Ζέα το δημητριακό που απαγορεύτηκε σκόπιμα στην Ελλάδα !!

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Διαβάστε τους κανόνες της κατηγορίας
Αν βρείτε κάποιο θέμα που δεν ισχύει πλέον παρακαλούμε πατήστε την αναφορά για να το ελέγξουμε και να το σβήσουμε
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
makis
Διαχειριστής Site
Διαχειριστής Site
Δημοσιεύσεις: 6724
Εγγραφή: 29 Φεβ 2008, 18:19
Νομός κατοικίας: Ν. Θεσσαλονίκης
Δήμος - Κοινότητα: Θεσσαλονίκης
Φύλο: Άντρας
Παπούτσι: 46
Μπλούζα: L
Τραπ. λογ/σμός: Eurobank
Τοποθεσία: ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΝΤΙΓΟΝΙΔΩΝ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Επικοινωνία:

Ζέα το δημητριακό που απαγορεύτηκε σκόπιμα στην Ελλάδα !!

Δημοσίευση από makis » 19 Μάιος 2013, 01:22

Ζέα το δημητριακό που απαγορεύτηκε σκόπιμα στην Ελλάδα και αντικαταστήθηκε απο το αλεύρι

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο που πρέπει να διαβάσουν όλοι οι Έλληνες

Ποιό ήταν αυτό το δημητριακό, που τάισε και μεγάλωσε για χιλιάδες χρόνια λαούς, γερούς και δυνατούς;
Γιατί αυτό το δημητριακό,ο ”εθνάρχης” Ελ.Βενιζέλος,το απαγόρευσε δια νόμου ;

Από ποιούς και για ποιόν λόγο,πήρε εντολές; Ποιούς ενοχλούσε, η χιλιάδων ετών καλλίεργειά του;;
Αυτή είναι η ζειά,που χαρίζει ζωή και που για κάποιο λόγο,δεν έπρεπε οι Ελληνες να συνεχίσουν να τρώγουν!

Ζειά = “αλεύρι ντινκελ”‏…”φάρμακο σου είναι ή τροφή σου”

Όμάδα επιστημόνων έφθασε εις τήν Θεσσαλονίκην, όπου εύρισκες τότε ανθρώπους άπό όλες τις φυλές. Ήρεύνησε προσεκτικά και έδημοσίευσε τό 1922 τό πρώτο σύγγραμμα διά τις ομάδες αίματος και τις ιδιαιτερότητες εκάστης. Οί Έλληνες είναι κατά πλειοψηφία “0″ ομάδος και οί υπόλοιποι “Α” ομάδος, οί Χάζαροι είναι “Β” ομάδος κ.λπ.
Αρχάς του 1923 στέλνουν εις τήν Θεσσαλονίκη ένα ζευγάρι ιατρών διά νά εξετάσει τήν διατροφήν τών Ελλήνων, επηρεασμένη άπό τόν Ιπποκράτη, ό όποιος έλεγε εις τους ασθενείς ”φάρμακο σου είναι ή τροφή σου”.
Άρα αυτοί έσκέφθησαν, έχει καθιερώσει εις τόν Έλληνα υγιεινή διατροφή, ποια είναι όμως ή βασική τροφή;Οί ερευνηταί κατέληξαν, σύντομα, ότι βασική τροφή τών Ελλήνων είναι τό ψωμί. Τό ψωμί όμως τών Ελλήνων ήταν από Ζειά και όχι άπό σιτάρι. Είς τά χημικά εργαστήρια συνέκριναν γρήγορα αλεύρι άπό Ζειά και Σιτάρι καί μέχρι τό 1926 διαπιστώνουν ότι:Είς τόν εγκέφαλο του ανθρώπου υπάρχει ένας αδένας μεγέθους διδράχμου τόν όποιον ονόμασαν “Αμυγδαλή” ή “Αμύγδαλα”. Αυτός ό άδήν δημιουργεί τήν μνήμην καί τήν φαντασίαν είς τους ανθρώπους με 300 διαφορετικές πρωτεΐνες (Αμινοξέα). Αυτές οί πρωτεΐνες διά νά συνδεθούν μεταξύ των καί νά δημιουργήσουν τά συμπλέγματα της μνήμης καί νά διατηρηθούν αυτά είς τόν χρόνον, χρειάζονται μίαν δύναμιν, μίαν κόλλα, διά νά κολλήσουν (λεπτομέρειες περί μνήμης είς τό “Αφύπνισις”).
Αυτήν τήν κόλλα τήν προσφέρουν οί τροφές μας καί τήν ονομάζουμε πρωτεΐνη στηρίξεως, πού σημαίνει συγκόλλησις καί σταθεροποίησις τής μνήμης.



Τό ψωμί πού τρώμε άπό τό Σιτάρι έχει τελείως διαφορετικές πρωτεΐνες στηρίξεως άπό τό ψωμί άπό τη Ζειά. Εδώ ακριβώς έγκειται καί ή διαφορά τους.Είς τό Σιτάρι υπάρχει άφθονη ή γλουτένη. Ή γλουτένη είναι μία ισχυρή κόλλα καί χρησιμοποιείται ώς φυσική κόλλα ύπό τών ανθρώπων στην καθημερινή ζωή των. Ή γλουτένη όμως ώς πρωτείνη – στηρίξεως- (συγκόλλησις) τών πρωτεϊνών του εγκεφάλου διά τήν δημιουργίαν τής μνήμης είναι καλή μέν, διότι δημιουργεί ίσχυράν μνήμην, αλλά περιορισμένην, διότι συγκολλά περισσότερες πρωτεΐνες των απαιτουμένων και περιορίζει τό απόθεμα αυτών. Αποτέλεσμα είναι να περιορίζει την μνήμην εις πολύ λίγες εικόνες.

