Ανακύκλωση Χαρτιού

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Διαβάστε τους κανόνες της κατηγορίας
Αν βρείτε κάποιο θέμα που δεν ισχύει πλέον παρακαλούμε πατήστε την αναφορά για να το ελέγξουμε και να το σβήσουμε
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
makis
Διαχειριστής Site
Διαχειριστής Site
Δημοσιεύσεις: 6724
Εγγραφή: 29 Φεβ 2008, 18:19
Νομός κατοικίας: Ν. Θεσσαλονίκης
Δήμος - Κοινότητα: Θεσσαλονίκης
Φύλο: Άντρας
Παπούτσι: 46
Μπλούζα: L
Τραπ. λογ/σμός: Eurobank
Τοποθεσία: ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΝΤΙΓΟΝΙΔΩΝ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Επικοινωνία:

Ανακύκλωση Χαρτιού

Δημοσίευση από makis » 04 Ιουν 2008, 21:25

Το χαρτί είναι το υλικό, που ανακυκλωνόταν ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα, και αυτό γιατί πρόκειται για ένα πολύτιμο υλικό, που χρησιμοποιείται εκατοντάδες χρόνια τώρα, χωρίς να έχει περιοριστεί στο παραμικρό η χρήση και η χρησιμότητά του.

Έχετε αναλογιστεί ποτέ πόσα από τα αντικείμενα που μας περιβάλλουν αποτελούνται από χαρτί; Πολλά. Αυτός, όμως, είναι και ο λόγος που η ανάγκη ανακύκλωσής του γίνεται επιτακτικότερη μέρα με τη μέρα. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να πούμε ότι το χαρτί που καταναλώνομε προέρχεται κυρίως από καλλιέργειες δέντρων, η διαχείριση των οποίων γίνεται με σωστό τρόπο και λαμβάνονται στοιχειώδη μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος. Για να δημιουργηθούν, όμως, αυτές οι καλλιέργειες χρειάζονται τεράστιες εκτάσεις, εις βάρος των φυσικών δασών, τα οποία εκχερσώνονται. Επιπλέον, μία πολύ σημαντική επιβάρυνση για το περιβάλλον αποτελούν και οι χημικές ουσίες, που χρησιμοποιούνται για τη λεύκανση του χαρτιού.

Είναι στο χέρι μας

Η ανακύκλωση του χαρτιού, όπως και η ανακύκλωση οποιουδήποτε άλλου υλικού, βοηθά στην εξοικονόμηση φυσικών πόρων (ξύλο, πετρέλαιο, νερό κτλ, ενώ περιορίζει και σε πολύ μεγάλο βαθμό τον όγκο των απορριμμάτων, που συσσωρεύονται στις χωματερές. Γιατί, λοιπόν, να πετάμε στα σκουπίδια, ένα υλικό, που μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί προς όφελος όλων μας;

Σε πολλά σημεία των ελληνικών πόλεων υπάρχουν ειδικοί κάδοι, που προορίζονται μόνο για την απόρριψη αμιγώς χάρτινων αντικειμένων, τα οποία θα καταλήξουν σε κάποιο εργοστάσιο ανακύκλωσης.

Τι γίνεται, όμως, από τη στιγμή που πετάμε τις εφημερίδες μας, για παράδειγμα, στον κάδο;

Το συγκεντρωμένο χαρτί μεταφέρεται στις μονάδες ανακύκλωσης, όπου γίνεται διαλογή, για να γίνει διαχωρισμός των διαφορετικών ειδών και στη συνέχεια, το παλαιό χαρτί πολτοποιείται και... ξαναγίνεται χαρτί.

Για να πάνε όλα καλά στην παραπάνω διαδικασία, πρέπει πρώτα από όλους εμείς να κάνουμε σωστά ό,τι περνά από το χέρι μας. Πρέπει, δηλαδή, να φροντίζουμε στους ειδικούς κάδους να βάζουμε μόνο χαρτί καθώς η ανάμειξή του με οποιοδήποτε άλλο υλικό κατά τη διάρκεια της ανακύκλωσης, μπορεί να αχρηστεύσει ολόκληρη την παρτίδα. Πρέπει, επίσης, να ξεχωρίζουμε τις διαφορετικές ποιότητες χαρτιού (π.χ. λευκό, καφέ κτλ) γιατί η ανάμειξη όλων των κατηγοριών χαρτιού, έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή της κατώτερης ποιότητας.

Εκτός, όμως, από την ανακύκλωση υπάρχει και άλλος τρόπος να περιορίσουμε τη σπατάλη χαρτιού. Μπορούμε, για παράδειγμα, να χρησιμοποιούμε και τις δύο όψεις της σελίδας, όταν βγάζουμε φωτοτυπίες, ή όταν έχουμε χαρτιά, που δε μας χρειάζονται, να χρησιμοποιούμε την άγραφη μεριά τους για πρόχειρες σημειώσεις.

