Μετασχηματιστής ρίχνει την ασφάλεια
Κανόνες Δ. Συζήτησης
Διαβάστε τους κανόνες της κατηγορίας
Αν βρείτε κάποιο θέμα που δεν ισχύει πλέον παρακαλούμε πατήστε την αναφορά για να το ελέγξουμε και να το σβήσουμε
Διαβάστε τους κανόνες της κατηγορίας
Αν βρείτε κάποιο θέμα που δεν ισχύει πλέον παρακαλούμε πατήστε την αναφορά για να το ελέγξουμε και να το σβήσουμε
- tgi
- VIP Member
- Νομός κατοικίας: Ν. Αττικής-Πειραιώς
- Δήμος - Κοινότητα: Νέου Ηρακλείου Αττικής
- Φύλο: Άντρας
- Επικοινωνία:
Μετασχηματιστής ρίχνει την ασφάλεια
Έχω μετασχηματιστή 220V / 42V στα 2000W
Οταν δίνω τάση στο πρωτεύον (220V) δίνει κανονικά τα 42V
όταν το κλείσω και ξανανοίξω , μου ρίχνει την ασφάλεια (όχι relay προστασίας)
Έχει κανείς καμιά εξήγηση;
Οταν δίνω τάση στο πρωτεύον (220V) δίνει κανονικά τα 42V
όταν το κλείσω και ξανανοίξω , μου ρίχνει την ασφάλεια (όχι relay προστασίας)
Έχει κανείς καμιά εξήγηση;
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος tgi την 01 Αύγ 2024, 00:27, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
ΕΔΩ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΜΟΥ
Το πάθημα μου έγινε μάθημα : ποτέ δεν στέλνω σε καποιον τίποτα αν δεν μου στείλει τα ταχυδρομικά!!!!
- polvar
- Συντονιστής
- Νομός κατοικίας: Ν. Θεσσαλονίκης
- Δήμος - Κοινότητα: Θεσσαλονίκης
- Επικοινωνία:
Re: Επισκευή Μετασχηματιστή
Εξετάστε το ενδεχόμενο να έχει ευαισθητοποιηθεί το μαγνητικό στοιχείο της ασφάλειας που ασφαλίζει το κύκλωμα τροφοδοσίας
Δοκιμάστε με άλλη ασφάλεια ή καλύτερα με ασφάλεια καμπύλης D ή Κ καθώς οι μετασχηματιστές όταν μπαίνουν σε τάση τραβάνε στιγμιαία αιχμή ρεύματος
https://www.electricalnews.gr/yliko-pin ... e-to-rafi/
Δοκιμάστε με άλλη ασφάλεια ή καλύτερα με ασφάλεια καμπύλης D ή Κ καθώς οι μετασχηματιστές όταν μπαίνουν σε τάση τραβάνε στιγμιαία αιχμή ρεύματος
https://www.electricalnews.gr/yliko-pin ... e-to-rafi/
- tgi
- VIP Member
- Επικοινωνία:
Σε ευχαριστώ πολύ για την πληροφορία .
η όλη εγκατάσταση έχει ώς εξής : ο M/T παίρνει φάση στο πρωτεύον από ένα tuya wifi switch 2gang και άμεσα στο δευτερεύον βγάζει 42V AC όπου τροφοδοτεί λάμπες κήπου 42V (τώρα είναι 4 λάμπες. Μελλοντικά θα είναι 17!). Αυτή την δυσλειτουργία (να ρίχνει την ασφάλεια του πίνακα 25A) μου την έκανε εδώ και ημέρες .
Σήμερα έκανα την δοκιμή βάζοντας μονο μια λάμπα 42V στην έξοδο του M/T (δευτερεύον) . Την πρώτη φορά την άναψε κανονικά για περίπου 5 λεπτά. Οταν έκλεισα το ρεύμα (μέσω του wifi switch) και το ξαναάναψα, έριξε την ασφάλεια του πίνακα.
Μπορείς από την εμπειρία σου να καταλάβεις και να μου δώσεις έναν μπουσουλά επίλυσης του προβλήματος μου?