Έτσι καταστρέφει τήν φαντασίαν και τό δημιουργικό πνεύμα. Είναι δε εγκληματική, διότι έμμεσα καταστρέφει τήν ύγείαν και τό πνεύμα, τήν πρόοδον και τον πολιτισμόν του ανθρώπου.Ή γλουτένη του σιταριού καταστρέφει τήν ύγείαν, τό πνεύμα, τήν μεγαλοφυίαν, τον πολιτισμόν της άνθρωπότητος, διότι ώς ισχυρή κόλλα έπικολλάται εις τά τοιχώματα όλων τών αγγείων πού διέρχεται, πεπτικούς σωλήνες, έντερα, φλέβες, αρτηρίες κ.λπ. Ένεκα τούτου παρακωλύει τήν σωστήν πέψιν, κενώσεις και κυκλοφοριαν του αίματος, μέ τις αντίστοιχες επιβαρύνσεις είς τήν ύγείαν.
Είς τόν εγκέφαλον ώς πρωτεΐνη στηρίξεως κολλά ισχυρά τις πρωτεΐνες τής μνήμης μέ αποτέλεσμα, ό,τι παραστάσεις και ιδέες έβίωσεν τό παιδί είς τήν ήλικίαν 3-7 ετών, όσο λανθασμένες καί άν είναι, όσο πιό δυνατές και ξεκάθαρες αποδείξεις περί πλάνης του και άν του παρουσιάσεις αργότερα, δεν πρόκειται ώς ενήλικας νά άπορρίψη τις αποθηκευμένες μνήμες και δοξασίες του περί θεού, πολιτικής, κ.λπ.Δι’ αυτό ακριβώς οί θρησκείες, οι Δικτάτορες, οι έξουσιασταί μας μέ διάφορα τεχνάσματα καί ωραία λόγια προσπαθούν νά ποδηγετήσουν τά παιδιά άπό μικρή ηλικία και έσοφίστηκαν τά κατηχητικά, τις πολιτικές νεολαίες.
Οί Δικτάτορες καί οί Τραπεζίτες είσήγαγον τήν πολιτικήν είς τά σχολεία μέ πρόφασιν, δήθεν, τήν προπαρασκευήν ενήμερων πολιτών, ενώ στην ουσία εκπαιδεύουν τυφλούς δούλους του τραπεζικού συστήματος.Όποιος από εσάς πιστεύει είς τήν ανεξάρτητον σκέψιν τών ανθρώπων, ας άγωνισθή διά τήν κατάργησιν του συνδικαλισμού είς όλα τά σχολεία, πλην πανεπιστημίων.Επομένως ή γλουτένη του σιταριού είναι καί ή τροχοπέδη τής εξελίξεως καί του πολιτισμού.
Ταυτοχρόνως, τροχοπεδεί και τήν έλευθέραν σκέψιν καί πνευματικήν άνοδον του άνθρωπου και τόν καθιστά δούλον του ιερατείου, του κατεστημένου, διότι αγωνίζεται και θυσιάζεται δια αξίες πού του ενέπνευσαν τά οργανωμένα συμφέροντα και όχι ή φύσις. Είναι όλοι οι αγώνες του εναντίον των φυσικών νόμων.
Αντίθετα ή πρωτεΐνη στηρίξεως της Ζειά (πληθυντικός Ζειαΐ) διασπάται από τά ένζυμα και αφομοιώνεται σάν καλή τροφή άπό τόν οργανισμό.Αυτό τό χαρακτηριστικό της την κάνει πολύτιμη εις τόν ανθρώπινο οργανισμό. Διότι ενώ χρησιμεύει ώς πρωτεΐνη “στηρίξεως” (συγκόλλησις – σταθεροποίησις) εις τις πρωτείνες μνήμης του εγκεφάλου, δεν μπλοκάρει αυτόν, δέν δημιουργεί σταθερές και άναλοίωτες ενώσεις σάν βαρύδια στον έγκέφαλον, ώς ή γλουτένη του σιταριού, και αφήνει τόν εγκέφαλο νά λειτουργή ελεύθερα νά συλλαμβάνη, νά σκέπτεται νέες ιδέες, δοξασίες, νά δημιουργεί όνειρα, φαντασία, επιστήμη, κ.λπ.
Οί αρχαίοι Έλληνες τό εγνώριζαν πολύ καλά αυτό, δι’ αυτό εκτρέφοντο μόνο μέ Ζειά εγνώριζαν ότι ή Ζειά τρέφει τό πνεύμα.

Αυτό μας τό λέει ό Αισχύλος εις τό ύμνον του προς τήν Δήμητρα:
“Δήμητερ ή θρέψασα τήν έμήν φρένα είναι με άξιον τών σων μυστηρίων”(Αισχύλος)
Επίσης δέν φράσσει τά αγγεία πού διέρχεται, φλέβες, αρτηρίες, κ.λπ. Δέν παρουσιάζει τις πολλές ασθένειες πού παρουσιάζει ή γλουτένη.Έπί πλέον ή Ζειά περιέχει άφθονα βιταμίνη Ο και πολλά ιχνοστοιχεία πού χρειάζεται ό οργανισμός μας, συν τό άμινοξύ “Λυσίνη” τό πολυτιμωτατο συστατικον δια τόν οργανισμό μας, πού σήμερα οί άνθρωποι τό αγοράζουμε πανάκριβα ώς συμπλήρωμα τής διατροφής μας, ένώ θά τό είχαμε άπό τό ψωμί της Ζειάς δωρεάν.

Η Ζειά:
1.- Βοηθάει στην άπορρόφησιν τών θρεπτικών συστατικών (ca, mg) κ.ά
2.- Καταστέλλει τις φλεγμονές πού χρονίζουν στον οργανισμό καίκαταστρέφουν τα υγιή κύτταρα.
3.- Καταστέλλει τα ένζυμα του καρκινικού κυττάρου (εμποδίζει τήν ανάπτυξιν και μετάστασιν του καρκίνου).
4.- Περιέχει τό βασικό αμινοξύ Λυσίνη (Lycin) πού ενισχύει τόανοσοποιητικό σύστημα και είναι τό βασικό στοιχείο στηνβιοχημική λειτουργία του εγκεφάλου.

Έκτος των ανωτέρω τά άρτοπαρασκευάσματα άπό αλεύρι Ζειάς είναι εύγεστα καί άσυγκρίτως νοστιμότερα άπό τά αντίστοιχα μέ αλεύρι σιταριού.
Έάν δέ φάτε ψωμί ή μακαρόνια άπό Ζειά θά ερωτήσετε, τον κρέμασαν οι Έλληνες αυτόν που τους έστέρησε αυτήν τήν ασύγκριτη άπόλαυσιν; Θά πάρετε τήν άπάντησιν ότι, του στήνουν συνεχώς ανδριάντες σέ πλατείες, στην Βουλή, και δίδουν τό όνομα του στις λεωφόρους γιά νά μην τό ξεχάσουν ποτέ.Καί τότε θά διερωτηθήτε, τί φταίει; Νά φταίει άραγε ή μεγάλη πανουργία καί εμπειρία των κοσμοκρατόρων μόνον, ή μήπως ή δουλικότης των μωροφιλόδοξων και λοιπών οργανωμένων στις μυστικές εταιρείες των;

Νομίζω πώς όλα αυτά δέν θά ήσαν αρκετά νά τυφλώσουν τον λαό μας καί δέν θά έπετύγχανον, έάν δέν υπήρχε τό ακαλλιέργητο, τό πρωτόγονο ΕΓΩ του, τό όποιο αντιδρά σκληρά καί δέν δέχεται τό αντίθετο, όσο καθαρά καί άν απόδειξης τήν πλάνην του.Μέ τό ακαλλιέργητο ΕΓΩ δέν δύναται νά παραδεχθή ότι οί γονείς του έπλανήθησαν, διότι τότε αισθάνεται ότι μειώνεται ή προσωπικότης του καί τό κύρος του, ένώ τό καλλιεργημένο ΕΓΩ, όταν πεισθή ότι έπλανήθη τό παραδέχεται αμέσως μέ ψηλά τό κεφάλι καί υπερήφανα, διότι έτσι νοιώθει ότι είναι ισχυρό, επειδή επεβλήθη τών ενστίκτων καί τής μικροπρέπειας.Ερευνώντας ή επιτροπή, πού αναφέραμε πιό πάνω, τό διαιτολόγιο τών αρχαίων Ελλήνων έμεινε έκπληκτος.

