trelis έγραψε:παραδειγμα απλο.
ξεχναμε
εσκεμενα
ξηρους καρπους ή καποια φρουτα κομμενα σε μελι.
Έτσι έγινε κ. Πρόεδρε και ξεγελάστηκα! Νόμιζα ότι ήταν συμβουλή για τις συνταγές (δηλ. το να ξεχάσουμε τους ξηρούς καρπούς). Χαίρομαι που έκανα λάθος
Τι έγινε ρε παιδιά με τις κρέπες βρώμης; Τέτοιο σουξέ; Λοιπόν, τα πράγματα είναι απλά. Επειδή εμείς δεν τρώμε αυγά, ψάχνω στο νετ για συνταγές χωρίς αυγά. Μετά, όλα τ' άλλα τα αντικαθιστώ: Όπου γάλα = γάλα αμυγδάλου. Όπου βούτυρο = βούτυρο αμυγδάλου (και σε κάποιες περιπτώσεις με λαδάκι του Θεούλη...). Όπου ζάχαρη = στέβια (deligio η οποία είναι 1 προς 1 με την κανονική) ή ζάχαρη καρύδας (επίσης 1 προς 1).
Βρήκα λοιπόν μία συνταγή για κρέπες που έλεγε:
ΚΡΕΠΕΣ ΒΡΩΜΗΣ
2 φλιτζάνια αλεύρι
(έβαλα 1 βρώμη κι 1 ντίνκελ - αυτά είχα μόνο)
2 φλιτζάνια γάλα
(χτύπησα μισό φλιτζάνι αμύγδαλα με 2 φλιτζάνια νερό στο μούλτι κι έτοιμο το γάλα μου)
2 κουταλιές βούτυρο λιωμένο
(2 κουταλιές βούτυρο αμυγδάλου που είχα φτιάξει εχθές)
1 κουταλάκι αλάτι
(αλάτι)
2 κουταλάκια ζάχαρη
(2 κουταλάκια στέβια)
Επειδή έριξα τα αμύγδαλα με το νερό χωρίς να το σουρώσω, ίσως να ήθελε 2-3 κουταλιές λιγότερο αλεύρι - αλλά δε βαριέσαι, μια χαρά βγήκαν. Τηγανίζονται σε αντικολλητικό (με μια χαρτοπετσέτα περνάμε λαδάκι κι αυτό είναι όλο), όπως οι κανονικές κρέπες.
ΠΡΑΛΙΝΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑ
125 gr βούτυρο καρύδας
1/2 φλυτζάνι κονιορτοποιημένα φουντούκια
5 κουταλιές της σούπας κακάο
(από βιολογικά, ε; Χωρίς προσθήκη ζάχαρης! Μην κάνετε ζαβολιές! )
2,5 κουτ. της σούπας στέβια ή 75 gr μέλι ή 50 gr σιρόπι αγάβης
(γενικά, δοκιμάζουμε τη γλυκύτητα κι όποτε μας αρέσει...)
Τα χτυπάμε όλα μαζί στο μούλτι και ΑΜΑ μείνει τίποτα μετά, το βάζουμε στο ψυγείο (γίνεται πολύ σκληρό εξαιτίας του βούτυρου, οπότε βυθίζουμε το ταπεράκι σε ζεστό νερό για λίγο και το χρησιμοποιούμε μετά.
ΓΑΛΑ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ (με όλους τους ξηρούς καρπούς)
Μουλιάζουμε σε νερό ποσότητα της αρεσκείας μας σε ξηρούς καρπούς, τουλάχιστον για 6-8 ώρες (εγώ το κάνω από το ένα πρωί μέχρι το άλλο).
Η αναλογία ξηρών καρπών με νερό είναι 1 προς 4. (Οπότε κανονίζουμε πόσο γάλα θέλουμε και βάζουμε το 1/4 σε ξηρούς καρπούς να μουλιάσουν)
Μετά, ξεβγάζουμε τα αμύγδαλα, τα βάζουμε στο μούλτι ή στο μπλέντερ με Χ4 σε νερό και χτυπάμε. Ή το σουρώνουμε αν το θέλουμε λείο, πιέζουμε την ψίχα και την χρησιμοποιούμε σε κέικ, ή το χρησιμοποιούμε όπως είναι. (Σκέτο ούτε εμένα μ' αρέσει Doritta. Το βάζω όμως στο πρωινό με βρώμη, κινόα, λιναρόσπορο, λίγο ταχίνι κ.λπ. και γίνεται μούρλια).
