Αφορά τα ζώα συντροφιάς, chip και υποχρεώσεις κατόχων

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Διαβάστε τους κανόνες της κατηγορίας
Αν βρείτε κάποιο θέμα που δεν ισχύει πλέον παρακαλούμε πατήστε την αναφορά για να το ελέγξουμε και να το σβήσουμε
Απάντηση
LPs
Οικονομική στήριξη
Οικονομική στήριξη
70 63
Δημοσιεύσεις: 769
Εγγραφή: 14 Νοέμ 2009, 04:30
Νομός κατοικίας: Ν. Θεσσαλονίκης
Δήμος - Κοινότητα: Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης
Φύλο: Γυναίκα
Τραπ. λογ/σμός: Εθνική
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Επικοινωνία:

Νομοσχέδιο κατοικίδια/αδέσποτα(ΑΦΟΡΑ+ΑΓΓΕΛΙΑ ΠΩΛΗΣΗΣ/ΔΩΡΕΑΣ)

Δημοσίευση από LPs » 31 Μαρ 2011, 14:10

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=263733

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης:

1. Απαγορεύεται η συμμετοχή κάθε είδους ζώου σε τσίρκο ή άλλο παρεμφερές δημόσιο θέαμα καθώς και σε οποιαδήποτε δημόσια έκθεση του για κερδοσκοπικό σκοπό. Επίσης απαγορεύεται η συμμετοχή ζώων σε εκθέσεις.

2. Δημιουργείται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, διαδικτυακή βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους.

3. Η ηλεκτρονική σήμανση για τους προς πώληση σκύλους και γάτες γίνεται υποχρεωτική όπως και η ηλεκτρονική σήμανση για όλες ανεξαίρετα τις γάτες και τους σκύλους δεσποζόμενους αλλά και αδέσποτους οι οποίοι περισυλλέγονται.

4. Σε όσους κυνηγούς δεν έχουν σημάνει τον κυνηγετικό τους σκύλο δεν θα τους χορηγείται άδεια για κυνήγι.

5. Η είσοδος στη χώρα, ζώων συντροφιάς που δεν έχουν σημανθεί ηλεκτρονικά δεν θα επιτρέπεται.

6. Επίσης απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο δημοσίευση ή γνωστοποίηση αγγελιών για υιοθεσία ή δωρεάν παραχώρηση ζώων συντροφιάς αν δεν αναφέρεται και ο αριθμός ηλεκτρονικής σήμανσης.

7. Καθορίζονται συγκεκριμένοι κανόνες ευζωίας οι οποίοι πρέπει να τηρούνται από τους ιδιοκτήτες.

8. Σε κάθε Δήμο, θα δημιουργηθεί σε συνεργασία με φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία, σύστημα περισυλλογής και διαχείρισης αδέσποτων ζώων

9. Υπάρχει πρόβλεψη ώστε οι φιλοζωικές να συμμετέχουν σε συνεργασία με τους Δήμους σε όλο το πλαίσιο προστασίας ζώων.

10. Τα αδέσποτα που θα περισυλλέγονται, σημαίνονται, στειρώνονται και περιθάλπονται

11. Σε περίπτωση πρόκλησης βλάβης ή ζημιάς σε τρίτους από αδέσποτα ζώα, την ευθύνη θα φέρει ο Δήμος

12. Τα δημοτικά καταφύγια αδέσποτων ζώων, αποτελούν χώρους προσωρινής και όχι μόνιμης παραμονής των αδέσποτων ζώων. Σκοπός τους είναι η παροχή της αναγκαίας ιατρικής περίθαλψης στα ζώα που έχουν ανάγκη.

13. Απαγορεύεται η επαναφορά των αδέσποτων στο φυσικό τους περιβάλλον να γίνεται σε περιοχές με νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας, λιμάνια, αεροδρόμια, αρχαιολογικούς χώρους καθώς και σε περιοχές με τουριστική επισκεψιμότητα.

14. Οι στειρώσεις στις οποίες υποβάλλονται τα αδέσποτα ζώα γίνονται από κτηνίατρους και εθελοντές αλλοδαπούς κτηνιάτρους.

15. Η κακοποίηση και η βάναυση μεταχείριση των ζώων τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μη εξαγοράσιμη και χρηματική ποινή έως τα 30.000 ευρώ, ανεξάρτητα από το διοικητικό πρόστιμο.

16. Προβλέπεται επίσης η αυστηροποίηση τόσο των ποινικών κυρώσεων όσο και των διοικητικών προστίμων για τους παραβάτες, ειδικά σε περιπτώσεις υποτροπής.

17. Στα συμπληρωματικά μέτρα προστασίας του ζώου, συμπεριλαμβάνεται η εισαγγελική παρέμβαση για προσωρινή ή οριστική αφαίρεση του ζώου από τον παραβάτη.