Οί αρχαίοι δέν έτρωγαν ψωμί άπό σιτάρι. Τό σιτάρι τό είχαν ώς τροφή τών ζώων καί τό (ονόμαζαν πυρρό. Έτρωγαν μόνον ψωμί άπό Ζειά ή Κριθάρι καί έν ανάγκη μόνον από κριθάρι ανάμεικτο με Σιτάρι. Ό Μέγας Αλέξανδρος έτρεφε την στρατιάν του μόνο μέ Ζειά, διά νά είναι οι άνδρες του υγιείς και πνευματικά ανεπτυγμένοι. Αν οι αρχαίοι Έλληνες έτρωγαν ψωμί άπό σιτάρι δέν θά είχαν τόσο ύψηλήν πνευματικήν άνάπτυξιν.Μόλις οι κοσμοκράτορες έδιάβασαν αυτήν τήν έκθεσιν τής επιτροπής, δίδουν εντολή το 1928 νά αναιρεθή αμέσως ή καλλιέργεια Ζειά στην Ελλάδα, και μόνον στην Ελλάδα.

Διά νά μειώσουν μέ το σιτάρι τήν πνευματικήν άνάπτυξιν των Ελλήνων, μειώνοντας τήν άντίληψίν τους και οργανώνοντας ταπεινήν έκπαίδευσιν των παιδιών τους καί διδάσκοντας τις πολιτικές τους εις τά σχολεία και πολιτικοποιούντες τα εις τά κόμματα που αυτοί ελέγχουν απόλυτα, για νά ποδηγετήσουν πλήρως εις πρώτον χρόνον τους Έλληνας. Ενώ τώρα αναμειγνύοντας τους μέ αλλοδαπούς, θέλουν νά τους εξαφανίσουν τελείως. Ναι άλλα πώς θά τό επιτύχουν αυτό;Αμέσως δίδουν έντολήν είς τόν τέκνον των τον Βενιζέλο νά έπιστρέψη στην Ελλάδα καί νά εξαφάνιση τήν Ζειά. Οπότε βλέπουμε τόν Βενιζέλο νά έπιστρέφη στην Ελλάδα μετά άπό 8 χρόνια αυτοε­ξορίας του, νά άνασκουμπώνεται και νά ορμά σάν λέων κατά τής Ζειάς.

Μέσα σέ 60 χρόνια μόνον ήλλοίωσαν τήν πνευματικήν ύπεροχήν του σκέπτεσθαι τών Ελλήνων, τους έκαναν αδιάφορους, άβουλους, μέ μετρίαν αντίληψιν και φιλάσθενους καί τώρα μέ τους αλλοδαπούς επιδιώκουν τόν πλήρη εξαφανισμό τής φυλής των, ένώ συγχρόνως ξοδεύουν δισεκατομμύρια δολλάρια οι φιλεύσπλαχνοι διά νά μην εξαφανισθούν οί οχιές, κόμπρες, πάντα καί άλλα ζώα καί ερπετά.
Όλα τά ανωτέρω περί Ζειά, γλουτένης καί σωστής διατροφής μέ λεπτομέρειες καί τάς παραμέτρους όλων αυτών καί τήν ύγιεινήν θά τά βρήτε είς τά εμπνευσμένα καί καλομελετημένα βιβλία “Τό Όλον” καί τό «ΌΛ-ΟΝ» Ένα βιβλίο γιά τήν “ΊΑΣΗ”, του πρωτοποριακού μελετητή Μιχάλη Γρηγορίου..
Προς τό τέλος του 1928 ό “Εθνάρχης” μας Βενιζέλος, προφανώς μετά άπό κάποια εντολή, μέ της Αμύνης τά Παιδιά, τυφλά εις τον νουν καί την κρίσιν, και διψασμένα τό πώς νά ευχαριστήσουν καλλίτερα τόν άρχηγόν των έκήρυξαν τόν πόλεμον κατά της Ζειάς καί, έφορμήσαντες ακαταμάχητοι, ένίκησαν νίκην λαμπράν και εις βραχύτατον χρόνον 4 ετών δεν υπήρχε εις την Ελλάδα ούτε ένα σπυρί Ζειάς γιά σπόρο.Είπαν εις τόν λαό ότι ή Ζειά είναι ζωοτροφή, δι’ αυτό τά λεξικά την γράφουν έκτοτε ζωοτροφή και ότι είναι βλαβερή στην υγεία. Αυτό τό πρόβαλαν έντονα τά ΜΜΕ καί σέ 4 χρόνια έξηφανίσθη η Ζειά.

Όλοι οί Έλληνες εγκατέλειψαν τήν Ζειά μόνον ένας άπό όλους κράτησε σπόρο Ζειάς. Καί σήμερα 2010 καλλιεργεί Ζειά μόνον ένας ό Γ.Α. είς ένα χωριό καί κατασκευάζει μακαρόνια άπό αλεύρι Ζειάς, τά όποια είναι υπερβολικά νοστιμώτερα άπό τά μακαρόνια του σίτου.Τήν έπιθεσίν του κατά τής Ζειάς ό “εθνάρχης” μας τήν ήρχισε μέ τήν αθρόα εισαγωγήν αλεύρων σίτου ύπό τών φίλων του.

Οί φίλοι του έγιναν πάμπλουτοι καί έξέσπασε τότε τό μέγα διά τήν έποχήν και γνωστό ώς “Σκάνδαλο τών αλεύρων”. Μέσα είς 4 χρόνια οί Έλληνες είχαν ξεχάσει τήν Ζειά τελείως καί οί φίλοι του Βενιζέλου έγιναν δισεκατομμυριούχοι άπό τήν εισαγωγή τών αλεύρων του σίτου.”Αν σήμερα θελήσετε νά επαναλάβετε αυτό γιά τό σιτάρι ή κριθάρι ή κάτι άλλο, δέν θά τό πετύχετε ούτε σέ 50 χρόνια. Τόσο πολύ είχε τυφλώσει καί πειθαρχήσει ό Βενιζέλος τους οπαδούς του. Αυτό βέβαια είναι εχθρική ψυχολογία.

