Μαυροσίταρο ή Φαγόπυρο : Η Ρωσική τροφή θαύμα!

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Διαβάστε τους κανόνες της κατηγορίας
Αν βρείτε κάποιο θέμα που δεν ισχύει πλέον παρακαλούμε πατήστε την αναφορά για να το ελέγξουμε και να το σβήσουμε
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Anzi
Υπέρβαση ορίου ζήτησης
Δημοσιεύσεις: 2486
Εγγραφή: 08 Μάιος 2013, 23:33
Νομός κατοικίας: Ν. Θεσσαλονίκης
Δήμος - Κοινότητα: Θεσσαλονίκης
Φύλο: Κορίτσι
Παπούτσι: 40
Μπλούζα: XL
Τραπ. λογ/σμός: Εθνική
Επικοινωνία:

Μαυροσίταρο ή Φαγόπυρο : Η Ρωσική τροφή θαύμα!

Δημοσίευση από Anzi » 23 Ιαν 2014, 23:14

Φαγόπυρο

Άλλα ονόματα: Μαυροσίταρο, ή χόντρος, η μαυραγάνι, ή γκρέτσκα, αρχαία φαγόπυρος που προέρχεται από τις λέξεις φαγητό και πυρ (φωτιά).


Αιώνες πολέμων, πείνας, επαναστάσεων και άλλων καταστροφών κι όμως οι Ρώσοι εξακολουθούν να προχωρούν. Πώς στο καλό τα έχουν καταφέρει;


είναι πολύ ωφέλιμο και βοηθάει στα προβλήματα της χοληστερίνης και του ζαχάρου.

Ένα τρόφιμο εξαιρετικό που δυστυχώς για μας στην Ελλάδα, το γνωρίζουμε λίγο και το τρώμε λιγότερο. Νομίζω όμως ότι όσοι διαβάσουνε την περιγραφή του θα θελήσουν να το δοκιμάσουν και μάλλον θα το βάλουν στο διαιτολόγιο τους.

Με το φαγόπυρο υπάρχει μια παρεξήγηση όπως και με την αλόη, οι περισσότεροι που το γνωρίζουν πιστεύουν ότι είναι δημητριακό και το μαγειρεύουμε σαν δημητριακό. Όμως επιστημονικά ανήκει σε μια οικογένεια που συγγενεύει με το ραβέντι (φυτό που τα τρυφερά κοτσάνια του χρησιμοποιούνται στην μαγειρική). Συνήθως καλλιεργείται σε ψυχρά κλίματα και είναι ώριμο μετά από 2 μήνες περίπου. Εκτός των συστατικών που θα βρείτε στον πίνακα περιέχει την ουσία «ρουτίνη» πολύτιμη για τον οργανισμό του ανθρώπου.

Οι σπόροι του φυτού μοιάζουν σαν μικρές πυραμίδες και χρησιμοποιούνται σαν τροφή των ανθρώπων.

Σε σχέση με τα άλλα δημητριακά έχει περισσότερη πρωτεΐνη, μέταλλα και όλα τα αμινοξέα. Ένα ακόμη προσόν του είναι ότι δεν περιέχει γλουτένη.

Γίνεται και αλεύρι από το οποίο παράγονται μια σειρά από προϊόντα όπως ψωμί, κρέπες, λαζάνια κ.α.

Παρά το γεγονός ότι δεν περιέχει γλουτένη, προϊόντα όπως τα λαζάνια και οι κρέπες δεν διασπώνται γιατί ένα μέρος της πρωτεΐνης που περιέχει λειτουργεί σαν κόλλα (κόμμι).

Η ρουτίνη (φλαβονοειδές) που περιέχει βοηθάει στην παραγωγή του αίματος και παρέχει μεγάλη βοήθεια στα νεφρά να εξουδετερώνουν τα όξινα υπολείμματα των υγρών. Επίσης μειώνει την τοξικότητα της χοληστερίνης LDL, εμποδίζει την συγκέντρωση των αιμοπεταλίων, καταπολεμά τους φλεβικούς σχηματισμούς στα πόδια και δυναμώνει τα τριχοειδή αγγεία μειώνοντας τις πιθανότητες αιμορραγιών. Επίσης επειδή αποτελείται από σύνθετους υδατάνθρακες και περιέχει αρκετή ποσότητα διαλυτών φυτικών ινών ελαττώνει την χοληστερίνη και σταθεροποιεί τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα. Αν λοιπόν έχετε πρόβλημα κυκλοφορικού, υπέρταση, διαβήτη, τότε η χρήση του φαγόπυρου σας είναι απαραίτητη. Τέλος οι αδιάλυτες φυτικές ίνες που επίσης περιέχει βοηθούν τις κινήσεις του εντέρου.