18. Η μεταφορά μικρών ζώων συντροφιάς με τα μέσα μαζικής μεταφοράς επιτρέπεται εφόσον είναι τοποθετημένα σε ασφαλή κλωβό μεταφοράς και συνοδεύονται.
ΕΔΩ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΜΟΥ
Προς αλλεργικούς: υπάρχουν ζωάκια στο σπίτι.


Άβαταρ μέλους
stopouthena
Πιστοποιημένο Μέλος
Πιστοποιημένο Μέλος
Δημοσιεύσεις: 1714
Εγγραφή: 15 Νοέμ 2008, 13:29
Νομός κατοικίας: Ν. Αττικής-Πειραιώς
Δήμος - Κοινότητα: Λαυρίου Αττικής
Φύλο: Γυναίκα
Παπούτσι: 41
Μπλούζα: L
Τοποθεσία: Geldrop, Netherlands
Επικοινωνία:

Αφορά τα ζώα συντροφιάς, chip και υποχρεώσεις κατόχων

Δημοσίευση από stopouthena » 29 Μάιος 2012, 00:30

Τον Φεβρουάριο του 2012 ψηφίστηκε νέος νόμος για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς. Σύμφωνα με τον νόμο περιληπτικά ισχύουν τα εξής:
Σας παρακαλώ να τα διαβάσετε και οποιαδήποτε απορία υπάρχει μπορείτε να σχολιάσετε στο post.

Ηλεκτρονική Σήμανση / CHIP για γάτες και σκύλους

"Η σήμανση, η καταγραφή των σκύλων, καθώς και η κατάρτιση του σχετικού μητρώου, γίνονται από κτηνιάτρους που ασκούν νόμιμα το κτηνιατρικό επάγγελμα στην Ελλάδα σε ιδιωτικά κτηνιατρεία, σε καταφύγια αδέσποτων ζώων, καθώς και σε κτηνιατρεία ή σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους που διατηρούνται από τους δήμους, τις κοινότητες ή τα ζωοφιλικά σωματεία. Σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές, όπου δεν δραστηριοποιούνται επαγγελματικά ιδιώτες κτηνίατροι, η σήμανση και η καταγραφή των σκύλων μπορεί να γίνει και σε αγροτικά κτηνιατρεία των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων. Η δήλωση, σήμανση και καταγραφή είναι προαιρετική για τους σκύλους που εκτρέφονται για τη φύλαξη ποιμνίων. Η δαπάνη της σήμανσης και της καταγραφής του σκύλου βαρύνει τον ιδιοκτήτη του."

Είναι πλέον ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ τα ζώα (κατοικίδια) να έχουν chip στο οποίο είναι καταχωρημένα τα στοιχεία του ιδιοκτήτη ή αν επρόκειτε να χαρισθεί / πουληθεί τα στοιχεία του προσωρινού ιδιοκτήτη. Είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ το chip να έχει στοιχεία ιδιοκτήτη. Σε περίπτωση που δεν μπορούμε να βάλουμε εμείς το chip σε ένα ζώο το οποίο θέλουμε να χαρίσουμε υποχρεώνουμε τον νέο ιδιοκτήτη να το βάλει, μπορείτε να ενημερωθείτε επίσης από σωματεία για χαρτιά υιοθεσίας. Το chip μπορούμε να το βάλουμε στο ζώο από τον δεύτερο κιόλας μήνα όπου και το ζώο είναι έτοιμο προς υιοθεσία. Πριν τις 7 εβδομάδες δεν γίνεται να χαριστεί ένα ζώο (49 ημέρες).
Χωρίς αριθμό chip μπορούν να χαρίσουν οι φιλοζωικές οργανώσεις δίνοντας αριθμό πρωτοδικείου (αν δεν κάνω λάθος).
Σας παραθέτω link με περισσότερες πληροφορίες για το chip:
http://www.adespoto.gr/index.php?option ... &Itemid=70
Εμπειρικά μιλώντας έχω βρεί κτηνιάτρους που χρεώνουν το chip 30ευρώ, το φθηνότερο.

ΜΗΝ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ ΖΩΑ ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΤΩΝ 7 ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ.
"Δεν επιτρέπεται η πώληση σκύλων με ηλικία μικρότερη των επτά εβδομάδων. Οι προς πώληση σκύλοι φέρουν υποχρεωτικά σήμανση και είναι καταγραμμένοι."

Μπορεί να θέλετε να τα ξεφορτωθείτε όσο το δυνατόν γρηγορότερα αλλά πλέον είναι παράνομο. Νομίζω πως είναι φυσιολογικό να μην μπορεί να δωθεί ένα κουτάβι / γατάκι τόσο μικρό γιατί ακόμα θηλάζει ή πίνει με μπιμπερό. Ο νόμος εκτός από πώληση ισχύει και για παραχώρηση ζώου με σκοπό την υιοθεσία. Επίσης σε κάποια αγγελία πρόσεξα ένα γατάκι που είναι τουλάχιστον 4-5 μηνών όμως παρουσιάζεται σαν ενός για να μην υπάρξει chip. Σας παρακαλώ μην υποτιμάτε την νοημοσύνη των ανθρώπων που έχουν ζώα ή έστω ξέρουν τα στοιχειώδη. Μπορείτε να αναφέρετε πως δεν μπορείτε να βάλετε chip και πως είναι ευθύνη του νέου ιδιοκτήτη. Αν κάποιος θέλει πραγματικά να υιοθετήσει ένα ζώο το οποίο έχει έξοδα τροφών, άμμου, εμβολίων, αμπούλων κλπ θα είναι διατεθημένος να δώσει και τα 40ευρώ του chip.


Υποχρεώσεις ιδιοκτητών σκύλων

1. Ο ιδιοκτήτης σκύλου υποχρεούται:
α) να δηλώνει το σκύλο του στο φορέα που είναι αρμόδιος για την τήρηση των σχετικών αρχείων και να μεριμνά για τη σήμανση και την καταγραφή του σκύλου του μέσα σε προθεσμία οκτώ εβδομάδων από τη γέννηση του,
β) να μεριμνά για την ευζωία και την ετήσια, τουλάχιστον, κτηνιατρική εξέταση του σκύλου του,
γ) να εφοδιάζεται με βιβλιάριο υγείας του σκύλου του,
δ) να μην εγκαταλείπει αυτόν,
ε) να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του σκύλου του.Υποχρεώσεις ιδιοκτητών γατών και άλλων ζώων συντροφιάς

1. Κάθε ιδιοκτήτης γάτας έχει τις υποχρεώσεις των διατάξεων των περιπτώσεων β', γ' και δ' της παραγράφου 1 και της παραγράφου 6 του άρθρου 2.
2. Απαγορεύεται η εκτροφή και η χρησιμοποίηση γατών για την παραγωγή γούνας, δέρματος, κρέατος ή για την παρασκευή φαρμακευτικών ή άλλων ουσιών.
3. Για τις εκθέσεις ή άλλες εκδηλώσεις που οργανώνονται με γάτες ισχύουν οι διατάξεις των παραγράφων 1, 2, 3 εκτός από αυτές που αφορούν στη δήλωση, σήμανση και στην καταγραφή του άρθρου 4.
4. Απαγορεύεται η εκτροφή, η εκπαίδευση και η χρησιμοποίηση άλλων ζώων συντροφιάς σε κάθε είδους μονομαχίες.


Τελειώνοντας θα ήθελα να σας παρακαλέσω, αν έχετε ίχνος ευθύνης γιατί εντάξει για ζώα μιλάμε αλλά και αυτά έχουν αισθήματα και ανάγκες γιατί δεν είναι λούτρινα από κάποιο κατάστημα παιχνιδιών, αν κάποιο ζώο δίνετε σαν εμπόρευμα (δεν εννοώ για χρηματικό ποσό αλλά η περιγραφή να είναι "γατάκια σε διάφορα χρώματα, παραλαβή πρωινές ώρες) ενημερώστε μας ή αν θέλετε να δώσετε ένα γατάκι / σκυλάκι προς υιοθεσία επιβάλλεται στον νέο ιδιοκτήτη να κάνετε χαρτιά υιοθεσίας. Μην δίνετε ένα ζώο που δεν σας φταίει σε τίποτα στον πρώτο τυχόντα, κατανοώ πως ο έλεγχος κλπ θέλουν κάποιο χρόνο όμως πιστεύω πως μπορείτε να ξεκλέψετε 5 λεπτά από τον καφέ σας και να το κάνετε. Γιατί κάθε χρόνο μετά τα Χριστούγεννα τα "βαρετά" πλέον δώρα είναι στους δρόμους...
Αν ένα ζώο δεν μπορείτε να το κρατήσετε άλλο μην το παρατάτε, υπάρχουν αρμόδιοι φορείς / φιλοζωικά σωματεία που μπορούν να βοηθήσουν.

Για οτιδήποτε άλλο μπορείτε να στείλετε ένα πμ ή να γράψετε εδώ δημόσια.

Παραθέτω εικόνα με τα πρόστιμα της ΜΗ σήμανσης και λοιπόν, καθώς και το link με τον νέο νόμο.

Υ.Γ Μπορείτε να κάνετε άπειρες "λαμογίες" με το chip, απλά προσπαθήστε για μια φορά να δείξετε οτι είστε υπεύθυνος, έτσι για αλλαγή.
Αγγελίες χωρίς chip θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

http://www.adespoto.gr/files/n_4039_2012_adespota.pdf

Εικόνα
Ηallo from Athens!

Είμαι ξανά Αθήνα και μένω σε 2 φίλους, γι αυτό και περισσότερο ζητάω παρά χαρίζω!
Δεν έχω συνεχή πρόσβαση στο internet γι αυτό για καλύτερη επικοινωνία κάντε μου μία κλήση στο τηλέφωνο που σας στέλνω!(what's up)
Αν δεν έχω κλειδώσει σωστά την αγγελία είναι ΕΠΕΙΔΗ δεν μπορώ να το κάνω από το κινητό. Αντί για "συμβουλές" αφήστε την ως έχει και θα την φτιάξω όταν βρω laptop.
χΑΡΙΖΩ σε ανθρώπους που χαρίζουν..... Όχι όμως σε εκείνους που χαρίζουν ένα δεξί παπούτσι και ζητάνε λιμουζίνα!

Καλώς σας βρήκα!
Ήλι

metropontix
Platinum Member
Platinum Member
6 13
Δημοσιεύσεις: 224
Εγγραφή: 19 Μάιος 2012, 21:20
Νομός κατοικίας: Ν. Αττικής-Πειραιώς
Δήμος - Κοινότητα: Ακάνθου-Σταγείρων Χαλκιδικής
Φύλο: Άντρας
Επικοινωνία:

Re: ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ! Chip / και άλλα.. Διαβάστε το!

Δημοσίευση από metropontix » 31 Μάιος 2012, 22:40

Ε όχι στο όνομα της υπευθυνότητας να τρώμε φακέλωμα μέχρι και στα ζώα που έχουμε. Σε λίγο θα βάζουν και στα μωρά για να μην τα απαγάγουν και θα λένε πως οι υπεύθυνοι γονείς βάζουν...

Άβαταρ μέλους
stopouthena
Πιστοποιημένο Μέλος
Πιστοποιημένο Μέλος
Δημοσιεύσεις: 1714
Εγγραφή: 15 Νοέμ 2008, 13:29
Νομός κατοικίας: Ν. Αττικής-Πειραιώς
Δήμος - Κοινότητα: Λαυρίου Αττικής
Φύλο: Γυναίκα
Παπούτσι: 41
Μπλούζα: L
Τοποθεσία: Geldrop, Netherlands
Επικοινωνία:

Re: ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ! Chip / και άλλα.. Διαβάστε το!

Δημοσίευση από stopouthena » 31 Μάιος 2012, 23:18

metropontix έγραψε:Ε όχι στο όνομα της υπευθυνότητας να τρώμε φακέλωμα μέχρι και στα ζώα που έχουμε. Σε λίγο θα βάζουν και στα μωρά για να μην τα απαγάγουν και θα λένε πως οι υπεύθυνοι γονείς βάζουν...

Η υπευθυνότητα πήγαινε σε όλο το πακέτο! Καλό είναι ένα σκυλί που έχει ιδιοκτήτη να έχει chip, τώρα αν δεν θες να του βάλεις δικό σου θέμα. Όμως για τις αγγελίες έχει γίνει υποχρεωτικό!
Ηallo from Athens!

Είμαι ξανά Αθήνα και μένω σε 2 φίλους, γι αυτό και περισσότερο ζητάω παρά χαρίζω!
Δεν έχω συνεχή πρόσβαση στο internet γι αυτό για καλύτερη επικοινωνία κάντε μου μία κλήση στο τηλέφωνο που σας στέλνω!(what's up)
Αν δεν έχω κλειδώσει σωστά την αγγελία είναι ΕΠΕΙΔΗ δεν μπορώ να το κάνω από το κινητό. Αντί για "συμβουλές" αφήστε την ως έχει και θα την φτιάξω όταν βρω laptop.
χΑΡΙΖΩ σε ανθρώπους που χαρίζουν..... Όχι όμως σε εκείνους που χαρίζουν ένα δεξί παπούτσι και ζητάνε λιμουζίνα!

Καλώς σας βρήκα!
Ήλι

metropontix
Platinum Member
Platinum Member
6 13
Δημοσιεύσεις: 224
Εγγραφή: 19 Μάιος 2012, 21:20
Νομός κατοικίας: Ν. Αττικής-Πειραιώς
Δήμος - Κοινότητα: Ακάνθου-Σταγείρων Χαλκιδικής
Φύλο: Άντρας
Επικοινωνία:

Re: ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ! Chip / και άλλα.. Διαβάστε το!

