Ηλεκτρονικοί λαμπτήρες οικονομίας. Χρήση και απόρριψη

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Διαβάστε τους κανόνες της κατηγορίας
Αν βρείτε κάποιο θέμα που δεν ισχύει πλέον παρακαλούμε πατήστε την αναφορά για να το ελέγξουμε και να το σβήσουμε
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
kelili
Πιστοποιημένο Μέλος
Πιστοποιημένο Μέλος
61 27
Δημοσιεύσεις: 983
Εγγραφή: 26 Σεπ 2008, 20:31
Νομός κατοικίας: Ν. Αττικής-Πειραιώς
Δήμος - Κοινότητα: Αθήνας
Φύλο: Γυναίκα
Τραπ. λογ/σμός: Πειραιώς
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ-Αμπελόκηποι
Επικοινωνία:

Ηλεκτρονικοί λαμπτήρες οικονομίας. Χρήση και απόρριψη

Δημοσίευση από kelili » 16 Φεβ 2010, 04:06

Ανοίγω αυτό το θέμα σχετικά με τους ηλεκτρονικούς λαμπτήρες οικονομίας γιατί νομίζω ότι υπάρχουν ακόμα κενά σχετικά με τη χρήση και την απόρριψη τους.
Χρησιμοποιώ πολλά χρόνια τις λάμπες αυτές και έχω μάζεψει αρκετή εμπειρία και θα ήθελα να διαβάσετε αυτά που γράφω και να μου πείτε κι εσείς την γνώμη σας.