Θέλουν τους οπαδούς τους τελείως τυφλούς στην σκέψιν καί δούλους. Καί δέν ήρκέσθη μόνον είς τήν έξαφάνισιν του σπόρου ό “εθνάρχης” μας, επέτυχε νά σβήση τήν Ζειά από τήν μνήμην καί τήν γλώσσαν τών Ελλήνων. Αυτό θά πή τέλειον έγκλημα. Αποδείξεις:Εσείς έγνωρίζατε τήν λέξιν Ζειά πριν λίγα χρόνια, όταν ήρχισε νά προβάλεται άπό εμάς στά κανάλια; Εύρήκατε τήν λέξιν σέ λεξικό πού συντάχθηκε μετά τό 1930; Δεν θά τήν εύρητε, μήν ψάχνετε. Άλλα και αν κάπου τήν εύρητε, θά τήν έξηγεί ώς ζωοτροφή… Μόνον εις τυχόν ανατυπωθέντα παλαιά λεξικά θά τήν εύρητε, ή εις τό των Άγγλων “LINDELL & SCΟΤΤ”, τό όποιον δέν τήν εξηγεί σωστά.Εις τό “ΗΛΙΟΣ” πού είναι πιο ενήμερο και σοβαρό λεξικό γράφει: Ζειά ή Ζέα… τήν Ζέαν τήν μάϊδα πού είναι ό γνωστός αραβόσιτος και κοινώς αραποσίτι”. Αραβόσιτος όμως είναι κοινώς τό Καλαμπόκι.

Ή Ζειά όμως ώς φυτό είναι κάτι σάν σιτάρι και κριθάρι, δέν έχει καμμία σχέσιν στην όψιν μέ τό καλαμπόκι, άλλα και τό σπυρί του είναι ώς του σιταριού πιό πεπλατυσμένο καί χονδρό.Ή Ζειά μέ τον Σΐτον είναι όπως ή Νερατζιά μέ τήν πορτοκαλιά.
Αν άπό άπόστασιν 50-1ΟΟμ. κοιτάζεις τήν Νερατζιά είναι όμοια μέ τήν πορτοκαλιά. Καί τό νεράτζι μέ τό πορτοκάλι, ένώ έξωτερικώς είναι όμοια, εις τήν πραγματικότητα έχουν μεγάλες διαφορές εις τά συστατικά των. Αυτό ακριβώς συμβαίνει καί μέ τους σπόρους της Ζειας και του Σιταριού.
Δέν θά έκανε ό Ι. Πασσάς αυτό τό λάθος, έάν δέν έξηφάνιζε και τήν βιβλιογραφία περί Ζειά ό “εθνάρχης” μας, όπως ό Σαούλ – Παύλος τήν βιβλιογραφία των αρχαίων Ελλήνων. Εκεί όμως πού έμεινα εμβρόντητος είναι όταν διάβασα τήν “Οδύσσεια” ραψωδία δ (4)-603-604, τό αρχαίο: “Ω έν μέν λωτός πολύς, έν δέ κύπειρον πυροί τε ζειαί τε ίδ’ εύρυφυές κρίλευκον”. Ό Κ. Δούκας ερμηνεύει: “όπου υπάρχει τριφύλλι πολύ, καί κύπερι, καί σιτάρια καί ζωοτροφές κι εύρύφυτο κριθάρι λευκό”. Πώ! Πω!… Ό κ. Δούκας ό έκλεκτώτερος ερμηνευτής έκανε λάθος;

Ένώ οί “Ελληνες χρησιμοποιούσαν πυρούς (σιτάρια) γιά ζωοτροφές καί τήν ζειά γιά ψωμί, ερμήνευσε τήν ζειά ώς ζωοτροφές, διότι ό Βενιζέλος είχε εξαφανίσει από τήν βιβλιογραφίαν καί άπό τήν μνήμην τών Ελλήνων τήν ζειά ή ζέα.Τό δημητριακό Ζειά η φύσις τό έδώρισε είς τους λαούς του Αιγαίου. Αργότερα οί Έλληνες μετανάστες τό μετέφεραν καί είς άλλες χώρες.

Τό σιτάρι ήτο φυσικό δημητριακό τών βορείων περιοχών. Οί Έλληνες τό έφεραν είς τήν Ελλάδα καί τό έκαλλιέργησαν ώς ζωοτροφή, αρκετά χρόνια πρό του Τρωικού Πολέμου, όταν ήρχισαν τό εμπόριο μέ τις βορείως του Ευξείνου Πόντου χώρες.Οι Βόρειοι λαοί αντί χρημάτων, που δέν είχαν, έπλήρωναν τα είδη πού ήγόραζαν άπό τους Έλληνας έμπορους μέ σιτάρι και έτσι ήλθε εις την Ελλάδα τό σιτάρι.

Εις τό διαδίκτυο, έάν γράψετε τήν λέξιν “Ζειά”, θά εκπλαγείτε. Θά διαβάσετε πάρα πολλά, εις τήν παράγραφο”ΣΤΗΝ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΑΤΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΛΦΑΒΗΤΟΥ” (ύμνοι Όρφέως, Ομηρικά έπη, Μύθοι), διαβάζουμε: «Ή πόλη τών Αθηνών ονομα­ζόταν και Ζείδωρος, διότι έπί του εδάφους της έκαλλιεργειτο έκτος άπό τήν έλαία και τό δημητριακό ζειά. Τό ζειά μέ τό ζήτα δηλώνει ζωή, μέ τό εψιλον γιώτα τήν μακρά πορεία και μέ τό άλφα που είναι τό πρώτο στοιχείο τό άριστον, τήν παρουσία του Αιθέρα (τό στοιχείο πού βρίσκεται παντού και δομεί τά πάντα είναι ό Αιθέρας), άρα ζειά σημαίνει μακροζωία».

Τήν Ζειά φορτοεκφόρτωναν άπό ένα λιμάνι του Πειραιώς που έξ αυτής έλαβε τό όνομα Ζέα, και μέχρι σήμερα τό λιμάνι ονομάζεται Ζέα.Και τώρα πώς επεβλήθη ή ζειά νά ερμηνεύεται εις ορισμένα λεξικά ώς ζωοτροφή. Εις τό διαδίκτυο χειριζόμενοι τήν λέξιν “Ζειά” εις τήν ΙΛΙΑΔΑ – ραψωδία Ε, στίχοι 121-240 διαβάζουμε: «…παρά δέ σφίν έκάστω δίζυγες ίπποι έστάσι κρί λευκόν έρεπτόμενοι και όλύρας» (195). Πιό κάτω ό μεταφραστής, ελαφρά τή συνειδήσει, ή καλοπληρωμένος μεταφράζει: «…εις κάθε αμάξι είναι σιμά ζευγαρωτά πουλάρια, στέκουν και τρώγουν τήν ζειά και τό λευκό κριθάρι».

