Συλλογή και διαχείριση γραμματοσήμων

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Διαβάστε τους κανόνες της κατηγορίας
Αν βρείτε κάποιο θέμα που δεν ισχύει πλέον παρακαλούμε πατήστε την αναφορά για να το ελέγξουμε και να το σβήσουμε
Απάντηση
mgerofot
Οικονομική στήριξη
Οικονομική στήριξη
Δημοσιεύσεις: 3470
Εγγραφή: 25 Αύγ 2012, 23:54
Νομός κατοικίας: Ν. Λάρισας
Δήμος - Κοινότητα: Αγιάς Λάρισας
Φύλο: Γυναίκα
Παπούτσι: 38
Τοποθεσία: Λαρισα
Επικοινωνία:

Συλλογή και διαχείριση γραμματοσήμων

Δημοσίευση από mgerofot » 12 Μαρ 2013, 21:31

μιας κ αποφασισα να κανω και γω τη δικη μου συλλογη απο κατι λιγα γραμματοσημα που μαζευα και καποια ακομα που επεσαν στα χερια μου, για πειτε μου σας παρακαλω.. ποιος ειναι ενας "ανωδυνος" τροπος να ξεκολλησω γραμματοσημα απο χαρτι?? και πως τα ταξινομειτε? με βαση το ετος? ή με βαση το θεμα?? σφραγισμενα ή ασφραγιστα? αν θελετε να προσθεσετε και καμια ακομη πληροφορια που θα μου ηταν χρησιμη, θα το εκτιμουσα!
φιλικα, Μαρια

Χρωσταω: 1.50€ Ztheano
Εκκρεμμουν αποστολες σε:
Περιμενω δεμα από:
Αναμονη παραλαβης:

Εδώ η συλλογή μου με γραμματοσημα
ΣΤΕΛΝΩ ΜΕ ΟΜΑΔΙΚΑ ΔΕΜΑΤΑ ΜΕ ΕΚΠΤΩΣΗ. Δείτε εδώ πως συμφέρει

Ασχολούμαι ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία, ρίξτε μια ματια εδώ

ειμαι μελος στην ομαδα "Σαν καινουρια" (FB)

Άβαταρ μέλους
katr
VIP Member
VIP Member
Δημοσιεύσεις: 856
Εγγραφή: 19 Σεπ 2009, 17:35
Νομός κατοικίας: Ν. Θεσσαλονίκης
Τοποθεσία: Συκιές-Δυτική Θεσσαλονίκη
Επικοινωνία:

Re: [ΖΗΤΑΩ]βοηθεια-πληροφοριες για πωληση συλλογης γραμματοσ

Δημοσίευση από katr » 13 Μαρ 2013, 09:24

Καλημέρα! Τα γραμματόσημα τα ξεκολλάμε από το χαρτί μουλιάζοντάς τα στο νερό. Εγώ χρησιμοποιώ λίγο χλιαρό. έπειτα τα αφήνουμε να στεγνώσουν. Τα ισιώνουμε βάζοντάς τα μέσα σε κάποιο βιβλίο πχ.
Προσωπικά τα ταξινομώ με βάση το έτος, την χώρα και φυσικά ανά ολοκληρωμένη σειρά.
Προτιμώ οι αποστολές να γίνονται ταχυδρομικά (με έξοδα του παραλήπτη παρακαλώ) ή παράδοση από τον χώρο εργασίας μου, στην Σταυρούπολη, διότι δυσκολεύομαι με τις συναντήσεις λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων.
Συγχωρέστε με αυτό το διάστημα, διότι δεν μπορώ εύκολα να ανταποκριθώ.

Άβαταρ μέλους
apothiki
VIP Member
VIP Member
86 90
Δημοσιεύσεις: 977
Εγγραφή: 11 Σεπ 2008, 21:30
Νομός κατοικίας: Ν. Αττικής-Πειραιώς
Δήμος - Κοινότητα: Νέων Παλατίων Αττικής
Φύλο: Άντρας
Παπούτσι: 43
Μπλούζα: L
Επικοινωνία:

Re: [ΖΗΤΑΩ]βοηθεια-πληροφοριες για πωληση συλλογης γραμματοσ

Δημοσίευση από apothiki » 13 Μαρ 2013, 10:22

Καλημέρα,
Ετοιμάζω πλήρεις περιγραφές και οδηγίες για τη διαχείριση των γραμματοσήμων. Επειδή το θάμα δημιουργήθηκε ξαφνικά χρειάζεται λίγος χρόνος για την συγκρότηση μιας αξιοπρεπούς παρουσίασης του. Λίγο υπομονή και θα είμαστε ξανά μαζί.
ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΕΣ ΜΟΥ: ΡΟΛΟΓΙΑ & Άλλα Διάφορα
Τα άλλα Διάφορα είναι: Μινιατουράκια, Φωτογραφικές Μηχανές, Σπιρτόκουτα, Πατάκια της Μπύρας, Στυλό Διαφημιστικά, Μπρελόκ για κλειδιά, Γραμματόσημα, Νομίσματα και άλλα. Παρουσιάζονται ενδεικτικά στο παραπάνω link.