Μαγειρεύεται σε αναλογία 1 προς δύο (ένα φλιτζάνι φαγόπυρο και δύο φλιτζάνια νερό). Χρειάζεται μόνο 10’ λεπτά βράσιμο. Μπορείτε να προσθέσετε μέσα ότι λαχανικό σας αρέσει, ωμό μαϊντανό, κρεμμύδι και αντικαθιστά πλήρως το ρύζι και τις πατάτες.

Εξ’ αιτίας των αμινοξέων που περιέχει αποτελεί πηγή υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης.




Συστατικά: Το φαγόπυρο περιέχει ανά 100 γρ: Νερό 97,5%, Ενέργεια kcal 343, Πρωτεΐνη 13,25gr, Λιπίδια (σύνολο) 3,40gr, Στάχτη 2,10gr, Υδατάνθρακες 71,50, Φυτικές ίνες 10gr, Μέταλλα: Ασβέστιο 18mg, Σίδηρος 2,20mg, Μαγνήσιο 2,31mg, Φώσφορος 347mg, Κάλλιο 460mg, Νάτριο 1mg, Χαλκός 1.100mg, Ψευδάργυρος 2,40mg, Μαγκάνιο 1.300mg, Σελήνιο 8,3μg, Βιταμίνες: Θειαμίνη 0,101mg, Ριβοφλαβίνη 0,425, Νιασίνη 7,020, Παντοθενικό οξύ 1.233mg, Βιταμίνη B6 0,210mg, Φυλλικό οξύ 30μg, Λίπη κορεσμένα 0,741mg, Μονοακόρεστα 1,040mg, Αμινοξέα: Τρυπτοφάνη 0,011gr, Θρεονίνη 0,506gr, Ισολευκίνη 0,498gr, Λευκίνη 0,0832gr, Λυσίνη 0,0832gr, Μεθιονίνη 0,172gr, Κυστίνη 0,229gr, Φαινυλαλανίνη 0,520gr, Τυροσίνη 0,241, Βαλίνη 0,678gr, Αργινίνη 0,982gr, Ιστιδίνη 0,309gr, Αλανίνη 0,748gr, Ασπαρτικό οξύ 1,133gr, Γλουταμικό οξύ 2,046gr, Γλυκίνη 1,031gr, Προλίνη 0,507gr, Σερίνη 0,685
Χρησιμεύει: Η ρουτίνη (φλαβονοειδές) που περιέχει βοηθάει στην παραγωγή του αίματος και παρέχει μεγάλη βοήθεια στα νεφρά να εξουδετερώνουν τα όξινα υπολείμματα των υγρών. Επίσης μειώνει την τοξικότητα της χοληστερίνης LDL, εμποδίζει την συγκέντρωση των αιμοπεταλίων, καταπολεμά τους φλεβικούς σχηματισμούς στα πόδια και δυναμώνει τα τριχοειδή αγγεία μειώνοντας τις πιθανότητες αιμορραγιών. Επίσης επειδή αποτελείται από σύνθετους υδατάνθρακες και περιέχει αρκετή ποσότητα διαλυτών φυτικών ινών ελαττώνει την χοληστερίνη και σταθεροποιεί τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα. Αν λοιπόν έχετε πρόβλημα κυκλοφορικού, υπέρταση, διαβήτη, τότε η χρήση του φαγόπυρου σας είναι απαραίτητη. Τέλος οι αδιάλυτες φυτικές ίνες που επίσης περιέχει βοηθούν τις κινήσεις του εντέρου.



Η απάντηση ίσως να κρύβεται στην τακτική κατανάλωση μαύρου σιταριού, ή φαγόπυρου. Αυτό το σκληρό σιτηρό υπήρξε η βασική διατροφή για τους ανατολικοευρωπαίους από αρχαιοτάτων χρόνων, και οι Ρώσοι έχουν τα πρωτεία σε αυτό. Η περιοχή που περιβάλλει την λίμνη Βαικάλη θεωρείται η πρώτη στον κόσμο που καλλιεργήθηκε συστηματικά το μαυροσίταρο. Την ίδια εκτίμηση για το σιτηρό έτρεφαν και στην Ασία, όπου το φαγόπυρο εμφανίζεται περισσότερο ως ζυμαρικό, αντίθετα με την Ανατολική Ευρώπη, όπου ο πυρήνας του που ονομάζεται «πλιγούρι» ψηνόταν και μετά τον έβραζαν με νερό για να φαγωθεί είτε ως χυλός είτε ως γαρνιτούρα αντί για ρύζι ή πατάτες.