Έδώ δολοφονείται ή Ζειά, διότι ό μεταφραστής, μεταφράζει τήν ζωοτροφή “όλύρας” εις “ζειά”. Οι μεταγενέστεροι αντιγράφουν από αυτό ζειά = όλύρας = ζωοτροφή, ένώ ό Όμηρος εγνώριζε και τά δύο, ζειά και όλύρας, και έγραφε πάντα τό ορθόν, αυτό που ήθελε και έπρεπε νά διδάξη. Έδώ γράφει σαφώς: «κρι λευκόν έρεπτόμενοι και όλύρας».
Όχι ζειά, όπως ελαφρά τήν συνείδησιν και βαρυτάτην άγνοια γράφουν οι μεταφρασταί.Από τις έρευνες που έκανα, κατέληξα ότι όλύρα ώνόμαζαν τόν σημερινόν “Οροβον κοινώς ρόβην ή τό ρόβι. Πρόκειται διά τήν πιό δυνατή και αγαπητή εις τά ζώα τροφή. Ομοιάζει μέ τό βίκο (άγριαρακά). Είναι ή πιό θρεπτική τροφή τών ζώων, άλλα είναι βλαβερή διά τόν άνθρωπον.Ή όλύρα εκαλλιεργείτο από αρχαιοτάτων χρόνων εις την Ελλάδα ως ζωοτροφή. Ήτο μεσογειακό φυτό (Λεξικό “ΗΛΙΟΣ”, λήμμα Όροβος).

Είναι λογικόν νά κατάληξη μέ τόν χρόνο ή όλύρα εις όροβο. Εις τό λεξικό “LINDELL & SCΟΤΤ” θά τήν βρήτε ώς Σίκαλιν η Αγριοσίκαλιν, αυτήν τήν σύγχυσιν έκαλλιέργησαν οι φιλέλληνες… διά νά ξεχάσουμε τήν Ζειά.
Ή Ζειά καλλιεργείται σήμερα εις πολλές χώρες τής Ευρώπης και εις τόν Καναδά εις μεγάλην εκτασιν, φέρει δέ όνομα ανάλογο τής γλώσσης έκαστης χώρας. Οι Ιταλοί τήν ονομάζουν Faro, οί Γερμανοί Dingel, κ.τ.λ. Οί Έλληνες εισάγουμε σήμερα αλεύρι Ζειά άπό τήν Γερμανία μέ τό όνομα Ντίνγκελ, ώς μή περιέχον γλουτένη, αντί 6,45 Εύρώ, ήτοι τό αγοράζουμε Δέκα φορές άκριβώτερα άπό τό σιταρένιο.



Γ. Γ. ΑΫΦΑΝΤΗΣ «Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ» ΣΣ. 443-451
ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ XARISETO.GR

===========================
THRIFT STORE (ΧΑΡΙΣΟΜΑΓΑΖΟ) Ανοιχτο 15:00 εψς 23:00 ΕΚΤΟΣ Κυριακης

CU: 6945.175598 , Τηλ: 231.2.203040

Χρωστάω γραμ/μα : dianeira
ΒΟΗΘΟΣ ΜΕΛΩΝ


Άβαταρ μέλους
alekaleros
VIP Member
VIP Member
Δημοσιεύσεις: 2270
Εγγραφή: 25 Οκτ 2012, 16:23
Νομός κατοικίας: Ν. Θεσσαλονίκης
Δήμος - Κοινότητα: Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης
Φύλο: Γυναίκα
Παπούτσι: 39
Μπλούζα: XXXL
Τραπ. λογ/σμός: Πειραιώς
Επικοινωνία:

Re: Ζέα το δημητριακό που απαγορεύτηκε σκόπιμα στην Ελλάδα !

Δημοσίευση από alekaleros » 19 Μάιος 2013, 07:38

Υπεροχα...γι αυτο οι παπουδες λενε... "τρωγαμε πολυ καλο και νοστιμο ψωμι..σημερα τα αλευρα ειναι χαλια..." Κάτι ξερανε μαλλον... :{
ΕΔΩ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΣ ΜΟΥ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

ΖΗΤΑΩ παιδικο χαλι,λικνο και καθισμα αυτοκινητου ευχαριστω

morfo212
Οικονομική στήριξη
Οικονομική στήριξη
Δημοσιεύσεις: 11195
Εγγραφή: 05 Ιαν 2010, 16:53
Νομός κατοικίας: Ν. Λέσβου
Δήμος - Κοινότητα: Μυτιλήνης Λέσβου
Φύλο: Γυναίκα
Παπούτσι: 41
Μπλούζα: XL
Τραπ. λογ/σμός: Εθνική
Επικοινωνία:

Re: Ζέα το δημητριακό που απαγορεύτηκε σκόπιμα στην Ελλάδα !

Δημοσίευση από morfo212 » 19 Μάιος 2013, 09:23

Δεν εκπλήσσομαι πλέον!!!!
Έχω E- BANKING στις τράπεζες Αγροτική- Πειραιώς ,Αλφα, Eurobank και Εθνική.Όταν μου καταθέτετε παρακαλώ να γράφετε το username σας και όταν με ενημερώνετε για την κατάθεση να μου στέλνετε και τη δ/νση σας μαζί γιατί δεν κρατάω παλιά μηνύματα και διευθύνσεις. Ζητάω μαύρες μπαλαρίνες ή άλλου χρώματοςΧαρίζω κηραλοιφές με βαλσαμόλαδο και μαστίχα Χίου ιδανική για δερματικές παθήσεις επίσης χαρίζω κηραλοιφές με βάλσαμο, τζίντζερ και κανέλα για μυϊκούς πόνους και άλλα πολλά ρίξτε μια ματιά ΕΔΩ!!!
Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί για ένα νέο xariseto.

palmira
Οικονομική στήριξη
Οικονομική στήριξη
Δημοσιεύσεις: 2996
Εγγραφή: 12 Απρ 2009, 21:09
Νομός κατοικίας: Ν. Θεσσαλονίκης
Δήμος - Κοινότητα: Θεσσαλονίκης
Φύλο: Γυναίκα
Τοποθεσία: ΑΝΩ ΤΟΥΜΠΑ
Επικοινωνία:

Re: Ζέα το δημητριακό που απαγορεύτηκε σκόπιμα στην Ελλάδα !

