύρω από την κεφαλή λειτουργεί, τότε συμβαίνουν συνήθως τα εξής:

Πιθανές αιτίες:
• Αποσυγχρονισμός του μηχανισμού μετάδοσης κίνησης — είτε λόγω λανθασμένης θέσης γραναζιών είτε επειδή κάποιος ιμάντας «πήδηξε» δόντια.

• Φθορά ή ράγισμα στον πλαστικό οδοντωτό άξονα του μοτέρ φόρτωσης, που δεν μπορεί πλέον να μεταδώσει σωστά την κίνηση.

• Φθορά σε μικροδιακόπτη (sensor) που "λέει" στη συσκευή ότι δεν έχει τοποθετηθεί σωστά η κασέτα (οπότε η συσκευή δεν ξεκινά τον μηχανισμό φόρτωσης).

• Αδρανής μηχανισμός εξαιτίας ξεραμένου γράσου ή κενών στις θέσεις ανάπαυσης των μοχλών.

Τι μπορείς να κάνεις:
☑ Αφαίρεσε το καπάκι της συσκευής και προσπάθησε να τοποθετήσεις την κασέτα ενώ κοιτάς τον μηχανισμό. Θα δεις αν ξεκινά να κατεβαίνει και μετά σταματά ή δεν αντιδρά καθόλου.

☑ Έλεγξε οπτικά τον πλαστικό άξονα του μοτέρ φόρτωσης. Αν έχει τζόγο ή ράγισμα, χρειάζεται αντικατάσταση (ίσως βρεις ανταλλακτικό από άλλη παλιά συσκευή).

☑ Έλεγξε τον οδοντωτό ιμάντα – ακόμη και αν φαίνεται εντάξει, μπορεί να έχει χάσει ελαστικότητα ή να «γλιστράει» ελαφρά κάτω από φορτίο.

☑ Καθάρισε και λίπανε με κατάλληλο γράσο (λευκό λιθίου ή teflon) σημεία τριβής στον μηχανισμό.

☑ Αν το πρόβλημα είναι χρονολόγιο (timing), χρειάζεται επανατοποθέτηση του μηχανισμού στην αρχική του θέση. Αυτό γίνεται με χειροκίνητη περιστροφή μέχρι να "κουμπώσουν" τα γρανάζια σε συγχρονισμό. Συνήθως υπάρχουν σημάδια (π.χ. βούλες σε γρανάζια) που δείχνουν πού πρέπει να σταθούν.

Αν δεν έχεις εμπειρία με αυτού του τύπου τις επισκευές, μπορεί να βοηθήσει ένα βίντεο με “VHS loading mechanism repair” απο το YouTube, ή αλλιώς μπορώ να σου δώσω συγκεκριμένα περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο που έχεις.

Θες να μου πεις ποια συσκευή ακριβώς είναι (μάρκα και μοντέλο);
ΕΔΩ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΜΟΥ
ΕΔΩ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΕΣ ΜΟΥ με παλιούς Η/Υ & Δίσκους Βινυλίου

Ίσως κάποιοι έχετε ένα παλιό υπολογιστή σε πατάρι η αποθήκη. Παλιά δυστυχώς πετάξαμε υπολογιστές & hardware θεωρώντας τα άχρηστα. Αυτοί οι υπολογιστές δεν πρόκειται να ξαναπαραχθούν. Βοηθήστε να διασωθούν και να μην πάνε στην ανακύκλωση.
Όσοι έχετε παλαιούς υπολογιστές, παιχνιδομηχανές, περιοδικά, περιφερειακά ή ότι έχει σχέση με συστήματα περασμένων ετών...θα ήθελα να τα διασώσω και να παρουσιαστούν σε εκθέσεις.Έτσι βοηθάτε να σωθεί ένα μηχάνημα και να γίνει έκθεμα για τις νέες γενιές.