Δημοσίευση από metropontix » 02 Ιουν 2012, 21:38

Δεν χρειάζεται να γίνεσαι επιθετικός. Προφανώς μίλησα για τον δικό μου σκύλο. Αν νιώθεις υπεύθυνος για τον δικό σου σκύλο επειδή του βάζεις ένα τσιπάκι βάλε του το. Για μένα υπευθυνότητα είναι να τον αγαπάς, να τον φροντίζεις, να τον προστατεύεις πράγμα που δεν ισούται ούτε με 1000 τσιπάκια. :)

Προφανώς ναι για το site είναι κανόνας τα ζώα να είναι τσιπαρισμένα. :) Αλλά το άρθρο σου δεν μιλάει για την ιστοσελίδα αλλά για τα "καλά" του τσιπαρίσματος και διάφορους ψηφισμένους νόμους... :)

Άβαταρ μέλους
stopouthena
Πιστοποιημένο Μέλος
Πιστοποιημένο Μέλος
Δημοσιεύσεις: 1714
Εγγραφή: 15 Νοέμ 2008, 13:29
Νομός κατοικίας: Ν. Αττικής-Πειραιώς
Δήμος - Κοινότητα: Λαυρίου Αττικής
Φύλο: Γυναίκα
Παπούτσι: 41
Μπλούζα: L
Τοποθεσία: Geldrop, Netherlands
Επικοινωνία:

Re: ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ! Chip / και άλλα.. Διαβάστε το!

Δημοσίευση από stopouthena » 03 Ιουν 2012, 00:09

Η υπευθυνότητα πήγαινε σε όλο το πακέτο! Καλό είναι ένα σκυλί που έχει ιδιοκτήτη να έχει chip, τώρα αν δεν θες να του βάλεις δικό σου θέμα. Όμως για τις αγγελίες έχει γίνει υποχρεωτικό!


Αυτό είπα, που σημαίνει:
1)οτι δεν είμαι επιθετική (ακόμα!)
2) η υπευθυνότητα πήγαινε σε ΟΛΟ το κείμενο, όχι μόνο στο τσιπ, γιατί πέρα από τους νόμους και το τσιπ έχει δικά μου συμπεράσματα... Υπευθυνότητα στον να μην τον παρατήσεις κλπ
3)τώρα αν θες εσύ να του βάλεις είναι δικό σου θέμα. Οτι λέει η πρόταση. εγώ στον δικό μου έβαλα γιατί βγήκαμε εκτός Ελλάδος, μία φορά που τον έχασα στην Ελλάδα δεν βοήθησε, οι αφίσες που βάλαμε παντού βοήθησαν. Αν θες να έχεις τσιπ στον σκύλο σου είναι δικό σου θέμα. Μίλησα για νομοθεσία λόγω σαιτ και για ποιους λόγους ίσως είναι καλό, επίσης το άρθρο που παραθέτω δεν έχει μόνο τα θετικά του αλλά και αρνητικά του. Το θέμα είναι μην χάσεις το δάσος και κολλήσεις με ένα δέντρο (όχι εσύ συγκεκριμένα) και να θυμάσαι, βάλεις δεν βάλεις εγώ ποσοστά δεν παίρνω!

Επιθετική δεν είμαι, είμαι ευθύς, γιατί όπως έχω ξαναπεί δεν μου αρέσουν τα γλυκανάλατα "Φιλικά πάντα" κλπ. Συζητάμε ευθέως, απάντησες στο ποστ, σου απάντησα πίσω, μαλλον το παρεξήγησες, σου εξηγώ!

Ηλιάνα
Ηallo from Athens!

Είμαι ξανά Αθήνα και μένω σε 2 φίλους, γι αυτό και περισσότερο ζητάω παρά χαρίζω!
Δεν έχω συνεχή πρόσβαση στο internet γι αυτό για καλύτερη επικοινωνία κάντε μου μία κλήση στο τηλέφωνο που σας στέλνω!(what's up)
Αν δεν έχω κλειδώσει σωστά την αγγελία είναι ΕΠΕΙΔΗ δεν μπορώ να το κάνω από το κινητό. Αντί για "συμβουλές" αφήστε την ως έχει και θα την φτιάξω όταν βρω laptop.
χΑΡΙΖΩ σε ανθρώπους που χαρίζουν..... Όχι όμως σε εκείνους που χαρίζουν ένα δεξί παπούτσι και ζητάνε λιμουζίνα!

Καλώς σας βρήκα!
Ήλι

Άβαταρ μέλους
stopouthena
Πιστοποιημένο Μέλος
Πιστοποιημένο Μέλος
Δημοσιεύσεις: 1714
Εγγραφή: 15 Νοέμ 2008, 13:29
Νομός κατοικίας: Ν. Αττικής-Πειραιώς
Δήμος - Κοινότητα: Λαυρίου Αττικής
Φύλο: Γυναίκα
Παπούτσι: 41
Μπλούζα: L
Τοποθεσία: Geldrop, Netherlands
Επικοινωνία:

Re: ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ! Chip / και άλλα.. Διαβάστε το!