Πολλά και χρήσιμα για τη Διαχείριση και Συλλογή Γραμματοσήμων
Τα ελάχιστα που πρέπει να γνωρίζει, όποιος απoφασίζει να κάνει Συλλογή Γραμματοσήμων



.

mgerofot
Οικονομική στήριξη
Οικονομική στήριξη
Δημοσιεύσεις: 3470
Εγγραφή: 25 Αύγ 2012, 23:54
Νομός κατοικίας: Ν. Λάρισας
Δήμος - Κοινότητα: Αγιάς Λάρισας
Φύλο: Γυναίκα
Παπούτσι: 38
Τοποθεσία: Λαρισα
Επικοινωνία:

Re: [ΖΗΤΑΩ]βοηθεια-πληροφοριες για πωληση συλλογης γραμματοσ

Δημοσίευση από mgerofot » 13 Μαρ 2013, 10:27

να σαι καλα apothiki! αναμενουμε τα φωτα σου! Φιλικα, Μαρια

Χρωσταω: 1.50€ Ztheano
Εκκρεμμουν αποστολες σε:
Περιμενω δεμα από:
Αναμονη παραλαβης:

Εδώ η συλλογή μου με γραμματοσημα
ΣΤΕΛΝΩ ΜΕ ΟΜΑΔΙΚΑ ΔΕΜΑΤΑ ΜΕ ΕΚΠΤΩΣΗ. Δείτε εδώ πως συμφέρει

Ασχολούμαι ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία, ρίξτε μια ματια εδώ

ειμαι μελος στην ομαδα "Σαν καινουρια" (FB)

Άβαταρ μέλους
apothiki
VIP Member
VIP Member
86 90
Δημοσιεύσεις: 977
Εγγραφή: 11 Σεπ 2008, 21:30
Νομός κατοικίας: Ν. Αττικής-Πειραιώς
Δήμος - Κοινότητα: Νέων Παλατίων Αττικής
Φύλο: Άντρας
Παπούτσι: 43
Μπλούζα: L
Επικοινωνία:

Διαχείριση και Συλλογή Γραμματοσήμων

Δημοσίευση από apothiki » 14 Μαρ 2013, 02:57

Η διαχείριση των γραμματοσήμων υπακούει σε λίγους αλλά πολύ σημαντικούς κανόνες. Η σωστή διαχείριση εξασφαλίζει την ποιότητα μίας συλλογής, όχι μόνο στη φάση συγκρότησής της αλλά και στην μετέπειτα διατήρηση και επαύξησή της. Η ποιότητα μιας συλλογής ορίζεται από την ποιότητα καθενός γραμματοσήμου που ανήκει σ' αυτή. Κάθε γραμματόσημό της πρέπει να είναι τέλειο. Τα γραμματόσημα είναι σαν το γυαλί, δεν υπάρχει "λίγο σπασμένο" ή "πολύ σπασμένο", το γραμματόσημο ή είναι καλό ή είναι σκάρτο. Σε ειδικές περιπτώσεις σπάνιων γραμματοσήμων που έχουν περιθώρια υποβιβασμού της αξίας τους, μπορούν να γίνουν αποδεκτές μερικές μικροατέλειες επειδή πιθανόν να μην υπάρχουν περισσότερο "τέλεια" κομμάτια.
Επειδή το γραμματόσημο είναι ένα πολύ απλό κατασκεύασμα, τα στοιχεία που καθορίζουν την τελειότητά του είναι πολύ λίγα αλλά ταυτόχρονα και πολύ σημαντικά. Ένα γραμματόσημο για να είναι τέλειο πρέπει να είναι ακριβώς όπως διατέθηκε από το ταχυδρομείο. Δεν εξετάζεται αν έχει ωραία χρώματα ή ενδιαφέροντα σχέδια. Δεν ενδιαφέρει αν το μέγεθός του είναι μικρό ή μεγάλο. Δεν έχει σημασία αν είναι τετράγωνο, πολύγωνο ή όποιο άλλο σχήμα. Αυτό που είναι το σημαντικό, είναι αυτό που έχουμε στη συλλογή μας να είναι φυσικά ολόιδιο όπως κυκλοφόρησε.

Τα στοιχεία που ορίζουν αν ένα γραμματόσημο είναι "τέλειο" ή "για πέταμα" είναι:

Α. Η αρτιμέλεια του. Πρέπει να έχει όλα τα δόντια του στη θέση τους. Να είναι κομμένα ίσια στη μέση και συμμετρικά. Ειδικά στις γωνίες πρέπει η διασταύρωση των διατρήσεων να είναι συμμετρική και καθαρή. Υπάρχουν γραμματόσημα που σε μία ή σε περισσότερες πλευρές δεν έχουν διάτρηση άρα ούτε και δόντια. Στην περίπτωση αυτή οι αδιάτρητες πλευρές πρέπει να έχουν καθαρή κόψη, χωρίς τσακίσματα και γδαρσίματα ή άλλες κακώσεις και να είναι στο αρχικό τους πλάτος. Πρέπει όλη η έκταση του γραμματοσήμου να έχει το ίδιο αρχικό πάχος. Δεν επιτρέπονται ξυσίματα, γδαρσίματα, γρατσουνιές, τρύπες, τσακίσματα και άλλες φυσικές κακώσεις.