Δημοσίευση από palmira » 19 Μάιος 2013, 15:56

επειδή το ψάχνουμε το θέμα με τη ζέα ή ζειά, απ'ότι μάθαμε την καλλιεργούν στην ιταλία. εδώ είναι σχεδόν τελείως άγνωστη στους καλλιεργητές, ακόμη και στους παλιούς και όντως πρέπει να υπάρχει μόνο ένας που έχει σπόρο.
υπάρχει φούρνος στη θεσσαλονίκη που φτιάχνει ψωμί από ζέα.

Άβαταρ μέλους
alekaleros
VIP Member
VIP Member
Δημοσιεύσεις: 2270
Εγγραφή: 25 Οκτ 2012, 16:23
Νομός κατοικίας: Ν. Θεσσαλονίκης
Δήμος - Κοινότητα: Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης
Φύλο: Γυναίκα
Παπούτσι: 39
Μπλούζα: XXXL
Τραπ. λογ/σμός: Πειραιώς
Επικοινωνία:

Re: Ζέα το δημητριακό που απαγορεύτηκε σκόπιμα στην Ελλάδα !

Δημοσίευση από alekaleros » 19 Μάιος 2013, 16:10

θα αποτελεσει διαφημιση να πεις ποιος φουρνος και που κανει αυτο γο ψωμι???
ΕΔΩ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΣ ΜΟΥ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

ΖΗΤΑΩ παιδικο χαλι,λικνο και καθισμα αυτοκινητου ευχαριστω

Χριστίνα
Οικονομική στήριξη
Οικονομική στήριξη
Δημοσιεύσεις: 9017
Εγγραφή: 15 Ιουν 2010, 14:49
Νομός κατοικίας: Ν. Θεσσαλονίκης
Δήμος - Κοινότητα: Νεαπόλεως Θεσσαλονίκης
Φύλο: Γυναίκα
Επικοινωνία:

Re: Ζέα το δημητριακό που απαγορεύτηκε σκόπιμα στην Ελλάδα !

Δημοσίευση από Χριστίνα » 19 Μάιος 2013, 18:49

Παιδιά, κι εμένα με ενδιαφέρει ο φούρνος που κάνει ψωμί από ζέα. Αν δεν μπορείτε να το γράψετε εδώ θα μου στείλετε πμ παρακαλώ; :please:

Άβαταρ μέλους
makis
Διαχειριστής Site
Διαχειριστής Site
Δημοσιεύσεις: 6724
Εγγραφή: 29 Φεβ 2008, 18:19
Νομός κατοικίας: Ν. Θεσσαλονίκης
Δήμος - Κοινότητα: Θεσσαλονίκης
Φύλο: Άντρας
Παπούτσι: 46
Μπλούζα: L
Τραπ. λογ/σμός: Eurobank
Τοποθεσία: ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΝΤΙΓΟΝΙΔΩΝ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Επικοινωνία:

Re: Ζέα το δημητριακό που απαγορεύτηκε σκόπιμα στην Ελλάδα !

Δημοσίευση από makis » 19 Μάιος 2013, 19:12

alekaleros έγραψε:θα αποτελεσει διαφημιση να πεις ποιος φουρνος και που κανει αυτο γο ψωμι???
Μπορεις να το γραψεις !
Εχω βρει σπορους ελληνικους , αλλα ψαχνω αν ειναι οντως απο ελλαδα
ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ XARISETO.GR

===========================
THRIFT STORE (ΧΑΡΙΣΟΜΑΓΑΖΟ) Ανοιχτο 15:00 εψς 23:00 ΕΚΤΟΣ Κυριακης

CU: 6945.175598 , Τηλ: 231.2.203040

Χρωστάω γραμ/μα : dianeira
ΒΟΗΘΟΣ ΜΕΛΩΝ

palmira
Οικονομική στήριξη
Οικονομική στήριξη
Δημοσιεύσεις: 2996
Εγγραφή: 12 Απρ 2009, 21:09
Νομός κατοικίας: Ν. Θεσσαλονίκης
Δήμος - Κοινότητα: Θεσσαλονίκης
Φύλο: Γυναίκα
Τοποθεσία: ΑΝΩ ΤΟΥΜΠΑ
Επικοινωνία:

Re: Ζέα το δημητριακό που απαγορεύτηκε σκόπιμα στην Ελλάδα !

Δημοσίευση από palmira » 19 Μάιος 2013, 19:43

http://www.melirrito.gr/

είναι ο φούρνς Μελίρρυτο, αλλά καλό θα ήταν να ρωτήσετε πρώτα αν υπάρχει διαθέσιμο, γιατί δεν βγάζουν μεγάλες ποσότητες.

Άβαταρ μέλους
makis
Διαχειριστής Site
Διαχειριστής Site
Δημοσιεύσεις: 6724
Εγγραφή: 29 Φεβ 2008, 18:19
Νομός κατοικίας: Ν. Θεσσαλονίκης
Δήμος - Κοινότητα: Θεσσαλονίκης
Φύλο: Άντρας
Παπούτσι: 46
Μπλούζα: L
Τραπ. λογ/σμός: Eurobank
Τοποθεσία: ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΝΤΙΓΟΝΙΔΩΝ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Επικοινωνία:

Ζέα: Πληροφορίες και 3 συνταγές για ψωμί !!

Δημοσίευση από makis » 27 Ιουν 2013, 17:15

Ευχαριστούμε την κα Νατάσα Ρέκκου για την έρευνα και το άρθρο της καθώς και τις πολύτιμες γνώσεις που μοιράζετε μαζί μας !!

Εδώ και αρκετό καιρό δεν αγοράζω έτοιμο ψωμί από φούρνους. Φτιάχνω μόνη μου ψωμί για την οικογένεια. Και μάλιστα δεν χρησιμοποιώ κοινό αλεύρι σιταριού, ούτε καν το ολικής άλεσης. Χρησιμοποιώ κυρίως αλεύρι ζέας…

Για το αλεύρι ζέας άκουσα πρώτη φορά πέρυσι το καλοκαίρι από έναν φίλο στην Κατερίνη. Μου είπε ότι είχε βρει σε έναν φούρνο στην Κατερίνη ένα ψωμί χωρίς γλουτένη, πολύ εύπεπτο και από τότε που το έτρωγε είχε σταματήσει να έχει πεπτικά προβλήματα και μάλιστα είχε μικρύνει και η κοιλιά του! Μου είπε ότι ήταν από ζέα.

Μόλις ο φίλος μας έφυγε, εγώ ήμουν στο ίντερνετ και έψαχνα τη ζέα… Αυτό που βρήκα (και μάλιστα αναδημοσιευμένο σε πολλά blog) ήταν ένα ιστορικό δοκίμιο που δημοσιεύτηκε την δεκαετία του 70 με τίτλο «Ιστορικός Εμπαιγμός» του συγγραφέα Γιώργου Αυφαντή. Μπορείτε να το βρείτε κάνοντας μια αναζήτηση με τη φράση «Γ. Γ. ΑΫΦΑΝΤΗΣ «Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ» ΣΣ. 443-451». Με λίγα λόγια ο συγγραφέας στο απόσπασμα αυτό του δοκιμίου του εξηγεί πώς απαγορεύτηκε η ζέα στην Ελλάδα στις αρχές του 1930 και τα πλεονεκτήματα της κατανάλωσής της σε σύγκριση με το κοινό σιτάρι.

