Το πείραμα του Μίλγκραμ.....Διαβάστε και θα καταλάβετε πολλά

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Διαβάστε τους κανόνες της κατηγορίας
Αν βρείτε κάποιο θέμα που δεν ισχύει πλέον παρακαλούμε πατήστε την αναφορά για να το ελέγξουμε και να το σβήσουμε
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
chris1lap
VIP Member
VIP Member
Δημοσιεύσεις: 3707
Εγγραφή: 28 Μαρ 2010, 14:03
Νομός κατοικίας: Ν. Θεσσαλονίκης
Δήμος - Κοινότητα: Εχεδώρου Θεσσαλονίκης
Φύλο: Άντρας
Παπούτσι: 41
Μπλούζα: L
Τραπ. λογ/σμός: Eurobank-TTbank
Επικοινωνία:

Το πείραμα του Μίλγκραμ.....Διαβάστε και θα καταλάβετε πολλά

Δημοσίευση από chris1lap » 04 Νοέμ 2012, 20:06

Το πείραμα του Μίλγκραμ είναι ένα από τα πιο γνωστά αντιδεοντολογικά πειράματα της ψυχολογίας, ουσιαστικά μια «φάρσα» που ξεγύμνωσε την ανθρώπινη ψυχή.....
Το 1961, ο είκοσι εφτάχρονος Στάνλει Μίλγκραμ, επίκουρος καθηγητής ψυχολογίας στο Γέιλ, αποφάσισε να μελετήσει την υπακοή στην εξουσία.

Είχαν περάσει λίγα μόνο χρόνια από τα φρικτά εγκλήματα των Ναζί και γινόταν μια προσπάθεια κατανόησης της συμπεριφοράς των απλών στρατιωτών και αξιωματικών των SS, οι οποίοι είχαν εξολοθρεύσει εκατομμύρια αμάχων.

Η ευρέως αποδεκτή εξήγηση –πριν το πείραμα του Μίλγκραμ- ήταν η αυταρχική τευτονική διαπαιδαγώγηση και η καταπιεσμένη –κυρίως σεξουαλικά- παιδική ηλικία των Γερμανών.

Όμως ο Μίλγκραμ ήταν κοινωνικός ψυχολόγος και πίστευε ότι αυτού του είδους η υπακοή –που οδηγεί στο έγκλημα- δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα μόνο της προσωπικότητας, αλλά περισσότερο των πιεστικών συνθηκών.
Και το απέδειξε κάνοντας τη «φάρσα» του.

Τα υποκείμενα του πειράματος ήταν εθελοντές, κυρίως φοιτητές, οι οποίοι καλούνταν έναντι αμοιβής να συμμετέχουν σε ένα ψυχολογικό πείραμα σχετικό με τη μνήμη.

Χώριζε τους φοιτητές σε ζεύγη και –μετά από μια εικονική κλήρωση- ο ένας έπαιρνε το ρόλο του «μαθητευομένου» και ο άλλος του «δασκάλου».

Ο έκπληκτος «μαθητευόμενος» δενόταν χειροπόδαρα σε μια ηλεκτρική καρέκλα και του περνούσαν ηλεκτρόδια σε όλο το σώμα. Έπειτα του έδιναν να μάθει δέκα ζεύγη λέξεων.

Ο «δάσκαλος», από την άλλη, καθόταν μπροστά σε μια κονσόλα ηλεκτρικής γεννήτριας. Μπροστά του δέκα κουμπιά με ενδείξεις: «15 βολτ, 30 βολτ, 50 βολτ κλπ.» Το τελευταίο κουμπί έγραφε: «450 βολτ. Προσοχή! Κίνδυνος!»

Πίσω από το «δάσκαλο» στεκόταν ο πειραματιστής, ο υπεύθυνος του πειράματος.

(Και περνάμε σε ενεστώτα για να γίνουμε μέτοχοι της στιγμής.)

«Θα λέτε την πρώτη λέξη από τα ζεύγη στο μαθητευόμενο. Αν κάνει λάθος θα σηκώσετε το πρώτο μοχλό και θα υποστεί ένα ηλεκτροσόκ 15 βολτ. Σε κάθε λάθος θα σηκώνετε τον αμέσως επόμενο μοχλό», λέει ο πειραματιστής και ο «δάσκαλος» αισθάνεται ήδη καλά που δεν του έτυχε στην κλήρωση ο άλλος ρόλος.