Το λογαριασμό τον χρησιμοποιώ μαζί με τη γυναίκα μου
Το μέλος Lila_#7 είναι κόρη μου

Άβαταρ μέλους
negative
Υπέρβαση ορίου ζήτησης
50 60
Νομός κατοικίας: Ν. Εύβοιας
Δήμος - Κοινότητα: Ληλαντίων Εύβοιας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από negative » 06 Μάιος 2025, 11:36

Μπορώ να το δω αν θες. Αν είναι 90's μοντέλο το πιο πιθανό,όπως σωστά προαναφέρθηκε είναι να έχει σπάσει κάποιο γραναζακι. Αν είναι νεώτερο , βλέπουμε.Ευχαριστώ θα μπει μόνο αν δουλέψει αλλιώς θα χρεωθείς μόνο τα μεταφορικά μπρος-πισω. Οπότε αν θες στέλνεις pm.

Άβαταρ μέλους
echelon2011
Οικονομική στήριξη
Οικονομική στήριξη
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από echelon2011 » 06 Μάιος 2025, 14:06

Λοιπόν ο Scorpio έχει πέσει νομίζω μέσα στα πιο πολλά. Σας βάζω ένα βίντεο του πως λειτουργεί, για την πλάκα και το to know as better. Ο μηχανισμός φόρτωσης έπαιρνε μέσα την κασέτα και περιστασιακά την έπαιζε, μέχρι που κόλλησε η κασέτα. Έτσι ήταν η κατάσταση μέσα, και αναγκάστηκα να βγάλω την κασέτα αποσυνδέοντας ελαφρά τον μηχανισμό.

Εικόνα

Είναι ένα panasonic nv-hs900 (ο θόρυβος που ακούστηκε είναι ο Scorpio που λιποθύμησε μόλις το γκούγκλαρε). Ο Wave θα αναγνώρισε ήδη οτι είναι ο Κ Mechanism.

Αφαίρεσα την κασέτα με τον παρακάτω τρόπο

https://youtu.be/7wDWE8uZcnA?si=b0pjR-fvkoUQk4_V

Σύνηθες πρόβλημα σε αυτές τις συσκευές είναι το παρακάτω (στο β μέρος του βίντεο)
Ανταλλακτικό: Part number VDP1434

https://www.youtube.com/watch?v=pR9MNJbE9vQ&t=837s

wave
Diamond Member
Diamond Member
94 86
Νομός κατοικίας: Ν. Θεσσαλονίκης
Δήμος - Κοινότητα: Θεσσαλονίκης
Παπούτσι: 46
Μπλούζα: L
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από wave » 06 Μάιος 2025, 14:49

Εφόσον είναι SVHS αξίζει ένα εκατομμύριο τα εκατό να φτιαχτεί. Το retiming στο συγκεκριμένο μηχανισμό είναι σκέτος εφιάλτης, δεν το έχω κάνει ποτέ και δε θέλω να χρειαστεί να το κάνω. Μπορείς να βρεις κανένα μονοφωνικό της πλάκας με τον ίδιο ακριβώς Κ μηχανισμό και να προσπαθήσεις να κανιβαλισεις αυτό για να φτιάξεις το δικό σου. Ακόμα κι έτσι πάντως πρέπει να το λέει η ψυχή σου να ασχοληθείς. Αλλιώς καλύτερα να βρεις κάποιον από τους ελάχιστους που έχουν απομείνει στην Ελλάδα που γουστάρουν και ασχολούνται με παλιά βίντεο και ξέρουν τι κάνουν, έχουν εμπειρία για να το αναλάβουν

Άβαταρ μέλους
echelon2011
Οικονομική στήριξη
Οικονομική στήριξη
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από echelon2011 » 06 Μάιος 2025, 15:18

To πρόβλημα για εμένα με τις γνώσεις μαστροχαλαστή είναι πως να κάνω timing σε ένα μηχανισμό που πρέπει να τον αποσυνδέσω εντελώς από το σασί. Ότι και να δοκιμάζω με τον μηχανισμό εκτός, θα θέλει επανατοποθέτηση και έλεγχο. Ότι δοκιμάζω με τον μηχανισμό συνδεδεμένο, αφορά μόνο το γρανάζι που έδειξα στο βίντεο, δεν έχω αλλού πρόσβαση.

Θα βοηθούσε αν μπορούσα να καταλάβω αν ο άξονας του μοτέρ φόρτωσης λειτουργεί ή όχι. Υποθέτω οτι αυτό το μοτέρ τραβάει μέσα την κασέτα και τυλίγει την ταινία γύρω από την κεφαλή και ένα δεύτερο μοτέρ αναλαμβάνει τα υπόλοιπα. Αν αυτό ισχύει, τότε το μοτέρ λειτουργεί αφού η ταινία τυλίγεται γύρω από την κεφαλή και είναι απλά θέμα συγχρονισμού και αλλαγής του παραπάνω ανταλλακτικού.

Στην φώτο παρακάτω φαίνεται πως ο μηχανισμός έχει αριστερά και κάτω το μοτέρ φόρτωσης.

Εικόνα

Άβαταρ μέλους
echelon2011
Οικονομική στήριξη
Οικονομική στήριξη
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από echelon2011 » 06 Μάιος 2025, 16:28

Έβγαλα τον μηχανισμό, επισκεύασα το πλαστικό μέρος μετάδοσης της κίνησης με κόλλα στιγμής γιατί ήταν όντως σπασμένο, το συναρμολόγησα, αλλά πάλι στα ίδια είμαστε.

Άβαταρ μέλους
echelon2011
Οικονομική στήριξη
Οικονομική στήριξη
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από echelon2011 » 06 Μάιος 2025, 16:30

negative έγραψε:
06 Μάιος 2025, 11:36
Μπορώ να το δω αν θες. Αν είναι 90's μοντέλο το πιο πιθανό,όπως σωστά προαναφέρθηκε είναι να έχει σπάσει κάποιο γραναζακι. Αν είναι νεώτερο , βλέπουμε.Ευχαριστώ θα μπει μόνο αν δουλέψει αλλιώς θα χρεωθείς μόνο τα μεταφορικά μπρος-πισω. Οπότε αν θες στέλνεις pm.
Με βάση τα παραπάνω να στο στείλω να το δεις;

Άβαταρ μέλους
negative
Υπέρβαση ορίου ζήτησης
50 60
Νομός κατοικίας: Ν. Εύβοιας
Δήμος - Κοινότητα: Ληλαντίων Εύβοιας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από negative » 06 Μάιος 2025, 17:27

echelon2011 έγραψε:
06 Μάιος 2025, 16:30
negative έγραψε:
06 Μάιος 2025, 11:36
Με βάση τα παραπάνω να στο στείλω να το δεις;
Ναι. Στειλε μου pm ;)

Άβαταρ μέλους
echelon2011
Οικονομική στήριξη
Οικονομική στήριξη
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από echelon2011 » 07 Μάιος 2025, 21:08

Ετοίμασα την συσκευή και βάζω εδώ και οδηγίες αποσυναρμολόγησης, βάσει του τι έκανα εγώ με την ελάχιστη μου εμπειρία από βίντεο. Ο πλαστικός άξονας μετάδοσης της κίνησης του μοτέρ φόρτωσης, είχε ένα σπάσιμο όπως στο βίντεο επισκευής παραπάνω. Τον καθάρισα με degreaser και τον κόλλησα με κόλλα στιγμής και έδειχνε να είναι σταθερός επάνω στο μοτέρ. Το μοτέρ όμως δεν το ακούω να γυρίζει. Ένας οπτικός αισθητήρας που έχω επισημάνει στην φωτογραφία, ανιχνεύει την είσοδο κασέτας, και ξεκινά την φόρτωση γύρω από την κεφαλή.,
Το δέμα θα φύγει αύριο.

Εικόνα Εικόνα

Απάντηση

Επιστροφή στο “(Αττική) Άλλες ηλεκτρικές & ηλεκτρονικές συσκευές”