Η ζέα όμως, έχει επιστρέψει και μάλιστα έχει γίνει πολύ της μόδας… Σήμερα που ξαναέκανα αναζήτηση στο ίντερνετ βρήκα το ίδιο δοκίμιο αναδημοσιευμένο σε ακόμη περισσότερα blog και βέβαια βρήκα και αλεύρι και σπόρους από πολύ περισσότερες πηγές (πέρυσι είχα βρει μόνο Αλεύρι Αντωνόπουλου). Η τάση για υγιεινές τροφές τα τελευταία χρόνια μεγαλώνει και η ζέα δεν θα μπορούσε να λείπει από τον κατάλογο αφού αποτελεί κυριολεκτικά διατροφικό θησαυρό!

Θα σας αναφέρω λοιπόν εδώ κάποια βασικά στοιχεία από έρευνές μου στο ίντερνετ.

Η ζέα (Triticum Dicoccum) είναι ένα από τα αρχαιότερα δημητριακά και αυτό καλλιεργούσαν και στην αρχαία Ελλάδα μέχρι την απαγόρευσή της στις αρχές του 1930, λόγω μάλλον οικονομικών συμφερόντων. Οι Έλληνες δεν έτρωγαν ψωμί από σιτάρι, αυτό προτιμούσαν να το δίνουν στα ζώα. Έτρωγαν ψωμί από Ζειά ή Κριθάρι. Και μόνο σε μεγάλη ανάγκη έτρωγαν κριθάρι ανάμεικτο με σιτάρι.

Η Ζέα sτα Ιταλικά λέγεται Faro, στα Αγγλικά Emmer Wheat, στα Γερμανικά Emmer και η επιστημονική της ονομασία είναι Triticum Dicoccum. Μην την μπερδεύετε με το αλεύρι ντίνκελ (dinkel, spelt), αυτό είναι ποικιλία που εμφανίστηκε αργότερα.

Θεωρείται ένα από τα πιο υγιεινά και κατάλληλα για τον άνθρωπο δημητριακά.
• Έχει διπλάσια περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες από το σιτάρι.
• Η Ζειά δεν φράσει τις αρτηρίες, όπως το αλεύρι από το σιτάρι που τρώμε, το οποίο περιέχει περισσότερη γλουτένη.
• Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και μέταλλα.
• Περιέχει 40% περισσότερο μαγνήσιο σε σύγκριση με τα άλλα δημητριακά. Το μαγνήσιο επιπλέον ενεργοποιεί τις ενζυματικές διαδικασίες του μεταβολισμού.
• Περιέχει βιταμίνες A, B, C και Ε.
• Έχει πιο απλή δομή γλουτένης, γι΄ αυτό είναι πιο εύπεπτη.
• Περιέχει υψηλά ποσοστά του αμινοξέος λυσίνη.
• Τα δημητριακά Ζέας συμβάλλουν στη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους.
• Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι απορροφάται αργά και απελευθερώνει μικρή ποσότητα γλυκόζης στο αίμα. Έτσι, μαζί με τις φυτικές ίνες, αυξάνει το αίσθημα του κορεσμού και διατηρεί το αίσθημα της πληρότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
• Τα προϊόντα από Ζειά είναι κατά γενική ομολογία πιο εύγευστα, σίγουρα πιο θρεπτικά και συμβάλλουν στη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους.

Η κύρια διαφορά της με το κοινό, μοντέρνο σιτάρι είναι ότι η ζέα έχει πιο απλή γενετική δομή. Τα μοντέρνα δημητριακά έχουν υβριδοποιηθεί μέσω πολύχρονων ερευνών. Ο στόχος της υβριδοποίησης είναι η αύξηση της σοδειάς, η αντιμετώπιση των παράσιτων, των καιρικών συνθηκών κλπ. Και πολλοί βέβαια αρχίζουν να αναρωτιούνται εάν αυτή η μακρά ιστορία υβριδοποίησης είναι η εξήγηση για τον αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων με αλλεργίες ή δυσανεξία στην γλουτένη…

Ζέα πλέον μπορούμε να βρούμε σε όλα σχεδόν τα καταστήματα βιολογικών τροφών. Επίσης υπάρχει και σε ορισμένες βιολογικές λαϊκές από παραγωγούς και μάλιστα σε καλύτερη τιμή. Στα καταστήματα υγιεινών τροφών η τιμή της είναι γύρω στα 4€ το κιλό. Ας ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή θα υπάρχει και στα σούπερ μάρκετ…






Συνταγή για Ζυμωτό Ψωμί με Αλεύρι Ζέας & Κριθαριού

Υλικά:
• 500 γρ αλεύρι ζέας
• 100 γρ. αλεύρι κριθαριού (ή αλεύρι ντίνκελ ή Πρωτεΐνες σε Σκόνη Herbalife)
• 300 ml χλιαρό νερό (2 μέρη κρύο και 1 καυτό)
• 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (κατά προτίμηση χωρίς γλουτένη)
• 1 κ.σ μαύρη ζάχαρη ή φρουκτόζη
• 2 κ.σ ελαιόλαδο
• 1 κ.σ αλάτι
• λίγο σουσάμι (αν θέλουμε)
Εκτέλεση:
1. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω 2 κ.σ. αλεύρι ζέας, τη μαγιά και τη ζάχαρη. Ρίχνω το νερό και το αφήνω για 15 λεπτά μέχρι να αφρίσει το μείγμα.
2. Μετά ρίχνω 1 κ.σ. λάδι, κοσκινίζω το υπόλοιπο αλεύρι, ανακατεύοντας ρίχνω το αλάτι και κάπου εκεί αρχίζει το ζύμωμα βάζοντας και άλλη 1 κ.σ. λάδι.
3. Όσο η ζύμη είναι σχετικά υγρή, βάζουμε σε καθαρό πάγκο το αλεύρι κριθαριού και συνεχίζουμε το ζύμωμα για 10 λεπτά έως ότου να εσωματωθεί το αλεύρι. Εάν η ζύμη κολλάει πολύ προσθέτουμε κι άλλο αλεύρι μέχρι να ζυμώνεται άνετα.
4. Μόλις τελειώσει το ζύμωμα φυλάμε τη ζύμη μέσα σε σκεπασμένο μπολ σε ζεστό μέρος για 40 λεπτά.
5. Αφού περάσει ο χρόνος βάζω τη ζύμη σε αλειμμένο ταψί με λάδι (ή επιφάνεια ψησίματος σιλικόνης ή χαρτί ψησίματος).
6. Αν θέλω να βάλω σουσάμι βρέχω τα χέρια και μετά με βρεγμένα χέρια χαϊδεύω τη ζύμη και πασπαλίζω σουσάμι ή/και αλεύρι.
7. Σταυρώνω τη ζύμη με μαχαίρι και ψήνω στους 180 βαθμούς για 50 με 60 λεπτά.
8. Μόλις το βγάλω από το φούρνο το τοποθετώ σε ράγα ψησίματος μέχρι να κρυώσει.
9. Το διατηρώ τυλιγμένο με πετσέτα.