Το πείραμα ξεκινάει. Ο «δάσκαλος» λέει τις λέξεις από το μικρόφωνο. Ο «μαθητευόμενος», ήδη τρομαγμένος, απαντάει σωστά, αλλά όχι για πολύ.

Μόλις κάνει το πρώτο λάθος ο «δάσκαλος» γυρνάει να κοιτάξει τον πειραματιστή. Εκείνος του λέει να προχωρήσει στο πρώτο ηλεκτροσόκ. Ο «δάσκαλος» υπακούει.

15 βολτ δεν είναι πολλά, αλλά ο «μαθητευόμενος» έχει αλλάξει ήδη γνώμη. Παρ’ όλα αυτά απαντάει σωστά σε άλλη μια ερώτηση, αλλά στο επόμενο λάθος δέχεται 30 βολτ.

«Αφήστε να φύγω», λέει ο «μαθητευόμενος» που δεν μπορεί να λυθεί. «Δε θέλω να συμμετάσχω σε αυτό το πείραμα.»

Ο «δάσκαλος» κοιτάει τον πειραματιστή. Εκείνος του κάνει νόημα να συνεχίσει.

Τα βολτ αυξάνονται και τώρα πια ο πόνος είναι εμφανής στο πρόσωπο του «μαθητευόμενου», που εκλιπαρεί να τον αφήσουν ελεύθερο.

Στα 200 βολτ ταρακουνιέται ολόκληρος. Ο «δάσκαλος» πριν κάθε ηλεκτροσόκ γυρνάει να κοιτάξει τον πειραματιστή. Εκείνος, με σταθερή φωνή, του λέει ότι το πείραμα πρέπει να συνεχιστεί.

Ο «δάσκαλος» συνεχίζει να βασανίζει έναν άγνωστο, έναν απλό φοιτητή που κλαίει, ζητάει τη βοήθεια του Θεού και παρακαλεί να τον λυπηθούν. Δεν μπορεί πια να απαντήσει στις ερωτήσεις, αλλά ο πειραματιστής λέει στο «δάσκαλο»:

«Τη σιωπή την εκλαμβάνουμε ως αποτυχημένη απάντηση και συνεχίζουμε με την τιμωρία.»

Στα 345 βολτ ο «μαθητευόμενος» τραντάζεται ολόκληρος, ουρλιάζει και χάνει τις αισθήσεις του.

Ο «δάσκαλος», ιδρωμένος και με τα χέρια του να τρέμουν, κοιτάει τον πειραματιστή.

«Μην ανησυχείτε», λέει εκείνος, «το πείραμα είναι απολύτως ελεγχόμενο... Συνεχίστε με τον τελευταίο μοχλό.»

«Μα είναι λιπόθυμος», λέει ο «δάσκαλος».

«Δεν έχει καμιά σημασία. Το πείραμα πρέπει να ολοκληρωθεί. Συνεχίστε με τον τελευταίο μοχλό.»

Πόσοι από τους εθελοντές έφτασαν ως τον τελευταίο μοχλό;

Πριν ξεκινήσει το πείραμα του ο Μίλγκραμ είχε κάνει μια «δημοσκόπηση» ανάμεσα στους ψυχιάτρους και στους ψυχολόγους, ρωτώντας ‘τους τι ποσοστό των εθελοντών θα έφτανε ως τον τελευταίο μοχλό.

Σχεδόν όλοι απάντησαν ότι κανείς δε θα έφτανε ως τον τελευταίο μοχλό, πέρα ίσως από κάποια άτομα με κρυπτοσαδιστικές τάσεις, καθαρά παθολογικές.

Δυστυχώς έκαναν λάθος.

Μόλις το 5% των «δασκάλων» αρνήθηκαν εξ’ αρχής να συμμετάσχουν σε ένα τέτοιο πείραμα και αποχώρησαν –συνήθως βρίζοντας τον πειραματιστή.

Το υπόλοιπο 95% προχώρησε πολύ το πείραμα, πάνω από τα 150 βολτ.

Και το 65%... Έφτασε μέχρι τον τελευταίο μοχλό, τα πιθανότατα θανατηφόρα 450 βολτ!

Που έγκειται η φάρσα;

Ο «μαθητευόμενος» δεν ήταν φοιτητής, αλλά ηθοποιός, που είχε προσληφθεί από το Μίλγκραμ για αυτόν ακριβώς το «ρόλο».