η όλη εγκατάσταση έχει ώς εξής : ο M/T παίρνει φάση στο πρωτεύον από ένα tuya wifi switch 2gang και άμεσα στο δευτερεύον βγάζει 42V AC όπου τροφοδοτεί λάμπες κήπου 42V (τώρα είναι 4 λάμπες. Μελλοντικά θα είναι 17!). Αυτή την δυσλειτουργία (να ρίχνει την ασφάλεια του πίνακα 25A) μου την έκανε εδώ και ημέρες .
Σήμερα έκανα την δοκιμή βάζοντας μονο μια λάμπα 42V στην έξοδο του M/T (δευτερεύον) . Την πρώτη φορά την άναψε κανονικά για περίπου 5 λεπτά. Οταν έκλεισα το ρεύμα (μέσω του wifi switch) και το ξαναάναψα, έριξε την ασφάλεια του πίνακα.
Μπορείς από την εμπειρία σου να καταλάβεις και να μου δώσεις έναν μπουσουλά επίλυσης του προβλήματος μου?
Το πάθημα μου έγινε μάθημα : ποτέ δεν στέλνω σε καποιον τίποτα αν δεν μου στείλει τα ταχυδρομικά!!!!
- polvar
- Συντονιστής
- Επικοινωνία:
Δηλαδή μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε απρόσκοπτα και ξαφνικά άλλαξε συμπεριφορά χωρίς να αλλάξουν τα επιμέρους στοιχεία του κυκλώματος;
Αυτό θα ήταν περίεργο για ένα τόσο μεγάλο μετασχηματιστή με τόσο μικρό φορτίο (4 λάμπες)
Δεν μπορώ να φανταστώ κάτι άλλο εκτός των παρακάτω
1) ο μετασχηματιστής γέρασε λόγω ηλικίας ή υπερθερμανσεων και το μονωτικό βερνίκι των τυλίγματων άρχισε να φθείρεται και να ψιλοβραχυκυκλωνει
2) αλλάξατε λάμπες και από πυρακτώσεως βάλατε LED οι οποίες όμως, παρότι έχουν πολύ μικρότερη κατανάλωση, παρουσιάζουν αιχμή ρεύματος κατά το άναμμα γιατί έχουν μετασχηματιστή μέσα. Οπότε οι αιχμές των μετασχηματιστών αθροίζονται
3) Η ασφάλεια που πέφτει έχει πρόβλημα όπως είπα πιο πανω. Αλλιώς είναι περίεργο να πέφτει ασφάλεια 25Α και να μη μυριζει κατι καμμένο ή να μη βγαίνουν κάπου σπίθες.
4) το wifi switch έχει ακαταλληλο για τον μετασχηματιστή ή γενικά κακό ρελέ που κάνει τοξο κατα το άναμμα και αθροιζεται με την αιχμή του μετασχηματιστή
Το πρώτο που θα έκανα θα ήταν να βάλω ασφάλεια τήξης 10Α τη θέση της αυτόματης για να μην πέφτει με την πρώτη
Και εφόσον ανάψει ο μετασχηματιστής, έλεγχο του ρεύματος που παίρνει με μια αμπεροτσιμπιδα ή αμπερόμετρο για να δω αν το ρεύμα λειτουργίας ανταποκρίνεται στο φορτίο ή είναι μεγαλύτερο. Και αν δεν υπάρχουν τα μέσα μετρήσεως, τότε έλεγχο αν ο μετασχηματιστης υπερθερμαίνεται με ελάχιστο φορτίο οδεύοντας προς καταστροφή ή/και εμφανίζει διαρροή ρεύματος στο κελυφος
Αυτό θα ήταν περίεργο για ένα τόσο μεγάλο μετασχηματιστή με τόσο μικρό φορτίο (4 λάμπες)
1) ο μετασχηματιστής γέρασε λόγω ηλικίας ή υπερθερμανσεων και το μονωτικό βερνίκι των τυλίγματων άρχισε να φθείρεται και να ψιλοβραχυκυκλωνει
2) αλλάξατε λάμπες και από πυρακτώσεως βάλατε LED οι οποίες όμως, παρότι έχουν πολύ μικρότερη κατανάλωση, παρουσιάζουν αιχμή ρεύματος κατά το άναμμα γιατί έχουν μετασχηματιστή μέσα. Οπότε οι αιχμές των μετασχηματιστών αθροίζονται
3) Η ασφάλεια που πέφτει έχει πρόβλημα όπως είπα πιο πανω. Αλλιώς είναι περίεργο να πέφτει ασφάλεια 25Α και να μη μυριζει κατι καμμένο ή να μη βγαίνουν κάπου σπίθες.