-Πρώτα πρώτα να πω ότι προχτές που πήγα να αγοράσω μερικές ακόμα διαπίστωσα ότι οι τιμές τους έχουν μειωθεί κατά 30% περίπου σε σχέση με πριν 3 χρόνια. :D
Να επισημάνω μερικά από τα χαρακτηριστικά τους και να τονίσω ότι στα ειδικά καταστήματα που πωλούν μόνο λάμπες υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία, σε αντίθεση με κάποια μικρότερα καταστήματα που φέρνουν μόνο μερικά είδη και για όλα τα υπόλοιπα λένε "Δεν υπάρχει" και όχι "Υπάρχει αλλά εμείς δεν το φέρνουμε". Εγώ πηγαίνω σε ένα που είναι στην Εμμ.Μπενάκη προς τη Σταδίου και έχει τεράστια ποικιλία.
Λοιπόν:
1. Οι λάμπες αυτές μπορεί να είναι
α) βιδωτές, με μικρό και μεγάλο σπείρωμα, τα λεγόμενα Ε14 και Ε27 αντίστοιχα αλλά ΚΑΙ
β) ΜΠΑΓΙΟΝΕΤ το λεγόμενο και Β22. Αυτό το τελευταίο το υπογραμμίζω γιατί τα μικρά καταστήματα δεν φέρνουν τέτοιου τύπου λάμπες, διαδίδουν μάλιστα ότι δεν υπάρχουν καν, και συνιστούν την αλλαγή του ντουί. Αντίθετα, τα οργανωμένα καταστήματα έχουν μεγάλη ποικιλία σε μπαγιονέτ λάμπες!
2. Οι ηλεκτρονικές λάμπες υπάρχουν σε διάφορες θερμοκρασίες χρώματος του φωτός που βγάζουν και έτσι θα βρείτε
α) "ψυχρές", δηλαδή προς το μπλε ας πούμε, και το φως τους είναι σαν το φως από τις κλασσικές λάμπες φθορίου, και
β) "θερμές" που το φως τους μοιάζει με το φως από τις λάμπες πυράκτωσης, δηλαδή πιο κίτρινο.
Αυτό το καταλαβαίνουμε (χωρις να ανάψουμε τη λάμπα :lol: ) διαβάζοντας στη συσκευασία, συνήθως στα ψιλά γράμματα τις ενδείξεις Cool ή 5000Κ (περίπου) για το ψυχρό και Warm ή νούμερα όπως 2700Κ (ή κάπου εκεί) για το θερμό.
3. Οι λάμπες μπορεί ως προς το μέγεθος και το σχήμα να είναι "κανονικές" ή μικρές για να χωράνε μέσα σε μικρά φωτιστικά ή με πλαστική φούσκα γύρω γύρω που καλύπτει τους σωλήνες τους. Επίσης, υπάρχουν και πιο ειδικές λάμπες όπως κάποιες με ενσωματωμένο φωτοκύτταρο που τις κάνει να ανάβουν μόνες τους μόλις σκοτεινίασει κ.α.
4. Οι λάμπες αυτές δεν ανάβουν απόλυτα στιγμιαία όπως της πυράκτωσης και έτσι μια άλλη παράμετρος που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν μας είναι το πόσο γρήγορα ανάβουν και φτάνουν την πλήρη φωτεινότητα τους. Κάποιες είναι πιο γρήγορες από άλλες.
5. Κάποιες φορές αυτές οι λάμπες έχουν περιορισμένο εγγυημένο αριθμό εναύσεων. Προσοχή λοιπόν και σε αυτόν το παράγοντα!
6. Από προσωπική εμπειρία θα σας πω ότι ανεξάρτητα από το τι μπορεί να γράφει στο κουτί, η διάρκεια ζωής της κάθε λάμπας δεν είναι εγγυημένη. Σίγουρα οι επώνυμες κρατούν περισσότερο από τις νο νέιμ, αλλά μου έχει τύχει και διαφορετικά μοντέλα της καλύτερης (κατά τη γνώμη μου από όσες έχω δοκιμάσει) μάρκας [φιλιπς] να έχουν διαφορετική διάρκεια. Ενδεικτικά, για λάμπες με καθημερινή χρήση με πολλά αναβοσβήσματα, οι νο νέιμ από μάκρο, πρακτικερ κράτησαν 1 χρόνο (άντε ενάμιση), και οι φιλιπς το ένα μοντέλο με τη φούσκα 3 χρόνια και το άλλο με τους εμφανείς σωλήνες 5+.
7. Μια άλλη παράμετρος που έχει σχέση με την αντίληψη του φωτός είναι τα αναγραφόμενα watt και η αντιστοίχιση τους με τα watt της πυράκτωσης. Εδώ, εγώ δεν παίρνω υπόψιν μου το τι γράφουν, κι ας λένε ότι τα lumen είναι μετρημένα -που πιθανότατα είναι. Σημασία έχει η αίσθηση και είναι σαφώς αντιληπτό ότι οι ηλεκτρονικές λάμπες φωτίζουν λιγότερο -από την υποτιθέμενη αναλογία τους! Αν θέλετε πχ να αντικαταστήσετε μια λάμπα πυράκτωσης 100W (που στην περίπτωση αυτή η ανάλογη ηλεκτρονική λάμπα είναι εκείνη των 20W) θα πρέπει να πάρετε (κατά τη γνώμη μου) τουλάχιστον 27W σε ηλεκτρονική! Το δοκίμασα και με "κρυφή" αλλαγή λάμπας στο σπίτι μου και αμέσως οι δικοί μου μου είπαν "τι έπαθε η λάμπα και δεν ανάβει καλά;" για τις λάμπες των 20 και 23W. Με τα 27W τους ξεγέλασα λίγο, και πάλι όμως μετά από λίγο μου παραπονέθηκαν ότι δεν βλέπουν καλά. Και μόνο με τα 33W, εκεί πραγματικά δεν κατάλαβαν καθόλου την αλλαγή! Και μιλάω για επώνυμη λάμπα γιατί οι no name αποδίδουν λιγότερο για τα ίδια Watt.
Οπότε: για 100W---->27 - 33W για να μην αισθάνεστε τυφλοπόντικες!
8. Οι ηλεκτρονικές λάμπες θέλουν μεγάλη προσοχή στο χειρισμό! Είναι πολύ εύθραυστες και δεν πρέπει ποτέ να τις βιδώνουμε κρατώντας το γυάλινο μέρος τους! Προσοχή και στα στενόχωρα φωτιστικά και στο ξεσκόνισμα! Και είναι ακριβές και είναι και επικίνδυνες αν σπάσουν καθώς περιέχουν βλάβερά για τον άνθρωπο αέρια (υδράργυρο)! Αν τυχόν σπάσει κάποια ηλεκτρονική λάμπα θα πρέπει αμέσως να αερίσετε πολύ καλά το δωμάτιο!!!
9. Οι καμένες ηλεκτρονικές λάμπες θα πρέπει να διατηρούνται ανέπαφες και να αποδίδονται στα σημεία ανακύκλωσης χωρίς να σπάσουν! Βάλτε τες μέσα στο άδειο κουτί και πηγαίνετε τες στα σημεία ανακύκλωσης λαμπτήρων. Μην τις πετάτε χύμα μαζί με τις άλλες ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές καθώς είναι βέβαιο ότι θα σπάσουν και θα διαρρεύσουν το τοξικό τους αέριο!
Περισσότερα για την ανακύκλωση λαμπτήρων εδώ:
http://www.fotokiklosi.gr/default.aspx?pg=company

Περιμένω τις παρατηρήσεις και τα σχόλια σας! :D

Άβαταρ μέλους
kelili
Πιστοποιημένο Μέλος
Πιστοποιημένο Μέλος
61 27
Δημοσιεύσεις: 983
Εγγραφή: 26 Σεπ 2008, 20:31
Νομός κατοικίας: Ν. Αττικής-Πειραιώς
Δήμος - Κοινότητα: Αθήνας
Φύλο: Γυναίκα
Τραπ. λογ/σμός: Πειραιώς
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ-Αμπελόκηποι
Επικοινωνία:

Re: Ηλεκτρονικοί λαμπτήρες οικονομίας. Χρήση και απόρριψη

Δημοσίευση από kelili » 16 Φεβ 2010, 04:20

Να προσθέσω ότι θα πρέπει να αξιολογούμε την κάθε θέση φωτισμού και να τοποθετούμε ηλεκτρονικές λάμπες οικονομίας μόνο στα σημεία που οι λάμπες ανάβουν πολλές ώρες καθημερινά και που δεν χρειαζόμαστε άμεσα την πλήρη φωτεινότητα της λάμπας. Έτσι, σε σημεία όπως δωμάτια που βρισκόμαστε σπανιότερα (πχ αποθήκες, διάδρομοι) ή κλιμακοστάσια πολυκατοικιών με χρονοδιακόπτη είναι προτιμότερες οι κλασσικές λάμπες πυράκτωσης ή οι αντικαταστάτες τους, πυράκτωσης με αλογόνο.

Αναδημοσιεύω τις οδηγίες για την περίπτωση που σπάσει μια ηλεκτρονική λάμπα, από το
http://www.fotokiklosi.gr/default.aspx?pg=products
Προσοχή γιατί το υλικό είναι τοξικό και επικίνδυνο!

Σε περίπτωση που κατά την διαδικασία περισυλλογής σπάσει κάποιος λαμπτήρας είναι σημαντικό να ακολουθηθεί η παρακάτω διαδικασία:

- Ανοίγουμε το παράθυρο-α για να αεριστεί καλά ο χώρος για αρκετές ώρες
- Κατά την περισυλλογή των θραυσμάτων φοράμε γάντια
- Μαζεύουμε τα υπολείμματα και τα κλείνουμε σε αεροστεγή συσκευασία.
- Τα μικροθραύσματα από τους λαμπτήρες να συλλεχθούν με μια αυτοκόλλητη ταινία και όχι με άλλο μέσο .
- Μη χρησιμοποιείτε ηλεκτρική σκούπα γιατί οι ατμοί του υδραργύρου που περιχούν οι λάμπες θα απλωθούν σε ολόκληρο το χώρο και τη σκούπα
- Το εναποθέτουμε σε κάδο λαμπτήρων της ΦΩΤΟΚΥΚΛΩΣΗΣ Α.Ε

Άβαταρ μέλους
polvar
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 39712
Εγγραφή: 22 Δεκ 2009, 12:30
Νομός κατοικίας: Ν. Θεσσαλονίκης
Δήμος - Κοινότητα: Θεσσαλονίκης
Φύλο: Άντρας
Τοποθεσία: Τούμπα
Επικοινωνία:

Re: Ηλεκτρονικοί λαμπτήρες οικονομίας. Χρήση και απόρριψη

Δημοσίευση από polvar » 16 Φεβ 2010, 09:11

Ωραίο και εμπεριστατωμένο άρθρο! Να προσθέσω μερικές διευκρινίσεις:
1) Οι διατιθέμενες θερμοκρασίες χρώματος είναι τρεις:
-2700οΚ κίτρινο ή θερμό φως (σαν των λαμπτήρων πυρακτώσεως)
-4000οΚ ουδέτερο ενδιάμεσης λευκότητας
-6500οΚ λευκό-μπλε ή ψυχρό φως ή φως ημέρας (όπως των απλών λαμπτήρων φθορισμού)
2) Τέτοιες λάμπες έχουν βγεί σε πάρα πολλά ντουί. Πχ ακόμα και για spot με ντουί GU10 (τύπου starter)
3) Η διάρκεια ζωής των λαμπτήρων δεν μετράται πόσο χρόνο θα διαρκέσει η συγκεκριμένη λάμπα αλλά (τουλάχιστον στα μεγάλα εργοστάσια) μετράται ο "στατιστικός χρόνος" που θα "ζήσει" το 90% των λαμπτήρων. Που σημαίνει ότι κάποιες λάμπες θα ζήσουν περισσότερο χρόνο αλλά και ένα 10% θα ζήσει λιγότερο έως πολύ λιγότερο
4) Η αργής εναύσεως λαμπτήρες, αυτοί δηλαδή που αργούν να δώσουν την μέγιστη φωτεινότητά τους, συνήθως ζουν περισσότερο
5) Προσοχή στις λάμπες που τοποθετούνται σε χώρους που αναβοσβήνουν συχνά (πχ κλιμακοστάσια). Θα καούν πολύ γρήγορα. Οι πιο ανθεκτικές σε αυτήν την περίπτωση λάμπες είναι αυτές που γράφουν ότι αντέχουν σε αναβοσβήματα ή αυτές που λένε "PREHEAT". Αυτές είναι όμως και οι πιο ακριβές
6) Η φωτιστική απόδοση των λαμπτήρων αυτών (όπως άλλωστε και όλων των λαμπτήρων αλλά στις φθορισμού το φαινόμενο είναι πολύ πιο έντονο) πέφτει σταδιακά με το χρόνο. Στις πιο φθηνές πιο γρήγορα. Μάλιστα μπορεί να πέσει και 30% μετά την συμπλήρωση του μισού χρόνου ζωής της. Οπότε μπορεί να χρειαστεί αντικατάσταση πριν ακόμα καεί.

Τέλος, παρότι οι λάμπες αυτές έχουν βγει σε πάρα πολλούς τύπους είναι σχετικά ακριβές. Συμβουλή μου είναι όπου μπορείτε, προτιμήστε τις κλασσικές λάμπες φθορισμού. Έχουν βγει πολλοί τύποι και σ΄αυτούς και καθώς έχουν λεπτύνει αρκετά, έχει πέσει η κατανάλωσή τους ενώ έχουν γίνει και βολικού σχήματος. Αυτήν την ώρα υπάρχουν λάμπες φθορισμού της PHILIPS συμβατές με παλιά φωτιστικά φθορισμού που έχουν διάρκεια ζωής περί τις 40.000-60.000 ώρες!!

Προσοχή λοιπόν τι αγοράζετε!
ΕΔΩ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΜΟΥ

Στέλνω/λαμβάνω με δέμα ΕΛΤΑ ή boxnow αφού πρώτα σταλεί η αξία του σε τράπεζα Πειραιώς, Alpha, Eurobank ή PayPal

Άβαταρ μέλους
kelili
Πιστοποιημένο Μέλος
Πιστοποιημένο Μέλος
61 27
Δημοσιεύσεις: 983
Εγγραφή: 26 Σεπ 2008, 20:31
Νομός κατοικίας: Ν. Αττικής-Πειραιώς
Δήμος - Κοινότητα: Αθήνας
Φύλο: Γυναίκα
Τραπ. λογ/σμός: Πειραιώς
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ-Αμπελόκηποι
Επικοινωνία:

Re: Ηλεκτρονικοί λαμπτήρες οικονομίας. Χρήση και απόρριψη

Δημοσίευση από kelili » 18 Φεβ 2010, 06:38

Σε ευχαριστώ πολύ για τις συμπληρώσεις, polvar!
Δεν έκανα καθόλου "βιβλιογραφική" έρευνα για αυτά που έγραψα, είναι όλα μόνο εμπειρικά και έτσι έχω αρκετά κενά.

Το carrefour είχε αυτές τις μέρες -20% στους λαμπτήρες οικονομίας, δεν ξέρω μέχρι πότε.

polvar, πόση οικονομία κάνουν οι λάμπες φθορισμού; Είναι τόσο οικονομικές όσο οι ηλεκτρονικοί λαμπτήρες; Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ μου,ούτε θα χρησιμοποιούσα ποτέ ειδικά τις ράβδους φθορισμού, γιατί και μόνο που τις βλέπω μου φέρνουν στο νου σχολείο ή νοσοκομείο και δεν θέλω τέτοιους συνειρμούς μέσα στο σπίτι μου :lol:.
Επίσης, αν είσαι γνώστης, γράψε μας λίγο για τις λάμπες led για οικιακή χρήση. Πού και πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν; Είχα πάρει ένα σποτ γραφείου led από το lidl αλλά μου υπολόγισε την κατανάλωση ένας φίλος ηλεκτρολόγος και συμπεράναμε ότι με συνέφερε ο ηλεκτρονικός λαμπτήρας και έτσι το πήγα πίσω. Αν γνωρίζεις γράψε μας λίγο τι γίνεται. thnx προκαλαβολικά! :D

Να κάνω λίγο και έναν υπολογισμό για την "οικονομία":
Την περασμένη Πέμπτη μου χάλασε μια λάμπα, για την ακρίβεια έπεσε η απόδοση της -δεν κάηκε. Είχε κοστίσει 15,50€ και κράτησε λιγότερο από 3 χρόνια με ώρες λειτουργίας συνολικά 6000 (1000 ημέρες επί 6 ώρες την ημέρα. Πιστεύω ότι είναι λιγότερες, αλλά ας το πούμε έτσι).
6000h επί 20W ίσον 120kW. Με κόστος κιλοβατώρας 0,10€ ας πούμε η λειτουργία της μας κόστισε 12€ στα 3 χρόνια.
Αν είχα για την ίδια χρήση λάμπα πυράκτωσης 75W (είπαμε για την αναντιστοιχία, υποτίθεται 20W--->100W, όμως στην πραγματικότητα 20W--->75W με το ζόρι) θα είχα πληρώσει 37,5€ για 5000 ώρες (αφού την πυράκτωσης την αναβοσβήνω όταν μπαινοβγαίνω στο δωμάτιο ενώ την ηλεκτρονική την αφήνω αναμμένη συνεχώς καθώς δεν τα πηγαίνει καλά με τις εναύσεις). Επίσης σε 3 χρόνια θα είχα αλλάξει 3 λάμπες πυράκτωσης (θεωρητικό κι αυτό) με κόστος 3€.
Άρα, σε 1000 ημέρες, ηλεκτρονική: 15,50+12=27,50€
πυράκτωσης 40,5€
Οικονομία 13€.
:mm:
Τώρα έχω παραγγείλει και θα την αντικαταστήσω με μία άλλη λάμπα, άλλη μάρκα, 28W καθώς τα 20 δεν ήταν αρκετά για το δωμάτιο που την είχα, και θα δούμε πόσο θα κρατήσει.
Να προσθέσω ότι η ίδια λάμπα με την παλιά μου, κοστίζει τώρα πλέον 10€ και κρατάει και περισσότερο: 10000h έναντι 8000h της παλιάς.

Άβαταρ μέλους
polvar
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 39712
Εγγραφή: 22 Δεκ 2009, 12:30
Νομός κατοικίας: Ν. Θεσσαλονίκης
Δήμος - Κοινότητα: Θεσσαλονίκης
Φύλο: Άντρας
Τοποθεσία: Τούμπα
Επικοινωνία:

Re: Ηλεκτρονικοί λαμπτήρες οικονομίας. Χρήση και απόρριψη

Δημοσίευση από polvar » 18 Φεβ 2010, 09:30

Καλημέρα!
Οι λάμπες οικονομίας είναι ουσιαστικά φθορισμού! Απλά με την πρόοδο της τεχνολογίας έχουν μικρύνει σε μέγεθος ώστε να περιοριστούν στο χώρο που πιάνει άνας απλός λαμπτήρας (άντε και λίγο παραπάνω) γι αυτό έγιναν δημοφιλείς καθώς κάθε φωτιστικό μπορεί να κάνει οικονομία.
Επομένως η οικονομία που κάνουν οι ηλεκτρονικές λάμπες προέρχεται από την οικονομία που κάνουν οι λάμπες φθορισμού. Όμως με την σμίκρυνση των σωλήνων που εκπέμπουν το φως η κατανάλωση περιορίζεται ακόμα περισσότερο, γι αυτό και οι κλασσικοί λαμπτήρες φθορισμού τελευταία μίκρυναν και αυτοί σε πάχος αυξάνοντας την απόδοση. Όμως όχι πολύ καθώς προσπαθούν να κρατήσουν συμβατότητα με τα παλιά φωτιστικά. Η ενσωμάτωση ηλεκτρονικών κυκλωμάτων και στις δύο περιπτώσεις βελτιώνει και άλλο την κατανάλωση, γι αυτό και βγήκαν λάμπες φθορισμού αρκετά λεπτές που μπαίνουν όμως σε νέας τεχνολογίας ηλεκτρονικά φωτιστικά σώματα (πχ λεπτά σώματα άνω πάγκου κουζίνας). Από την άλλη μεριά τα ηλεκτρονικά αυτά αύξησαν το κόστος αλλά και έκαναν ευαίσθητους σε καψίματα τους λαμπτήρες. "Ουδέν καλόν αμιγές κακού" (για να παραφράσω το ρητό)! Όμως η διάρκεια ζωής των νέων λαμπτήρων φθορισμού είναι κάτι που δεν πρέπει να παραβλεφθεί όταν τουλάχιστον συζητάμε για επαγγελματικούς χώρους
Οι λάμπες LED εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια. Είναι πιο φιλικές στο περιβάλλον καθώς δεν περιέχουν υδράργυρο αλλά και τα ηλεκτρονικά τους δεν είναι τόσο πολυσύνθετα. Προβλέπεται να αντικαταστήσουν όλες τις άλλες λάμπες αλλά και να προσφέρουν καινοτόμες λύσεις φωτισμού καθώς πχ μπορούν να γίνουν λάμπες σε σχήμα πλάκας, σφαίρας, και οποιουδήποτε σχήματος φανταστούμε. Όμως ακόμα έχουν υψηλό κόστος και επίσης δεν υπάρχουν σε υψηλά watt οπότε δεν βολεύουν παντού. Η φωτιστική τους απόδοση είναι καλύτερη από των φθορισμού για τα ίδια watt. Το μεγάλο τους πλεονέκτημα ωστόσο είναι η μεγάλη διάρκεια ζωής που έχουν (100 000 ώρες αλλά από τις 70 000 και μετά η πτώση της φωτιστικής τους απόδοσης μπορεί να επιβάλλει την αντικατάσταση). Όμως -επί του παρόντος- το μεγάλο κόστος απόκτησής τους μειώνει το κέρδος.

Άβαταρ μέλους
polvar
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 39712
Εγγραφή: 22 Δεκ 2009, 12:30
Νομός κατοικίας: Ν. Θεσσαλονίκης
Δήμος - Κοινότητα: Θεσσαλονίκης
Φύλο: Άντρας
Τοποθεσία: Τούμπα
Επικοινωνία:

Re: Ηλεκτρονικοί λαμπτήρες οικονομίας. Χρήση και απόρριψη

Δημοσίευση από polvar » 18 Φεβ 2010, 09:43

Καθώς δεν μπορώ να επεξεργαστώ το προηγούμενο μήνυμα, συμπληρώνω:
Εκεί που υπερέχουν οι κλασικοί λαμπτήρες φθορισμού είναι όπου απαιτούνται πολλά watt. Για παράδειγμα ένα κλασικό ευθύγραμμο φωτιστικό 2X58W μπορεί να αποδώσει την ίδια φωτιστική ισχύ με 9 ηλεκτρονικές λάμπες των 20W ή 6 των 28W. Ποια λύση είναι πιο οικονομική και πιο όμορφη;
Εκεί που είχες kelili μια λάμπα των 20W και θα την αντικαταστήσεις με μια των 28W δεν βάζεις μια κυκλική φθορισμού των 32-40W να "δεις το φως σου";
ΕΔΩ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΜΟΥ

Στέλνω/λαμβάνω με δέμα ΕΛΤΑ ή boxnow αφού πρώτα σταλεί η αξία του σε τράπεζα Πειραιώς, Alpha, Eurobank ή PayPal

Άβαταρ μέλους
katr
VIP Member
VIP Member
Δημοσιεύσεις: 856
Εγγραφή: 19 Σεπ 2009, 17:35
Νομός κατοικίας: Ν. Θεσσαλονίκης
Τοποθεσία: Συκιές-Δυτική Θεσσαλονίκη
Επικοινωνία:

Re: Ηλεκτρονικοί λαμπτήρες οικονομίας. Χρήση και απόρριψη

Δημοσίευση από katr » 18 Φεβ 2010, 10:04

Καλημέρα! Μιας και εργάζομαι σε κατάστημα φωτιστικών θα ήθελα να προσθέσω ότι κυκλοφορούν στο εμπόριο λάμπες οικονομίας G9, ψυχρού και θερμού φωτός, (για όσους δεν γνωρίζουν είναι η επόμενη κατηγορία από το G4 12V την ψείρα που "λεγαμε") και το γράφω διότι οι περισσότεροι πελάτες ξαφνοιάζονται βλεποντάτες μη γνωρίζοντας την ύπαρξη τους. Το 90% πλέον των φωτιστικών στο κατάστημά μας έχουν ντουί G9. Το συγκεκριμένο ντουί είναι πορσελάνινο, οπότε και αντοχής και ντελικάτο καθως δέχεται πιο λεπτοκαμωμένα γυαλιά και λαμπτήρες. Επίσης, για όσους ενδιαφέρονται για αγορά φωτιστικών να έχουν υπόψιν ότι μας ήρθε ανακοίνωση στον σύλλογο κατασκευαστών φωτιστικών για κατάργηση των μετασχηματιστών το 2012 ή το 2015(δεν θυμάμαι καλά), οπότε στα 12V φωτιστικά δεν θα βρίσκετε λάμπες σε λίγα χρόνια... ίσως βέβαια η τεχνολογία LED να βοηθήσει σε αυτό το θέμα και γίνει ανάκληση της απόφασης...
Και κάτι τελευταίο, πολύ προσοχή στην αγορά κινέζικων φωτιστικών σωμάτων. Είναι μεν πιο φτηνά, αλλά δύσκολα δέχονται επισκευής. Επειδή είμαστε βιοτεχνία φωτιστικών, έτυχε να φέρουν φωτιστικά από ΙΚΕΑ και Praktiker και κάποια από αυτά ούτε καν μπορούσαμε να ανοίξουμε τα καπάκια για την επισκευή, ήταν φιξ.
Αυτά από μένα!
Προτιμώ οι αποστολές να γίνονται ταχυδρομικά (με έξοδα του παραλήπτη παρακαλώ) ή παράδοση από τον χώρο εργασίας μου, στην Σταυρούπολη, διότι δυσκολεύομαι με τις συναντήσεις λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων.
Συγχωρέστε με αυτό το διάστημα, διότι δεν μπορώ εύκολα να ανταποκριθώ.

Άβαταρ μέλους
polvar
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 39712
Εγγραφή: 22 Δεκ 2009, 12:30
Νομός κατοικίας: Ν. Θεσσαλονίκης
Δήμος - Κοινότητα: Θεσσαλονίκης
Φύλο: Άντρας
Τοποθεσία: Τούμπα
Επικοινωνία:

Re: Ηλεκτρονικοί λαμπτήρες οικονομίας. Χρήση και απόρριψη

Δημοσίευση από polvar » 18 Φεβ 2010, 11:26

Να προσθέσω δύο πράγματα:
1) Οι ηλεκτρονικές λάμπες με εξωτερικό γλόμπο (δεν φαίνονται οι ψιλοί σωλήνες φθορισμού) έχουν μεν ομορφότερη όψη όμως έχουν σημαντικά μικρότερη (-20%) απόδοση καθώς το γυαλί κόβει. Οπότε σε αυτούς δεν ισχύει ότι πχ 20W λάμπα ηλεκτρονική=100W λάμπα πυρακτώσεως
2) Οι κοινές λάμπες πυρακτώσεως αποσύρονται σιγά σιγά από την αγορά καθώς υπάρχει σχετική δέσμευση της ΕΕ αλλά και γιατί η κλιματική αλλαγή το επιβάλλει. Ήδη κάποια είδη λαμπτήρων δεν υπάρχουν ενώ σε άλλους υπάρχουν όσο θα υπάρχουν αποθέματα στις αποθήκες. Οπότε προετοιμαστείτε, το θέμα που θίγουμε εδώ, σε λίγο θα μας αφορά όλους, και μπράβο στην kelili που το άνοιξε!
3) Μπορεί η katr να μας βοήθησε προσθέτοντας σε όσα είπε η kelili αλλά αν θέλετε πραγματικά να κάνετε οικονομία στην τσέπη σας και καλό στο περιβάλλον, προσέχετε από εδώ και στο εξής όταν αγοράζετε φωτιστικά. Πολλοί στρέφονται στα φωτιστικά αλογόνου επειδή είναι πιο όμορφα. Όμως να ξέρουν ότι:
α) Οι λάμπες αλογόνου αποδίδουν πιο λαμπρό φως και 30-50% περισσότερο φως από τις κοινές λάμπες αλλά είναι κι αυτές πυρακτώσεως, επομένως δεν είναι και η πιο οικονομική λύση!
β) Τα φωτιστικά αυτά έχουν συνήθως πολλές λάμπες λίγων watt πχ 15 λαμπάκια των 10W. Όμως να ξέρετε ότι ένα τέτοιο φωτιστικό αποδίδει πολύ λιγότερο φως από ένα ίδιας κατανάλωσης αλλά με μία λάμπα αλογόνου 150W (ας μην συζητήσουμε για σύγκριση με ένα με ηλεκτρονικές λάμπες ή λάμπες φθορισμού ίδιας κατανάλωσης). Όσο περίεργο και αν σας φαίνεται ψάξτε το. Είναι βασική αρχή του φωτισμού.
γ) Οι λάμπες αλογόνου είναι ακριβές! Οπότε ένα φωτιστικό με 15 λαμπάκια που ανάβει περίπου 4 ώρες την ημέρα (πχ σε ένα σαλόνι) θέλει αλλαγή όλων των λαμπτήρων στις 2000 ώρες. Με μέσο κόστος 2,5 ευρώ ανά λάμπα (τιμή G9) θέλει 37.5 ευρώ. Μια λάμπα 150W αλογόνου (ραβδί R7s) με πολύ περισσότερη φωτιστική απόδοση και ίδια διάρκεια ζωής κοστίζει 3,50 ευρώ. Μία ηλεκτρονική λάμπα ίδιας φωτιστικής απόδοσης θα κρατήσει 5 φορές περισσότερο και κοστίζει (η καλύτερη μάρκα) 18 ευρώ.
Τέλος όταν επιλέγετε φωτιστικό προσέχετε να αποδίδει άμεσο φως και να μην σκιάζεται από γλόμπους (όσο βέβαια η αισθητική το επιτρέπει) καθώς το γυαλί, όπως είπαμε και παραπάνω, "κόβει" το φως
ΕΔΩ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΜΟΥ

Στέλνω/λαμβάνω με δέμα ΕΛΤΑ ή boxnow αφού πρώτα σταλεί η αξία του σε τράπεζα Πειραιώς, Alpha, Eurobank ή PayPal

Άβαταρ μέλους
kelili
Πιστοποιημένο Μέλος
Πιστοποιημένο Μέλος
61 27
Δημοσιεύσεις: 983
Εγγραφή: 26 Σεπ 2008, 20:31
Νομός κατοικίας: Ν. Αττικής-Πειραιώς
Δήμος - Κοινότητα: Αθήνας
Φύλο: Γυναίκα
Τραπ. λογ/σμός: Πειραιώς
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ-Αμπελόκηποι
Επικοινωνία:

Re: Ηλεκτρονικοί λαμπτήρες οικονομίας. Χρήση και απόρριψη

Δημοσίευση από kelili » 19 Φεβ 2010, 01:09

polvar έγραψε:Εκεί που υπερέχουν οι κλασικοί λαμπτήρες φθορισμού είναι όπου απαιτούνται πολλά watt. Για παράδειγμα ένα κλασικό ευθύγραμμο φωτιστικό 2X58W μπορεί να αποδώσει την ίδια φωτιστική ισχύ με 9 ηλεκτρονικές λάμπες των 20W ή 6 των 28W. Ποια λύση είναι πιο οικονομική και πιο όμορφη;
Εκεί που είχες kelili μια λάμπα των 20W και θα την αντικαταστήσεις με μια των 28W δεν βάζεις μια κυκλική φθορισμού των 32-40W να "δεις το φως σου";
Δεν είμαι απαραίτητα αρνητική στην κλασική φθορίου, αλλά δεν έχω ζήσει ποτέ με λάμπες φθορίου και μου είναι κάτι μη οικείο που μου θυμίζει ξένους, κρύους χώρους.
Και έχω απορίες!
Αυτή η κυκλική φθορίου θέλει ειδική εγκατάσταση, ειδικό φωτιστικό, σωστά;
Άρα όπου έχω ήδη φωτιστικό πρέπει να το αλλάξω ή να κάνω πατέντα;
Και υπάρχει αντίστοιχη κλασική φθορίου θα είναι πιο οικονομική και το ίδιο φωτεινή με την ηλεκτρονική των 28W; Τα 2x58W μου φαίνονται πολλά για ένα δωμάτιο 3x4x3 πχ όπως η κουζίνα μας, μάλλον χρειάζομαι κάτι αρκετά μικρότερο.
Και θα έχει μετασχηματιστή που θα κάνει αυτόν τον ανεπαίσθητο θόρυβο;
[Το ραδιόφωνο πχ το βγάζω από τη πρίζα όταν δεν παίζει γιατί, δυστυχώς, ακούω τον βόμβο του μετασχηματιστή. ]

Άβαταρ μέλους
polvar
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 39712
Εγγραφή: 22 Δεκ 2009, 12:30
Νομός κατοικίας: Ν. Θεσσαλονίκης
Δήμος - Κοινότητα: Θεσσαλονίκης
Φύλο: Άντρας
Τοποθεσία: Τούμπα
Επικοινωνία:

Re: Ηλεκτρονικοί λαμπτήρες οικονομίας. Χρήση και απόρριψη

Δημοσίευση από polvar » 19 Φεβ 2010, 09:47

kelili έγραψε: Και έχω απορίες!
Αυτή η κυκλική φθορίου θέλει ειδική εγκατάσταση, ειδικό φωτιστικό, σωστά;
Άρα όπου έχω ήδη φωτιστικό πρέπει να το αλλάξω ή να κάνω πατέντα;
Και υπάρχει αντίστοιχη κλασική φθορίου θα είναι πιο οικονομική και το ίδιο φωτεινή με την ηλεκτρονική των 28W; Τα 2x58W μου φαίνονται πολλά για ένα δωμάτιο 3x4x3 πχ όπως η κουζίνα μας, μάλλον χρειάζομαι κάτι αρκετά μικρότερο.
Και θα έχει μετασχηματιστή που θα κάνει αυτόν τον ανεπαίσθητο θόρυβο;
[Το ραδιόφωνο πχ το βγάζω από τη πρίζα όταν δεν παίζει γιατί, δυστυχώς, ακούω τον βόμβο του μετασχηματιστή. ]
1) Οι λάμπες φθορισμού για να ανάψουν χρειάζονται ένα αυτεπαγωγικό πηνίο (ballast) που πολλοί το λένε "μετασχηματιστή". Οπότε, όπου τοποθετηθούν χρειάζεται αυτό το πηνίο. Δεν κάνει θόρυβο -εκτός κι αν είναι ελαττωματικό οπότε χρειάζεται αντικατάσταση. Ακόμα δεν παίρνει ρεύμα όταν δεν ανάβει η λάμπα. Άρα δεν παράγει θόρυβο όταν η λάμπα είναι σβηστή. Τα τελευταία χρόνια κατασκευάστηκαν ηλεκτρονικά ballast που αυξάνουν την φωτεινότητα αλλά και τη διάρκεια ζωής του λαμπτήρα, και επιπλέον δεν παράγουν κανένα θόρυβο και επιδέχονται ροοστάτη (dimmer). Όμως είναι αρκετά ακριβά και σχετικά ογκώδη οπότε μπαίνουν μόνο σε ευθύγραμμα φωτιστικά φθορισμού.
2) Όπως είπαμε οι ηλεκτρονικές λάμπες έλκουν την εξοικονόμηση ενέργειας που κάνουν από την τεχνολογία του φθορισμού. Οπότε μια ηλεκτρονική λάμπα 28W (χωρίς γλόμπο) αποδίδει εξίσου με μια φθορισμού λεπτού σωλήνα 28W. Όμως υπάρχει ελαφρά επιβάρυνση της κατανάλωσης στη φθορισμού εξαιτίας του ballast αν αυτό δεν είναι ηλεκτρονικό. Αν υπάρχει γλόμπος στην ηλεκτρονική λάμπα, η φθορισμού αποδίδει 20-25% περισσότερο φως
3) Τα 2Χ58W είναι υπερβολικός φωτισμός για ένα δωμάτιο. Το ακραίο αυτό παράδειγμα το έφερα για να στηρίξω την άποψή μου ότι ο φωτισμός με ηλεκτρονικές λάμπες δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση. Μια κυκλική λάμπα 32-40W είναι αρκετή για ένα δωμάτιο. Για να προσαρμόζονται σε κλασικά φωτιστικά, οι κατασκευαστές έχουν βγάλει τέτοιες κυκλικές λάμπες με ενσωματωμένο ένα μικρό ballast και μια διάταξη ώστε να καταλήγει σε ντουΐ Ε27.
Εικόνα
Οπότε ίσως σε βολέψει κάτι τέτοιο. Αλλιώς χρειάζεσαι αλλαγή φωτιστικού
ΕΔΩ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΜΟΥ

Στέλνω/λαμβάνω με δέμα ΕΛΤΑ ή boxnow αφού πρώτα σταλεί η αξία του σε τράπεζα Πειραιώς, Alpha, Eurobank ή PayPal

Απάντηση

Επιστροφή στο “Περιβάλλον”