Δεν υπήρχε ηλεκτρισμός ούτε ηλεκτροσόκ. Ο ηθοποιός υποκρινόταν.

Το μοναδικό πειραματόζωο ήταν ο «δάσκαλος».

Όμως τα αποτελέσματα ήταν αληθινά: Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων θα υπακούσει και θα βασανίσει –ίσως και θα σκοτώσει- έναν άγνωστο του, αρκεί να δέχεται εντολές από κάποιον με κύρος (στην προκειμένη περίπτωση επιστημονικό) και ταυτόχρονα να αισθάνεται ότι δεν τον βαρύνει η ευθύνη για ό,τι συμβεί –αφού εκείνος «απλά ακολουθούσε τις διαταγές».

Και φυσικά οι περισσότεροι από εμάς θα σκεφτούν όταν μάθουν για αυτό το πείραμα: «Εγώ αποκλείεται να έφτανα ως τον τελευταίο μοχλό.»

Όμως δείτε τι συμβαίνει στην κοινωνία μας, κάθε μέρα.

Ο υπάλληλος της ΔΕΗ που δέχεται να κόψει το ρεύμα από έναν άνεργο ή άπορο, ξέροντας ότι έτσι τον ταπεινώνει, τον υποβάλει σε ένα διαρκές βασανιστήριο και πιθανότατα θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του, ανήκει στο 65% του τελευταίου μοχλού. Και δεν είναι καθόλου κρυπτοσαδιστής. Απλά ακολουθάει τις εντολές που του έδωσαν.

Ο υπάλληλος του σούπερ-μάρκετ που σου δίνει το χαλασμένο ψάρι και σε διαβεβαιώνει ότι είναι φρέσκο (μιλώ εξ’ ιδίας πείρας, ως αγοραστής) δε σε μισεί, παρότι γνωρίζει ότι μπορεί να πάθεις και δηλητηρίαση. Απλώς ακολουθάει εντολές.

Ο αστυνομικός ο οποίος ραντίζει με χημικά τους διαδηλωτές δεν είναι κρυπτοσαδιστής –αν και πολλοί θα διαφωνήσουν στο συγκεκριμένο παράδειγμα. Απλώς κάνει τη δουλειά του.

Ο υπάλληλος της εφορίας ή της τράπεζας που υπογράφει την κατάσχεση κάποιου σπιτιού για 1.000 ευρώ χρέος, θα έφτανε ως τον τελευταίο μοχλό στο πείραμα. Γιατί υπακούει.

Ο πολιτικός που υπογράφει το μνημόνιο το οποίο οδηγεί ένα ολόκληρο έθνος στην εξαθλίωση του νεοφιλελευθερισμού θα έφτανε μέχρι τον τελευταίο μοχλό. Και αυτός υπακούει, σε εντολές πολύ πιο ισχυρές από εκείνες του πειραματιστή με την άσπρη φόρμα.

Αν όμως δούμε το πείραμα του Μίλγκραμ από την ανθρωπιστική-ηθική του πλευρά (από την πλευρά του 5% που αρνήθηκε να υπακούσει) θα καταλάβουμε ότι κανένας δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Αν σε διατάζουν να κάνεις κάτι που προκαλεί κακό στον άλλον, στο συμπολίτη σου, σε έναν μετανάστη, σε έναν άνθρωπο (ή σε ένα ζώο, αλλά αυτό περιπλέκει πολύ τα πράγματα, εφόσον συνεχίζουμε να τρώμε κρέας), πρέπει να αρνηθείς να υπακούσεις. Ακόμα κι αν χάσεις το μπόνους παραγωγικότητας, την προαγωγή, την επανεκλογή, τη δουλειά σου.

Μόνο όταν θα είμαστε έτοιμοι να αρνηθούμε να υπακούσουμε στις «μικρές» και καθημερινές εντολές βίας –με τις οποίες οι περισσότεροι ασυνείδητα συμμορφωνόμαστε, μόνο όταν θα είμαστε έτοιμοι να προβούμε σε μια γενικευμένη και μέχρι τέλους πολιτική, κοινωνική, καταναλωτική ανυπακοή, μόνο όταν μάθουμε να συμπεριφερόμαστε ως αυτεξούσιοι άνθρωποι και όχι ως ανεύθυνοι υπάλληλοι, μόνο τότε θα μπορέσουμε να γκρεμίσουμε τη λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού που μας θέλει υπάνθρωπους, υπάκουους και υπόδουλους.

Και μια τελευταία παρατήρηση:

Τα υποκείμενα του πειράματος του Μίλγκραμ, οι εθελοντές φοιτητές, μάθαιναν από εκείνον ποιος ήταν ο στόχος του πειράματος. Μάθαιναν ότι ο «μαθητευόμενος» ήταν ηθοποιός και ότι δεν είχε ποτέ υποστεί ηλεκτροσόκ.

Ο Μίλγκραμ το έκανε αυτό για να τους ανακουφίσει, αλλά πέτυχε το ακριβώς αντίθετο.

Αυτοί οι άνθρωποι, ειδικά το 65% που είχε φτάσει ως τον τελευταίο μοχλό, πέρασαν την υπόλοιπη ζωή τους κυνηγημένοι από τις Ερινύες της πράξης τους. Γιατί συνειδητοποίησαν ότι δεν ήταν τόσο αθώοι και τόσο «καλοί» όσο ήθελαν να πιστεύουν για τον εαυτό τους.
απο το himaira.blogspot.com
* Προηγούνται όσοι παραλαμβάνουν άμεσα με συνάντηση.
* Άμεση παραλαβή από Διαβατά ή κάποια γειτονική περιοχή κατόπιν συνεννόησης.
* στείλτε πμ μετά απο δήλωση ενδιαφεροντος .
* Τα πράγματα που ζητάω δεν ειναι πάντα για δική μου προσωπική χρήση , αλλά & για άτομα που τυχαίνει να γνωρίζω οτι χρήζουν ανάγκης & δεν γνωρίζουν ή δεν εχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο!
Εικόνα

ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΜΟΥ


Άβαταρ μέλους
κριστινα
Diamond Member
Diamond Member
60 66
Δημοσιεύσεις: 668
Εγγραφή: 28 Μάιος 2012, 22:59
Νομός κατοικίας: Ν. Αττικής-Πειραιώς
Δήμος - Κοινότητα: Αετομηλίτσης Ιωαννίνων
Φύλο: Κορίτσι
Επικοινωνία:

Re: Το πείραμα του Μίλγκραμ.....Διαβάστε και θα καταλάβετε π

Δημοσίευση από κριστινα » 04 Νοέμ 2012, 22:30

ευχαριστουμε,πολυ ενδιαφερον

μαρία2
VIP Member
VIP Member
81 73
Δημοσιεύσεις: 1675
Εγγραφή: 01 Νοέμ 2008, 15:34
Νομός κατοικίας: Ν. Αττικής-Πειραιώς
Δήμος - Κοινότητα: Νέας Ιωνίας Αττικής
Φύλο: Γυναίκα
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία:

Re: Το πείραμα του Μίλγκραμ.....Διαβάστε και θα καταλάβετε π

Δημοσίευση από μαρία2 » 04 Νοέμ 2012, 23:01Σε βιντεάκι

Άβαταρ μέλους
gitsaki
Silver Member
Silver Member
6
Δημοσιεύσεις: 43
Εγγραφή: 09 Οκτ 2011, 23:47
Νομός κατοικίας: Ν. Αχαΐας
Δήμος - Κοινότητα: Ολύμπου Καρπάθου Δωδεκανήσου
Φύλο: Γυναίκα
Παπούτσι: 39
Μπλούζα: M
Επικοινωνία:

Re: Το πείραμα του Μίλγκραμ.....Διαβάστε και θα καταλάβετε π

Δημοσίευση από gitsaki » 05 Νοέμ 2012, 01:31

...και πολύ ωραία η συσχέτιση με τη σημερινή εποχή, στην οποία οι περισσότεροι δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς "αφεντικό" πάνω απ'το κεφάλι τους.

Άβαταρ μέλους
potaphkatsarida
Diamond Member
Diamond Member
49 32
Δημοσιεύσεις: 522
Εγγραφή: 25 Δεκ 2011, 20:49
Νομός κατοικίας: Ν. Αττικής-Πειραιώς
Δήμος - Κοινότητα: Αγαθονησίου Δωδεκανήσου
Φύλο: Γυναίκα
Επικοινωνία:

Re: Το πείραμα του Μίλγκραμ.....Διαβάστε και θα καταλάβετε π

Δημοσίευση από potaphkatsarida » 25 Δεκ 2012, 05:41

Ψάξε αν θες και για το πείραμα φυλάκισης του Στανφορντ, του Ζιμπάρντο..μετά απ' αυτά τα 2 πειράματα ουσιαστικά αποφασίστηκε να καταργηθούν επίσημα πλέον τα πειράματα σε ανθρώπους..
"Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν πραγματικά ελευθερία, επειδή η ελευθερία προϋποθέτει ανάληψη ευθύνης, και οι περισσότεροι άνθρωποι τρέμουν την ανάληψη ευθύνης..." - Ζίγκμουντ Φρόυντ, 1856-1939, Αυστριακός ψυχίατρος

Δεν τηρώ σειρά προτεραιότητας

Οι αγγελίες μου: http://1gr.me/Etom0

Άβαταρ μέλους
potaphkatsarida
Diamond Member
Diamond Member
49 32
Δημοσιεύσεις: 522
Εγγραφή: 25 Δεκ 2011, 20:49
Νομός κατοικίας: Ν. Αττικής-Πειραιώς
Δήμος - Κοινότητα: Αγαθονησίου Δωδεκανήσου
Φύλο: Γυναίκα
Επικοινωνία:

Re: Το πείραμα του Μίλγκραμ.....Διαβάστε και θα καταλάβετε π

Δημοσίευση από potaphkatsarida » 25 Δεκ 2012, 05:46

Ααα και πάνω στο "Ο αστυνομικός ο οποίος ραντίζει με χημικά τους διαδηλωτές δεν είναι κρυπτοσαδιστής –αν και πολλοί θα διαφωνήσουν στο συγκεκριμένο παράδειγμα. Απλώς κάνει τη δουλειά του."
Ο αστυνομικός, γνωρίζει πολύ καλά πριν μπει στη σχολή που θα πάει ότι θα δέχεται αντίστοιχες εντολές, αλλά πολύ ευχαρίστως πουλάει την ψυχή του στο διάολο για τα προς το ζην και τσακίζει στο ξύλο ΣΑΔΙΣΤΙΚΟΤΑΤΑ - γιατί από ένα σημείο κι έπειτα, είμαστε υπεύθυνοι για ο,τι κάνουμε - τον κάθε κακομοίρη που πάει να διαμαρτυρηθεί για το κοινό όφελος...
"Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν πραγματικά ελευθερία, επειδή η ελευθερία προϋποθέτει ανάληψη ευθύνης, και οι περισσότεροι άνθρωποι τρέμουν την ανάληψη ευθύνης..." - Ζίγκμουντ Φρόυντ, 1856-1939, Αυστριακός ψυχίατρος

Δεν τηρώ σειρά προτεραιότητας

Οι αγγελίες μου: http://1gr.me/Etom0

Άβαταρ μέλους
Ανθούλα Σπυρίδων
Οικονομική στήριξη
Οικονομική στήριξη
9 9
Δημοσιεύσεις: 199
Εγγραφή: 08 Ιούλ 2018, 20:12
Νομός κατοικίας: Ν. Θεσσαλονίκης
Δήμος - Κοινότητα: Θεσσαλονίκης
Φύλο: Γυναίκα
Παπούτσι: 40
Μπλούζα: M
Τραπ. λογ/σμός: Εθνική
Επικοινωνία:

Re: Το πείραμα του Μίλγκραμ.....Διαβάστε και θα καταλάβετε π

Δημοσίευση από Ανθούλα Σπυρίδων » 26 Ιούλ 2018, 15:38

potaphkatsarida έγραψε:
25 Δεκ 2012, 05:46
Ααα και πάνω στο "Ο αστυνομικός ο οποίος ραντίζει με χημικά τους διαδηλωτές δεν είναι κρυπτοσαδιστής –αν και πολλοί θα διαφωνήσουν στο συγκεκριμένο παράδειγμα. Απλώς κάνει τη δουλειά του."
Ο αστυνομικός, γνωρίζει πολύ καλά πριν μπει στη σχολή που θα πάει ότι θα δέχεται αντίστοιχες εντολές, αλλά πολύ ευχαρίστως πουλάει την ψυχή του στο διάολο για τα προς το ζην και τσακίζει στο ξύλο ΣΑΔΙΣΤΙΚΟΤΑΤΑ - γιατί από ένα σημείο κι έπειτα, είμαστε υπεύθυνοι για ο,τι κάνουμε - τον κάθε κακομοίρη που πάει να διαμαρτυρηθεί για το κοινό όφελος...
Γεια σου αγαπητό μέλος (ΝΑΙ Αγαπητόοο!!) ποταπή κατσαρίδα.(potaphkatsarida)

Πίστεψέ με ήταν πολύ δύσκολο να γράψω το όνομα "αγαπητό" και "κατσαρίδα" τόσο κοντά, δίπλα - δίπλα.

Έχω φοβία και έχω εντυπωσιαστεί με την επίδραση που έχει επάνω μου η φωτογραφία που έβαλες, το άβαταρ με την λυπημένη κατσαριδούλα που λέει ότι κανείς δεν την αγαπάει. Με έκανε να νιώσω συμπάθεια, αλλά και τόσο κακιά που δεν τις αγαπούσα. Δεν λέω ότι τώρα πλέον θα κάνω και παρέα μαζί τους, αλλά με βοήθησες να αναθεωρήσω τη φοβία μου για τις κατσαρίδες. Καταρχήν προτείνω να τις δώσουμε άλλο όνομα στις κατσαριδούλες, διότι το όνομά τους από μόνο του, παραπέμπει σε σκότωμά τους, διότι προέρχεται από τον θόρυβο που κάνουν όταν τις τζαλιάζουμε, (κα-κραουτσ).

Σε παρακαλώ θερμά αν γίνεται να μου στείλεις τη φώτο από το άβαταρ για να την φωτοτυπήσω και να τη βάλω στην κουζίνα μου. Μιλάω σοβαρά, πιστεύω θα με βοηθήσει.

Είμαστε όπως βλέπετε, αυτήν τη στιγμή, ένα ζωντανό παράδειγμα ψυχολογικού πειράματος.

Πάντως το όλο θέμα από την αρχή μέχρι και το τέλος και της δικής μου δημοσίευσης, πραγματικά χρειάζεται να έχει κάποιος γερό στομάχι για να το διαβάσει αχαχαχαχχαχα!!! :lol:

Περιμένω την φωτο για να την εκτυπώσω και να την αφισοκολλήσω στην κουζίνα μου.

Θα σας ενημερώνω για το πως προχωράει το πέιραμα. (>Αφού την αφισοκολλήσω, περάσει λίγο διάστημα (ή και πολύυυυυ) μέχρι να το χωνέψω, και μέχρι να το δεχτεί και το υποσυνείδητό μου, καθώς πλέον η κραυγή μου βγαίνει αντανακλαστικά στην παρουσία τους). :mm:

Θα το ονομάσουμε το πείραμα της ποταπής κατσαρίδας... Συμφωνείτε;

Γιατί να τις φοβόμαστε. Απλά αναγνωρίζουμε ότι δεν μας κάνει καλό να συνυπάρχουμε λόγω μικροβίων. Πλέον για να μην τις σκοτώνω, βρήκα μια συσκευή που λειτουργεί με υπέρηχους και τις κάνει να μην πλησιάζουν. Έχω κάμποσο καιρό να δω κατσαρίδα.

Περιμένω προτάσεις για νέο όνομα για αυτά τα μικρά παρεξηγημένα πλασματάκια. Και αυτά Του Θεού είναι.

Το τεστ με το ψυχολογικό πείραμα και όλοι έπειτα οι σχολιασμοί, νομίζω ότι χρειάζεται να το δημοσιεύσουμε όπου βρούμε και σταθούμε, να το δούνε όλοι. Ίσως να μας βοηθήσει να θυμηθούμε ότι μπορούμε να είμαστε καλοί άνθρωποι, να είμαστε ο εαυτός μας, αυτό που μας αρέσει να βλέπουμε σε εμάς. Μπορούμε να τους σταματήσουμε να μας εξουσιάζουνε και να μας κάνουνε να μην αγαπάμε αυτό που βλέπουμε σε εμάς.

Θα προσπαθήσω να φτάσω σε σημείο να τις βάζω στην χουφτίτσα μου και να τις πετάω από το μπαλκόνι, αντί να τις σκοτώνω. (Δεν υπόσχομαι βέβαια τίποτα.... :roll: )

Σας τοποθετώ ένα ερώτημα τροφή για σκέψη....

Όπως εμένα με τις κατσαρίδες, που πλέον πέρασε στο υποσυνείδητο ότι χρειάζεται να γίνω φονιάς τους, για να επιβιώσω (λες και θα με φάνε οι καημένες, μια σταλιά μικράκια...).....
Πόσο θα ζοριστούμε να ξεριζώσουμε άλλες φοβίες μας, όλοι μας, μέσα από το υποσυνείδητό μας...

Μπορεί να ζοριστούμε αλλά είμαι σίγουρη ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε!

Φοβίες που μας τοποθέτησαν όλοι εκείνοι που ευχαριστιούνται σαδιστικά να βλέπουν όλον τον κόσμο να διώχνει την ευτυχία, την χαρά και την αγάπη από μέσα τους. Δεν τους νοιάζουν τα χρήματά μας. Τους νοιάζει να μην ζούμε με χαρά και αγάπη. Έχουν καταφέρει να μας κάνουν να μπερδεύουμε την αγάπη με το μίσος. Μας βγαίνει πλέον αντανακλαστικά. Είμαστε όλοι ένα παγκόσμιο πείραμα. Το πείραμα είναι πόσο γρήγορα θα ψοφήσουμε από μόνοι μας, μή έχοντας μέσα μας καλοσύνη και αγάπη, για τους συνανθρώπους μας, αγάπη για τους εαυτούς μας, αγάπη για τη Ζωή, αγάπη για Τον Θεό, αγάπη για τον ίδιο τον λόγο της δημιουργίας μας, της ύπαρξής μας. Μας ξεγέλασαν και μπήκαμε στο πείραμα, όμως μπορούμε να βγούμε ανά πάσα στιγμή και να κάνουμε κινήσεις που θα μας βοηθήσουν να ζήσουμε με αγάπη και αρμονία μεταξύ μας, ισότητα, αλληλεγγύη, αλλά και αναγνωρισιμότητα και σεβασμό της διαφορετικότητας μεταξύ μας. Είμαστε όλοι μας τόσο ξεχωριστοί αλλά και τόσο όμοιοι μεταξύ μας, αλληλένδετοι. Τόση ηρεμία μέσα μας και γαλήνη, χαρά, ενθουσιασμό και δημιουργία, όταν τα έχουμε καλά με τον εαυτό μας και με τους άλλους, όταν αγαπάμε και αγκαλιάζουμε κάθε μας ατέλεια σε εμάς και στους άλλους. Κάθε μας ατέλεια μας κάνει να είμαστε τόσο τέλειοι.....

Καταλαβαίνω ότι τρώμε κρέας για να ζήσουμε σκοτώνοντας ζωάκια. Καταλαβαίνω ότι ξεριζώνουμε τα λαχανικά και φρούτα. Και αυτά έχουν ψυχούλα, κάποιοι καταλαβαίνουν τα συναισθήματά τους.... (είναι υπερφυσικό χάρισμα κάποιων). Όμως βοηθούνε να θρέψουν τον άνθρωπο (ελπίζω σε εκείνη την ημέρα που θα θρεφόμαστε μονάχα με ήλιο και με αγάπη). Καταλαβαίνω να τζαλιάσει κάποιος μια κατσαρίδα, για να μην πάει στο φαγητό του και το μολύνει., μιας που δεν βρήκαμε τρόπο ακόμα να τις εξηγήσουμε ότι δεν γίνεται να συνυπάρχουμε. Το ίδιο μας το είδος όμως, να το σκοτώνουμε με τόσο ψυχολογικούς τρόπους... Είναι απαράδεκτο. Κάθε φορά που στεναχωρούμε κάποιον, κάθε φορά που κάποιος μας στεναχωρεί, δημιουργούμε φθορά στο σώμα μας. Η στεναχώρια-φόβος-πόνος-άγχος προμηνύει πιθανά θέματα υγείας. Και πάει αλυσίδα και αντανακλάται σε ολόκληρη τη Γη. Το φαινόμενο της πεταλούδας... Ένα μικρό φτερούγισμα της πεταλούδας στην μια άκρη της Γης, μπορεί να δημιουργήσει έναν ανεμοστρόβυλο στην άλλη άκρη της Γης. Είμαστε όλοι μας σαν τις πεταλούδες. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε αλληλένδετοι και πολύ σημαντικοί ο καθένας μας ξεχωριστά. Μόλις καταφέρουμε να είμαστε χαρούμενοι και ανάλαφροι με τον εαυτό μας και με τους άλλους, θα δούμε θαύματα να συμβαίνουν γύρω μας. :wink:


ΥΓ:"Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν πραγματικά ελευθερία, επειδή η ελευθερία προϋποθέτει ανάληψη ευθύνης, και οι περισσότεροι άνθρωποι τρέμουν την ανάληψη ευθύνης..." - Ζίγκμουντ Φρόυντ, 1856-1939, Αυστριακός ψυχίατρος

Ο κύριος Ζίγκμουντ Φρόυντ, το είπε λάθος. Ναι λάθος!!! Είπε την μισή αλήθεια. Όλη η αλήθεια είναι η παρακάτω: "Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν πραγματικά ελευθερία, επειδή η ελευθερία προϋποθέτει ανάληψη ευθύνης, και οι περισσότεροι άνθρωποι τρέμουν (όχι την ανάληψη ευθύνης).... Οι περισσότεροι άνθρωποι τρέμουν ότι αν κάνουν κάποιο λάθος χωρίς να το θέλουν, θα τους τιμωρήσουν! Όμως είναι λογικό να κάνουμε λάθη, καθώς άνθρωποι είμαστε και ολοένα μπορούμε να γίνουμε και καλύτεροι, άνθρωπος=άνω-θρώσκω που σημαίνει κοιτάω ψηλά, προοδεύω, γίνομαι καλύτερος, και αυτό αυτόματα σημαίνει ότι μπορώ να γίνω καλύτερος, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τώρα που δεν είμαι ακόμα "καλύτερος" ότι χρειάζεται να τιμωρηθώ. Αφήστε με να είμαι άνθρωπος και μην με τιμωρείτε για αυτό. Θα με δείτε να αναλαμβάνω ευθύνες, θα με δείτε να πόσο καλύτερος άνθρωπος μπορώ να γίνω. Με τρομοκρατήσατε με την τιμωρία, κράτος με απειλή έξωσης, φυλακής, πολέμου, θρησκεία που παραποιεί τα λόγια αγάπης, ο Χριστός μάλωνε με τους Φαρισαίους και Γραμματείς που Του έλεγαν ότι ο Θεός θα Τον τιμωρήσει και Εκείνος έλεγε, οι αμαρτίες σου συγχωρέθηκαν. Ο Θεός αγαπάει αν μετανοούμε (αλλάζουμε νόα) για κάτι που θέλουμε να το αλλάξουμε και να το κάνουμε καλύτερο, ο Θεός αγαπάει και δεν τιμωρεί! Εμείς τιμωρούμε τους εαυτούς μας, με την άγνοιά μας. Έχουμε άγνοια, ότι είμαστε πανέμορφοι και άξιοι να αγαπηθούμε και να αγαπήσουμε, άξιοι να ζούμε μια υπέροχη ζωή με δημιουργία και χαρά.


"Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν πραγματικά ελευθερία, επειδή η ελευθερία προϋποθέτει ανάληψη ευθύνης, και οι περισσότεροι άνθρωποι τρέμουν την ανάληψη ευθύνης... διότι κάποιος τους έπεισε σαδιστής, ότι με το πρώτο λάθος που θα κάνουν, θα τιμωρηθούν!" Ανθούλα Σπυρίδων

Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά 200 χρόνια σκλαβιά και φυλακή. Που σημαίνει, δεν τους φοβόμαστε, απλά τους συμπονάμε που δεν νιώθουνε την χαρά της αγάπης μέσα τους. Με την πρώτη στιγμή που παύουμε να φοβόμαστε σε ό,τι και να μας κάνουνε όπως λένε και απειλούνε, πάντα θα βρίσκουμε λύση, μόλις το πετύχουμε, τότε διαπιστώνουμε ότι δεν ζούσαμε τελικά. Τώρα ζούμε! Ανάσταση!!
:up: Αγαπώ τρελά όλους τους φίλους του XARISETO.GR :up: Σας ευχαριστώ για την αγάπη σας. :thank:

ΕΔΩ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΜΟΥ

ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ XARISETO.GR

Απάντηση

Επιστροφή στο “Άνθρωπος, ψυχή και σχέσεις”