4) το wifi switch έχει ακαταλληλο για τον μετασχηματιστή ή γενικά κακό ρελέ που κάνει τοξο κατα το άναμμα και αθροιζεται με την αιχμή του μετασχηματιστή
Το πρώτο που θα έκανα θα ήταν να βάλω ασφάλεια τήξης 10Α τη θέση της αυτόματης για να μην πέφτει με την πρώτη
Και εφόσον ανάψει ο μετασχηματιστής, έλεγχο του ρεύματος που παίρνει με μια αμπεροτσιμπιδα ή αμπερόμετρο για να δω αν το ρεύμα λειτουργίας ανταποκρίνεται στο φορτίο ή είναι μεγαλύτερο. Και αν δεν υπάρχουν τα μέσα μετρήσεως, τότε έλεγχο αν ο μετασχηματιστης υπερθερμαίνεται με ελάχιστο φορτίο οδεύοντας προς καταστροφή ή/και εμφανίζει διαρροή ρεύματος στο κελυφος
- tgi
- VIP Member
- Επικοινωνία:
ο Μ/Τ δεν έχει δουλέψει συνολικά πάνω από 50 ώρες λειτουργίας. Είναι σχεδόν καινούργιοςpolvar έγραψε: ↑25 Ιούλ 2024, 23:08Δηλαδή μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε απρόσκοπτα και ξαφνικά άλλαξε συμπεριφορά χωρίς να αλλάξουν τα επιμέρους στοιχεία του κυκλώματος;
εβαλα και δοκιμαστική μία λάμπα πυρακτώσεως και έκανε την ίδια συμπεριφορά2) αλλάξατε λάμπες και από πυρακτώσεως βάλατε LED οι οποίες όμως, παρότι έχουν πολύ μικρότερη κατανάλωση, παρουσιάζουν αιχμή ρεύματος κατά το άναμμα γιατί έχουν μετασχηματιστή μέσα. Οπότε οι αιχμές των μετασχηματιστών αθροίζονται
Δεν γνωρίζω.. γιατί το κάνει μόνο σε αυτό το φορτίο? Αν είχε πρόβλημα, δεν θα το έκανε και όταν έβαζες και ηλεκτρικό σίδερο ή/& ηλεκτρική σκούπα3) Η ασφάλεια που πέφτει έχει πρόβλημα όπως είπα πιο πανω. Αλλιώς είναι περίεργο να πέφτει ασφάλεια 25Α και να μη μυριζει κατι καμμένο ή να μη βγαίνουν κάπου σπίθες.
Πιθανόν, σήμερα θα βάλω κατ'ευθείαν ρευμα με πρίζα και θα κάνω τα ίδια test βάζοντας και βγάζοντας την πρίζα4) το wifi switch έχει ακαταλληλο για τον μετασχηματιστή ή γενικά κακό ρελέ που κάνει τοξο κατα το άναμμα και αθροιζεται με την αιχμή του μετασχηματιστή
Δεν έχω αμπεροτσιμπίδα και ο Μ/Τ δεν υπερθερμαίνεται... η Θερμοκρασία του είναι λίγο παραπάνω από την κανονική (35-40οC)
- polvar
- Συντονιστής
- Επικοινωνία:
Οι αυτόματες ασφάλειες έχουν 2 στοιχεία ασφαλείας μέσα, ένα μαγνητικό και ένα θερμικό
Το μαγνητικό είναι ευαίσθητο σε απότομες αιχμές φορτίου.