Β. Η καθαριότητά του. Ένα γραμματόσημο πρέπει να είναι καθαρό όπως πουλήθηκε στο ταχυδρομείο. Δεν επιτρέπεται να έχει γραψίματα με μελάνι ή μαρκαδόρο. Μπογιές ή πασαλείμματα από μελάνια σφραγίσματος. Λίγδες, λαδιές ή γράσα. Υπολείμματα φαγητών, σάλτσες και κάθε άλλου είδους βρωμιές. Η αξία των σφραγισμένων γραμματοσήμων κρίνεται και από την καθαρότητα του σραγίσματος. Το σφραγίσμα πρέπει να είναι όσο πιο μικρό και όσο πιο καθαρό γίνεται. Ειδικές σφραγίδες, αναμνηστικές η πρώτης ημέρας κυκλοφορίας γίνονται πάντοτε επάνω στο φάκελο που έχει επικολληθεί το γραμματόσημο και μόνο ένα μικρό τμήμα τους πατάει επάνω σε αυτό, ίσα ίσα για να το μαρκάρει.

Γ. Ο χρωματισμός του. Το χαρτί του στα περιθώρια, αν έχει βέβαια, και στην πίσω πλευρά πρέπει να είναι κάτασπρο όπως συνήθως, ή όποιο άλλο πρωτότυπο χρώμα είχε όταν κυκλοφόρησε. Η απεικόνιση μπροστά πρέπει να έχει ζωηρά τα αρχικά χρώματα ή κατακάθαρο σχέδιο αν είναι γραμμική. Δεν επιτρέπεται να είναι ξεθωριασμένο ή να έχει αποκτήσει μια γενική άχνη απόχρωσης από οποιαδήποτε αιτία.

Δ. Η κόλλα του αν είναι ασφράγιστο. Πολλές φορές τυχαίνει να μην σφραγίζονται γραμματόσημα κολλημένα επάνω σε επιστολές. Τα γραμματόσημα αυτά είναι άχρηστα διότι ως ασφράγιστα δεν έχουν κόλλα και ως σφραγισμένα δεν έχουν ταχυδρομικό μελάνι.

Προβλήματα αρτιμέλειας. Όλα τα παρακάτω εικονιζόμενα γραμματόσημα είναι άχρηστα

1a.Εικόνα 1b.Εικόνα 2a.Εικόνα 2b.Εικόνα 3.Εικόνα

Αποκόλληση των γραμματοσήμων από τα φάκελα.

Κανόνας: Δεν τα τραβάμε ποτέ για να ξεκολλήσουν. (Εικόνες 1α, 1β, 2α, 2β)
Η σπουδαιότερη εργασία στη διαχείριση των γραμματοσήμων, είναι η αποκόλληση τους από τους φακέλους ή απ’ όπου αλλού μπορεί να είναι κολλημένα. Επειδή η επικόλληση των γραμματοσήμων γίνεται με το «βρέξιμο» της πλευράς τους που έχει την κόλλα, με την ίδια λογική ανάστροφα, δηλαδή το «ξαναβρέξιμο» θα γίνει και η αποκόλλησή τους. Όλες οι κόλλες των γραμματοσήμων είναι υδροδιαλυτές και λειτουργούν σαν κόλλες όταν το νερό που περιέχεται στο διάλειμμά τους εξατμιστεί και η κόλα στερεοποιηθεί. Με το μούλιασμα τώρα, επαναφέρουμε την ποσότητα του νερού που εξατμίστηκε στη ξερή κόλλα και την επαναφέρουμε στην αρχική της κατάσταση. Επιπλέον δε με το εξακολουθητικό μούλιασμα, διαλύουμε και απομακρύνουμε τελείως κάθε ίχνος κόλλας από την πίσω επιφάνεια του γραμματοσήμου που έτσι καθαρίζεται. Εύκολα γίνεται λοιπόν κατανοητός ο λόγος, που κάθε άλλος τρόπος για την αποκόλληση του γραμματοσήμου, εκτός από την πλούσια προσθήκη κρύου νερού, είναι ανεπίτρεπτος. Μερικοί προτείνουν τη χρήση ατμού ή του σεσουάρ. Λέγω όχι και στα δύο. Η κόλλα δεν λειώνει με την ζέστη. Ίσα ίσα είναι και πολύ ανθεκτική. Η κόλλα θερμαινόμενη από τη στερεά κατάσταση που βρίσκεται περνάει στην ανάφλεξη χωρίς να λειώσει. Ο ζεστός αέρας του σεσουάρ ή ο ατμός «τσαρουχιάζουν» το γραμματόσημο και το παραμορφώνουν, πολλές φορές μόνιμα, αντίστοιχα με το πιστολάκι που κάνουν οι κυρίες για το σκοπό αυτό στα κομμωτήρια.

ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Γενικά

Θα δοκιμάσουμε τώρα να αποκολλήσουμε μερικά γραμματόσημα. Για την εργασία αυτή διαλέγουμε ένα μέρος που να διαθέτει τρεχούμενο νερό, αποχέτευση και έναν επίπεδο πάγκο. Μπορεί να είναι ο πάγκος της κουζίνας ή του μπάνιου από μάρμαρο ή φορμάικα. Χρειαζόμαστε περίπου 60χ60 εκατοστά ελεύθερο επίπεδο χώρο. (Εικόνα 4)
4.Εικόνα

Τα σύνεργά μας, όπως φαίνονται και στη φωτογραφία παραπάνω, είναι: 1. Δύο μικρά δοχεία κατά προτίμηση ορθογώνια περίπου 20χ15 εκ. και βάθους το ένα τουλάχιστον 8 με 10 εκατοστά και το άλλο πιο ξέβαθο, περίπου στο μισό δηλαδή 4 με 5 εκατοστά. Αν είναι και μεγαλύτερα δεν πειράζει. 2. Ένα καθαρό πατσαβούρι της κουζίνας που στεγνώνουν τα πιατικά και τα ποτήρια. Να είναι απορροφητικό και να μη βγάζει χνούδι. 3. Δύο εφημερίδες. 4. Ένα φύλο στυπόχαρτο. 5. Ένα σκληρό, άκαμπτο, επίπεδο, αδιάβροχο κομμάτι διάστασης περίπου όσο μια σελίδα Α4 ή πιο μεγάλο, μπορεί να είναι ένα ταψί του φούρνου, ή ένα πυρέξ, ή ένα μεγάλο τετράγωνο τάπερ, που θα το χρησιμοποιήσουμε για να πατήσουμε τα γραμματόσημα όταν θα στεγνώνουν, και 6. ένα μεγάλο βάρος, περίπου 7 κιλά, που θα πατήσει το επίπεδο.

Μούλιασμα και Ξεκόλλημα

Διαλέγουμε όχι περισσότερα από σαράντα γραμματόσημα, γιατί τόσα μπορεί να εξυπηρετήσει η εγκατάσταση μας ανά φορά. (Εικόνα 5) και γεμίζουμε τα δύο δοχεία με κρύο νερό της βρύσης. (Εικόνα 6)
5.Εικόνα06.Εικόνα

Βυθίζουμε μέσα στο ρηχό δοχείο τα γραμματόσημα με τις όψεις προς τα επάνω, ένα ένα και όχι όλα μαζί γιατί θα κολλήσουν από το νερό μεταξύ τους, όπως τα μακαρόνια και δεν θα μουλιάσουν όπως πρέπει. (Εικόνα 7, 8, 9)
7Εικόνα 8Εικόνα 9Εικόνα

Τα βάζουμε με τις όψεις προς τα επάνω, διότι τα χρώματα της εικόνας είναι αδιάβροχά και τα γραμματόσημα ποτίζουν νερό περισσότερο από την κάτω τους πλευρά στραβώνοντας έτσι με τις άκρες προς τα επάνω που είναι πολύ πιο εύκολο να τα χειριστούμε. Στην αρχή τα κουνάμε ελαφρά δεξιά – αριστερά με τα δάχτυλα για να βεβαιωθούμε ότι βρέχονται από παντού. Τώρα περιμένουμε και τα παρακολουθούμε. Σε πέντε με δέκα λεπτά παρατηρούμε ότι τα γραμματόσημα αρχίζουν να ανασηκώνονται από τα χαρτιά, συνήθως στραβωμένα με τις άκρες προς τα επάνω. (Εικόνα 10, 11, 12)
10Εικόνα11Εικόνα12Εικόνα

Δεν τα πειράζουμε καθόλου. Σε λίγο αρχίζουν να πλέουν μόνα τους και να απομακρύνονται από τα χαρτιά τους (Εικόνα 13, 14)
13Εικόνα 14Εικόνα

Η αποκόλληση έχει γίνει τελείως από μόνη της, χωρίς καμία βία που θα μπορούσε να βλάψει τα γραμματόσημα.

Πλύσιμο και Καθάρισμα

Με προσοχή αρχίζουμε να μαζεύουμε τα άδεια χαρτιά και τα πετάμε για να ελευθερωθεί ο χώρος στο δοχείο. Ταυτόχρονα με τα δάχτυλά μας πιάνουμε προσεχτικά, χωρίς να τα τσακίσουμε, τα γραμματόσημα που έχουν ξεκολλήσει, ένα – ένα και τα ρίχνουμε στο μεγάλο δοχείο, πάλι με τις όψεις προς τα επάνω. (Εικόνα 15, 16, 17)
15Εικόνα16Εικόνα17Εικόνα

Τα γραμματόσημα παραμένουν στο μεγάλο δοχείο τουλάχιστον για 15 – 20 λεπτά, να ξεπλυθούν τελείως από την κόλλα που έχουν ακόμα επάνω τους. (Εικόνα 18) Όση ώρα είναι στο μεγάλο δοχείο πρέπει να τα ψηλαφίζουμε προσεκτικά ένα - ένα, για να δούμε αν η κόλλα από πίσω έχει λειώσει τελείως. Αν είναι ακόμα εκεί, η επιφάνεια είναι γλοιώδης στην αφή. Αν έχει φύγει, τότε η επιφάνεια φαίνεται άγρια και δεν γλιστράει. Προσοχή στη ψηλάφηση διότι το χαρτί του γραμματοσήμου έχει μαλακώσει από το μούλιασμα και όποια πίεση στο τρίψιμο μπορεί πολύ εύκολα να τα γδάρει.
Τέλος τα μεταφέρουμε με προσοχή ένα ένα, ακόμα μια φορά στο μικρό δοχείο που έχουμε βάλει φρέσκο καθαρό νερό για το τελικό ξέπλυμα. (Εικόνα 19)
18Εικόνα19Εικόνα20Εικόνα
Σημείωση Όταν πρόκειται να ξεκολλήσουμε γραμματόσημα φροντίζουμε να τα ομαδοποιούμε όσο γίνεται ανά κράτος και χρονική περίοδο. Αυτό θα μας βοηθήσει πολύ στο να έχουμε μια ομοιογενή διαδικασία ξεκολλήματος. Τα διάφορα κράτη δεν χρησιμοποιούν τις ίδιες κόλλες με αποτέλεσμα ο απαιτούμενος χρόνος μουλιάσματος να είναι διαφορετικός, πράγμα που δημιουργεί πρόβλημα διότι τα γραμματόσημα δεν ξεκολλάνε στον ίδιο περίπου χρόνο. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν πρέπει ποτέ να βιάζουμε τα γραμματόσημα να ξεκολλήσουν. Πρέπει να περιμένουμε όσο χρειαστεί μέχρι να ξεκολλήσουν μόνα τους.

Στέγνωμα και Ίσιωμα

Εξ ίσου σημαντική όσο και το ξεκόλλημα, είναι η διαδικασία του στεγνώματος και του ισιώματος των γραμματοσήμων. Είναι η διαδικασία που θα τους δώσει την τελική και οριστική τους εμφάνιση. Είναι η διαδικασία που στο τέλος της, εάν έχει γίνει σωστά, θα δείχνει την αγάπη και τη φροντίδα που έχει δείξει ο συλλέκτης προς το αγαπημένο του αντικείμενο. Είναι η διαδικασία που θα κάνει μια συλλογή να είναι οπτικά όμορφη προδικάζοντας και την ποιοτική κατάσταση των γραμματοσήμων που την αποτελούν.
Κάθε βήμα έχει τη δική του σημασία και πρέπει να ακολουθηθεί ακριβώς όπως περιγράφεται έστω και αν δεν εξηγώ το γιατί.
Αρχικά ετοιμάζουμε το "στεγνωτήριο". Απλώνουμε την μία εφημερίδα επάνω στον επίπεδο πάγκο και απάνω της απλώνουμε το πατσαβούρι των πιάτων, φρεσκοσιδερωμένο και τελείως επίπεδο διπλωμένο στα τέσσερα με το μισό να ανοίγει σαν τετράδιο (Εικόνα 20). Η εφημερίδα χρειάζεται για να μαζέψει τα νερά από το πατσαβούρι. Δεν βάζουμε τα γραμματόσημα κατευθείαν επάνω στην εφημερίδα πρώτον, διότι θα κολλήσουν επάνω της από την γυαλάδα που έχει η εκτύπωση όφσετ και δεύτερον, θα πάρουν το κατσάρωμα που θα πάθει η εφημερίδα όταν βραχεί.
Πιάνουμε τα γραμματόσημα ένα ένα προσεχτικά με τα δάχτυλά μας, τινάζουμε ελαφρά να φύγει όσο νερό γίνεται και τα απλώνουμε πολύ ταχτικά και προσεκτικά να μην διπλώσει κάποιο δοντάκι, επάνω στο πατσαβούρι με την όψη προς τα κάτω, ακριβώς όπως στις εικόνες 21, 22, και 23. Τα στρώνουμε με την όψη προς τα κάτω διότι έτσι τα χειριζόμαστε καλύτερα και δεν κινδυνεύουν να "ξεδοντιαστούν" επειδή όπως είπα και εξήγησα πιο πριν τα γραμματόσημα όταν μουλιάσουν "τσαρουχιάζουν" προς τα επάνω.
21Εικόνα22Εικόνα23Εικόνα

Αφού απλώσουμε προσεκτικά όλα τα γραμματόσημα, αναδιπλώνουμε το υπόλοιπο μισό του πατσαβουριού και σκεπάζουμε τα απλωμένα γραμματόσημα. Προσέχουμε μήπως κάποια έχουν ανασηκωθεί και τα τσακίσουμε. Στρώνουμε το πανί τελείως επίπεδα χωρίς ζάρες και ανασηκώματα. Κατόπιν βάζουμε από πάνω στο πατσαβούρι τη δεύτερη εφημερίδα για τον ίδιο λόγο που βάλαμε και την πρώτη. (Εικόνες 24, 25 και 26)
24Εικόνα25Εικόνα26Εικόνα

Επάνω στην εφημερίδα βάζουμε το σκληρό αδιάβροχο επίπεδο (ταψί, πυρέξ, τάπερ κλπ) και επάνω του το βάρος, τουλάχιστον 7 με 8 κιλά, που θα τα πιέζει όλα προς τα κάτω. Εγώ εδώ χρησιμοποιώ για αδιάβροχο επίπεδο το άλμπουμ των γραμματοσήμων που είναι σκληρό επίπεδο και με πλαστικό αδιάβροχο εξώφυλλο. Σαν βάρος έχω ένα χαρτόκουτο γεμάτο βίδες και πρόκες οικοδομής. (Εικόνες 27 και 28)
27Εικόνα28Εικόνα

Σε αυτή τη κατάσταση του πρεσαρίσματος, θα αφήσουμε τα γραμματόσημα περίπου για 15 λεπτά. Είναι ο χρόνος που χρειάζεται για να στραγγίσουν τα νερα από τα γραμματόσημα και αυτά να παραμενουν νωπά χωρίς να αρχίσουν να στεγνώνουν. Το τελικό στέγνωμα και το φορμάρισμά τους θα γίνει στο στάδιο που ακολουθεί.
Ανοίγουμε σαν τετράδιο το φύλλο του στυπόχαρτου και το έχουμε απλωμένο κατευθείαν επάνω στον πάγκο, έτοιμο να δεχτεί τα νωπά γραμματόσημα (Εικόνες 29 και 30). Το στρώσημο στο στυπόχαρτο πρέπει να γίνει πολύ γρήγορα διότι τα γραμματόσημα μη έχοντας πια πολύ υγρασία αρχίζουν να στραβώνουν ανεξέλεγκτα.
29Εικόνα30Εικόνα

Αφαιρούμε το βάρος, το επίπεδο και την εφημερίδα από την "πρέσα" μας. Ανασηκώνουμε με προσοχή το πατσαβούρι και κοιτάμε μήπως υπάρχουν κολλημένα γραμματοσημα. Πράγματι εδώ υπάρχει ένα που σημαίνει ότι μετά το πλύσημα είχε ακόμα κόλλα (Εικόνα 31) Το κουνάμε λίγο με προσοχή να δούμε αν φεύγει ε'υκολα. Αν όχι το αφήνουμε εκεί για μετά και ασχολούμαστε με τα υπόλοιπα. Βλέπουμε ότι τα γραμματόσημα είναι πια όλα επίπεδα και ίσια (Εικόνα 32). Αν κάποια δεν είναι έτσι ή είναι τσακισμένα τα ρίχνουμε αμέσως πίσω στο μικρό δοχείο με το νερό και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα. Με προσοχή τα πιάνουμε με τα δάχτυλα ένα ένα και τα στρώνουμε με τον ίδιο τρόπο επάνω στο στυπόχαρτο. Παρατηρούμε ότι έχουν αρχίσει να στεγνώνουν τελείως και να στραβώνουν. Τελειώνουμε γρήγορα και με προσοχή να μην τσακίσει κανένα κλείνουμε το στυπόχαρτο. (Εικόνα 33)
31Εικόνα32Εικόνα33Εικόνα

Κατευθείαν επάνω στο στυπόχαρτο βάζουμε το αδιάβροχο επίπεδο και το βάρος. (Εκόνες 34 και 35)
34Εικόνα35Εικόνα
Παρατηρώντας βλέπουμε ότι το στυπόχαρτο βρίσκεται "πρεσαρισμένο" μεταξύ του επιπέδου του πάγκου και του αδιάβροχου επιπέδου, δηλαδή μεταξύ δύο απαραμόρφωτων σκληρών επιφανειών. Είναι ακριβώς αυτο που χρειάζεται για να δώσει στα γραμματόσημα την οριστική επίπεδη επιφάνειά τους. Σε αυτή τη θέση τα γραμματόσημα θα μείνουν τουλάχιστον για δέκα ώρες. Στο χρόνο αυτό η υγρασία τους θα φεύγει πάρα πολύ αργά, αφού όλα γύρω από την "πρέσα" μας είναι αδιάβροχα, χαρίζοντάς τους την σκληρή και επίπεδη επιφάνεια που είχαν πριν χρησιμοποιηθούν.

Εφτασε η ώρα να δούμε τι έχουμε καταφέρει. Απομακρύνουμε το βάρος και το επίπεδο από το στυπόχαρτο και το ανοίγουμε. Βλέπουμε ότι τα γραμματόσημα είναι επίπεδα ατσάκιστα και μερικά ελαφρά ανασηκωμένα, δηλαδή ακόμα με λίγη υγρασία. Κλείνουμε το στυπόχαρτο, το φέρνουμε "τούμπα" για να έρθουν τα γραμματόσημα με τις όψεις επάνω. Τώρα πιάνοντάς τα με το ειδικό τσιμπιδάκι για τα γραμματόσημα τα μεταφέρουμε ένα ένα στο άλμπουμ των γραμματοσήμων. (Εικόνες 36, 38 και 38)
36Εικόνα37Εικόνα38Εικόνα
Στη φάση αυτή δεν τα ταχτοποιούμε καθόλου. Βιαζόμαστε να τα βάλουμε στο άλμπουμ, να τα κλείσουμε εκέι για να μείνουν μερικές ημέρες να ξεραθούν τελείως. Η πιο σωστή τοποθέτηση, είναι να αφήσουμε το αλμπουμ στην άκρη του δωματίου στο πάτωμα, με το βάρος επάνω του. Όταν ξεραθούν τελείως θα πρέπει να έχουμε κάτι σαν αυτό (Εικόνα 39)
39Εικόνα

Φύλάξη γραμματοσήμων και συγκρότηση συλλογής


(Συνεχίζεται σε λίγο...)
ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΕΣ ΜΟΥ: ΡΟΛΟΓΙΑ & Άλλα Διάφορα
Τα άλλα Διάφορα είναι: Μινιατουράκια, Φωτογραφικές Μηχανές, Σπιρτόκουτα, Πατάκια της Μπύρας, Στυλό Διαφημιστικά, Μπρελόκ για κλειδιά, Γραμματόσημα, Νομίσματα και άλλα. Παρουσιάζονται ενδεικτικά στο παραπάνω link.

Πολλά και χρήσιμα για τη Διαχείριση και Συλλογή Γραμματοσήμων
Τα ελάχιστα που πρέπει να γνωρίζει, όποιος απoφασίζει να κάνει Συλλογή Γραμματοσήμων



.

Άβαταρ μέλους
apothiki
VIP Member
VIP Member
86 90
Δημοσιεύσεις: 977
Εγγραφή: 11 Σεπ 2008, 21:30
Νομός κατοικίας: Ν. Αττικής-Πειραιώς
Δήμος - Κοινότητα: Νέων Παλατίων Αττικής
Φύλο: Άντρας
Παπούτσι: 43
Μπλούζα: L
Επικοινωνία:

Διαχείριση και Συλλογή Γραμματοσήμων, Σχόλια και Υποδείξεις

Δημοσίευση από apothiki » 14 Μαρ 2013, 08:26

Επειδή το θέμα είναι σε φάση ανάπτυξης. Επειδή κανείς δεν είναι τέλειος ούτε και παντογνώστης. Επειδή θα ήθελα να ξέρω γνώμες και απόψεις όπως και να ακούσω υποδείξεις. Παρακαλώ να καταχωρηθούν όποιοι καλόπιστοι (αλλά και κακόπιστοι) σχολιασμοί και υποδείξεις θα με βοηθούσαν στην όσο πιο πλήρη ολοκλήρωση του θέματος. Από τώρα ευχαριστώ όποιον φίλο καταχωρήσει την ανακοίνωσή του.
ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΕΣ ΜΟΥ: ΡΟΛΟΓΙΑ & Άλλα Διάφορα
Τα άλλα Διάφορα είναι: Μινιατουράκια, Φωτογραφικές Μηχανές, Σπιρτόκουτα, Πατάκια της Μπύρας, Στυλό Διαφημιστικά, Μπρελόκ για κλειδιά, Γραμματόσημα, Νομίσματα και άλλα. Παρουσιάζονται ενδεικτικά στο παραπάνω link.

Πολλά και χρήσιμα για τη Διαχείριση και Συλλογή Γραμματοσήμων
Τα ελάχιστα που πρέπει να γνωρίζει, όποιος απoφασίζει να κάνει Συλλογή Γραμματοσήμων



.

Άβαταρ μέλους
panteleon1
VIP Member
VIP Member
Δημοσιεύσεις: 6990
Εγγραφή: 01 Αύγ 2010, 14:48
Νομός κατοικίας: Ν. Αττικής-Πειραιώς
Δήμος - Κοινότητα: Νέου Ηρακλείου Αττικής
Φύλο: Άντρας
Παπούτσι: 44
Μπλούζα: XXXL
Επικοινωνία:

Re: Διαχείριση και Συλλογή Γραμματοσήμων, Σχόλια και Υποδεί

Δημοσίευση από panteleon1 » 14 Μαρ 2013, 11:11

για την αφαίρεση του γραμματοσήμου απο το φάκελο θέλει λίγο προσοχή. Το μούλιασμα σε νερό είναι η συνήθης τακτική αλλά εαν ο φάκελος είναι χρωματιστός τότε ΜΗΝ το μουλιάσετε σε νερό υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να περάσει χρώμα απο το φάκελο στα γραμματόσημα το καλύτερο είναι ο ατμός, βράσιμο νερού στη κατσαρόλα ή από τη γεννήτρια ατμού του ατμοσίδερου και αφαίρεση απο το χαρτί με τσιμπιδάκι με πλατιά αυτιά οπως αυτό που βγάζουμε τα φρύδια.
να βλέπετε και τις ΕΝΕΡΓΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΜΟΥ μπορεί να βρείτε και κάτι άλλο που σας ενδιαφέρει

Για τα ταχυδρομικά έξοδα έχω λογαριασμό Πειραιώς, Εθνικής
------------------------------------------
24 ώρες καθυστέρηση απάντησης

Άβαταρ μέλους
apothiki
VIP Member
VIP Member
86 90
Δημοσιεύσεις: 977
Εγγραφή: 11 Σεπ 2008, 21:30
Νομός κατοικίας: Ν. Αττικής-Πειραιώς
Δήμος - Κοινότητα: Νέων Παλατίων Αττικής
Φύλο: Άντρας
Παπούτσι: 43
Μπλούζα: L
Επικοινωνία:

Re: Διαχείριση και Συλλογή Γραμματοσήμων, Σχόλια και Υποδεί

Δημοσίευση από apothiki » 14 Μαρ 2013, 12:28

Φίλε μου Παντελή καλημέρα! Ευχαριστώ για την ανακοίνωσή σου και με τις υποδείξεις σου για τη διαχείριση των γραμματοσήμων. Περίμενε να δεις την ανάπτυξη του θέματος και με πολύ μεγάλη χαρά θα δεχτώ διορθώσεις και προσθήκες σε όσα θα έχουν γραφτεί. Αυτό το λεω διότι η βιασύνη δεν σημαίνει απαραίτητα και γνώση. Λυπάμαι αν σε στενοχωρώ αλλά το μόνο στο οποίο μπορώ να συμφωνήσω απ' ότι γράφεις, είναι ότι η αφαίρεση του γραμματοσήμου θέλει μεγάλη προσοχή και ότι επιτυγχάνεται τέλεια και άψογα μόνο με το μούλιασμα σε κρύο καθαρό νερό. Το γιατί δεν συμφωνώ στα υπόλοιπα θα φανεί με την ολοκλήρωσή του θέματός μου και τις πλήρεις οδηγίες που θα περιέχονται εκεί. Υπομονή μια-δυο ημέρες. Στο μεταξύ μην πάει κανείς και πιάσει τα γραμματόσημα με το τσιμπιδάκι των φρυδιών, ειδικά όταν είναι μουλιασμένα, το γιατί θα το δει όταν θα έχουν στεγνώσει... Για το σκοπό αυτό υπάρχουν ειδικές λαβίδες που οι μύτες τους είναι σαν επίπεδα κουταλάκια, και όχι μυτερά και κοφτερά σαν τα τσιμπιδάκια των φρυδιών. Αλλιώς χίλιες φορές, προσεχτικά με τα δάχτυλα...
Δεν θα ήθελα για την ώρα να ασχοληθώ με άσκοπες απαντήσεις διότι για εμένα προέχει να έχω τον χρόνο να ολοκληρώσω το θέμα μου. Εδώ απάντησα μόνο και μόνο για να προλάβω να σώσω μερικά γραμματόσημα από πιθανή καταστροφή.
ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΕΣ ΜΟΥ: ΡΟΛΟΓΙΑ & Άλλα Διάφορα
Τα άλλα Διάφορα είναι: Μινιατουράκια, Φωτογραφικές Μηχανές, Σπιρτόκουτα, Πατάκια της Μπύρας, Στυλό Διαφημιστικά, Μπρελόκ για κλειδιά, Γραμματόσημα, Νομίσματα και άλλα. Παρουσιάζονται ενδεικτικά στο παραπάνω link.

Πολλά και χρήσιμα για τη Διαχείριση και Συλλογή Γραμματοσήμων
Τα ελάχιστα που πρέπει να γνωρίζει, όποιος απoφασίζει να κάνει Συλλογή Γραμματοσήμων



.

Άβαταρ μέλους
panteleon1
VIP Member
VIP Member
Δημοσιεύσεις: 6990
Εγγραφή: 01 Αύγ 2010, 14:48
Νομός κατοικίας: Ν. Αττικής-Πειραιώς
Δήμος - Κοινότητα: Νέου Ηρακλείου Αττικής
Φύλο: Άντρας
Παπούτσι: 44
Μπλούζα: XXXL
Επικοινωνία:

Re: Διαχείριση και Συλλογή Γραμματοσήμων, Σχόλια και Υποδεί

Δημοσίευση από panteleon1 » 14 Μαρ 2013, 13:14

Δεν με στεναχώρησες, την έχω πατήσει με διάφορα γραμματόσημα και για αυτό τα έγραψα, περιμένω απο έναν παθιασμένο συλλέκτη τις σωστές υποδείξεις πάνω στην αφαίρεση γραμματοσήμων. Εμένα μου άρεσε εκτός απο τον φιλοτελισμό και τα χρώματα-σχέδια των γραμματοσήμων ασχέτου αξίας. Τα καλύτερα γραμματόσημα τα φτιάχνανε στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης και κυρίως σοβιετικής ένωσης και Πολωνίας. Τα χειρότερα για μένα τα βρετανικά που είχαν μόνον τη βασίλισσα σε διαφορετικά χρώματα. Υπάρχουν κάποια γραμματόσημα πραγματικά έργα τέχνης και κάποια στιγμή θα μοιραστώ τα αγαπημένα μου σε κάποιο σκανάρισμα. Αλλά δεν θα εκθέσω συλλογή σε κάποιο στο αντίστοιχο θέμα γιατί είμαι εκ διαμέτρου αντίθετος με το θέμα των συλλεκτών.
να βλέπετε και τις ΕΝΕΡΓΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΜΟΥ μπορεί να βρείτε και κάτι άλλο που σας ενδιαφέρει

Για τα ταχυδρομικά έξοδα έχω λογαριασμό Πειραιώς, Εθνικής
------------------------------------------
24 ώρες καθυστέρηση απάντησης

mgerofot
Οικονομική στήριξη
Οικονομική στήριξη
Δημοσιεύσεις: 3470
Εγγραφή: 25 Αύγ 2012, 23:54
Νομός κατοικίας: Ν. Λάρισας
Δήμος - Κοινότητα: Αγιάς Λάρισας
Φύλο: Γυναίκα
Παπούτσι: 38
Τοποθεσία: Λαρισα
Επικοινωνία:

Re: Διαχείριση και Συλλογή Γραμματοσήμων, Σχόλια και Υποδεί

Δημοσίευση από mgerofot » 14 Μαρ 2013, 13:49

συγνωμη για τη σφηνα και ισως το spam, ειμαι ισως η πιο ασχετη απο ολους, αλλα σκεφτομουν μηπως η αφαιρεση γραμματοσημων απο το χαρτι μπορει να γινει επιτυχως και ανωδυνα με το σεσουαρ των μαλλιων, αν το φυσηξω με ζεστο αερα απο την πισω πλευρα ,ωστε να ζεσταθει η κολλα και να γινει υγρη.. καλημερα, πολυ χαιρομαι για τη συζητηση που προεκυψε, να μαθουμε απο σας που εχετε εντρυφησει στο θεμα συλλογη γραμματοσημων.

Χρωσταω: 1.50€ Ztheano
Εκκρεμμουν αποστολες σε:
Περιμενω δεμα από:
Αναμονη παραλαβης:

Εδώ η συλλογή μου με γραμματοσημα
ΣΤΕΛΝΩ ΜΕ ΟΜΑΔΙΚΑ ΔΕΜΑΤΑ ΜΕ ΕΚΠΤΩΣΗ. Δείτε εδώ πως συμφέρει

Ασχολούμαι ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία, ρίξτε μια ματια εδώ

ειμαι μελος στην ομαδα "Σαν καινουρια" (FB)

Απάντηση

Επιστροφή στο “Χόμπι - Ελεύθερος χρόνος”