Λίγα μυστικά ακόμα
5 λεπτά πριν βάλω τη ζύμη στο ταψί ανοίγω το φούρνο στους 180 και βάζω μέσα ένα πήλινο με λίγο νερό και το αφήνω μέσα καθ όλη τη διάρκεια του ψησίματος!!



Συνταγή για Ψωμί Ζέας Πολύσπορο
Υλικά:
• 500 γρ. αλεύρι Ζέας
• 100 γρ.αλεύρι κριθαρένιο (ή αλεύρι ντίνκελ ή Πρωτεΐνες σε Σκόνη Herbalife)
• 300 ml χλιαρό νερό (2 μέρη κρύο και 1 καυτό)
• 3 κουταλιές της σούπας ταχίνι
• 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
• 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
• 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
• 2 κουταλάκια του γλυκού γλυκάνισο
• 2 κουταλιές της σούπας σουσάμι
• 2 κουταλιές της σούπας ηλιόσπορος (ή και άλλα σπόρια)
• λίγο σουσάμι για πασπάλισμα.
Εκτέλεση:
1. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω 2 κ.σ. αλεύρι ζέας, τη μαγιά και τη ζάχαρη. Ρίχνω το νερό και το αφήνω για 15 λεπτά μέχρι να αφρίσει το μείγμα.
2. Μετά ρίχνω 1 κ.σ. λάδι, ρίχνω το ταχίνι, κοσκινίζω το υπόλοιπο αλεύρι, ανακατεύοντας ρίχνω το αλάτι και κάπου εκεί αρχίζει το ζύμωμα βάζοντας και άλλη 1 κ.σ. λάδι.
3. Όσο η ζύμη είναι σχετικά υγρή, βάζουμε σε καθαρό πάγκο το αλεύρι κριθαριού και συνεχίζουμε το ζύμωμα για 10 λεπτά έως ότου να εσωματωθεί το αλεύρι. Ρίχνουμε τους σπόρους και το γλυκάνισο και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να εσωματωθούν. Εάν η ζύμη κολλάει πολύ προσθέτουμε κι άλλο αλεύρι μέχρι να ζυμώνεται άνετα.
4. Μόλις τελειώσει το ζύμωμα φυλάμε τη ζύμη μέσα σε σκεπασμένο μπολ σε ζεστό μέρος για 40 λεπτά.
5. Αφού περάσει ο χρόνος βάζω τη ζύμη σε αλειμμένο ταψί με λάδι (ή επιφάνεια ψησίματος σιλικόνης ή χαρτί ψησίματος).
6. Αν θέλω να βάλω σουσάμι βρέχω τα χέρια και μετά με βρεγμένα χέρια χαϊδεύω τη ζύμη και πασπαλίζω σουσάμι ή/και αλεύρι.
7. Σταυρώνω τη ζύμη με μαχαίρι και ψήνω στους 180 βαθμούς για 50 με 60 λεπτά.
8. Μόλις το βγάλω από το φούρνο το τοποθετώ σε ράγα ψησίματος μέχρι να κρυώσει.
9. Το διατηρώ τυλιγμένο με πετσέτα.

Συνταγή για Ψωμί Ζέας χωρίς μαγιά, χωρίς ζύμωμα
Συστατικά :
• 500γρ αλεύρι ζέας
• 1 κουταλάκι του γλυκού γεμάτο σόδα
• 2 κουταλιές ελαιόλαδο
• Λίγο αλάτι
• Λίγη γλυκαντική ουσία της προτίμηση σας
• 2 κουταλιές λιναρόσπορο αλεσμένο η ότι άλλο σας εμπνέει
• 1 κεσεδάκι γιαούρτι , κατά προτίμηση κατσικίσιο βιολογικό (το διαλύετε σε νερό ώστε να έχουμε ένα μείγμα συνολικά 650γρ υγρού)
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε πρώτα τα στερεά συστατικά και μετά προσθέτουμε τα υγρά με τη σειρά που αναφέρονται, μπορούμε να το ανακατέψουμε με τα χέρια η με ένα πιρούνι . Το μείγμα που προκύπτει είναι μαλακό και ελαφρά κολλώδες . Δεν χρειάζεται να περιμένουμε να μας φουσκώσει.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 με 60 λεπτά.
Για όσους έχουν προπαρασκευαστή μπορούν να το ψήσουν στο πρόγραμμα για « μόνο ψήσιμο» συνήθως χρειάζεται να προσθέσουμε και άλλο χρόνο , συνήθως θέλει 1.30 h
Το ψωμί αυτό καλό είναι να διατηρείται στο ψυγείο ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες,
Επίσης αν αντέξετε και δεν το κόψετε την πρώτη μέρα και το βάλετε στο ψυγείο η κόρα στις φέτες δεν θρυμματίζεται



Σε όλες τις συνταγές απαραίτητο συστατικό είναι η αγάπη. Έτσι θα φτιάξουμε σίγουρα ένα πολύ νόστιμο και θρεπτικό ψωμί!
ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ XARISETO.GR

===========================
THRIFT STORE (ΧΑΡΙΣΟΜΑΓΑΖΟ) Ανοιχτο 15:00 εψς 23:00 ΕΚΤΟΣ Κυριακης

CU: 6945.175598 , Τηλ: 231.2.203040

Χρωστάω γραμ/μα : dianeira
ΒΟΗΘΟΣ ΜΕΛΩΝ

Άβαταρ μέλους
polvar
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 39418
Εγγραφή: 22 Δεκ 2009, 12:30
Νομός κατοικίας: Ν. Θεσσαλονίκης
Δήμος - Κοινότητα: Θεσσαλονίκης
Φύλο: Άντρας
Τοποθεσία: Τούμπα
Επικοινωνία:

Re: Ζέα: Πληροφορίες και 3 συνταγές για ψωμί !!

Δημοσίευση από polvar » 27 Ιουν 2013, 20:14

Όποιος βρήκε αλεύρι από ζεια να μας πει πού

Απάντηση

Επιστροφή στο “Τρόφιμα - διατροφή - συνταγές”