Οταν άρχισαν οι ηλεκτρικές σκούπες να περνάνε σε ισχύ τα 1000W άρχισαν να πέφτουν και οι οικιακές ασφάλειες των 10Α (που συνήθως ασφαλίζουν τις οικιακές πρίζες) κατά την εκκίνηση των σκουπών. Μέχρι που οι κατασκευαστές ενσωμάτωσαν στις σκούπες ηλεκτρονικό κύκλωμα για μη απότομη εκκίνηση ώστε να αποφευχθούν οι αιχμές
Ενδέχεται να έχει φθαρεί το μαγνητικό στοιχείο της ασφάλειας που πέφτει (αλλά όχι τελείως και γι αυτό δεν πέφτει σε όλα τα φορτία).
Αλλάξτε την με καμπύλης D ή Κ αφού επιβεβαιώσετε ότι ο μετασχηματιστής είναι εντάξει
Και καλά είναι να έχει ο μετασχηματιστής και μια δική του υπο-ασφάλεια προστασίας 10Α, πάλι D ή Κ
Τέλος το ότι είναι καινούργιος ο μετασχηματιστής δεν αποκλείει 100% την ύπαρξη τυχόν αστοχίας υλικού ή κατασκευαστικού λάθους σε αυτόν
Το μαγνητικό είναι ευαίσθητο σε απότομες αιχμές φορτίου.
Οταν άρχισαν οι ηλεκτρικές σκούπες να περνάνε σε ισχύ τα 1000W άρχισαν να πέφτουν και οι οικιακές ασφάλειες των 10Α (που συνήθως ασφαλίζουν τις οικιακές πρίζες) κατά την εκκίνηση των σκουπών. Μέχρι που οι κατασκευαστές ενσωμάτωσαν στις σκούπες ηλεκτρονικό κύκλωμα για μη απότομη εκκίνηση ώστε να αποφευχθούν οι αιχμές
Ενδέχεται να έχει φθαρεί το μαγνητικό στοιχείο της ασφάλειας που πέφτει (αλλά όχι τελείως και γι αυτό δεν πέφτει σε όλα τα φορτία).
Αλλάξτε την με καμπύλης D ή Κ αφού επιβεβαιώσετε ότι ο μετασχηματιστής είναι εντάξει
Και καλά είναι να έχει ο μετασχηματιστής και μια δική του υπο-ασφάλεια προστασίας 10Α, πάλι D ή Κ
Τέλος το ότι είναι καινούργιος ο μετασχηματιστής δεν αποκλείει 100% την ύπαρξη τυχόν αστοχίας υλικού ή κατασκευαστικού λάθους σε αυτόν
- tgi
- VIP Member
- Επικοινωνία:
Λοιπον ,
Εκανα τις εξής κινήσεις :
έβγαλα την τροφοδοσία του Μ/Τ από το smart Wifi switch και του έβαλα μια πρίζα.
Εδωσα κατ'ευθείαν από την πρίζα ρεύμα και ο Μ/Τ δουλεψε κανονικά (και σε φυσιλογική θερμοκρασία όπως και πρίν)
έβγαλα και έβαλα την πρίζα κανα δύο φορες.... και ο Μ/Τ αποκρίθηκε κανονικά
Οταν το ξαναέκανα λίγο πιο γρήγορα, μου έριξε την ασφάλεια !!!!
η ασφάλεια είναι Siemens W L 16A από τις παλιές !!!
όπως στην παρακάτω φωτογραφία , στην πάνω σειρά , η πρώτη και η τελευταία
Τι προτείνεις?
Μήπως να βάλω κανέναν πυκνωτή?
Να αλλάξω ασφάλεια? και τι να βάλω ? Ιδια αλλα σε 20Α μπας και τα έχει παίξει η ασφάλεια?
