Kostass444 έγραψε: ↑24 Ιούλ 2019, 10:32
Τα γνωρίζω όλα αυτά πού μου είπατε και σας ευχαριστώ... Δεν με ενδιαφέρει η μεγάλη παραγωγή αλά η ποιότητα και η γεύση γι'αυτό και ψάχνω για ντόπιες ποικιλίες. Τόρα με το καιρικό κλίμα θα κάνω δοκιμές και θα δούμε...θα με ενδιέφερε για Ντομάτες, Αγγούρια, πιπεριές μπαχοβίτικες γλυκές, φασολάκια μπαρμπούνια ποντιακά, φασολάκια μικρά στρόγγυλα, καρπούζι, πεπόνια ,κουκιά, κρεμμύδια, παντζάρια, μαρούλι, ευχαριστώ εκτον προτερον.
Σας έστειλα τους σπόρους. Παρακάτω παραθέτω μερικές πληροφορίες και για σας και για τα άλλα μέλη που ενδιαφέρθηκαν. Πιθανόν κάποια πράγματα τα γνωρίζετε ήδη, αλλά θεωρώ ότι είναι χρήσιμα και πρέπει να αναφερθούν.
1) Το σημαντικότερο: Τα κουκιά σε ορισμένα άτομα μπορεί σε σπάνιες περιπτώσεις να προκαλέσουν ακόμη και θάνατο. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη ενός ενζύμου στον οργανισμό τους που ονομάζεται G6PD. Εδώ και μερικά χρόνια η εξέταση για την έλλειψη αυτού του ενζύμου γίνεται με την γέννηση κάθε παιδιού και ενημερώνονται σχετικά οι γονείς. Όμως για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας για τα οποία δεν γινόταν παλαιότερα η εξέταση, καλό είναι να μην καταναλώνουν κουκιά, χωρίς να κάνουν την εξέταση. Σε σπάνιες περιπτώσεις ακόμη και η μυρωδιά των φρέσκων κουκιών, μπορεί να προκαλέσει οξύ αιμολυτικό επεισόδιο. Σπέρνονται από μέσα Οκτώβρη μέχρι τέλη Φλεβάρη έξω (δεν έχουν ανάγκη από παγωνιά)
Περισσότερες πληροφορίες:
https://www.iatropedia.gr/ygeia/anepark ... ata/50398/
https://www.onmed.gr/diatrofi/story/353 ... -kai-giati
2) Οι ντομάτες, τα αγγούρια, οι πιπεριές, τα φασολάκια, τα καρπούζια, τα πεπόνια και τα κουκιά είναι εκτός εποχής και αν τα σπείρετε τώρα δεν θα προλάβετε να πάρετε παραγωγή. Δηλαδή είναι αργά πλέον για φέτος. Αυτά πρέπει να τα σπείρετε χειμώνα σε θερμαινόμενο και πολύ φωτεινό χώρο (θερμοκήπιο), για να έχετε παραγωγή τέλη Μαϊου. Αν δεν υπάρχει θερμοκήπιο, σπέρνονται σε σακουλάκια (φυτώριο) τον Μάρτιο (ανάλογα βέβαια με την περιοχή και το κρύο), και μεταφυτεύονται μόλις μεγαλώσουν.
3) Τα φασολάκια μπαρμπούνια ποντιακά λέγονται και Αποστολιάτικα γιατί σπέρνονται των Αγίων Αποστόλων στις 30 Ιουνίου και αρχίζουν να παράγουν προς τα τέλη Σεπτεμβρίου. Υπάρχουν πάρα πολλές ποικιλίες Αποστολιάτικων Μπαρμπουνιών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Η συγκεκριμένη ποικιλία όμως είναι παραδοσιακή ποικιλία από την περιοχή του πόντου. Τα φασολάκια γίνονται πλατιά και μεγάλα. Τα έφερε ο Παππούς μου από τον Πόντο που ήρθαν ως πρόσφυγες και τους διέσωσε ο πατέρας μου και τώρα εγώ. Είναι καταπληκτική ποικιλία και αν ευδοκιμήσει στην περιοχή σας θα δείτε ότι είναι πεντανόστιμα. Εγώ προσωπικά δεν έχω φάει νοστιμότερα φασολάκια.
4) Οι λαχανίδες ποντιακές είναι και αυτές από την περιοχή του πόντου. Τρώγονται είτε βραστές σαν σαλάτα ή γίνονται καταπληκτικά ντολμαδάκια. Απαραίτητη προϋπόθεση για να αναδειχτεί η νοστιμιά τους είναι το πολύ λεμόνι και κατά την διαδικασία του βρασμού και κατά το φάγωμα. Η κατάλληλη εποχή για σπορά είναι τώρα, Δηλαδή από αρχές Ιουλίου μέχρι μέσα Αυγούστου.
5) Τα μαρούλια και τα παντζάρια είναι και αυτά εντός εποχής. Σπέρνονται σε φυτώριο ή απευθείας στο χωράφι από μέσα Αυγούστου και σχεδόν όλο το χειμώνα μέχρι τέλη Μαρτίου περίπου (ανάλογα πάντα με την περιοχή). Βέβαια με δυνατές παγωνιές σοκάρονται και χαλάνε. οπότε από τέλη Οκτώβρη μέχρι τέλη Γενάρη είτε τα σκεπάζουμε με νάυλον, είτε τα σπέρνουμε σε θερμοκήπιο.
6) Οι ντομάτες είναι παραδοσιακή ποικιλία από την περιοχή Αττάλεια Τουρκίας. Είναι παρεμφερής με την ποικιλία ALMA που είναι υβρίδιο και κυκλοφορεί ευρέως στην Ελλάδα, με μικρότερη παραγωγή όμως. Είναι και αυτές πεντανόστιμες.
7) Τα αγγούρια είναι μια παλιά παραδοσιακή ποικιλία με μικρή σχετικά παραγωγή, είναι αγκαθωτά (δεν τσιμπάνε), και είναι πάρα πολύ τραγανά και νόστιμα.
8) Οι μπαχοβίτικες πιπεριές γίνονται κόκκινες όταν ωριμάσουν, είναι παραπλήσιες με τις πιπεριές Φλωρίνης αλλά είναι μικρότερες σε μέγεθος και μακράν πιο νόστιμες. Η εντοπιότητα της ποικιλίας, χαρακτηρίζεται από την περιοχή των Προμάχων Αλμωπίας, που είναι ξερική περιοχή και δεν υπήρχε παλιά η δυνατότητα να τα ποτίζουν πολύ. Για το λόγο αυτό είναι μικρές σε μέγεθος και νοστιμότερες, γιατί ως γνωστό όσο λιγότερο ποτίζονται ορισμένα φρούτα ή λαχανικά τόσο νοστιμότερα γίνονται.
9) Η ρόκα είναι και αυτή χειμωνιάτικο φυτό. Φυτρώνει πάρα πολύ γρήγορα μετά την σπορά (σε 3-4 μέρες) και αν ο καιρός είναι σχετικά ζεστός ανθίζει και σποριάζει πολύ γρήγορα. Σπέρνεται τέλη Οκτώμβρη και όλο το χειμώνα. Αντέχει στις παγωνιές.
10) Οι σπόροι των κρεμμυδιών για να έχουν καλή απόδοση, πρέπει να γίνουν πρώτα κοκκάρι. Αυτό σημαίνει ότι τους σπέρνουμε την μία χρονιά, από τέλη Οκτώβρη έως μέσα Φλεβάρη. Μαζεύουμε το κοκκάρι τον Ιούλιο περίπου τέτοια εποχή και το ξεραίνουμε στον ήλιο. Στη συνέχεια σπέρνουμε το κοκκάρι τον επόμενο χειμώνα για να κάνουμε ξερά ή φρέσκα κρεμμύδια. Όσο πιο αραιά σπέρνουμε τους σπόρους τόσο πιο μεγάλο κοκκάρι γίνεται. Για να έχουμε φρέσκα κρεμμυδάκια, σπέρνουμε μεγάλο κοκκάρι (γιατί μεγαλώνει γρήγορα), ενώ για ξερά κρεμμύδια σπέρνουμε μικρό κοκκάρι. Το μικρό κοκκάρι κάνει μεγάλα ξερά κρεμμύδια και σποριάζει λιγότερο. Για να πάρουμε καλό σπόρο σπέρνουμε τα μεγαλύτερα κρεμμύδια που έχουμε και τα αφήνουμε να ανθήσουν και να σποριάσουν. Παράλληλα με την σπορά του κοκκαριού, σπέρνουμε και τους σπόρους που μαζέψαμε το προηγούμενο καλοκαίρι, για να έχουμε κοκκάρι για την επόμενη χρονιά κοκ.
11) Οι παραδοσιακοί σπόροι έχουν το μειονέκτημα, ότι μπορούν πολύ εύκολα να διασταυρωθούν με άλλες ποικιλίες και στην ουσία να χαθεί η αυθεντικότητα της ποικιλίας. π.χ. αν έχετε ντομάτες παραδοσιακές και ο γείτονας σας έχει υβρίδια, τότε από τα έντομα που θα πάνε και στις δύο ντοματιές μπορεί να γίνουν διασταυρώσεις. Υπάρχουν κάποιοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αποφύγετε διασταυρώσεις, ή να τις περιορίσετε στο ελάχιστο, όμως αυτό είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο και δεν μπορώ να σας τα αναφέρω όλα τώρα. Αν έχετε διάθεση να ασχοληθείτε, μπορείτε να ψάξετε πληροφορίες στο internet ειδικά στην ιστοσελίδα του Πελίτι (
www.peliti.gr), αλλά αν θέλετε μπορείτε να με ρωτήσετε και μένα. Αντίστοιχο ζήτημα με την παραγωγή σπόρων είναι και η φύλαξή τους.
12) Εφόσον οι σπόροι παραχθούν και φυλαχθούν σωστά σύμφωνα με τα παραπάνω που σας ανέφερα στο 11, σημαίνει ότι και σεις μπορείτε να μαζέψετε σπόρους για τις επόμενες χρονιές και να χαρίσετε σε άλλα μέλη ή φίλους, γιατί μας ενδιαφέρει η όσο δυνατόν μεγαλύτερη διάδοση των παραδοσιακών σπόρων.
Να γνωρίζετε όμως ότι το να μοιράζει κάποιος παραδοσιακού σπόρους, εκτός των άλλων είναι και θέμα ηθικό, κάτι παρεμφερές με την προσφορά αίματος στην οποία δεν επιτρέπεται να προσφέρεις αίμα αν είσαι άρρωστος ή παίρνεις φάρμακα. Αυτό σημαίνει ότι όταν κάποιος μοιράζει σπόρους από φυτά υβρίδια ή όχι σωστά παραγμένους (διασταυρωμένους) και όχι παραδοσιακούς, αυτός κατά την γνώμη μου είναι ανήθικος. Βέβαια η διαφορά των σπόρων από υβρίδια σε σχέση με τους παραδοσιακούς φαίνεται αμέσως γιατί οι σπόροι αυτοί έχουν ελάχιστη ή καθόλου παραγωγή, ενώ οι παραδοσιακοί έχουν τουλάχιστον μικρή αλλά σταθερή παραγωγή.