Δημοσίευση από stopouthena » 03 Ιουν 2012, 00:13

ΑΡΘΡΟ ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΤΣΙΠ ΘΕΤΙΚΑ / ΑΡΝΗΤΙΚΑ


Πολλή συζήτηση γίνεται γύρω από τα microchips που μας υποχρεώνει ο νόμος να τοποθετούμε στα σκυλιά μας. Άλλοι θεωρούν ότι είναι ένας ακόμα τρόπος να πάρουν χρήματα οι κτηνίατροι καθώς το microchip χρεώνεται από 45 ως και 70 ευρώ, άλλοι μιλούν για συνωμοσίες και ότι έρχονται και τα ανθρώπινα microchips...Τι είναι όμως το microchip?

Το microchip είναι μια ηλεκτρονική ταυτότητα που τοποθετείται (εμφυτεύεται) από κτηνίατρο στο λαιμό του ζώου μας χωρίς νάρκωση, γρήγορα και απλά.
Κάθε microchip έχει μοναδικό αριθμό (15ψηφιο κωδικό συνήθως) και πρέπει να καταχωρηθεί στα στοιχεία μας ως ιδιοκτήτες που είμαστε.
Η τοποθέτηση ηλεκτρονικής ταυτότητας όπως λέγεται στα ελληνικά το microchip έγινε υποχρεωτική με το νόμο 3170/2003.

Αρχικώς λοιπόν,εφόσον μπει το microchip,φροντίζουμε ο κτηνίατρος να μας δώσει ένα αντίγραφο με τον κωδικό του microchip για το βιβλιάριο του ζώου αλλά και να στείλει με φαξ ένα ακόμα αποδεικτικό καταχώρησης στον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο που έχει βάση δεδομένων με όλα τα microchips.

Μπορούμε και πρέπει να επιβεβαιώσουμε αν έχει καταχωρηθεί το microchip με ένα τηλέφωνο στον ΠΚΣ,στο 210-52 02 901. Η καταχώρηση γίνεται μέσα σε 15-20 μέρες.

Πώς λειτουργεί το microchip;
Σε περίπτωση λοιπόν που χάσουμε το ζώο μας, πρέπει να ενημερώσουμε τον κτηνίατρο και κυρίως τον ΠΚΣ,στο παραπάνω τηλέφωνο δηλώνοντας τον αριθμό του microchip ώστε να είμαστε καλυμμένοι και να μην θεωρηθεί εγκατάλειψη αλλά και να μπορέσουν να μας εντοπίσουν αν το βρει κάποιος.

Φυσικά, πρέπει αυτός ο κάποιος που θα βρει το ζώο, να ενδιαφερθεί και να το πάει σε κτηνίατρο όπου θα γίνει έλεγχος με scanner.

Διαβάζοντας τον αριθμό του microchip, ο κτηνίατρος μετά καλεί στον ΠΚΣ,λέει τον αριθμό και βλέπουν τα στοιχεία του ιδιοκτήτη και έτσι μας ειδοποιούν ότι βρέθηκε το ζώο μας!

Γι' αυτό το microchip θεωρείται σωτήριο, καθώς αποτελεί μια ταυτότητα που όμως δεν κόβεται ή χάνεται από το κολλάρο.

Επίσης, σε περιπτώσεις εγκατάλειψης σκύλων με καταχωρημένο microchip μπορεί να γίνει καταγγελία-μήνυση που τιμωρείται από το νόμο.

Ποιά τα προβλήματα?


Τα microchips έχουν κατηγορηθεί αρκετά ως μη αποτελεσματικά κι αυτό για τους εξής λόγους:

1. Τα pet shops εισάγουν κουτάβια με microchips τα οποία όμως δεν φροντίζουν να δηλώσουν στον ΠΚΣ αλλά και ούτε ενημερώνουν τον ιδιοκτήτη να τα δηλώσει. Τους λένε μεν ότι έχουν microchips,αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό.Πρέπει να γίνει και δήλωση στον ΠΚΣ.Έτσι, αν χαθεί ή εγκαταληφθεί ζώο από pet shop δεν μπορείς να βρεις τον ιδιοκτήτη άμεσα, παρά μόνο από αγγελίες με φωτογραφία και μόνο αν ενδιαφέρεται ο ιδιοκτήτης να βρει το ζώο του. Ενα μη δηλωμένο ''τσιπάκι'' σημαίνει ένα ζώο που φέρει αριθμό αλλά αυτός ο αριθμός δεν αντιστοιχεί σε όνομα , τηλέφωνο κ διεύθυνση ιδιοκτήτη!

2. Από την έναρξη της τοποθέτησης microchip στη χώρα μας παρατηρήθηκε μια τραγικά μεγάλη καθυστέρηση στην καταχώρηση των στοιχείων κάθε ιδιοκτήτη. Πολλοί μαρτυρούν ότι έπαιρναν επί 1.5 χρόνο, κάθε μήνα τηλέφωνο στον ΠΚΣ και τα microchips των ζώων τους δεν είχαν καταχωρηθεί, παρότι είχαν κάνει κανονικά την διαδικασία. Η δικαιολογία ήταν ότι φυσικά έπεσε πάρα πολλή δουλειά και γινόταν σιγά σιγά η καταχώρηση. Δεν ήταν δηλαδή μηχανογραφικά έτοιμοι. Ευτυχώς σήμερα τα καταχωρούν εντός εύλογου χρονικού διαστήματος αλλά πρέπει να το επιβεβαιώνουμε γιατί...fax είναι..κάπου μπορεί να ''παραπέσει''!!!

3. Πολλοί κτηνίατροι δεν ενημερώνουν τους πελάτες τους ότι πρέπει να βάλουν microchip στο ζώο τους. Είτε είναι ημίαιμο, είτε καθαρόαιμο, είτε υιοθετημένο, είτε αγορασμένο, είτε μεγάλο, είτε μικρό σε ηλικία, το microchip θεωρείται υποχρεωτικό για την καταγραφή όλων των σκύλων στην Ελλάδα. Πολλοί κτηνίατροι διστά;ζουν να το προτείνουν γιατί οι πελάτες το θεωρούν ως έναν ακόμα τρόπο για να ''βγάλουν χρήμα''. Εφόσον όμως ενημερωθείτε, ζητάτε από τον κτηνίατρο σας να βάλει microchip στο ζώο σας και να το καταχωρήσει.Δεν φτάνει μόνο η τοποθέτηση!!!

4. Ακόμα και αν ο κτηνίατρος μας διαβεβαιώνει ότι έχει καταχωρήσει το microchip, καλό θα είναι να ελέγξουμε με ένα απλό τηλεφώνημα στον ΠΚΣ αν όντως υπάρχει!

5. Έχουν ακουστεί καταγγελίες για microchips που αφαιρέθηκαν με μικρό χειρουργείο και τοποθετήθηκε εκ νέου άλλο,ώστε να κρατήσει ο άνθρωπος με το ζόρι,σκύλο που δεν του ανήκε... Τραβηγμένο? Δεν μπορούμε να ξέρουμε δυστυχώς. Οι κλοπές των ζώων στη Ελλάδα είναι γεγονός.


Γιατί να βάλω microchip?


* Οπως είπαμε σε περίπτωση απώλειας του ζώου, το microchip μπορεί να μας ξαναφέρει κοντά με το ζώο.

Έχετε στο μυαλό σας όμως ότι το microchip δεν αποτελεί εγγύηση ότι θα ξαναβρούμε το ζώο.Δεν είναι gps να το εντοπίσουμε....
Πρέπει να το βρει φιλόζωος που θα ενδιαφερθεί ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν γνωρίζουν καθόλου για microchips και έτσι δεν ελέγχουν αν έχει το ζώο που βρήκαν! Στη χώρα μας όμως πολλοί είναι οι φιλόζωοι που ασχολούνται με το ζώο που βλέπουν να περιπλανάται μόνο του και η πρώτη δουλειά τους είναι να ελέγξουν σε κτηνίατρο αν έχει microchip. Με αυτό το τρόπο πολλά ζώα έχουν επιστρέψει ασφαλή στο σπίτι τους, εύκολα και γρήγορα.

* Σε ταξίδια με αεροπλάνο, το microchip είναι υποχρεωτικό, επομένως ίσως το χρειάζεστε ούτως ή άλλως!


* Επίσης οι φιλοζωϊκές οργανώσεις δίνουν ζώα για υιοθεσία με microchips ώστε να έχουν και νόμιμα τα στοιχεία των ιδιοκτητών και να μπορούν να κινηθούν νομικά σε περίπτωση εγακτάλειψης.

Σε κάθε περίπτωση εμείς θεωρούμε ότι οφείλουμε να πάρουμε και αυτό το μέτρο για πρόληψη κάθε πιθανής ατυχίας, που μια είναι και να χάσεις το ζώο σου. Απο κει και πέρα ο καθένας κρίνει και πράττει.

Από τη στιγμή πάντως που έχει το ζώο σας microchip,φροντίστε να είναι καταχωρημένο!

Τι κάνω αν χάσω το ζώο μου που έχει microchip?

Η πρώτη κίνηση είναι να ενημερώσετε το κτηνίατρο σας αλλά και τον ΠΚΣ στο Τηλ.: 210-52 02 901(Δευτέρα - Παρασκευή: 8:00 - 16:00) δηλώνοντας τον αριθμό microchip του ζώου και όποιες άλλες πληροφορίες σας ζητήσουν (συνήθως ράτσα,φύλο και τηλ. επικοινωνίας με εσάς).

Έναλλακτικά μπορείτε να στείλετε e-mail με περιγραφή, τον αριθμό του microchip και τηλέφωνό σας στο ktiniatrikos_sillogos@yahoo.gr ή fax στο 210-52 26 769 .
(Υπάρχει και το info@hva.gr αλλά είναι το κεντρικό και αργούν να τα προωθήσουν στο τμήμα καταχωρήσεων).

Eλέγξτε και το site όπου αναγράφονται οι απώλειες και ευρέσεις του ΠΚΣ, εφόσον δηλωθούν στο παραπάνω τηλέφωνο εδώ.

Έπειτα, δηλώνετε την απώλεια σε αστυνομικό τμήμα και κτηνιατρεία της περιοχής με αφίσες με τη φωτογραφία του ζώου και βάζετε αγγελίες σε περιοδικά και Διαδίκτυο.Boηθά και η ενημέρωση των τοπικών ραδιοφωνικών σταθμών, αφίσες σε σχολεία και γενικώς πολυσύχναστα μέρη!

Το ίδιο και αν βρήκατε ένα ζώο.
Ηallo from Athens!

Είμαι ξανά Αθήνα και μένω σε 2 φίλους, γι αυτό και περισσότερο ζητάω παρά χαρίζω!
Δεν έχω συνεχή πρόσβαση στο internet γι αυτό για καλύτερη επικοινωνία κάντε μου μία κλήση στο τηλέφωνο που σας στέλνω!(what's up)
Αν δεν έχω κλειδώσει σωστά την αγγελία είναι ΕΠΕΙΔΗ δεν μπορώ να το κάνω από το κινητό. Αντί για "συμβουλές" αφήστε την ως έχει και θα την φτιάξω όταν βρω laptop.
χΑΡΙΖΩ σε ανθρώπους που χαρίζουν..... Όχι όμως σε εκείνους που χαρίζουν ένα δεξί παπούτσι και ζητάνε λιμουζίνα!

Καλώς σας βρήκα!
Ήλι

athakos
new member
new member
Δημοσιεύσεις: 14
Εγγραφή: 13 Ιαν 2012, 01:52
Νομός κατοικίας: Ν. Θεσπρωτίας
Δήμος - Κοινότητα: Ερίσου Κεφαλληνίας
Φύλο: Άντρας
Τοποθεσία: Ηγουμενίτσα
Επικοινωνία:

Re: ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ! Chip / και άλλα.. Διαβάστε το!

Δημοσίευση από athakos » 25 Αύγ 2012, 00:00

ωφειλουμε να λεμε ΟΧΙ στα μικριτσιπ και στην εφαρμογη του μετρου.

athakos
new member
new member
Δημοσιεύσεις: 14
Εγγραφή: 13 Ιαν 2012, 01:52
Νομός κατοικίας: Ν. Θεσπρωτίας
Δήμος - Κοινότητα: Ερίσου Κεφαλληνίας
Φύλο: Άντρας
Τοποθεσία: Ηγουμενίτσα
Επικοινωνία:

Re: ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ! Chip / και άλλα.. Διαβάστε το!

Δημοσίευση από athakos » 25 Αύγ 2012, 00:09

μπορει σε μερικους να φαινετε υπερβολη, ανοητη φαντασία, χαζομαρα βλακεια, η οτι δηποτε αλλο,Ομως αν υπαρχουν στ αληθεια οι δυναμεις που θελουν να ελεγχουν και ΝΑ Διαχειριζινται την ανθρωπινη παρουσια, δεν θα πρεπει να τους δινουμε ενα σκαλι για να πατησουν.ΟΧΙ ΜΙΚΡΟΤΣΙΠ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΑ, ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ Η ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΜΑΣ. ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΝΕΤΕ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΑΣΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΩΦΕΛΟΣ

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ, ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΣΑΣ ΖΩΟ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΧΑΣΕΤΕ.

ΠΕΙΤΕ ΟΧΙ

stergiosse
new member
new member
Δημοσιεύσεις: 5
Εγγραφή: 13 Οκτ 2010, 21:00
Νομός κατοικίας: Ν. Θεσσαλονίκης
Δήμος - Κοινότητα: Ευπαλίου Φωκίδας
Φύλο: Άντρας
Επικοινωνία:

Re: ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ! Chip / και άλλα.. Διαβάστε το!

Δημοσίευση από stergiosse » 19 Οκτ 2012, 10:51

chipaki στα ζωα???χαχαχα το ζωο το ρωτησαν αν θελει chipaki?νομοι γερμανιας για φορολογηση και των ζωων βεβαια εκει αν χαθει θα το βρουν εδω δεν θα το περασουν ουτε στη βαση δεδομενων τους!!!!

Απάντηση

Επιστροφή στο “Ζώα - κατοικίδια”