Κρατάει στο ψυγείο ΤΟ ΠΟΛΥ 2 μέρες.
ΒΟΥΤΥΡΟ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ
Αγοράζουμε ένα σακουλάκι ασπρισμένα ωμά αμύγδαλα (οι νοικοκυρές τα ξεφλουδίζουν και μόνες τους )
Τα βάζουμε στο μούλτι και χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη. Προσθέτουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο και μια πρέζα αλάτι. (Τώρα αυτό με το ελαιόλαδο δεν είναι απαραίτητο, αλλά κάνει καλό στο μούλτι
)
Πρέπει να χτυπήσουμε περίπου 10 λεπτά αλλά το μούλτι θα τα παίξει. Οπότε: Χτυπάμε για ένα δίλεπτο. Φτιάχνουμε καφέ. Χτυπάμε για άλλο ένα δίλεπτο. Στρίβουμε τσιγάρο. Χτυπάμε.... κ.ο.κ. μέχρι να χτυπήσουμε συνολικά 10-12 λεπτά και να γίνει ΒΟΥΤΥΡΟ - ΒΟΥΤΥΡΟ. Μετά τα 5-6 πρώτα λεπτά, αρχίζει να ζεσταίνεται και να βγάζει τα λιπαρά του και στο τέλος γίνεται... αλοιφή! Σαν το φυστικοβούτυρο.
Εννοείται ότι γίνεται με ΟΛΟΥΣ τους ξηρούς καρπούς! Κρατιέται στο ψυγείο για αρκετές μέρες και αντικαθιστούμε μ' αυτό όπου λέει: Βούτυρο. (Ίσως σε ελαφρώς λιγότερη αναλογία... δοκιμάζετε κι αποφασίζετε...)
ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΜΙΑ ΚΑΡΥΔΑ
Τρυπάμε τις τελίτσες της και αδειάζουμε σε ποτηράκι το γάλα (το πίνουμε ή το ρίχνουμε σε γλυκό! )
Σπάμε την καρύδα (καλό κουράγιο! ) και κρατάμε το λευκό εσωτερικό της. Το κόβουμε σε μικρά κομματάκια (αφού φάμε όσο θέλουμε σκέτο...) και το πετάμε στο μούλτι με χ 4 σε νερό (1 φλιτζάνι καρύδα π.χ. προς 4 φλ. νερό). Αυτό που θα πάρουμε το σουρώνουμε (μεγάλο κόσκινο, από πάνω τούλια από γάμους...). Πιέζουμε τα τούλια για να πάρουμε όοοοοολο το υγρό, και το βάζουμε στο ψυγείο για 12 ώρες περίπου. Την ψίχα την ξεραίνουμε και την χρησιμοποιούμε όπου θέλουμε (πάνω απ' την πραλίνα στην κρέπα π.χ.). Αυτό που βάλαμε στο ψυγείο, την επόμενη ημέρα θα έχει διαχωριστεί. Κάτω το γάλα και πάνω το πηχτό βουτυράκι. Το γάλα κρατάει λίγο (1-2 μέρες) και το πίνουμε ή το βάζουμε στο πρωινό ή σε γλυκά. Το βούτυρο κρατάει περισσότερο. Το μαζεύουμε σε γυάλινο βαζάκι και το χρησιμοποιούμε όπου πρέπει να λαδώσουμε τηγανάκι, να βάλουμε λαδάααακι, να φτιάξουμε σπιτική σοκολάτα, τέτοια πράγματα.
Αυτή είναι η φτηνή λύση γιατί οι καρύδες στα σούπερ μάρκετς είναι αρκετά φτηνή. Η ακριβή λύση, είναι βιολογικό κατάστημα = 200 γρ λάδι = περίπου 6 ευρώ.
Τρέλη, σε καλύπτουν τέτοιες συνταγές; Αφού τρως ξηρά καρπά, έχω να σου γράψω κι άλλες