Από τις στέπες της Κεντρικής Ασίας και τις πεδιάδες της Σιβηρίας το μαυροσίταρο ταξίδεψε δια μέσου των ιστορικών εμπορικών δρόμων στη Δύση με το όνομα «Σαρακηνό Σιτάρι», προς τιμή των Μαυριτανών της Νότιας Ισπανίας. Η μικρή καλλιεργητική περίοδος και η δυνατότητά του να ευδοκιμεί και σε όλα τα εδάφη, το κατέστησε μια προσιτή σανίδα σωτηρίας για πολλούς φτωχούς αγροτικούς πληθυσμούς της Ευρώπης. Οι Ολλανδοί μάλιστα το βάφτισαν προς τιμή της Αγίας Γραφής, επειδή πίστευαν ότι είχε επιβιώσει μέσα από τις αντιξοότητες αιώνων. Αποκάλεσαν το εξίσου σκληρό σιτηρό που καλλιεργούσαν «βιβλικό σιτάρι» και ήταν οι πρώτοι που το διέδωσαν στον Νέο Κόσμο, όπου έγινε πολύ δημοφιλές τον 19ο αιώνα, ωστόσο, σήμερα αγνοείται σε μεγάλο βαθμό. Και αυτό είναι λυπηρό, διότι το μαυροσίταρο έχει πολύ υψηλή διατροφική αξία. «Περιέχει περισσότερη πρωτείνη από το ρύζι, το σιτάρι, το κεχρί το καλαμπόκι… και επιπλέον δεν διαθέτει την δυνητικά κακή γλουτείνη», γράφει ο κορυφαίος διαιτολόγος και συγγραφέας δόκτωρ, Νικόλας Περικόνε, ο οποίος τοποθετεί το φαγόπυρο στην κορυφή της λίστας των σιτηρών και το συνιστά στους πελάτες του.

Το μαυροσίταρο είναι το ευέλικτο σταθερό συμπλήρωμα στην ρωσική κουζίνα. Το συνάντησα για πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας του 80 στην Αγία Πετρούπολη, όταν οι προμήθειες σε τρόφιμα ήταν λιγοστές και αναξιόπιστη η τροφοδοσία της αγοράς. Η φίλη μου η Ασίγια και η μητέρα της προσέφεραν «γκρέτσκα», (έτσι το αποκαλούν στη Ρωσία ) σε κάθε γεύμα. Μετά τις πολύ συχνές επισκέψεις μου στο φιλόξενο διαμέρισμά τους, άρχισα να εκτιμώ το σιτηρό, όχι μόνο για τη γεύση του, αλλά και για την ενεργειακή του αξία. Μια μερίδα «γκρέτσκα» μπορεί να σε κρατήσει για μια ολόκληρη ημέρα. Απορεί μήπως κανείς για το λόγο που αυτή τη θαυματουργή τροφή εμφανίζεται σχεδόν σε κάθε γεύμα; Τον χυλό από μαυροσίταρο στο πρωινό ακολουθεί η γαρνιτούρα από μαυροσίταρο στο κρέας, εξίσου καλά επίσης στα θηράματα και τα εντόσθια. Ωστόσο, η θεϊκή συνένωση επιτυγχάνεται με την άλλη θαυματουργή ρωσική τροφή: τα μανιτάρια. Η κατσαρόλα με μαυροσίταρο και μανιτάρια είναι το αιώνιο φαβορί στα ρωσικά πιάτα και αποτελεί για τους εμιγκρέδες αυτό που ήταν για τον Προυστ τα μικρά κουλουράκια: Η γεύση των περασμένων χρόνων.
Αυτό το κλασικό ρωσικό πιάτο μπορεί εκτός από πλούσια γαρνιτούρα να αποτελέσει ένα χορταστικό κυρίως πιάτο για χορτοφάγους. Προσπαθήστε το λοιπόν και ποιος ξέρει... ίσως να αποκτήσετε την επόμενη συναρπαστική μαγειρική σας εμπειρία.