Το κακό είναι ότι η ασφάλεια που έχω είναι με μακρύ λαιμό όπως αυτες που σου είχα δώσει τον Φεβρουάριο του 2024 οπότε δεν βρίσκω τέτοιες ασφάλειες για να πάω να αγοράσω καινούργια
Εκανα τις εξής κινήσεις :
έβγαλα την τροφοδοσία του Μ/Τ από το smart Wifi switch και του έβαλα μια πρίζα.
Εδωσα κατ'ευθείαν από την πρίζα ρεύμα και ο Μ/Τ δουλεψε κανονικά (και σε φυσιλογική θερμοκρασία όπως και πρίν)
έβγαλα και έβαλα την πρίζα κανα δύο φορες.... και ο Μ/Τ αποκρίθηκε κανονικά
Οταν το ξαναέκανα λίγο πιο γρήγορα, μου έριξε την ασφάλεια !!!!
η ασφάλεια είναι Siemens W L 16A από τις παλιές !!!
όπως στην παρακάτω φωτογραφία , στην πάνω σειρά , η πρώτη και η τελευταία
Τι προτείνεις?
Μήπως να βάλω κανέναν πυκνωτή?
Να αλλάξω ασφάλεια? και τι να βάλω ? Ιδια αλλα σε 20Α μπας και τα έχει παίξει η ασφάλεια?
Το κακό είναι ότι η ασφάλεια που έχω είναι με μακρύ λαιμό όπως αυτες που σου είχα δώσει τον Φεβρουάριο του 2024 οπότε δεν βρίσκω τέτοιες ασφάλειες για να πάω να αγοράσω καινούργια
- polvar
- Συντονιστής
- Επικοινωνία:
Ο μετασχηματιστής είναι μεγάλος και κανονικά θέλει δική του ασφάλεια D ή Κ 10Α (δεν βάζουμε μεγαλύτερη ασφάλεια από αυτήν που ενδείκνυται για το φορτίο που αντέχει η γραμμή/συσκευή γιατί τότε παύει η προστασια)
Δυστυχώς τέτοιες ασφάλειες μακριές δεν βγήκαν ποτέ, άρα θα προσαρμοστείτε με αυτό που υπάρχει στην αγορά και θα το βάλετε στην άκρη της σειράς
Αν πέφτει και η κεντρική θα πρέπει να αντικατασταθεί και αυτή παρομοίως
Υπάρχουν και ασφαλειοαποζευκτες με αντικαταστασιμο κυλινδρικό φυσίγγιο τηξεως σε όλα τα αμπερ, ίσως είναι προτιμότεροι γιατί δεν επηρρεάζονται καθόλου από αιχμές ρεύματος. Ενδεικτικά https://www.skroutz.gr/s/27405977/Schne ... 15636.html
Πυκνωτής θα μπορούσε να βοηθήσει αλλά μόνο αυτός που πρέπει σύμφωνα με τα κατασκευαστικά στοιχεία του μετασχηματιστή, επομένως μόνο ο κατασκευαστής του θα μπορούσε να μας διαφωτίσει τι χρειάζεται.
Δυστυχώς τέτοιες ασφάλειες μακριές δεν βγήκαν ποτέ, άρα θα προσαρμοστείτε με αυτό που υπάρχει στην αγορά και θα το βάλετε στην άκρη της σειράς
Αν πέφτει και η κεντρική θα πρέπει να αντικατασταθεί και αυτή παρομοίως
Υπάρχουν και ασφαλειοαποζευκτες με αντικαταστασιμο κυλινδρικό φυσίγγιο τηξεως σε όλα τα αμπερ, ίσως είναι προτιμότεροι γιατί δεν επηρρεάζονται καθόλου από αιχμές ρεύματος. Ενδεικτικά https://www.skroutz.gr/s/27405977/Schne ... 15636.html
Πυκνωτής θα μπορούσε να βοηθήσει αλλά μόνο αυτός που πρέπει σύμφωνα με τα κατασκευαστικά στοιχεία του μετασχηματιστή, επομένως μόνο ο κατασκευαστής του θα μπορούσε να μας διαφωτίσει τι χρειάζεται.
- tgi
- VIP Member
- Επικοινωνία: