Η κλιματική αλλαγή συμβαίνει και απειλεί 1 δις ανθρώπους

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Διαβάστε τους κανόνες της κατηγορίας
Αν βρείτε κάποιο θέμα που δεν ισχύει πλέον παρακαλούμε πατήστε την αναφορά για να το ελέγξουμε και να το σβήσουμε
Απάντηση
antonios
new member
new member
Δημοσιεύσεις: 8
Εγγραφή: 27 Ιούλ 2008, 13:23
Επικοινωνία:

Re: "Σαχάρα" η Ελλάδα;

Δημοσίευση από antonios » 10 Αύγ 2008, 13:44

Σαχάρα" η Ελλάδα;
06/08/2008
Δεν είναι κινδυνολογικό σενάριο, υπαρκτός ο κίνδυνος της ερημοποίησης
Τον "κώδωνα του κινδύνου" για τη χώρα μας κρούει η επιστημονική κοινότητα.

Πρόσφατες επιστημονικές έρευνες καταδεικνύουν ότι το 35% της ελληνικής γης κινδυνεύει να ερημοποιηθεί εξαιτίας της ανομβρίας και της ανεξέλεγκτης σπατάλης του νερού.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι οι περιοχές που βρίσκονται στην επικίνδυνη ζώνη είναι οι νομοί Κιλκίς, Λέσβου, Κυκλάδων και Αργολίδας και τα μεγάλα διαμερίσματα όπως είναι η Κρήτη και η Θεσσαλία.

Ως προς τις βροχοπτώσεις στις δυτικές περιοχές της χώρας πέφτει το χρόνο έως και πενταπλάσια ποσότητα σε σχέση με τα ανατολικά διαμερίσματα.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι θα πρέπει να σταματήσουν οι καλλιέργειες εκεί που υπάρχουν απότομες κλίσεις του εδάφους και να γίνεται έλεγχος της διάβρωσης.

_________________
"Στέγνωσε" η Στυμφαλία
"Στέγνωσε" η λίμνη Στυμφαλία στην Πελοπόννησο λόγο της παρατεταμένης περιόδου ξηρασίας και της υπεράντλησης των υδατικών πόρων.

Το ίδιο φαινόμενο είχε συμβεί και την περίοδο 1990 - 1992 που δεν υπήρχε νερό στην επιφάνεια.

Όταν υπάρχουν βροχές η επιφάνεια της λίμνης κατά τους χειμερινούς μήνες αγγίζει τα 7.700 στρέμματα και το μέγιστο βάθος της είναι 10 μέτρα.

Όμως κατά την καλοκαιρινή περίοδο και μάλιστα σε περιόδους ανομβρίας, η λίμνη μοιάζει με έλος, περιορίζεται σε έκταση στα 3.500 στρέμματα και σε βάθος μόλις 3 μέτρων.

Πριν από 18 χρόνια η λίμνη χρησιμοποιήθηκε για αγροτικές καλλιέργειες από τους κατοίκους των γύρω χωριών, λόγω του εύφορου εδάφους που θεωρείται ιδανικό και κατάλληλο για κηπευτικές καλλιέργειες.

Η Στυμφαλία λίμνη θεωρείται από τους σπανιότερους υδροβιότοπους της Πελοποννήσου.

Είναι ένας ιδανικός παράδεισος για τα 133 είδη προστατευόμενων, επαπειλούμενων και υπό εξαφάνιση πουλιών, μιας και αποτελεί καταφύγιο και για πολλά μεταναστευτικά πουλιά.

-------------------------------------------
Απειλεί η ερημοποίηση
09/08/2008
Το 35% του εδάφους της χώρας κινδυνεύει να υποστεί ερημοποίηση, μέσα στα επόμενα 50 χρόνια, εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών και της αλόγιστης χρήση γης, σύμφωνα με ρεπορτάζ της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ.

Τα πρώτα σημάδια ερημοποίησης είναι ορατά στο Κιλκίς, τη Λέσβο, τη Νάξο, την Κρήτη και την Αργολίδα.

Ο κίνδυνος να περάσουν και άλλες περιοχές την κόκκινη γραμμή είναι μεγάλος, με ανυπολόγιστες συνέπειες στην οικονομική και κοινωνική ζωή.
Η φύση εκδικείται


Εξαιτίας της λειψυδρίας οι γεωργοί του Θεσσαλικού κάμπου εκτιμούν ότι η μείωση στο Καλαμπόκι θα είναι φέτος 15%, στη βιομηχανική ντομάτα 10% και στο βαμβάκι 20 με 30%.

Οι συνθήκες πάντως για την εξεύρεση λύσης μόνο ενθαρρυντικές δεν είναι. Για κλιματικό Αρμαγεδδώνα με μείωση 30-50% των υδάτινων πόρων στις χώρες της Μεσογείου προειδοποιεί το Βρετανικό υπουργείο Περιβάλλοντος, εάν επαληθευθούν οι προβλέψεις για αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 4 βαθμούς τα επόμενα χρόνια.

-------------------------------------------
Καταστροφική η άνοδος της θερμοκρασίας
08/08/2008
H άνοδος της θερμοκρασίας θα φέρει και δραματική μείωση του πόσιμου νερού
Ερευνά βρετανών επιστημόνων αναφέρει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας κατά 4 βαθμούς Κελσίου θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις για τον πλανήτη και την ανθρωπότητα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι πλημμύρες θα επηρεάσουν 300 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ αναμένεται δραματική μείωση του πόσιμου νερού σε Αφρική και Μεσόγειο.

Απέραντες εκτάσεις θα βυθιστούν στη θάλασσα εξαιτίας της ανόδου της στάθμης και τουλάχιστον το 50% της βιοποικιλότητας θα εξαφανιστεί.
H IΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΟΥ
http://agiooros.org

ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΟΥ
http://www.livestream.com/agiooros

ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ
http://kainidiathiki.agiooros.org/

ΑΓΙΟΛΟΓΙΟ
http://agiooros.org/agiologion/index.htm

Άβαταρ μέλους
mengre
Οικονομική στήριξη
Οικονομική στήριξη
Δημοσιεύσεις: 6266
Εγγραφή: 12 Μάιος 2010, 13:03
Νομός κατοικίας: Ν. Αττικής-Πειραιώς
Δήμος - Κοινότητα: Αθήνας
Φύλο: Γυναίκα
Παπούτσι: 40
Επικοινωνία:

Η κλιματική αλλαγή συμβαίνει και απειλεί 1 δις ανθρώπους

Δημοσίευση από mengre » 28 Οκτ 2010, 00:11

..μια εικόνα χίλιες λέξεις τελικά..
Ο όρος κλιματική αλλαγή ή «φαινόμενο του θερμοκηπίου» αναφέρεται στην αύξηση της θερμοκρασίας της γης, η οποία προκαλείται από την αύξηση στην ατμόσφαιρα των συγκεντρώσεων αερίων που έχουν την ιδιότητα να παγιδεύουν θερμότητα - όπως δηλαδή, συμβαίνει με το γυαλί που παγιδεύει τη θερμότητα σε ένα θερμοκήπιο. Από τα «αέρια του θερμοκηπίου», το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) συμβάλλει τα μέγιστα στην κλιματική αλλαγή, καθώς αντιστοιχεί στο 80% των συνολικών εκπομπών.
Συμβαλλόμενα στο πρόβλημα άλλα αέρια εκτός από το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) είναι το μεθάνιο (CH4), το υποξείδιο του αζώτου (N2O), οι φθοριωµένοι υδρογονάνθρακες (HFCS), οι υπερφθοράνθρακες (PFCs) και το εξαφθοριούχο θείο (SF6). Από αυτά, το διοξείδιο του άνθρακα συμβάλλει τα μέγιστα στην κλιματική αλλαγή, καθώς αντιστοιχεί στο 80% των εκπομπών όλων των αερίων του θερμοκηπίου.
Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την κλιματική αλλαγή, στην ιστοσελίδα του WWF Ελλάς:
http://climate.wwf.gr

Η σημαντική αύξηση των συγκεντρώσεων των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα οφείλεται σε ανθρωπογενείς δραστηριότητες. Η καύση ορυκτών καυσίμων (γαιάνθρακας, πετρέλαιο, φυσικό αέριο) για την παραγωγή ηλεκτρισμού είναι υπεύθυνη για το 37% των ανθρωπογενών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και αποτελεί την κυριότερη αιτία της κλιματικής αλλαγής.
Πέραν της καύσης ορυκτών πόρων για παραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας, η συνεχιζόμενη αποψίλωση των δασών, η χρήση λιπασμάτων, η ανεξέλεγκτη διάθεση απορριμμάτων, και οι βιομηχανικές διεργασίες εκλύουν επίσης μεγάλες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Η γη θερμαίνεται σα να ήταν καλυμμένη με μια ζεστή κουβέρτα που την εμποδίζει να πάρει αέρα και οι επιπτώσεις είναι ήδη ορατές.
Ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ξηρασίες, πλημμύρες, καταιγίδες γίνονται όλο και πιο έντονα, την ίδια στιγμή που η θερμοκρασία ανεβαίνει, προκαλώντας λιώσιμο των πάγων, κύματα καύσωνα και πυρκαγιές τεράστιας έκτασης. Έρευνα του WWF κατέδειξε ότι η μέση θερμοκρασία σε 16 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχει αυξηθεί έως και 2°C σε σύγκριση με τη δεκαετία 19703, ενώ σύμφωνα με την Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) τα τελευταία 100 χρόνια η μέση θερμοκρασία του πλανήτη έχει αυξηθεί κατά 0,74 0C βαθμούς Κελσίου4. Όπως έχει τεκμηριώσει στη σχετική έκθεση η IPCC, «υπάρχουν πλέον επαρκή στοιχεία που δείχνουν ότι η παρατηρούμενη θέρμανση του πλανήτη τα τελευταία 50 χρόνια οφείλεται σε ανθρωπογενείς δραστηριότητες». Έρευνες του WWF έχουν δείξει ότι το 33% των οικοσυστημάτων του πλανήτη βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω της κλιματικής αλλαγής, ενώ εκτιμάται ότι πάνω από ένα εκατομμύριο είδη χλωρίδας και πανίδας απειλούνται με εξαφάνιση έως το 2050.Η

Ποιος ευθύνεται
Η αύξηση της συγκέντρωσης του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα από την καύση ορυκτών καυσίμων είναι η κυριότερη αιτία της κλιματικής αλλαγής.
Υπάρχουν δύο κύριες πηγές CO2: ενέργεια και μεταφορές.
Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αντιστοιχεί στο 37% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως. Ένας μεσαίου μεγέθους σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιεί το κάρβουνο (γαιάνθρακα) ως καύσιμο, καταναλώνει διπλάσια ποσότητα ενέργειας σε σχέση με την ποσότητα ενέργειας που μετατρέπει σε χρήσιμη ηλεκτρική ενέργεια. Αντίστοιχα, ένας μεγάλου μεγέθους σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των 1000 Megawatt (MW), εκπέμπει κατά μέσο όρο 5,6 εκατομμύρια τόνους CO2 το χρόνο.
Ένα αυτοκίνητο μεσαίου κυβισμού με κατανάλωση καυσίμων γύρω στα 7,8 λίτρα/100 χλμ. διανύοντας 16,000 χλμ. το χρόνο.

Ποιες χώρες εκπέμπουν το περισσότερο CO2;
Οκτώ χώρες, οι πλουσιότερες οικονομίες του κόσμου, δηλαδή ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και η Ρωσία, επίσης γνωστές ως G8, παρήγαν πάνω από 40% (43,6%) των παγκόσμιων εκπομπών το 2004.
Επίσης, οι ανεπτυγμένες χώρες έχουν υπερβεί κατά πολύ το μέσο όρο των κατά κεφαλή εκπομπών CO2, ο οποίος το 1998 ανερχόταν σε 3,85 τόνους.

Πηγή: UNFCCC (όπου μπορείτε να δείτε αντίστοιχα γραφήματα)

Δεν λέω υφίσταται το πρόβλημα, υπάρχει μια αλλαγή στο κλίμα εμφανής σε όλους..Αλλά η γη έχει ξανά υποστεί τέτοιες διακριτές αλλαγές-εποχή παγετώνων-..Μήπως τραγικοποιούμε τα πράματα? Μήπως πρέπει να γίνει ανανέωση δεδομένων που χρησιμοποιούνται στα μοντέλα προσομοιώσεων και όχι δεδομένα από το 2000 !!!Νέοι επιστήμονες υπάρχουν πιστεύω θα βρεθεί η λύση..(και η κυβέρνηση χαχαχαχαχαχαχαχ)
Πιθανον να αργω στις παραλαβες λογω μωρου και λογω κλεισιματος των ελτα της περιοχης μου πουμε γινοταν η επιδοση των δεματων με αποτελεσμα να τα στελνουν αλλου μακρια..

ΕΔΩ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΜΟΥ

Προσφορά για ιδιαίτερα μαθήματα!

Άβαταρ μέλους
PavlitoRT
Οικονομική στήριξη
Οικονομική στήριξη
80 30
Δημοσιεύσεις: 14864
Εγγραφή: 24 Μάιος 2009, 18:51
Νομός κατοικίας: Ν. Θεσσαλονίκης
Δήμος - Κοινότητα: Ευπαλίου Φωκίδας
Φύλο: Άντρας
Παπούτσι: 43
Μπλούζα: M
Τοποθεσία: Περαία
Επικοινωνία:

Η κλιματική αλλαγή απειλεί τη στέγη ενός δισεκατομμυρίου ανθ

Δημοσίευση από PavlitoRT » 02 Δεκ 2010, 16:10

Η κλιματική αλλαγή απειλεί τη στέγη ενός δισεκατομμυρίου ανθρωπων

Καταστροφικές αλλαγές από τα επίπεδα της θάλασσας, τις βροχοπτώσεις, έως την υδροδότηση, τα καιρικά φαινόμενα και τις αποδόσεις των καλλιεργειών είναι πιθανό να εμφανιστούν πριν από το τέλος του αιώνα, αναφέρουν επιστήμονες σε έκθεση που κυκλοφόρησε με την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το κλίμα στο Κανκούν του Μεξικού.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες που προειδοποιούν για το αύριο, μέχρι και ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να χάσουν τα σπίτια τους τα επόμενα 90 χρόνια, λόγω των αποτυχιών στις προσπάθειες να υπάρξει μια συμφωνία για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Μέχρι και τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να χάσουν την πρόσβαση στην υδροδότηση, επειδή οι παγκόσμιες θερμοκρασίες οδεύουν σε άνοδο κατά 4C. “Το κύριο μήνυμα είναι ότι όσο πιο κοντά πλησιάζουμε σε μια άνοδο 4 βαθμών τόσο πιο δύσκολο θα είναι να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες” φέρεται να δήλωσε ο δρ Mark New, ειδικός σε θέματα κλίματος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο οποίος οργάνωσε πρόσφατα μια διάσκεψη με τίτλο “Τέσσερις βαθμοί και μετέπειτα” για λογαριασμό του Κέντρου Tyndall για την Αλλαγή του Κλίματος.

Ένα βασικό χαρακτηριστικό της έρευνας είναι ότι θεωρούν πως ακόμη και αν η απόφαση για τις εκπομπές αναληφθεί για το μέλλον, αυτή θα είναι ανεπαρκής για να συγκρατηθεί η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2C αυτόν τον αιώνα – που είναι η μέγιστη άνοδος θερμοκρασίας που συμφωνήθηκε από τους πολιτικούς ως αποδεκτή.

“Για να υπάρχουν ρεαλιστικές πιθανότητες να γίνει κάποια πρόοδος θα πρέπει οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα να βρεθούν σε πρωτεραιότητα μέσα στα επόμενα 15 χρόνια και να απομακρυνθούν από την ατμόσφαιρα”, δήλωσε ο Δρ Chris Huntingford, του Κέντρου Οικολογίας και Υδρολογίας στο Oxfordshire.

Λίγοι ειδικοί πιστεύουν σε αυτή την πρακτική πρόταση, ιδίως μετά την αποτυχία των συνομιλιών της Κοπεγχάγης για το κλίμα τον περασμένο Δεκέμβριο – ένα σημείο που τονίστηκε από τον Bob Watson, πρώην επικεφαλής της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή και τώρα επικεφαλής επιστήμονα στο Τμήμα για το Περιβάλλον, τα Τρόφιμα και τις Αγροτικές Υποθέσεις.

Όπως το έθεσε χαρακτηριστικά: “δύο βαθμοί είναι τώρα ένας ευσεβής πόθος”. Κάποιοι ερευνητές, όπως ο Richard Betts, επικεφαλής των κλιματικών επιπτώσεων στο Met Office, εκτιμούν ότι η άνοδος κατά 4 βαθμούς θα μπορούσε να συμβεί σε λιγότερο από 50 χρόνια, με το λιώσιμο των πάγων και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Σύμφωνα με τον François Gemenne, του Ινστιτούτου για την Αειφόρο Ανάπτυξη και τις Διεθνείς Σχέσεις στο Παρίσι, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία χωρών φαντασμάτων. Τα μικρά νησιωτικά κράτη, όπως το Τουβαλού και οι Μαλδίβες έχουν ήδη απειληθεί από πλημμύρες. “Τι θα συνέβαινε όμως εάν ένα κράτος έτεινε να εξαφανιστεί, αλλά οι άνθρωποι ήθελαν να διατηρήσουν την εθνότητά τους;” αναρωτήθηκε.

Ο Peter Stott του Met Office δήλωσε ότι η πιο σοβαρή επίπτωση όλων αυτών των μεταβολών είναι η ικανότητα του πλανήτη να απορροφήσει διοξείδιο του άνθρακα. Επί του παρόντος, περίπου το 50% των ανθρωπογενών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα απορροφάται από τη θάλασσα και από τα φυτά στην ξηρά.

“Ωστόσο, η ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα που μπορεί να απορροφηθεί μειώνεται καθώς αυξάνονται οι θερμοκρασίες. Είμαστε σε κρίσιμο σημείο διότι η θερμοκρασία θα ανέβει ακόμα πιο γρήγορα και σιγά – σιγά ο κόσμος θα αρχίσει να φαίνονται πολύ διαφορετικός”.
Εικόνα

Άβαταρ μέλους
ΛΑΡΙΣΑ
VIP Member
VIP Member
Δημοσιεύσεις: 8510
Εγγραφή: 19 Νοέμ 2013, 18:48
Νομός κατοικίας: Ν. Άρτας
Δήμος - Κοινότητα: Άρτας
Φύλο: Οικογένεια
Παπούτσι: 38
Μπλούζα: M
Τραπ. λογ/σμός: Πειραιώς
Επικοινωνία:

Re: Η κλιματική αλλαγή συμβαίνει και απειλεί 1 δις ανθρώπους

Δημοσίευση από ΛΑΡΙΣΑ » 10 Ιαν 2017, 18:27

Τρελλάθηκε η πυξίδα της Γης; Ο βόρειος μαγνητικός πόλος μετακινείται πρός τή Σιβηρία.
Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Ολα τα κομμάτια του παζλ οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο μαγνητικός μας άξονας ακολουθεί τελευταία μια συμπεριφορά έξω απ΄ τα συνηθισμένα. Ποιες μπορεί να είναι οι γεωλογικές επιπτώσεις και ποιον ρόλο παίζει το κινεζικό «Φράγμα των Τριών Φαραγγιών»;
.

Σχετίζονται οι «μαζικές αυτοκτονίες» πουλιών και ψαριών (γαλάζια σημαιάκια) με αιφνίδια διαταραχή του μαγνητικού χάρτη της Γης; (ένθετος, επάνω δεξιά)
.
Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, στις 11.00 τη νύχτα, χιλιάδες μαυροπούλια άρχισαν να… πέφτουν βροχή στις στέγες και στους δρόμους της μικρής αμερικανικής πόλης Βeebe του Αρκάνσας. Τις αμέσως επόμενες ημέρες οι ορνιθολόγοι που εξέτασαν τα πτώματα αποφάνθηκαν ότι δεν πέθαναν από δηλητηρίαση ή ασθένεια, αλλά συνεπεία της πτώσης τους. Δηλαδή, ότι τα πουλιά αυτά- που πετούν σε σμήνη- στράφηκαν όλα μαζί προς… τη Γη! Γιατί άραγε; Τι ήταν αυτό που τα αποπροσανατόλισε τόσο, και μάλιστα νυχτιάτικα, ώστε να ορμήσουν στο ναδίρ;
.
Ο απροσδόκητος αυτός θάνατος των πουλιών δεν ήταν ο μόνος. Τις επόμενες ημέρες χιλιάδες νεκρά πουλιά βρέθηκαν στις Πολιτείες του Τενεσί, του Κεντάκι, του Ιλινόι, της Αριζόνας, του Τέξας, της Λουιζιάνας, της Καρολίνας… αλλά και της Ν. Αμερικής, της Αγγλίας, της Σουηδίας και της Ουγγαρίας. Ωστόσο οι μαζικοί αυτοί θάνατοι ήταν απλά οι τελευταίοι σε μια αλυσίδα ανεξήγητων θανατικών σε χιλιάδες ψάρια και καβούρια ανά τον πλανήτη, από το 2009: Ινδιάνα, Λουιζιάνα, Αρκάνσας, Μέριλαντ, Φλόριδα, Αϊτή, Βραζιλία, Ουαλλία, Αγγλία, Ιταλία, Βιετνάμ και Νέα Ζηλανδία ήταν τα «πεδία μαχών» των θαλάσσιων οργανισμών με τον άγνωστο εχθρό τους. Τι να σκεφτεί κανείς, όταν οι ίδιοι οι επιστήμονες σήκωναν τα χέρια ψηλά; Ο μόνος κοινός τόπος των θανατικών που θα αιτιολογούσε τον αποπροσανατολισμό θα μπορούσε να ήταν μια σειρά σημαντικών και αιφνίδιων διαταραχών των γραμμών του «μαγνητικού χάρτη της Γης».
.
Με πόσα «τρέχει» ο πόλος;
.
Παραξενεμένος ο ίδιος από το φαινόμενο, αναζήτησα τι το σχετικό με το μαγνητικό πεδίο της Γης είχε σημειωθεί πρόσφατα. Εντόπισα ειδήσεις όπως εκείνη για το ότι «η μετατόπιση των πόλων αναγκάζει αεροδρόμιο στη Φλόριδα να επαναριθμήσει τους διαδρόμους του». Τι είχε συμβεί; Ο Βόρειος Μαγνητικός Πόλος γνωρίζουμε ότι μετατοπίζεται, με ταχύτητα περίπου 25 μίλια ανά έτος. Τώρα όμως, κατά το Νational Geographic, τρέχει με… 40 μίλια τον χρόνο!

Προμήθειες «καταστροφής»

Τι άλλο «συμπτωματικά» απρόσμενο ανακοινώθηκε εκείνες τις ημέρες; Το βρήκα στις ιστοσελίδες κρατικών προμηθειών της αμερικανικής κυβέρνησης (www.fbo.gov): Υπό τον κωδικό προκήρυξης SΡ0600-11-R-0207, το Τμήμα Προμηθειών Ενέργειας για την Αμυνα ζητεί, ως τις 6 Φεβρουαρίου, να βρει ποιοι μπορούν να του προμηθεύσουν εντός 24ώρου 24.000 γαλόνια βενζίνης και 135.000 γαλόνια πετρελαίου για καθεμία από τις… προαναφερθείσες Πολιτείες της δοκιμής GΡS, προκειμένου να αντιμετωπισθεί ενδεχόμενη κατεπείγουσα ανάγκη!

Το εντυπωσιακό αυτό ζητούμενο έλαβε ακόμη πιο δραματικό χαρακτήρα στις 20 Ιανουαρίου: Υπό τον κωδικό ΗSFΕΗQ-11-R-Μeals, το Τμήμα Προμηθειών της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επειγουσών Αναγκών (FΕΜΑ) έψαχνε το ποιοι μπορούν να της παραδώσουν- πάλι άμεσα- συσκευασμένες μερίδες φαγητού για πληθυσμό 7 εκατομμυρίων ανθρώπων, επί 10 ημέρες. Την ίδια ημέρα, υπό τον κωδικό ΗSFΕΗQ-11-R-Ηydro, ζητούσε αντίστοιχες προσφορές για άμεση παράδοση 210 εκατομμυρίων φιαλών ύδατος. Ο προϋπολογισμός αυτών των δύο προμηθειών ξεπερνούσε το μισό δισεκατομμύριο δολάρια! Αμφότερες οι ανακοινώσεις έλεγαν ότι προορίζονταν «για δράσεις ανακούφισης από καταστροφικό φαινόμενο εντός της ζώνης του ρήγματος Νew Μadrid».


Ρήγμα Νew Μadrid και Υellowstone


Οι δύο εφιάλτες των ΗΠΑ: το υπόγειο ηφαίστειο του Yellowstone στα ΒΔ και το ρήγμα της Νew Μadrid στα ΝΑ (με πορτοκαλί, η ζώνη καταστροφών από σεισμό 6,8 ρίχτερ του 1895)
.

Οπότε το ερώτημα τώρα στρεφόταν στο τι ήταν το ρήγμα της Νέας Μαδρίτης. Η γνωστή εγκυκλοπαίδεια του Διαδικτύου, Wikipedia, με διαφώτισε: «Νοτιοδυτικά της Νew Μadrid του Μισούρι εκτείνεται μια κύρια σεισμογενής ζώνη,που ήταν υπεύθυνη για τους σεισμούς που εκδηλώθηκαν εκεί στα έτη 1811-1812,μεγέθους ως και 8 ρίχτερ. (…) Η πιο πρόσφατη εκτίμηση της Αμερικανικής Υπηρεσίας Γεωφυσικών Μελετών (USGS) κατεβάζει την πιθανότητα σεισμού 8 ρίχτερ στην περιοχή στο 10% για τα επόμενα 50 έτη».
.
Αρα… ουδέν το κατεπείγον με βάση τα δημοσιευμένα γεωδυναμικά δεδομένα. Θα έπρεπε ή να εφησυχάσω αποδεχόμενος ότι η αμερικανική κυβέρνηση ξοδεύει τρομακτικά ποσά για το τίποτε- σε καιρό κρίσης- ή να υποκύψω στο σενάριο συνωμοσίας ότι «γνωρίζουν για την αιφνίδια μετατόπιση των πόλων και τις συνέπειές της και ετοιμάζονται να σώσουν ό,τι είναι δυνατόν να σωθεί, χωρίς πανικό και αναρχία».
.
Ακολουθώντας το ρηθέν «δεν σ΄ αφήνω ν΄ αγιάσεις», η βρετανική εφημερίδα «Daily Μail» ανήρτησε στις 25 Ιανουαρίου άρθρο με τον μακροσκελέστατο τίτλο: «Πρόκειται το μεγαλύτερο υπερ-ηφαίστειο της Γης να εκραγεί,για πρώτη φορά ύστερα από 600.000 χρόνια,αφανίζοντας τα δύο τρίτα των ΗΠΑ;». Το εν λόγω ηφαίστειο είναι αυτό που βρίσκεται κάτω από το Εθνικό Πάρκο Υellowstone, στο Γουαϊόμινγκ, και δίνει- ως σήμερα- τους υπέροχους θερμοπίδακες που απολαμβάνουν οι πολυπληθείς επισκέπτες της περιοχής. Στο άρθρο όμως επισημαίνεται ότι από το 2004 ο πυθμένας του πάρκου ανέρχεται με ιδιαίτερα ανησυχητική ταχύτητα: Στα τρία μόλις τελευταία χρόνια ανεβαίνει κατά 10 εκατοστά τον χρόνο. Αν όντως η κίνηση αυτή προαναγγέλλει έκρηξη, τότε… μπορεί να έχουμε ακόμη και το χιλιαπλάσιο της έκρηξης που έδωσε το όρος St. Ηelen τo 1980! Εστω και αν δεν συμβούν όσα δραματοποιούσε η ταινία «2012», το ρήγμα της Νέας Μαδρίτης θα έχει κάθε λόγο να ξυπνήσει. Και αν κοιτάξει κανείς τον χάρτη των ΗΠΑ, θα δει ότι τα δύο αυτά επίκεντρα πιθανής καταστροφής διατρέχουν τις ΗΠΑ από ΒΔ προς ΝΑ. Δικαιολογημένος λοιπόν ο λόγος περί «αφανισμού των δύο τρίτων»…
.
Στην καλύτερη περίπτωση, μια έκρηξη ηφαιστείου στο Υellowstone θα εκτονωνόταν με οριζόντιες διαφυγές της λάβας και η μόνη πλανητική διαταραχή θα ήταν ένα σύννεφο αιθαλομίχλης- όπως εκείνο του περασμένου Απρίλη, από το ισλανδικό ηφαίστειο- σε πολλαπλάσια έστω κλίμακα. Ωστόσο μια πρόσφατη μελέτη για τη φύση του υπεδάφους στο Υellowstone υποστηρίζει τον εφιάλτη της χειρότερης εκδοχής: Ομάδα γεωφυσικών του Πανεπιστημίου της Γιούτας, υπό τον καθηγητή Robert Β, Smith, παρουσίασε το τρισδιάστατο μοντέλο του «διάπυρου πυλώνα» που βρίσκεται κάτω από το πάρκο. Ο πυλώνας αυτός είναι ένας κορμός λάβας που ξεκινάει από τον μανδύα της Γης και φθάνει ως τη βάση της λιθόσφαιρας (βλ. http://en.wikipedia.org/wiki/Μantle-plume). Καθώς η πλάκα της αμερικανικής ηπείρου μετακινήθηκε στους γεωλογικούς αιώνες, ο πυλώνας αυτός δεν είναι πλέον κατακόρυφος: Το άνω τμήμα του έγινε ένα οριζόντιο καυτό ποτάμι κάτω από τις Πολιτείες Αϊνταχο και Γουαϊόμινγκ, που φθάνει ως το Ορεγκον, πάνω από την Καλιφόρνια. Αν «το καπάκι της χύτρας τιναχτεί», κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τον χάρτη της επόμενης Αμερικής!
.
Οταν ο Ηλιος ανατέλλει νωρίτερα!
.


Ο απύθμενος νερόλακκος Μorning Glory είναι μια εύθραυστη βαλβίδα ασφαλείας στη «χύτρα ταχύτητας» του Yellowstone
Στις 11 Ιανουαρίου οι κάτοικοι της πόλης Ιlulissat- στη δυτική ακτή της Γροιλανδίας- ξύπνησαν περιμένοντας άλλη μία ημέρα στο σκοτάδι: Η θέση της πόλης τους, τρεις μοίρες βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, εγγυάται ότι κάθε χρόνο ο ήλιος πρωτοεμφανίζεται στις 13 Ιανουαρίου. Ωστόσο… εφέτος συνέβη το καταπληκτικό να ανατείλει δύο ημέρες νωρίτερα! Τι έφερε αυτή την αλλαγή;

Οι επιστήμονες που ρωτήθηκαν έμειναν εκστατικοί. «Δεν μπορεί να είναι αλλαγή της πραγματικής ανατολής,γιατί αυτό θα προϋπέθετε αλλαγή των παραμέτρων τροχιάς περιστροφής της Γης ή του Ηλίου» είπε ο καθηγητής Ατμοσφαιρικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Fairbanks της Αλάσκας John Walsh. Οπότε, τι έμενε ως εξήγηση; «Μια ατμοσφαιρική οφθαλμαπάτη, από τη διάθλαση του ηλιακού φωτός στον ορίζοντα» πρότεινε ο Τhomas Ρosch, του Αυστριακού Ινστιτούτου Αστρονομίας, «η ανάκλαση πάνω στον λιωμένο πλέον παγετώνα» είπε και ο καθηγητής Γεωδαισίας στο Πανεπιστήμιο Νότιας Φλόριδας Τim Dixon – και οι περισσότεροι επιστήμονες συμφώνησαν μαζί τους. Αγνοούσαν όμως μια μικρή λεπτομέρεια: Στην Ιlulissat ο ήλιος δεν ανατέλλει πάνω από τη θάλασσα ή τον παγετώνα, αλλά πίσω από μια βουνοκορφή!

Η πιθανότητα διασύνδεσης μιας μαγνητικής διαταραχής με την απρόσμενη ανατολή στη Γροιλανδία, αλλά και τους μαζικούς θανάτους πουλιών και ψαριών, τις «δοκιμές του GΡS», τα σενάρια προετοιμασίας για μεγα-σεισμό και μεγα-ηφαίστειο στις ΗΠΑ, άρχισε από ερασιτεχνική εικασία να γίνεται τώρα όλο και μεγαλύτερη υποψία. Υποψία που έγινε πιο βάσιμη όταν διάβασα την απάντηση στο ερώτημα του καναλιού Fox Νews «Γιατί αλλάξατε την κατεύθυνση των αεροδιαδρόμων στην Τάμπα της Φλόριδας;»: Ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επειγουσών Αναγκών (FΕΜΑ) Ρaul Τakemoto είπε ότι «ναι μεν τα μαγνητικά πεδία της Γης βρίσκονται διαρκώς σε κίνηση,αλλά σπάνια σε τόσο μεγάλη έκταση ώστε να απαιτείται ο επαναπροσανατολισμός των αεροδιαδρόμων.Για να βεβαιωθούμε ότι έχουμε ακρίβεια, έπρεπε να κάνουμε τις αλλαγές». Δηλαδή παραδέχθηκε απρόσμενα μεγάλη αλλαγή των μαγνητικών γραμμών!

Το «Φράγμα των Τριών Φαραγγιών»

Τότε ήταν που θυμήθηκα το… τσουνάμι: Τον Ιανουάριο του 2005 η ΝΑSΑ ανακοίνωσε ότι το τσουνάμι της Σουμάτρας μετατόπισε τον Βόρειο Πόλο κατά περίπου 2,5 εκατοστά, στρογγύλεψε ακόμη περισσότερο τη Γη και – ως συνέπεια- ο πλανήτης μας περιστρέφεται με μεγαλύτερη ταχύτητα και η διάρκεια της ημέρας μειώθηκε κατά 2,68 μικροδευτερόλεπτα. Και αυτά ήταν μόνο η αρχή των αντίστοιχων συμβάντων που επακολούθησαν: Ο σεισμός 7,8 ρίχτερ που συγκλόνισε τη Νέα Ζηλανδία στις 16 Ιουλίου 2009 τη μετατόπισε κατά 25 εκατοστά εγγύτερα προς την Αυστραλία. Και όπως δήλωσε στις 3 Φεβρουαρίου 2010 ο Richard Gross της ΝΑSΑ, o σεισμός 8,8 ρίχτερ της Χιλής μετατόπισε τον άξονα περιστροφής της Γης κατά ακόμη 8 εκατοστά και μίκρυνε την ημέρα της κατά άλλα 1,26 μικροδευτερόλεπτα!

Είχαμε δηλαδή απανωτά «χτυπήματα κλονισμού» του άξονα περιστροφής του πλανήτη μας, που σίγουρα διατάραξαν τις γραμμές του μαγνητικού πεδίου του. Αλλά τι ήταν αυτό το τόσο κοντινό στην Πρωτοχρονιά που έφερε τα πρόσφατα συμπτώματα «παραζάλης»; Ανέτρεξα στα πρόσφατα… κατορθώματα της ανθρώπινης παρέμβασης στο περιβάλλον και έπεσα πάνω στην αποκάλυψη: Στις 26 Οκτωβρίου 2010 το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό φράγμα του πλανήτη, το «Φράγμα των Τριών Φαραγγιών» της Κίνας, έπιασε για πρώτη φορά το μέγιστο όριο υδάτινων αποθεμάτων του, ύψους 175 μέτρων. Τι είχε πει γι΄ αυτό, το 2005, ο ερευνητής Βenjamin Chao του Goddard Space Flight Center της ΝΑSΑ; Οτι «η επίπτωση του τσουνάμι της Σουμάτρας μπορεί να παραβληθεί μόνο με εκείνη που θα έχει το γέμισμα του φράγματος της Κίνας με 10 τρισεκατομμύρια γαλόνια νερού, που θα κουνήσει τον άξονα της Γης κατά δύο εκατοστά και θα μικρύνει την ημέρα κατά 0,06 μικροδευτερόλεπτα» !

Σαν τους καλικάντζαρους του παραμυθιού λοιπόν «τσεκουρέψαμε το δένδρο» που κρατάει τη Γη στη θέση της. Τώρα η σβούρα γυρίζει απρόβλεπτα, ξυπνώντας τους πύρινες Τιτάνες που κοιμούνταν κάτω από τα ηφαίστεια και τα σεισμικά ρήγματα. Ο ήλιος μπορεί να ανατέλλει νωρίτερα στην Αρκτική και η γη της Γροιλανδίας να ξαναγίνεται πράσινη, αλλά τα πουλιά τώρα δεν θα «πεθαίνουν τραγουδώντας». Πόσο μάλλον οι άνθρωποι…

ΠΟΙΟΣ ΚΥΒΕΡΝΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΓΗΣ;


Η απόκλιση του μαγνητικού άξονα της Γης από τον γεωγραφικό της και η σταθερή ή μη ταλάντωση του πλανήτη μας κατά την αυτοπεριστροφή του είναι ίσως τα «κλειδιά» όσων απρόσμενων συμβαίνουν και… μέλλουν να συμβούν
.
Το ότι η Γη περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό της το ξέρουμε όλοι. Οπως και το ότι η περιστροφή της δεν γίνεται ακριβώς γύρω από τον γεωγραφικό άξονα Βορρά- Νότου, αλλά με μια κλίση 23,5 μοιρών… συνήθως. Συνήθως, διότι η κλίση αυτή εξαρτάται τόσο από το σχήμα της Γης (πόσο φαρδύτερη είναι στη «μέση» της απ΄ ό,τι στο «ύψος» της) όσο και από το «πόσο νερό έχει επάνω της». Αυτό το δεύτερο έχει να κάνει με το ότι η κλίση περιστροφής του πλανήτη είναι τώρα μεγαλύτερη απ΄ ό,τι επί Εποχής των Παγετώνων. Καθώς οι πάγοι έλιωσαν στον Βορρά, έγιναν νερά που χύθηκαν στους ωκεανούς και μετατόπισαν το βάρος προς τον Ισημερινό. Απόρροια αυτού ήταν μια ταλάντωση του άξονα, που μετακινεί τον Βόρειο Πόλο κατά 10 εκατοστά κατ΄ έτος, κατά μήκος του μεσημβρινού που περνάει από το Τορόντο και τον Παναμά. Αυτή η ταλάντωση, σύμφωνα με τη μελέτη των F. W. Landerer, J. Η. Jungclaus και J. Μarotzke (Geophys. Res. Lett., 36, L17603, doi:10.1029/2009GL039692, 2009), επιτείνεται από το «θερμοκήπιο» που έστησαν οι άνθρωποι με τα καυσαέριά τους και το αφύσικο λιώσιμο των πάγων, με συνέπεια να έχουμε περαιτέρω ετήσια μετατόπιση του Βόρειου Πόλου κατά 2,6 εκατοστά. Και, σαν να μη φθάνει αυτό, οι εν λόγω επιστήμονες προειδοποιούν ότι η υπερθέρμανση των ωκεανών και η επέκτασή τους θα επιφέρουν ακόμη μεγαλύτερη κλίση του άξονα περιστροφής!
.
Η μετατόπιση και τα στριφογυρίσματα δεν είναι χαρακτηριστικά μόνο του γεωγραφικού Βόρειου Πόλου: Παρόμοια «τσαλίμια» κάνει και ο Μαγνητικός Βόρειος Πόλος. Από τότε που τον πρωτοεντοπίσαμε, το 1831, διαπιστώσαμε ότι το 1904 άρχισε να «ταξιδεύει» ΒΑ, με ταχύτητα 15 χιλιομέτρων κατ΄ έτος.Το 1989 άρχισε να επιταχύνει εκ νέου τον βηματισμό του και, το 2007, βεβαιωθήκαμε ότι πλέον καλπάζει προς τη Σιβηρία με ταχύτητα 55- 60 χιλιόμετρα τον χρόνο! Αλλά γιατί; Γιατί δεν είναι σταθερός;
.
Η ως πρόσφατα κρατούσα θεωρία έλεγε ότι το μαγνητικό πεδίο της Γης γεννιέται από την κίνηση λιωμένων σιδηρομεταλλευμάτων γύρω από την ακόμη ταχύτερα περιστρεφόμενη «στέρεη σιδερένια καρδιά» του πλανήτη, εν είδει «δυναμό». Επομένως, ένας τρόπος να αλλάζει ο άξονας αυτού του μαγνητικού πεδίου είναι να γεννιούνται πυλώνες λιωμένου σιδηρομεταλλεύματος που αναβλύζουν προς την επιφάνεια, στη μία πλευρά του πλανήτη.Την εξήγηση αυτή έδωσε ο γεωφυσικός Αrnaud Chulliat, του Ιnstitut de Ρhysique du Globe στο Παρίσι, τον Δεκέμβριο του 2009. Αλλά, τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς, ο Gregory Ryskin, του Νorthwestern University στο Ιllinois των ΗΠΑ, διετύπωσε μια ακόμη πιο ριζοσπαστική θεωρία (βλ. http://iopscience.iop.org/1367-2630/11/ ... 5/fulltext) : Είπε ότι τα ηλεκτραγωγά άλατα των θαλασσών δημιουργούν ένα «ωκεάνιο μαγνητικό πεδίο» που αλλοιώνει εκείνο που παράγεται από το εσωτερικό της Γης.
.
Οι περισσότεροι γεωφυσικοί αντέδρασαν οργισμένα στη θεωρία του Ryskin, αλλά εντύπωση προκαλεί ο κοινός τόπος της αντίδρασής τους: Είπαν ότι η θεωρία του ήταν τόσο μαθηματικοποιημένη που τους ήταν δύσκολο να βρουν πού έκανε λάθος! Αν όμως πραγματικά δεν λάθεψε, τότε το λιώσιμο των πάγων σαφώς εξηγεί τον ξέφρενο καλπασμό του πόλου προς τη Σιβηρία…
.
Το μόνο που απομένει είναι να δούμε αν οι όποιες μαγνητικές αλλαγές έχουν «προϊστορία αιφνιδιασμού». Και όντως, όπως δημοσίευσαν στο Geophysical Research Letters(Vol. 37, L21308, 5 P.Ρ., 2010) οι γεωλόγοι Scott Βogue και Jonathan Glen, βρήκαν στη Νεβάδα στρώματα λάβας ηλικίας 15 εκατομμυρίων ετών που η κρυστάλλωσή τους έδειχνε αλλαγή κατεύθυνσης του μαγνητικού πεδίου με ρυθμό μία μοίρα κάθε εβδομάδα!
.
Επομένως ο κλασικός εφησυχασμός μας ότι αντιστροφή των πόλων γίνεται κάθε 780.000 χρόνια και ότι, όταν συμβεί, συμβαίνει με πολύ αργό ρυθμό… δεν ισχύει πια.
.
Πηγή : http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2& ... 30/01/2011
.

Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010
.
Ο βόρειος μαγνητικός πόλος της Γης μετακινείται ταχέως προς τη Σιβηρία
.
Είναι πιο εύκολο να εντοπίσει κανείς τον Άη Βασίλη, ο οποίος συνήθως βρίσκεται στο βόρειο γεωγραφικό πόλο, παρά να βρει το ακριβές σημείο του βόρειου μαγνητικού πόλου του πλανήτη μας, το οποίο μετακινείται συνεχώς, εσχάτως όλο και πιο γρήγορα με κατεύθυνση προς τα νησιά της Σιβηρίας, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις των επιστημόνων, που προσπαθούν να ερμηνεύσουν το φαινόμενο.
Ο μαγνητικός βόρειος πόλος, που διαφέρει από τον γεωγραφικό βόρειο πόλο ή σκέτα βόρειο πόλο (δηλαδή το βορειότερο σημείο της Γης, όπου ο άξονας περιστροφής της τέμνει τον πλανήτη), είναι το σημείο στην επιφάνεια της Γης προς το οποίο «δείχνουν» όλες οι μαγνητικές πυξίδες.

Ο μαγνητικός βόρειος πόλος εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο βόρειο Καναδά, το 1831, από τον σκωτσέζο εξερευνητή Τζέημς Κλαρκ Ρος, ο οποίος μάλιστα δεν δίστασε να τοποθετήσει μια βρετανική σημαία στο σημείο, ώστε να το «κατοχυρώσει» για λογαριασμό της Βρετανίας. Δυστυχώς γι’ αυτόν, ο πόλος έκτοτε…έφυγε από εκείνο το σημείο.

Καθώς οι γεωφυσικές συνθήκες στο εσωτερικό της Γης συνεχώς μεταβάλλονται, ο βόρειος μαγνητικός πόλος μετακινείται κάθε χρόνο. Οι μετρήσεις έχουν δείξει ότι αυτά τα 180 χρόνια μετά την ανακάλυψή του, ο πόλος μετακινείται βαθμιαία με ρυθμό σχεδόν 15 χιλιομέτρων ετησίως. Όμως στη δεκαετία του ΄90, για άγνωστο λόγο, η μετακίνηση αυτή επιταχύνθηκε σημαντικά, φθάνοντας τα 60 χιλιόμετρα το 2002 και έκτοτε έχει ελαφρά μειωθεί στα 55 χλμ., με κατεύθυνση βόρεια-βορειοδυτική στον Αρκτικό Ωκεανό. Αν συνεχίσει έτσι, σε μια δεκαετία περίπου ο βόρειος μαγνητικός πόλος θα βρεθεί στη Σιβηρία.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Μια εξήγηση, σύμφωνα με το αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό «Scientific American», δίνει μια ομάδα γάλλων γεωφυσικών με επικεφαλής τον Arnaud Chulliat του Ινστιτούτου Φυσικής της Γης στο Παρίσι, οι οποίοι δημοσίευσαν σχετικές μελέτες στα περιοδικά «Eos» και «Journal of Geophysical Research-Solid Earth» της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης.

Οι ερευνητές αποδίδουν την μετακίνηση σε μια ελικοειδή στήλη λιωμένων υλικών που ανεβαίνει από τα έγκατα του πλανήτη. Όπως αναφέρουν, τέτοιες στήλες λιγότερο πυκνών υγρών σχηματίζονται στα σύνορα του εσωτερικού πυρήνα της Γης και στη συνέχεια βρίσκουν διέξοδο προς την επιφάνεια μέσω ενός «κυλίνδρου», ο κεντρικός άξονας του οποίου είναι ο άξονας περιστροφής του πλανήτη μας.

Η γρήγορη περιστροφή της Γης προκαλεί ισχυρή ελικοειδή κίνηση στα λιωμένα υλικά που περιέχονται μέσα σε αυτή τη στήλη. Οι κινήσεις αυτές, που επιδρούν στον μανδύα κάτω από την Αρκτική, έχουν ως συνέπεια την μετακίνηση του βορείου μαγνητικού πόλου, μέσω μιας διαδικασίας που κάπως μοιάζει με την μεταβαλλόμενη μαγνητική δραστηριότητα, η oποία παράγει τις πιο σκούρες «κηλίδες» στον ήλιο.

Οι νέες μετρήσεις του μαγνητικού πεδίου στα Νέα Σιβηριανά Νησιά δείχνουν ότι μια τέτοια διαδικασία πρέπει να βρίσκεται σε εξέλιξη από κάτω τους, αν και απόδειξη προς το παρόν δεν μπορεί να υπάρξει, όπως παραδέχτηκαν οι γάλλοι επιστήμονες. Η λύση του μυστηρίου, που βρίσκεται «θαμμένο» στο εσωτερικό της Γης, θα απαιτήσει νέες επιστημονικές γνώσεις και μεθόδους, καθώς και περισσότερα στοιχεία από τους δορυφόρους που μελετούν το Αρκτικό μαγνητικό περιβάλλον.
.
Πηγή :
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2& ... 31/12/2010
Σχετικά με τις διαφημίσεις
Εικόνα
ΕΔΩ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΜΟΥ


Έχω 3 γιους,είμαστε 5 μέλη οικογένειας.
Μετακομίσαμε στο χωριό,οποίο απέχει 3 χιλιόμετρα από την πόλη.
:oups: Στο χωριό δεν υπάρχει ταχυδρομείο και επειδή εργάζομαι καθημερινά από το πρωί ως το
βράδυ και δεν έχω σχεδόν καθόλου ελεύθερο χρόνο η αποστολη&παραλαβή με ΕΛΤΑ Θα γίνει μια φορά σε
2-3 εβδομάδες.
:arrow: Μερικές φορές ζητάω αντικείμενα για τους ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη και έχουν οικονομικές δυσκολίες :idea:

Άβαταρ μέλους
ΛΑΡΙΣΑ
VIP Member
VIP Member
Δημοσιεύσεις: 8510
Εγγραφή: 19 Νοέμ 2013, 18:48
Νομός κατοικίας: Ν. Άρτας
Δήμος - Κοινότητα: Άρτας
Φύλο: Οικογένεια
Παπούτσι: 38
Μπλούζα: M
Τραπ. λογ/σμός: Πειραιώς
Επικοινωνία:

Re: Η κλιματική αλλαγή συμβαίνει και απειλεί 1 δις ανθρώπους

Δημοσίευση από ΛΑΡΙΣΑ » 11 Ιαν 2017, 15:36

Σενάρια συντέλειας με σφραγίδα NASA: «Μυστηριώδη αντικείμενα πλησιάζουν τη Γη – Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε το ένα από αυτα
Share
Πέμπτη, 05 Ιανουάριος 2017 14:11
Σενάρια συντέλειας με σφραγίδα NASA: «Μυστηριώδη αντικείμενα πλησιάζουν τη Γη – Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε το ένα από αυτά»
Δύο ουράνια (αστεροειδής και κομήτης ) θα εισέλθουν προς την τροχιά της Γης τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο, προκαλώντας και πάλι σενάρια καταστροφολογίας στον πλανήτη και κινητοποιώντας το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας.

Ένας από τους αστεροειδείς που είναι γνωστός και ως C / 2016 U1 NEOWISE, ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά από την αποστολή NEOWISE της NASA τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, αναμένεται να φτάσει στο πιο κοντινό σημείο στην γη στις 14 Ιανουαρίου 2017.

Σύμφωνα με τη NASA, και τον επιστήμονα Paul Chodas, ο κομήτης «έχει μια καλή ευκαιρία να γίνει ορατός ακόμη και με ένα ζευγάρι κιάλια, «αν και δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι, διότι η φωτεινότητα ενός κομήτη είναι εμφανώς απρόβλεπτη», τονίζει ο ίδιος.

Υπάρχει ένα κομμάτι σύγχυσης γύρω από το άλλο αντικείμενο, ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες είναι αβέβαιοι ως προς το αν είναι ένας κομήτης ή ένας αστεροειδής.

Το εν λόγω ουράνιο αντικείμενο έχει ονομαστεί 2016 WF9 και δεν ακολουθείται από την γνωστή «ουρά» με τα παγωμένα συντρίμμια, όπως ένας κομήτης , αλλά δεν φαίνεται να έχει και την αντανακλαστική δομή ενός κομήτη.

Καθώς πλησιάζει, οι επιστήμονες θα το μελετήσουν για να επιβεβαιώσουν ποιος ακριβώς τύπος ουράνιου σώματος είναι.

Ο αναπληρωτής επιστημονικός υπεύθυνος της NASA James Bauer, του ινστιτούτου Propulsion Laboratory, δήλωσε: «το 2016 ο WF9 θα μπορούσε να αποτελεί ένα κομήτη . Αυτό το αντικείμενο δείχνει ότι ευρίσκεται στο όριο μεταξύ αστεροειδούς και κομήτη αλλά η εικόνα είναι θολή. Ίσως με την πάροδο του χρόνου αυτό το αντικείμενο να χάσει το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας του και να αποκαλυφθεί το τι ακριβώς είναι κάτω από την επιφάνειά του».

Οι αστεροειδείς είναι μικρά, βραχώδη αντικείμενα που περιστρέφονται γύρω από τον Ήλιο. Ο πρώτος αστεροειδής που ανακαλύφθηκε ήταν ο Ceres, από τον Ιταλό αστρολόγο Giuseppe Piazzi το 1801.

Υπάρχουν επί του παρόντος πάνω από 600.000 γνωστοί αστεροειδείς στο ηλιακό μας σύστημα. Οι περισσότεροι αστεροειδείς που βρέθηκαν σε τροχιά είναι στην ζώνη των δακτυλίων που βρίσκονται ανάμεσα στις τροχιές του Άρη και του Δία.

Ωστόσο, υπάρχουν εκατομμύρια αστεροειδείς στο ηλιακό μας σύστημα, που περνούν από τη γη προκαλώντας πολλά και διάφορα σενάρια .

Οι αστεροειδείς συχνά ονομάζονται δευτερεύοντες πλανήτες ή πλανητοειδείς επειδή είναι μικρότεροι από τους πλανήτες ακόμα και από το φεγγάρι . Ένα μικρό κομμάτι αστεροειδή (μετέωρο) που έχει το μέγεθος ενός αυτοκινήτου εισέρχεται στην γήινη ατμόσφαιρα περίπου μία φορά το χρόνο.

Αναμένεται να φτάσουν στο κοντινότερο σημείο της προς τη γη στις 25 Φεβρουαρίου, δηλαδή μόλις 32 εκατομμύρια μίλια μακριά, που αποτελεί μια ασφαλή απόσταση, αλλά από γαλαξιακή άποψη δεν είναι καθόλου μακριά .

Ενώ αυτή την φορά δεν διαφαίνεται προς το παρόν κανένας υπαρκτός κίνδυνος για την γη , οι ειδικοί ανησυχούν όταν κάποιο από τα ουράνια σώματα που περιφέρεται γύρω από τον Δία και τον Ήλιο, θα εισέλθει ακόμα πιο κοντά στον πλανήτη γη.

Μιλώντας πριν ένα μήνα σε συνέδριο της αμερικανικής γεωφυσικής ένωσης , ο δρ Τζόζεφ Ναθ του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Goddard ανέφερε ότι παρότι οι δυνητικά επικίνδυνοι κομήτες και αστεροειδείς είναι υπερβολικά σπάνιοι, μια πρόσκρουση στον πλανήτη μας θα μπορούσε να εξαφανίσει τον ανθρώπινο πολιτισμό.

Γι” αυτό, ως μέτρα προφύλαξης, ο κ. Ναθ πρότεινε η NASA να κατασκευάσει ένα πύραυλο αποτροπής, ο οποίος θα είναι έτοιμος για παν ενδεχόμενο, καθώς και ένα διαστημικό σκάφος παρατήρησης.

Ο πύραυλος θα μπορούσε να εκτοξευθεί το πολύ μέσα σε ένα χρόνο. Είτε θα έφερε πυρηνική κεφαλή για να διαλύσει τον αστεροειδή, είτε απλώς θα επιδρούσε κινητικά πάνω του και θα τον «έσπρωχνε» σε άλλη τροχιά.

Η Ρωσία όμως για αυτόν ακριβώς τον λόγο έχει δημιουργήσει την περιβόητη διαστημική άμυνα με σκοπό την εξουδετέρωση με πύραυλο με πυρηνική κεφαλή του οποιουδήποτε ουράνιου αντικειμένου που θα εισέρχονταν στην γήινη ατμόσφαιρα, τρέχοντας μάλιστα και σενάρια επί του θέματος αυτού.
Εικόνα
ΕΔΩ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΜΟΥ


Έχω 3 γιους,είμαστε 5 μέλη οικογένειας.
Μετακομίσαμε στο χωριό,οποίο απέχει 3 χιλιόμετρα από την πόλη.
:oups: Στο χωριό δεν υπάρχει ταχυδρομείο και επειδή εργάζομαι καθημερινά από το πρωί ως το
βράδυ και δεν έχω σχεδόν καθόλου ελεύθερο χρόνο η αποστολη&παραλαβή με ΕΛΤΑ Θα γίνει μια φορά σε
2-3 εβδομάδες.
:arrow: Μερικές φορές ζητάω αντικείμενα για τους ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη και έχουν οικονομικές δυσκολίες :idea:

Άβαταρ μέλους
ΛΑΡΙΣΑ
VIP Member
VIP Member
Δημοσιεύσεις: 8510
Εγγραφή: 19 Νοέμ 2013, 18:48
Νομός κατοικίας: Ν. Άρτας
Δήμος - Κοινότητα: Άρτας
Φύλο: Οικογένεια
Παπούτσι: 38
Μπλούζα: M
Τραπ. λογ/σμός: Πειραιώς
Επικοινωνία:

Re: Η κλιματική αλλαγή συμβαίνει και απειλεί 1 δις ανθρώπους

Δημοσίευση από ΛΑΡΙΣΑ » 15 Ιαν 2017, 19:35

ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

http://3.bp.blogspot.com/_u5cKRhtTG6k/T ... IM_PH2.jpg

“Το ανθρώπινο γένος εκτελεί σήμερα ένα γεωφυσικό πείραμα μεγάλης κλίμακας, που όμοιό του δεν μπορούσε να υπάρξει στο παρελθόν και ούτε μπορεί να επαναληφθεί στο μέλλον. Μέσα σε διάστημα λίγων αιώνων έχουμε απελευθερώσει στην ατμόσφαιρα και στον ωκεανό τον συμπυκνωμένο οργανικό άνθρακα που ήταν αποθηκευμένος σε ιζηματογενή πετρώματα για εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια.”Roger Revelle και Hans E. Suess. Tellus 1957.

Το κλίμα της Γης πάντα άλλαζε και πάντα θα αλλάζει.
Στο παρελθόν ήταν αποκλειστικά το αποτέλεσμα φυσικών αιτιών. Οι αλλαγές όμως του κλίματος που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια και που θα δούμε στις επόμενες δεκαετίες, είναι κυρίως αποτέλεσμα της ανθρώπινης παρέμβασης.
Ένα μάλλον παρεξηγημένο φυσικό φαινόμενο είναι το Φαινόμενο Θερμοκηπίου, πού τόσο έχει απασχολήσει τα τελευταία χρόνια, επιστήμονες και μη.
Η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη καθορίζεται από το ισοζύγιο ανάμεσα στην εισερχόμενη ηλιακή ακτινοβολία και την υπέρυθρη (μεγάλου μήκους κύματος) ακτινοβολία που εκπέμπεται προς το διάστημα από τη Γη.
Σε απόσταση περίπου 25 χλμ. από την επιφάνεια της γης υπάρχει ένα λεπτό στρώμα από αέρια , το οποίο δρα όπως το γυαλί ενός θερμοκηπίου, δηλαδή, ενώ επιτρέπει την είσοδο της θερμότητας που μεταφέρει η υπεριώδης ακτίνα του ήλιου, εμποδίζει την έξοδο της θερμότητας προς το διάστημα.
Συγκεκριμένα, ενώ η ακτινοβολία του ήλιου περνώντας από την ατμόσφαιρα της γης θερμαίνει τη Γη, η Γη εκπέμπει και η ίδια υπέρυθρη ακτινοβολία, της οποίας το μεγαλύτερο μέρος δραπετεύει προς το διάστημα με αποτέλεσμα την ψύξη του πλανήτη μας. Ένα μέρος όμως της υπέρυθρης ακτινοβολίας απορροφάται από τα αέρια της ατμόσφαιρας και επανεκπέμπεται προς τα κάτω μειώνοντας έτσι την ψύξη της γης (κατ' αναλογία με την παγίδευση της θερμότητας από τα γυάλινα τοιχώματα ενός θερμοκηπίου). Η επίδραση της ύπαρξης των "θερμοκηπιακών" αυτών αερίων όταν αυτά συναντώνται στις φυσιολογικές τους ποσότητες, είναι ευεργετική για τη ζωή στον πλανήτη γιατί διατηρεί την θερμοκρασία στην επιφάνεια της γης σε μία (μέση ετήσια) τιμή περίπου στους 14οC (ενώ αν δεν υπήρχαν τα αέρια αυτά θα ήταν -18οC).
Τα «αέρια του θερμοκηπίου» είναι περίπου 20 και έχουν όγκο μικρότερο από 1% του συνολικού όγκου της ατμόσφαιρας. Τα σημαντικότερα είναι οι υδρατμοί (H2O), το διοξείδιο του άνθρακα (CO2), το μεθάνιο (CH4), το υποξείδιο του αζώτου (N2O), οι χλωροφθοράνθρακες (CFCs) και το τροποσφαιρικό όζον (O3).
Κάθε μεταβολή στις συγκεντρώσεις αυτών των αεριών, διαταράσσει το ενεργειακό ισοζύγιο, προκαλεί μεταβολή της θερμοκρασίας και ως εκ τούτου κλιματικές αλλαγές.
Οι υδρατμοί, αν και απορροφούν το 65% της υπέρυθρης ακτινοβολίας, δεν φαίνεται να έχουν επηρεαστεί άμεσα από την ανθρώπινη δραστηριότητα.
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΕΡΙΩΝ ΣΤΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ

* Το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) συμμετέχει κατά 60% στην ύπαρξη του φαινομένου του θερμοκηπίου και παραμένει στην ατμόσφαιρα από 50 – 200 χρόνια.

* Το μεθάνιο (CH4) συμμετέχει κατά 20% στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, παραμένει στην ατμόσφαιρα από 15-20 χρόνια και είναι κατά 23 φορές πιο αποτελεσματικό στη δέσμευση της θερμότητας από ότι το CO2.

* To υποξείδιο του αζώτου (N2O) συμμετέχει κατά 4%-6% στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και είναι κατά 310 φορές πιο αποτελεσματικό στη δέσμευση της θερμότητας από ότι το CO2.

* Τα φθοριούχα αέρια είναι εξαιρετικά ισχυρά μπορούν να δεσμεύουν θερμότητα κατά 22.000 φορές πιο αποτελεσματικά από το CO2 και παραμένουν στην ατμόσφαιρα για χιλιάδες χρόνια.
Όμως πρόκειται απλώς για μια φυσική αλλαγή του κλίματος ;
Τα τελευταία 100 χρόνια, η μέση ατμοσφαιρική θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη αυξήθηκε κατά 0,74 °C παγκοσμίως και κατά σχεδόν 1 °C στην Ευρώπη, γεγονός που συνιστά ασυνήθιστα ταχεία θέρμανση.
Το λιώσιμο των πάγων που έβγαλε τη Γη από την τελευταία Εποχή των Παγετώνων πυροδοτήθηκε από την αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, αποδεικνύει για πρώτη φορά νέα μελέτη

Η Διεθνής Ομάδα για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC), ένας οργανισμός του Ο.Η.Ε. που αποτελεί σημείο συνάντησης εκατοντάδων ειδικών επί του κλίματος από ολόκληρο τον κόσμο, προβλέπει ότι μέχρι το 2.100 η μέση παγκόσμια θερμοκρασία είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί περαιτέρω κατά 1,8°C έως 4°C εκτός αν οι άνθρωποι αναλάβουν δράση για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Αν και με την πρώτη ματιά η διαφορά δεν μοιάζει σημαντική, στη διάρκεια της τελευταίας εποχής των πάγων, πριν από 11.500 χρόνια, η μέση θερμοκρασία στον πλανήτη ήταν μόνο κατά 5°C χαμηλότερη από τη σημερινή.

Νέα έρευνα επιβεβαιώνει την υπερθέρμανση του πλανήτη

Όταν αυξάνονται οι συγκεντρώσεις των θερμοκηπιακών αερίων (πιο δραματικά αυτές του διοξειδίου του άνθρακα λόγω των εκπομπών του εξαιτίας της κατανάλωσης ενέργειας από τις ανθρώπινες δραστηριότητες) τα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας απορροφούν περισσότερη από την εξερχόμενη υπέρυθρη ακτινοβολία από την γη και την επανεκπέμπουν προς τα κάτω με συνέπεια την αύξηση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια της. Η μεγέθυνση λοιπόν του φαινομένου του θερμοκηπίου (και όχι αυτή καθ' αυτή η ύπαρξή του) λόγω της πολύ αυξημένης παρουσίας των θερμοκηπιακών αερίων στην ατμόσφαιρα θεωρείται ότι συμβάλλει στην παρατηρούμενη θέρμανση της επιφάνειας του πλανήτη μας.
Με το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αλλά και την ευρύτερη καταστροφή του περιβάλλοντος, συνδέουν πολλοί Ευρωπαίοι κλιματολόγοι τους καύσωνες. Έκθεση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Μετεωρολογίας (WMO), η οποία σημειωτέων δεν διακρίνεται για τις υπερβολές της, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες που παρατηρήθηκαν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
"Στα επόμενα 100 χρόνια, η αναμενόμενη μέση αύξηση στην επιφάνεια της Γης θα είναι από 1 μέχρι 3.5 βαθμούς Κελσίου" δηλώνουν οι επιστήμονες του Κέντρου Μετεωρολογικών Εφαρμογών ΕΛ.Γ.Α και παραθέτουν στοιχεία για τις επερχόμενες κλιματικές αλλαγές, εφόσον διατηρηθεί ο ίδιος ρυθμός αύξησης της θερμοκρασίας.
Την ίδια περίοδο, προβλέπεται επίσης άνοδος της στάθμης των θαλασσών, από 15 μέχρι 95 εκ., αλλά και ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες ,όπως επίσης και ξηρασίες που αναμένεται να αυξηθούν τόσο σε συχνότητα όσο και σε διάρκεια.
Μόνο οι ΗΠΑ κατά το 2011 επλήγησαν από 14 ακραία καιρικά φαινόμενα που προκάλεσαν ζημίες που υπερβαίνουν το ένα δισεκατομμύριο δολάρια το καθένα – σε αρκετές πολιτείες από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο ήταν οι υγρότεροι που έχουν καταγραφεί ποτέ. Στην Ιαπωνία κατέγραψαν επίσης ρεκόρ βροχοπτώσεων, ενώ η λεκάνη απορροής του ποταμού Γιανγκτσέ στην Κίνα υπέστη ένα ρεκόρ ξηρασίας.

Η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι μόνο το σημαντικότερο πρόβλημα της εποχής μας. Αποδεικνύεται όλο και περισσότερο ότι είναι και το δυσκολότερο να λυθεί.
Κι αυτό γιατί δεν πρόκειται για ένα πρόβλημα, αλλά για πολλά, σε μεγάλο βαθμό αλληλοσυγκρουόμενα, που άπτονται σχεδόν όλων των πτυχών της ζωής μας κι απαιτούν ενιαία αντιμετώπιση σε παγκόσμιο επίπεδο.
Θα ήταν χρήσιμο πρώτα να διαχωρίσουμε την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή από την κλιματική μεταβλητότητα που διακρίνονταν πάντοτε στην φύση. Επιπλέον θα ήταν ωφέλιμο να διευκρινίσουμε ότι αναφερόμαστε σε μεταβολές που παρατηρούνται σε ένα μικρό χρονικό παράθυρο μερικών δεκαετιών και όχι αλλαγές που λαμβάνουν χώρα σε χρονικό διάστημα χιλιάδων ετών και οφείλονται σε αποκλίσεις των αστρονομικών παραμέτρων περιστροφής της γης ή στην χαοτική φύση του κλίματος.
Τα τελευταία χρόνια οι ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου που εκλύονται στην ατμόσφαιρα έχουν αυξηθεί ανησυχητικά λόγω των εντεινόμενων ανθρωπογενών δραστηριοτήτων παγκοσμίως. Με τη χρήση ορυκτών καυσίμων, για την παραγωγή ενέργειας, η ανθρωπότητα έχει προκαλέσει την έκλυση τεράστιων ποσοτήτων CO2 στην ατμόσφαιρα.
Οι ανθρώπινες δραστηριότητες όχι μόνο εκπέμπουν υψηλές συγκεντρώσεις CO2 στην ατμόσφαιρα, αλλά βλάπτουν και την ικανότητα της γης να απορροφά το CO2 και να το ενσωματώνει στους φυσικούς κύκλους ροής ενέργειας και ύλης, με την καταστροφή των δασών και του φυτοπλαγκτόν των ωκεανών. Το πλαγκτόν αποτελεί τον κύριο «απορροφητή» CO2 του πλανήτη, καθώς πρόκειται για φυτικό οργανισμό που χρησιμοποιεί το CO2 κατά τη φωτοσύνθεση.
Αυτό που έχει σημασία δεν είναι η ίδια η θερμοκρασία αλλά οι συνέπειες της:

v Περισσότερη εξάτμιση και περισσότερες βροχές.

v Αύξηση της στάθμης της θάλασσας, λιώσιμο των παγετώνων, συχνότερη εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων…

v Προσαρμογή της πανίδας και της χλωρίδας … ή εξαφανισμός τους.

v Προσαρμογή των πληθυσμών και των κοινωνιών.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι συνέπειες της αλλαγής του κλίματος θα είναι κατά κύριο λόγο αρνητικές. Η άνοδος της στάθμης των θαλασσών θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές εκατομμυρίων κατοίκων παράκτιων περιοχών, ενώ η αλλαγή του κλίματος θα αυξήσει τόσο τη συχνότητα όσο και την ένταση ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως οι ξηρασίες, οι πλημμύρες, τα κύματα καύσωνα και οι θύελλες.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα είναι ξέσπασμα της φύσης ή επιθυμία των κρατών;
Θα υπάρξει αυξημένη λειψυδρία σε πολλές περιοχές, όπου το νερό είναι ήδη λιγοστό, καθώς και ελλείψεις σε τρόφιμα ή εξάπλωση τροπικών ασθενειών σε ορισμένες περιοχές. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει συγκρούσεις για τους υπό εξαφάνιση πόρους, καθώς και να οδηγήσει σε μεταναστεύσεις πληθυσμών.
Η άνοδος της θερμοκρασίας άνω των 2°C σε σύγκριση με τα επίπεδα της προ-βιομηχανικής εποχής αυξάνει επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης καταστροφικών και μη ανατρέψιμων γεγονότων.
Αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να παράσχει ορισμένα οφέλη για τη γεωργία στη βόρεια Ευρώπη. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η αγροτική παραγωγή στην βόρεια Ευρώπη θα αυξηθεί μόνο στην περίπτωση ανόδου της θερμοκρασίας έως 2°C, ενώ θα αρχίσει να μειώνεται πέρα από αυτό το όριο. Αντίθετα, η αυξημένη λειψυδρία και οι υψηλότερες θερμοκρασίες στη νότια Ευρώπη και κυρίως στις μεσογειακές χώρες θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές.

Η αύξηση της θερμοκρασίας συρρικνώνει τα δάση
Συρρίκνωση δασών

Η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη εκτιμάται ότι θα οδηγήσει, έως το 2050,σε συρρίκνωση των δασικών οικοσυστημάτων κατά 13%, με παράλληλη συρρίκνωση της βιοποικιλότητας κυρίως στην Ασία, την Ευρώπη και το νότιο τμήμα της Αφρικής.
Σημαντική επίσης θεωρείται και η απειλή από την εισαγωγή ξενικών ειδών σε περιοχές ευαίσθητες, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, ενώ τη μεγαλύτερη απειλή από την εισαγωγή αυτών των ειδών αντιμετωπίζει η Ανταρκτική. Τα ξενικά αυτά είδη ανατρέπουν την ισορροπία των οικοσυστημάτων σε ορισμένα νησιά που βρίσκονται κοντά στη λευκή ήπειρο με αποτέλεσμα την εξαφάνιση των ενδημικών ειδών των περιοχών αυτών.
Ας υπενθυμίσουμε σε αυτό το σημείο ότι πολύ συχνά δημιουργείται σύγχυση μεταξύ των εννοιών του «καιρού» και του«κλίματος».
Ο καιρός (βροχοπτώσεις, χιονοπτώσεις, νεφώσεις, άνεμοι, υγρασία, θερμοκρασία…) αφορά στις συνθήκες σε ένα συγκεκριμένο τόπο και χρόνο και μπορεί να αλλάζει από ώρα σε ώρα, από ημέρα σε ημέρα και από εποχή σε εποχή. Είναι ο τρόπος της φύσης να εξισορροπεί τις διάφορες δυνάμεις στην ατμόσφαιρα.
Το κλίμα είναι το σύνολο των μετεωρολογικών φαινομένων που επικρατούν κατά τη διάρκεια μιας μακράς περιόδου.
Αλλαγή του κλίματος (καιρικά φαινόμενα, παγετώνες, άνοδος της στάθμης της θάλασσας), σημαίνει σημαντική αλλαγή των μετεωρολογικών φαινομένων και για τον ορισμό τους απαιτούνται δεδομένα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι πιθανότητες να βιώσουμε μία μαζική ηλιακή καταιγίδα μέχρι το 2014 είναι μία στις οκτώ λένε επιστήμονες, καθώς ο ήλιος περνάει στην διετή φάση που οι ηλιακές καταιγίδες θα είναι σε έξαρση.
Τέτοιες κλιματικές αλλαγές έχουν παρατηρηθεί πολλές φορές στο παρελθόν και οφείλονται σε:

Ø Εξωτερικά αίτια όπως Ηλιακή δραστηριότητα, Τροχιά της γης, Μετεωρίτες κλπ.

Ø Εσωτερικά φυσικά αίτια όπως η έκρηξη ηφαιστείων, απρόβλεπτα φυσικά φαινόμενα κλπ.

Ø Εσωτερικά ανθρωπογενή αίτια, όπως οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου, η εξαφάνιση των δασών, η διάβρωση κλπ.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΑΕΡΙΩΝ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ – ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΧΩΡΩΝ

http://4.bp.blogspot.com/_u5cKRhtTG6k/T ... nart21.jpg

Από το διάγραμμα φαίνεται ότι 15 χώρες (η Ε.Ε των 25 σαν ενιαία οντότητα )από το σύνολο των 188 ευθύνονται για το 80% των εκπομπών CO2.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι συνολικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από το 1.850 (έναρξη βιομηχανικής εποχής ) έως τις ημέρες μας.
Χαρακτηριστικά στοιχεία:

· Οι χώρες του G-8 (αναπτυγμένες) αντιπροσωπεύουν το 13,5/% του πληθυσμού και ευθύνονται για το 61,5% των αερίων θερμοκηπίου.

· Οι χώρες G-77 και η Κίνα (αναπτυσσόμενες) αντιπροσωπεύουν το 75,6% του πληθυσμού και ευθύνονται για το 20% των αερίων θερμοκηπίου.

Με την ανάπτυξη συνεπάγεται αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας.
Το πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών είναι «σύγχρονο» και περίπλοκο, διότι αφενός αφορά σε παγκόσμιο επίπεδο και αφετέρου θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και άλλα θέματα όπως η φτώχεια, η οικονομική ανάπτυξη και η αύξηση του πληθυσμού.
Η εύρεση λύσης δεν είναι εύκολη αλλά και η αγνόηση του προβλήματος μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.
Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε μια περιοχή δεν επηρεάζουν αποκλειστικά το κλίμα της συγκεκριμένης περιοχής. Για τις όποιες αλλαγές του κλίματος, όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα δεν ευθύνονται αποκλειστικά οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου της χώρας μας.
Το φαινόμενο του θερμοκηπίου εκτυλίσσεται σε απόσταση περίπου 25 χλμ. από την επιφάνεια της γης .Επομένως η επίδραση του φαινομένου, δηλαδή οι κλιματικές αλλαγές, αφορούν συνολικά τη γη και όχι ένα συγκεκριμένο τόπο.
Επιπλέον, οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών σε μια περιοχή δεν είναι ανάλογες των αερίων θερμοκηπίου που εκπέμπει η περιοχή.
Το κλίμα παρουσιάζει φυσιολογικές διακυμάνσεις (π.χ. αυξομειώσεις της θερμοκρασίας σε μία περιοχή) εφόσον οι μεταβολές δεν γίνονται μέσα σε λίγες δεκαετίες και προς μία μόνο κατεύθυνση.
Αντίθετα, στην κλιματική αλλαγή, παρατηρείται μια διαρκής μετατόπιση των μετεωρολογικών συνθηκών από την μέση κατάστασή τους. Αυτό που παρατηρείται από τα τέλη του 20ού αιώνα μέχρι σήμερα είναι η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη μας. Σίγουρα υπάρχουν φυσικές αιτίες (αλλαγές στην ηλιακή και ηφαιστειακή δραστηριότητα) που επηρεάζουν το κλίμα αλλά το συμπέρασμα της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC, 2001) είναι ότι: "Υπάρχουν ισχυρότερες ενδείξεις ότι το μεγαλύτερο μέρος της θέρμανσης που παρατηρείται τα τελευταία 50 χρόνια μπορεί να αποδοθεί στις ανθρώπινες δραστηριότητες και συγκεκριμένα κυρίως λόγω της αύξησης της συγκέντρωσης στην ατμόσφαιρα των λεγόμενων "θερμοκηπιακών"αερίων όπως το διοξείδιο του άνθρακα ". Το πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών είναι η διατάραξη του ισοζυγίου του ύδατος και γι' αυτό υπάρχουν ενδείξεις και αποδείξεις σε όλο τον πλανήτη.
Το νερό στη φύση βρίσκεται σε έναν συνεχή κύκλο...
Από την αρχή του κόσμου, το νερό ταξιδεύει ξανά και ξανά διανύοντας το ίδιο μακρινό, κυκλικό ταξίδι.
Το καλοκαίρι του 2003 εμφανίστηκε ένα πάρα πολύ σπάνιο φαινόμενο καύσωνα, πιθανότατα το θερμότερο στην Ευρώπη από το 1.500 μ.Χ. και πρόσφατα εκτιμήθηκε ότι η ανθρώπινη επίδραση που ήδη διακρίνεται στο κλίμα, διπλασίασε την πιθανότητα εμφάνισης του. Το 2.005 και το 2.010 είχαμε της πιο θερμές χρονιές. Τα κλιματικά μοντέλα προβλέπουν ότι με ένα μέσο προς υψηλό σενάριο κατανάλωσης ενέργειας, μέχρι το 2.080 στην Ευρώπη, οι καύσωνες θα γίνουν θερμότεροι και μεγαλύτερης διάρκειας ,ενώ οι χειμώνες θα είναι πιο σύντομοι. Τα μοντέλα αυτά δεν μπορούν να προβλέψουν ακριβώς τι καιρό θα κάνει σε μια δεδομένη χρονική στιγμή στο μέλλον, αλλά μπορούν να δώσουν εκτιμήσεις για την πιθανότητα εμφάνισης των ακραίων καιρικών φαινομένων. Συγκεκριμένα, η εκδήλωση ενός τέτοιου φαινομένου θα θεωρείται συνηθισμένη αν συνεχίσουμε να καταναλώνουμε υδρογονάνθρακες με τους ίδιους ρυθμούς.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, σε διάφορες περιοχές της Γης (Νότια Αμερική, Αυστραλία, Ιβηρική χερσόνησος, Κίνα κ.α.), παρατηρείται ότι όταν υπάρχει μειωμένη ποσότητα βροχοπτώσεων (κάτω του μέσου όρου), τότε η πιθανότητα για περισσότερες μέρες καύσωνα (άνω του μέσου όρου) αυξάνεται σημαντικά, πάνω από 70%. Σε άλλες περιοχές, όπως στη Βόρεια Αμερική και την Ανατολική Ευρώπη, το έλλειμμα βροχών αυξάνει την πιθανότητα περισσότερων καυσώνων κατά 60% περίπου.

Ακραίες μεταβολές της θερμοκρασίας και καύσωνες διαρκείας θα γνωρίσουν η Μεσόγειος και άλλες περιοχές στην Ασία, την Ευρώπη και την Αμερική μέσα στα επόμενα 60 χρόνια υποστηρίζει μια νέα επιστημονική έρευνα

Ένα άλλο πρόβλημα που παρουσιάζεται είναι η διατάραξη του υδρολογικού κύκλου. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η κλιματική αλλαγή με την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη μας συνοδεύεται και από μεταβολές στην βροχόπτωση, την ροή των ποταμών και τα αποθέματα διαθέσιμου νερού. Οι παρατηρούμενες αλλαγές όμως παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές από περιοχή σε περιοχή, τονίζοντας την πολυπλοκότητα του κλιματικού συστήματος και την επίδραση των κλιματικών αλλαγών στον υδρολογικό κύκλο. Στην Κεντρική Ευρώπη τα τελευταία 50 χρόνια, κατά μέσο όρο, έχουν αυξηθεί κατά 4 οι ημέρες με ισχυρή βροχόπτωση, ενώ στην Ιβηρική Χερσόνησο και τα Βαλκάνια έχουν μειωθεί κατά 2-3 περίπου ημέρες. Οι προβλέψεις των κλιματικών μοντέλων για την βροχόπτωση είναι πιο αβέβαιες από αυτές της θερμοκρασίας (γι' αυτό και πρέπει να ερμηνεύονται προσεκτικά) και δείχνουν ότι στην Ευρώπη μέχρι το 2.080 θα έχουμε μείωση της βροχόπτωσης .
Η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού και η κλιματική αλλαγή απειλούν με συρρίκνωση τα διαθέσιμα αποθέματα του πόσιμου νερού στον πλανήτη, που αντιστοιχεί μόλις στο 1% της συνολικής ποσότητας.
Στις βιομηχανικές χώρες το 100% του πληθυσμού έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό για την κάλυψη των αναγκών του, το ποσοστό αυτό πέφτει στο 80-85% στις χώρες της Ασίας και της Μέσης Ανατολής και στο 50-60% στην υποσαχάρια Αφρική. Ο μέσος Βόρειο-Αμερικανός καταναλώνει περίπου 6 φορές περισσότερο νερό από το μέσο Ινδό και 30 φορές από το μέσο Κενυάτη.

Η λειψυδρία απειλεί και την παγκόσμια οικονομία
Ο τόπος έχει σημάδια ανυδρίας.

Είδη, περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, ενώ πάνω από δύο δισεκατομμύρια δεν διαθέτουν νερό για τις στοιχειώδες ανάγκες υγιεινής, οδηγώντας στον θάνατο από επιδημίες -που μπορούν να προληφθούν- πέντε εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, κυρίως παιδιά.
Στο μέλλον η κατάσταση προβλέπεται να γίνει ακόμη πιο εφιαλτική, κυρίως λόγω της αύξησης του πληθυσμού στις αναπτυγμένες χώρες και συνεπώς, του πολλαπλασιασμού της κατανάλωσης. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων, τα επόμενα 15 χρόνια, 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα ζουν σε χώρες ή σε περιοχές με σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας, ενώ τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού θα διαβιούν σε συνθήκες ξηρασίας. Επιπλέον, η χρήση του πόσιμου νερού θα αυξηθεί, σύμφωνα με τις προβλέψεις των επιστημόνων, κατά 50% στον αναπτυγμένο κόσμο και κατά 18% στις χώρες που βρίσκονται υπό ανάπτυξη.

Drought_Swimming_Hole.JPG

Τα υπόγεια νερά, στα οποία βρίσκεται το 30% του διαθέσιμου πόσιμου νερού, αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο από την υπεράντληση και τη ρύπανση.
Είδη το νερό σε πολλούς υδροφορείς είναι ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση εξαιτίας της ανθρωπογενούς παρέμβασης και ο ρυθμός της άντλησής του υπερβαίνει τον χρόνο που χρειάζεται για να αναπληρωθεί. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της αποτίμησης νερού της UNESCO, σε παγκόσμιο επίπεδο, το 70% των αποθεμάτων γλυκού νερού χρησιμοποιείται για άρδευση, το 22% για τη βιομηχανία και περίπου το 8% για οικιακή χρήση.

Σπήλαιο με υπόγεια ποτάμια με βαθιά, κρυστάλλινα νερά και φυσικά πηγάδια κυριαρχούν σε αυτό το σπήλαιο με θεαματικούς σχηματισμούς βράχων και σταλακτίτες καθώς και απολιθώματα. Μπορείτε όταν βρεθείτε στο Μεξικό να το εξερευνήστε με τα πόδια ή με καταδύσεις.

Η καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών μπορεί να έχει και θετικές συνέπειες, οι οποίες είναι οικονομικά συμφέρουσες:

* Με τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και άλλων φυσικών πόρων συνεπάγεται εξοικονόμηση χρημάτων

* Η διαφοροποίηση των αξιοποιούμενων ενεργειακών πηγών, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων, θα καταστήσει τις οικονομίες μας λιγότερο ευάλωτες στις αυξομειώσεις της τιμής του πετρελαίου.

Η αλλαγή του κλίματος είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, όμως, καθένας από μας έχει τη δύναμη να κάνει τη διαφορά. Ακόμη και μικρές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου χωρίς να επηρεαστεί αρνητικά η ποιότητα της ζωής μας.
Καθήκον της επιστημονικής κοινότητας είναι πρώτα να τεκμηριώσει τις παρατηρούμενες κλιματικές αλλαγές και να προσπαθήσει να κατανοήσει καλύτερα τους πολύπλοκους μηχανισμούς του κλιματικού συστήματος και τους παράγοντες που το επηρεάζουν, φυσικούς και ανθρωπογενείς, καθώς και τις επιπτώσεις τους στα οικοσυστήματα και την κοινωνία. Αυτό απαιτεί την συνεργασία επιστημόνων από πολλά γνωστικά πεδία (στην Ατμόσφαιρα, Βιόσφαιρα, Ενέργεια, Οικονομία και Τεχνολογία). Για την αποφυγή των επικίνδυνων ανθρώπινων παρεμβολών στο κλιματικό σύστημα είναι πλέον φανερό ότι απαιτείται η σταθεροποίηση των συγκεντρώσεων των θερμοκηπιακών αερίων στην ατμόσφαιρα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με συντονισμένες αλλά και συνολικές προσπάθειες σε παγκόσμια κλίμακα μεταξύ των κρατών. Θα απαιτηθεί όμως (και μάλιστα γρήγορα) και σε ατομικό επίπεδο, η ριζική αλλαγή των συνηθειών και τεχνολογιών στην κατανάλωσης της ενέργειας και του τρόπου ζωής γενικότερα. Ένα είναι το προτεινόμενο μέτρο: η τάχιστα απεξάρτησή μας από το πετρέλαιο και τον άνθρακα και η στροφή μας σε άλλες μορφές ενέργειας. Το υδρογόνο, οι ΑΠΕ προσφέρονται σήμερα περισσότερο από ποτέ...
Εικόνα
ΕΔΩ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΜΟΥ


Έχω 3 γιους,είμαστε 5 μέλη οικογένειας.
Μετακομίσαμε στο χωριό,οποίο απέχει 3 χιλιόμετρα από την πόλη.
:oups: Στο χωριό δεν υπάρχει ταχυδρομείο και επειδή εργάζομαι καθημερινά από το πρωί ως το
βράδυ και δεν έχω σχεδόν καθόλου ελεύθερο χρόνο η αποστολη&παραλαβή με ΕΛΤΑ Θα γίνει μια φορά σε
2-3 εβδομάδες.
:arrow: Μερικές φορές ζητάω αντικείμενα για τους ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη και έχουν οικονομικές δυσκολίες :idea:

Άβαταρ μέλους
nicnt
Οικονομική στήριξη
Οικονομική στήριξη
Δημοσιεύσεις: 7867
Εγγραφή: 22 Μάιος 2009, 16:01
Νομός κατοικίας: Ν. Θεσσαλονίκης
Δήμος - Κοινότητα: Θεσσαλονίκης
Φύλο: Άντρας
Παπούτσι: 43
Μπλούζα: XL
Τραπ. λογ/σμός: Πειραιώς
Τοποθεσία: Κ.ΤΟΥΜΠΑ
Επικοινωνία:

Re: Η κλιματική αλλαγή συμβαίνει και απειλεί 1 δις ανθρώπους

Δημοσίευση από nicnt » 16 Ιαν 2017, 02:24

Όταν μας βομβαρδίζουν με μεγάλα και καυτά θέματα καλό είναι να ήμαστε υποψιασμένοι.

Η μεγάλη απάτη της υπερθέρμανσης του πλανήτη!!!
Όχι ότι δεν συμβαίνει αλλά γιατί συμβαίνει και πως κάποιοι εκμεταλλεύονται το φαινόμενο για κατασπατάληση χρημάτων σε δήθεν έρευνες
και δημιουργία ανασφάλειας στον πλανήτη.
Το CO2 πάντως που του αποδίδουν τουλάχιστον 60% υπευθυνότητα για την υπερθέρμανση, ουδόλως ευθύνεται...

Δείτε τα VIDEO και θα καταλάβετε:
(θα βρείτε και άλλα ψάχνοντας)

https://www.youtube.com/watch?Vowt6m9evcw
(έχει ελληνικούς υπότιτλους)

https://www.youtube.com/watch?i4qn01Y-V54

https://www.youtube.com/watch?8Yk7t_YhgDc

Είχα δει μάλιστα και ένα video, δυστυχώς δεν το βρήκα, όπου για να γίνει πιστευτό αυτό που έλεγαν οι επιτήδειοι επικαλέστηκαν ότι (και καλά) ήταν απόφαση συνεδρίου επιφανών σχετικών επιστημόνων αναφέροντας μάλιστα και ονόματα (δήθεν) συμμετεχόντων.
Οι οποίοι μόλις είδαν τα ονόματα τους σε απόφαση συνεδρίου που δεν έγινε ποτέ στράφηκαν -φυσικά- με μηνύσεις εναντίον των άλλων παρουσιάζοντας ταυτόχρονα στοιχεία από διαγράμματα τα οποία εμφάνισαν κουτσουρεμένα οι επιτήδειοι για να "αποδείξουν" τις απόψεις τους.
"Κανένας δεν μπορεί να ανέβει στην πλάτη σου αν δεν σκύψεις πρώτα εσύ"(Μάρτιν Λούθερ Κινγκ)

Συνήθως προηγούνται όσοι παραλαμβάνουν άμεσα με συνάντηση
Παρακαλώ τα μέλη που μου χάρισαν κάτι να μου το υπενθυμίζουν όταν μου ζητάνε.

ΕΔΩ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΜΟΥ

Άβαταρ μέλους
ΛΑΡΙΣΑ
VIP Member
VIP Member
Δημοσιεύσεις: 8510
Εγγραφή: 19 Νοέμ 2013, 18:48
Νομός κατοικίας: Ν. Άρτας
Δήμος - Κοινότητα: Άρτας
Φύλο: Οικογένεια
Παπούτσι: 38
Μπλούζα: M
Τραπ. λογ/σμός: Πειραιώς
Επικοινωνία:

Re: Η κλιματική αλλαγή συμβαίνει και απειλεί 1 δις ανθρώπους

Δημοσίευση από ΛΑΡΙΣΑ » 16 Ιαν 2017, 09:35

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ


Ποιο θα είναι το μελλοντικό κλίμα της Ελλάδας;

Θα είναι η Ελλάδα Βιώσιμη ως το 2070μ.Χ.;


«Όλα συνηγορούν στο ότι η Μεσόγειος και φυσικά και η Ελλάδα, θα πληγεί από ξηρασία, ότι το νερό θα αποτελεί σε λίγο είδος σε ανεπάρκεια… Οι περισσότερες δασικές εκτάσεις θα καούν, θα εξαφανιστούν. Εννοείται ότι ανυπολόγιστες θα είναι οι συνέπειες και στην αγροτική οικονομία».

Dimitri Zenghelis, ελληνικής καταγωγής οικονομολόγος και εκ των συντακτών της «Έκθεσης Στερν» για τις επιπτώσεις των κλιματολογικών αλλαγών στην οικονομία

Γράφει ο Γιώργος Στάμκος (stamkos@post.com)


ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΞΕΡΑΤΕ!

Στο παρελθόν η Ελλάδα είχε ένα κλίμα που χαρακτηριζόταν εύκρατο και ήπιο Μεσογειακό, ένα κλίμα ιδανικό για αγροτικές καλλιέργειες, μακροζωία και διακοπές. Στο μέλλον δεν θα έχει. Ως συνέπεια των ραγδαίων κλιματολογικών μεταβολών και της υπερθέρμανσης του πλανήτη μας, εξ αιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας (κυρίως λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων), το κλίμα θα αλλάξει προς το χειρότερο σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υδρογείου. Ανάμεσα στις περιοχές που θα πληγούν περισσότερο από τις επερχόμενες κλιματολογικές αλλαγές, είναι και η χώρα μας.

Ήδη υπάρχουν πολλά σημάδια και στοιχεία που δείχνουν πως η Ελλάδα θα πρέπει να ξεχάσει το «ιδανικό» κλίμα που είχε ως πρόσφατα: Το καλοκαίρι του 2007 σημειώθηκαν τρεις παρατεταμένοι και ισχυροί καύσωνες. Παρατηρήθηκαν μέγιστες τιμές θερμοκρασίας πρωτοφανείς, τουλάχιστον για τα τελευταία 50 χρόνια στη χώρα μας. Στην πρωτεύουσα, ο σταθμός της Νέας Φιλαδέλφειας κατέγραψε 46,2 βαθμούς Κελσίου, ενώ στο Αργός έπιασε 46,4 και στο Άστρος 46 βαθμούς Κελσίου. Με βάσει λοιπόν αυτά τα δεδομένα οι ειδικοί προβλέπουν για το κοντινό μας μέλλον: οι καύσωνες θ’ αυξάνονται χρόνο με το χρόνο, οι βροχοπτώσεις θα μειώνονται, οι ξηρασίες θα αποκτούν ενδημικό χαρακτήρα, το ίδιο και η λειψυδρία, οι πυρκαγιές θα λυσσομανούν κάθε καλοκαίρι και τα ακραία καιρικά φαινόμενα (καταιγίδες, πλημμύρες, ανεμοστρόβιλοι κ.α.) θα εμφανίζονται όλο και συχνότερα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.


ΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟΝ Η ΑΡΧΗ…

Οι επιπτώσεις των κλιματολογικών μεταβολών είναι ήδη ορατές στην Ελλάδα:

Το Αύγουστο του 2007, όπως και τον Αύγουστο του 2009, η Ελλάδα βίωσε δύο υπερ-πυρκαγιές: η μία στην Ηλεία και η άλλη στην Αττική. Και στις δύο περιπτώσεις μέσα σε λίγες μόλις ώρες η φωτιά πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις κατακαίγοντας εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους, καλλιεργήσιμων εκτάσεων αλλά και κατοικιών αφήνοντας μάλιστα (στην περίπτωση της Ηλείας) δεκάδες νεκρούς. Ο καύσωνας, η ξηρασία του εδάφους και οι ισχυροί άνεμοι –στοιχεία που οφείλονται στο «Φαινόμενο του Θερμοκηπίου»– έκαναν μια απλή πυρκαγιά να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και κανείς να μην μπορεί να τη σταματήσει. Τέτοιες υπερ-πυρκαγιές δεν αποτελούν ατυχή περιστατικά αλλά την εικόνα ενός ζοφερού μέλλοντος που έρχεται.


ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΑΧΑΡΑΣ;

Τα τελευταία χρόνια παρατηρήσαμε πολλές φορές τη σκόνη της Σαχάρας να εισβάλει και να σκεπάζει τους ουρανούς της Ελλάδας. Στο μέλλον όμως υπάρχει κίνδυνος να γίνει η ίδια η Ελλάδα παράρτημα της Σαχάρας. Οι έρευνες και οι εκτιμήσεις των ειδικών για το μελλοντικό κλίμα της Ελλάδας είναι αφοπλιστικές. Ανυπόφορη ζέστη στα αστικά κέντρα της χώρας, καύσωνες στους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς, δυσχερείς συνθήκες για τις αγροτικές καλλιέργειες, ξηρασία, λειψυδρία και κινδύνους για τη διατήρηση των δασών και των εθνικών δρυμών: αυτά προβλέπει η νέα έκθεση της «WWF Ελλάς» σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο, σχετικά με το κλίμα της Ελλάδας την περίοδο 2021-2050μ.Χ., δηλαδή κυριολεκτικά για «αύριο». Πόλεις σαν την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και τη Λάρισα πρέπει να περιμένουν από 10 μέχρι και 20 παραπάνω μέρες καύσωνα το χρόνο. Αντίστοιχα, οι λεγόμενες «τροπικές νύχτες» (με θερμοκρασία τουλάχιστον 20 ˚C) αναμένεται να αυξηθούν κατά ένα μήνα, πλήττοντας κυρίως τουριστικές περιοχές όπως η Ρόδος και τα Χανιά –το μόνο «θετικό» είναι πως η τουριστική σεζόν μπορεί να μεγαλώσει κι αυτή κατά ένα μήνα. Η άλλοτε πράσινη Εύβοια θα πρέπει να αναμένει περισσότερες από 25 επιπλέον ξηρές ημέρες σε σχέση με σήμερα. Στις Σέρρες και τη Λάρισα θα έχουμε 20 περισσότερες ημέρες καύσωνα και στο Ηράκλειο και την Πέλλα οι βροχοπτώσεις του χειμώνα θα μειωθούν τουλάχιστον κατά 15%.

Στις πόλεις και στις τουριστικές περιοχές ο δείκτης δυσφορίας θα σκαρφαλώσει ανησυχητικά και η βασική απειλή των πυρκαγιών θα κρέμεται συνεχώς πάνω από την ελληνική ύπαιθρο, μιας και άλλες 10-15 μέρες υψηλής επικινδυνότητας θα προστεθούν κάθε χρόνο. Επίσης παρά το γεγονός πως οι συνολικές βροχοπτώσεις θα μειωθούν, οι λεγόμενες «ακραίες βροχοπτώσεις», δηλαδή οι καταιγίδες, θα αυξηθούν κατά 20%, αυξάνοντας με γεωμετρικό τρόπο των κίνδυνο πλημμύρων, όπως αυτές που ζήσαμε πρόσφατα στην Εύβοια και στο Σοχό Θεσσαλονίκης. Οι ξηρές και καμένες εκτάσεις και τα λιγοστά δάση δεν θα μπορούν να κατακρατούν το νερό της βροχής, που σε χρόνο μηδέν θα φθάνει στις κατοικημένες περιοχές πλημμυρίζοντας τα πάντα.

Οι γεωργικές περιοχές της χώρας (Θεσσαλία, Κεντρική Μακεδονία κ.α.) δεν προβλέπεται να μείνουν ανεπηρέαστες από τις κλιματικές αλλαγές των επόμενων δεκαετιών. Σ’ αυτές οι μέρες με καύσωνα θα πληθύνουν ενώ οι βροχοπτώσεις θα μειωθούν, αυξάνοντας έτσι τους κινδύνους πυρκαγιάς αλλά και ανομβρίας. Τα αποθέματα νερού θα μειωθούν δραματικά και η ποτιστική καλλιέργεια θα θεωρείται πλέον πολυτέλεια. Αλλοτινές γόνιμες εκτάσεις θα κινδυνέψουν με ερημοποίηση και κάθε κομμάτι γης θα δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να συντηρήσει φυτά και δένδρα. Αν η ξηρασία επιδεινωθεί και γίνει μακροχρόνια τότε ίσως θα έχουμε το φαινόμενο εμφάνισης μόνιμων ερημικών εκτάσεων στην ελληνική χερσόνησο.

Τα δάση και οι εθνικοί δρυμοί της χώρας θα κινδυνεύσουν με εξαφάνιση, καθώς οι μέρες με υψηλό ρίσκο εκδήλωσης πυρκαγιών θα γίνονται όλο και περισσότερες, ενώ η αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1-2 ˚C θα απειλήσει την «υγεία» των δασικών οικοσυστημάτων. Τα ελληνικά δάση του κοντινού μας μέλλοντος είτε θα είναι ανύπαρκτα είτε φτωχά σε ζωή. Η βιοποικιλότητα της χώρας μας θα περιοριστεί δραστικά.


Η ΞΗΡΗ ΚΑΙ ΑΓΟΝΗ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 2070

Τα πράγματα ασφαλώς θα χειροτερεύσουν για την Ελλάδα μετά το 2050, όταν η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας θα έχει περάσει το «σημείο χωρίς επιστροφή» και θα αυξάνεται ανατροφοδοτούμενη. Οι αλλαγές του κλίματος θα είναι καταιγιστικές με αποτέλεσμα η Ελλάδα του 2070 να είναι άνυδρη και άγονη. Σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (εφημ. Καθημερινή, 9.09.2007) το 2070 η μέση θερμοκρασία το καλοκαίρι στην Ελλάδα θα είναι 41 βαθμοί από 33 βαθμούς που είναι σήμερα. Οι βροχές θα ελαττωθούν κατά 80%, ενώ πολλές παράκτιες περιοχές της χώρας μας θα έχουν σβηστεί από το χάρτη λόγω ανόδου της στάθμης της θάλασσας. Εκτός των άλλων θα υπάρξει πρόβλημα ενεργειακής επάρκειας, η απόδοση των καλλιεργειών θα ελαττωθεί, ενώ η Αθήνα θα αντιμετωπίσει σημαντικό πρόβλημα επάρκειας νερού και αύξησης των ανυπόφορων ημερών με καύσωνα και με σκόνη από αμμοθύελλες. Η λειψυδρία και η ξηρασία θα ερημοποιήσει τις Κυκλάδες, τη Θεσσαλία, την ανατολική Ελλάδα και την πεδιάδα του Κιλκίς. Σημαντική μείωση των βροχοπτώσεων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες θα εμφανιστεί σε περιοχές της ανατολικής και νότιας Ελλάδας, και ιδιαίτερα στην Αττική, τη Θεσσαλία, την ανατολική Πελοπόννησο και τη Θεσσαλονίκη. Οι ερημοποιημένες εκτάσεις, οι συχνές πυρκαγιές, και η αποψίλωση των δασών θα επιτείνουν το πρόβλημα, γιατί διευκολύνουν την απώλεια του βρόχινου νερού αφού δεν μπορεί να συγκρατηθεί και να ανανεώσει τις φυσικές πηγές. Το νερό θα γίνει έτσι αγαθό σε ανεπάρκεια, πολύ σπάνιο και πολύ ακριβό. Θα πρέπει να επενδυθούν τεράστια ποσά ώστε να γίνουν πολλά φράγματα που συγκρατούν τα επιφανειακά ύδατα από τις βροχές, ώστε η χώρα μας να μην διψάσει.

Αν η μέση θερμοκρασία του πλανήτη αυξηθεί κατά δύο βαθμούς Κελσίου η Αθήνα του 2070 θα έχει κλίμα Καΐρου και η Θεσσαλονίκη κλίμα Αλεξάνδρειας. Και οι δύο μεγάλες πόλεις θα είναι ανυπόφορες τις περισσότερες μέρες του χρόνου και η ζωή σ’ αυτές θα υποστηρίζεται μονίμως από συστήματα κλιματισμού που θα καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας. Οι εύπορες τάξεις θα έχουν φροντίσει να εγκαταλείψουν αυτές τις τσιμεντουπόλεις για να εγκατασταθούν σε δροσερές ορεινές κατοικίες κατά προτίμηση άνω των χιλίων μέτρων.


Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΘΑ ΚΑΤΑΠΙΕΙ ΤΟ 10% ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ;

Ένας άλλος κίνδυνος που θα απειλήσει την Ελλάδα του 2070 θα προέλθει από την άνοδο της στάθμης των θαλασσών λόγω της τήξης των πάγων εξ αιτίας της υπεθέρμανσης. Μια αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας της τάξεως των 3 βαθμών Κελσίου ως το 2100 θα πρέπει μάλλον να θεωρείται αναπόφευκτη –μετριοπαθείς υπολογισμοί προεξοφλούν μια αύξηση της τάξεως των 2 βαθμών Κελσίου και άνοδο της στάθμης των θαλασσών από 0,43 ως 0,80 μέτρα– καθώς και μια άνοδο της στάθμης της θάλασσας τουλάχιστον κατά ένα μέτρο. Μπορεί το ένα μέτρο να σας ακούγεται λίγο, αλλά όμως αν η στάθμη της θάλασσας ανέβει κατά ένα μέτρο, τότε μόνο στο Μπαγκλαντές 130 εκατομμύρια άνθρωποι θα αναγκαστούν να μεταναστεύσουν ως περιβαλλοντικοί πρόσφυγες! Δύση. Μια πρόσφατη έρευνα υπολόγισε πως μέχρι το 2025, τουλάχιστον 65 εκατομμύρια Αφρικανοί περιβαλλοντικοί πρόσφυγες θα χτυπήσουν την πόρτα της Δύσης, σπρωγμένοι από την ερημοποίηση. Μέχρι το 2070 ο αριθμός τους ίσως φτάσει τα εκατοντάδες εκατομμύρια. Ένας σημαντικός αριθμός από αυτούς τους εξαθλιωμένους περιβαλλοντικούς πρόσφυγες θα περάσει και θα καταλήξει και στη χώρα μας, αυξάνοντας την οικονομική πίεση και τις κοινωνικές εντάσεις.

Με τις υπάρχουσες τάσεις ανόδου της θερμοκρασίας η μονίμως παγωμένη Αρκτική θα σταματήσει σύντομα να καλύπτεται από πάγους στη διάρκεια του καλοκαιριού. Ήδη τον Μάρτιο του 2007 η έκταση των πάγων στην Αρκτική ήταν περίπου κατά 7% μικρότερη σε σχέση με τον μέσο όρο από το 1979 έως το 2000. Αν οι τάσεις συνεχιστούν γύρω στο 2030 θα αρχίσουν να λιώνουν και οι τεράστιοι παγετώνες που καλύπτουν τη Γροιλανδία. Κι αν αρχίσουν να λιώνουν, λένε οι ειδικοί, δεν θα σταματήσουν μέχρι να λιώσουν εντελώς αυξάνοντας τη στάθμη των θαλασσών κατά επτά ολόκληρα μέτρα! Τότε ο κόσμος όπως τον ξέρουμε δεν θα υπάρχει πλέον. Το ίδιο και η Ελλάδα μας.

Ακόμη κι αν η στάθμη της θάλασσας ανεβεί κατά ένα μόλις μέτρο θα επηρεάσει πολλές παράκτιες περιοχές της χώρας μας. Η περιοχή της Θεσσαλονίκης και του Δέλτα του Αξιού είναι από τις πλέον ευάλωτες στη Μεσόγειο σχετικά με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Για να προστατευτεί θα πρέπει να κατασκευαστεί ένα τεράστιο φράγμα από το Αγγελοχώρι μέχρι τη Μεθώνη Πιερίας. Άλλες περιοχές που κινδυνεύουν άμεσα από τη στάθμη των θαλασσών είναι το Μεσσολόγγι, το Πόρτο Λάγος, το Δέλτα του Έβρου, ο Αμβρακικός κόλπος, ο Βόλος κ.α. Αν λιώσουν βέβαια οι πάγοι της Γροιλανδίας και η στάθμη της θάλασσας ανέβει κατά επτά μέτρα τότε η Ελλάδα θα χάσει σχεδόν το 10% του σημερινού της εδάφους! Και θα είναι σχετικά τυχερή καθώς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ολλανδία, θα εξαφανιστούν εντελώς από τον χάρτη!


Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί ίσως την υπ’ αριθμόν ένα πρόκληση για το μέλλον της Ελλάδας. Στις επόμενες δεκαετίες η χώρα μας θα βρεθεί στη δίνη καταστροφικών κλιματολογικών μεταβολών, που θα προκαλέσουν αστάθεια σε όλους τους τομείς. Δεν είναι σίγουρο πως θα τα καταφέρουμε να βγούμε σώοι και αβλαβείς απ’ όλες αυτές τις δραματικές αλλαγές. Γι’ αυτό λοιπόν πρέπει να θεωρούμε την προστασία του περιβάλλοντος ζήτημα ύψιστης εθνικής ασφάλειας, όσο και η προστασία των συνόρων μας από εχθρική εισβολή. Και να κάνουμε ό,τι μπορούμε γι’ αυτό. Υπάρχουν ακόμη περιθώρια για να ληφθούν μέτρα ώστε να περιοριστεί η κατανάλωση ορυκτών καυσίμων και να πραγματοποιηθεί η στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να εμποδιστεί η περαιτέρω υπερθέρμανση. «Η λήψη μέτρων για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα δεν είναι καθόλου ακριβή υπόθεση συγκριτικά. Μια επένδυση της τάξης του 1% του ΑΕΠ έως τα μέσα του αιώνα μπορεί να αποτρέψει καταστροφές συνολικού ύψους ίσου με το 5-20% του ΑΕΠ», υποστηρίζει ο ελληνικής καταγωγής οικονομολόγος Dimitri Zenghelis. Στον περιβαλλοντικό τομέα η πρόληψη όντως είναι η καλύτερη θεραπεία. Διαφορετικά θα πρέπει να προετοιμάσετε από τώρα τα παιδιά σας για μια Ελλάδα προέκταση της Σαχάρας!
Εικόνα
ΕΔΩ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΜΟΥ


Έχω 3 γιους,είμαστε 5 μέλη οικογένειας.
Μετακομίσαμε στο χωριό,οποίο απέχει 3 χιλιόμετρα από την πόλη.
:oups: Στο χωριό δεν υπάρχει ταχυδρομείο και επειδή εργάζομαι καθημερινά από το πρωί ως το
βράδυ και δεν έχω σχεδόν καθόλου ελεύθερο χρόνο η αποστολη&παραλαβή με ΕΛΤΑ Θα γίνει μια φορά σε
2-3 εβδομάδες.
:arrow: Μερικές φορές ζητάω αντικείμενα για τους ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη και έχουν οικονομικές δυσκολίες :idea:

Απάντηση

Επιστροφή στο “Περιβάλλον”