Μαυροσίταρο και Μανιτάρια.
Υλικά
1-1/2 φλιτζάνια άψητο μαυροσίταρο,
2 φλυτζάνια ζωμό κοτόπουλου η λαχανικών
2 μεγάλα κίτρινα κρεμμύδια, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα.
3 σκελίδες σκόρδο, πολύ καλά λιωμένες
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο, χωρίστε του σε δύο ίσα μέρη
1 μεγάλο αυγό
60 γραμμάρια αποξηραμένα μανιτάρια (δοκιμάστε ένα μίγμα από μανιτάρια Chanterelle, Morel, και shitake), καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους.
1 φλιτζάνι λευκό κρασί Madeira ή βραστό νερό
2 φλιτζάνια φρέσκα μανιτάρια (portabella και λευκά)
½ φλιτζάνι ξινή κρέμα γάλακτος
½ φλιτζάνι πλούσια κρέμα γάλακτος
2 κουταλάκια του γλυκού φρέσκο μοσχοκάρυδο
Αλάτι και πιπέρι αναλόγως με τη γεύση σας
Ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
Οδηγίες:
1. Τοποθετήστε τα αποξηραμένα μανιτάρια σε ένα μπολ και καλύψτε τα με το κρασί ή με το βραστό νερό. Αφού βεβαιωθείτε ότι τα μανιτάρια είναι όλα και καλά βυθισμένα στο νερό, αφήστε τα να μουλιάσουν για τουλάχιστον 50 λεπτά.
2.Ανάψτε τη φωτιά σε υψηλή θερμοκρασία λίγο πάνω από το μέτριο. Ζεστάνετε τους σπόρους μαυροσίταρου, ενώ με μια ξύλινη κουτάλα αναδέψτε τους, ώστε να ψηθούν καλά. Ψήστε για 3-5 λεπτά, στη συνέχεια προσθέστε το αυγό ελαφρά χτυπημένο και ανακατέψτε με την κουτάλα για 15- 20λεπτά. Όταν απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος των υγρών, αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά σκεπάστε το και αφήστε το στην άκρη ώστε να ολοκληρωθεί το μαγείρεμα Οι γιαγιάδες το τύλιγαν με μια κουβέρτα ή ένα μαξιλάρι, αλλά την ίδια δουλειά κάνει μια ελαφρά ζεσταμένη εστία.
3. Λιώστε το μισό βούτυρο (δύο κουταλιές της σούπας) σ΄ένα τηγάνι με βαρύ πάτο. Όταν ζεσταθεί καλά προσθέστε τα μανιράρια. Σοτάρετε για περίπου 7 λεπτά, μέχρις ότου τα μανιτάρια να βγάλουν τα υγρά τους και να τα απορροφήσουν στη συνέχεια. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά.
4. Με μια τρυπητή κουτάλα βγάλτε τα μουλιασμένα μανιτάρια από το κρασί ή από το βραστό νερό και βάλτε τα σ’ ένα μπόλ ή σε μια κατσαρόλα μαζί με τα σοταρισμένα μανιτάρια. Προσεχτικά στραγγίξτε το ζουμί με μια καθαρή πετσέτα και βάλτε το στην άκρη
5. Λιώνετε το υπόλοιπο βούτυρο προσθέτοντας το σκόρδο και τα κρεμμύδια και τα σοτάρετε μέχρι να γίνουν διάφανα. Προσθέστε μίγμα μαυροσίταρου και ανακατέψτε καλά για 3 λεπτά. Προσθέστε τα μανιτάρια και το μοσχοκάρυδο ανακατεύοντας συνεχώς και δοκιμάστε το για να ρυθμίσετε το αλατοπίπερο.
6. Ρίχνετε στη συνέχεια την κρέμα γάλακτος και την ξινή κρέμα και μισό από το υγρό των μανιταριών που είχατε κρατήσει, και ανακατεύετε μέχρι να γίνουν όλα τα υλικά ένα καλό μείγμα
7. Χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε, ανακατεύοντάς, ώστε να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας. Η πυκνότητά του πρέπει να μοιάζει με χυλό και όταν το μισά υγρά απορροφηθούν σκεπάστε την κατσαρόλα με το καπάκι και αφήστε σε σιγανή φωτιά για 10-15 λεπτά μέχρι να απορροφηθούν εντελώς τα ζουμιά Εάν χρειάζεστε περισσότερο νερό τότε, προσθέστε λίγο- λίγο το υπόλοιπο υγρό από τα μανιτάρια μέχρι να πετύχετε την κατάλληλη πυκνότητα, όπως ακριβώς είναι η γέμιση για τα πουλερικά.
Γαρνίρετε με μαϊντανό, στο τελείωμα του μαγειρέματος.
Καλή σας όρεξη!


εγω προσωπικα τα αγοραζω φθηνα απο το βαρδαρη το ρωσικο σουπερ μαρκετ στην σταση πλατεια δημοκρατιας.
-Έχω λογαριασμό στην εθνική για τις συναλλαγές μας. (Θα γίνονται μόνο τις Τρίτες)
-Δεν στέλνω πια δέματα εκτός από τα μέλοι που χρωστάω.
-Όταν μου κάνετε κατάθεση να με ενημερώνετε και να γράφετε και δημόσια
-Είμαι μέλος στο swapp και στον aggeliopoli ανταλλάζω δικά μου πράγματα !!!
Δεν βάζω σειρά προτεραιότητας,επικοινωνώ πρώτα με την καρδιά μου,και μετά απαντάω.

χρωστάω
30 λεπτά-tonia1990
0,70-fotini11
1.50-happinessva
2 ευρώ-angelaki2015


Απάντηση

Επιστροφή στο “Τρόφιμα - διατροφή - συνταγές”