Σε αριθμούς:

Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο καταναλώνονται πάνω από 800.000 τόνοι χαρτιού. Πριν 30 χρόνια ο αριθμός αυτός ήταν ο μισός

Το 20% των απορριμμάτων μας είναι χαρτί

Κάθε χρόνο συγκεντρώνονται προς ανακύκλωση 300.000 τόνοι χρησιμοποιημένου χαρτιού

Το χαρτί που χρησιμοποιούν τέσσερις άνθρωποι μέσα σε ένα χρόνο ζυγίζει όσο και ένα μεγάλο αυτοκίνητο

Αν όλοι ανακύκλωναν τις κυριακάτικες εφημερίδες τους, τότε θα γλίτωναν 500.000 δέντρα την εβδομάδα

Χρειάζεται ένας ολόκληρος μήνας για να λιώσει ένα κομματάκι χαρτί

Για την παραγωγή 600.000 τόνων χαρτιού, κάθε χρόνο κόβονται 12 εκατ. δέντρα και καταναλώνονται ενέργεια και νερό που θα επαρκούσαν για τις ανάγκες 1 εκατ. σπιτιών

Χρειάζονται 2.200 κιλά ξύλου για να παραχθεί ένας τόνος χαρτιού

Με την ανακύκλωση ενός τόνου χαρτιού, εξοικονομούνται έως και 170 κιλά πετρέλαιο

Σήμερα, στην Ελλάδα παράγονται από ανακυκλωμένο χαρτί πολλά χαρτιά κουζίνας και τουαλέτας, χαρτιά συσκευασίας, χαρτόνια και χαρτοκιβώτια. Ποτέ, όμως, δεν είναι αρκετή η ποσότητα που πάει για ανακύκλωση, δεδομένου ότι πολλά είδη χαρτιών προορίζονται για μία και μόνη χρήση. Ας προσπαθήσουμε, λοιπόν, όλοι να περιορίσουμε τη σπατάλη του χαρτιού ξεκινώντας από την καθημερινότητά μας.
ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ XARISETO.GR

===========================
THRIFT STORE (ΧΑΡΙΣΟΜΑΓΑΖΟ) Ανοιχτο 15:00 εψς 23:00 ΕΚΤΟΣ Κυριακης

CU: 6945.175598 , Τηλ: 231.2.203040

Χρωστάω γραμ/μα : dianeira
ΒΟΗΘΟΣ ΜΕΛΩΝ


Άβαταρ μέλους
E.E
Πιστοποιημένο Μέλος
Πιστοποιημένο Μέλος
Δημοσιεύσεις: 437
Εγγραφή: 27 Δεκ 2008, 21:42
Νομός κατοικίας: Ν. Αττικής-Πειραιώς

Re: Ανακύκλωση Χαρτίου

Δημοσίευση από E.E » 20 Μάιος 2009, 21:35

Μια καλή λύση για επαναχρησιμοποίηση των εφημερίδων σας είναι να τις πηγαίνετε στον κτηνίατρο της γειτονιά σας. Οι περισσότεροι αν όχι όλοι ζητάνε εφημερίδες, τις χρησιμοποιούν στα κλουβάκια των άρρωστων ζώων και κάνουν την ίδια δουλειά που κάνει η άμμος υγιεινής που βάζουμε στις γάτες μας.
Παρακαλώ διαβάστε τους κανόνες του site:

-ΔΕΝ ζητάμε συνεχεία !
[/b]Αν είναι πραγματική ανάγκη στείλτε πρώτα email στο info@xariseto.gr για να πάρετε άδεια.
-Όταν πάρουμε ή δώσουμε, ποστάρουμε ενημερώνοντας την αγγελία. Αν δώσαμε γράφουμε σε ποιο μέλος χαρίσαμε, αν πήραμε ευχαριστούμε το μέλος για να κλειδώσει κάποιος mod την αγγελία.
-Να απαντάτε ΠΡΩΤΑ στην ΑΓΓΕΛΙΑ και ΜΕΤΑ να στείλετε (pm η email) στο μέλος !

Άβαταρ μέλους
annapsonio
Πιστοποιημένο Μέλος
Πιστοποιημένο Μέλος
Δημοσιεύσεις: 1979
Εγγραφή: 15 Μάιος 2009, 01:24
Νομός κατοικίας: Ν. Θεσσαλονίκης
Δήμος - Κοινότητα: Ευπαλίου Φωκίδας
Φύλο: Γυναίκα
Παπούτσι: 40
Επικοινωνία:

Re: Ανακύκλωση Χαρτίου

Δημοσίευση από annapsonio » 13 Οκτ 2009, 17:15

Εάν κάποιος χρησιμοποιεί πολύ χαρτάκια σαν τα post-it για σημειώσεις, τότε μπορεί αντί να αγοράζει χαρτάκια να τα φτιάχνει μόνο τους. Χρησιμοποιώντας σελίδες εκτυπωμένες που έχουν άδειο χώρο (π.χ. εκτυπωμένες μόνο από τη μια μεριά) και με οδηγό ένα χαρτάκι του μεγέθους που θέλουμε, κόβουμε τα χαρτάκια μας. Εγώ χρησιμοποιώ ως βοήθεια clips για να συγκρατούν τα χαρτιά στη θέση τους, μιας και βρίσκω πιο εύκολο το να κόβω με κοπίδι παρά με ψαλίδι:
Εικόνα
(Εάν κάποιος χρησιμοποιήσει κοπίδι, τότε ας επιλέξει να κάνει τη διαδικασία πάνω σε επιφάνεια που δεν υπάρχει πρόβλημα να χαραχτεί.)

Το "τελικό προϊόν" :!: είναι κάπως έτσι:
Εικόνα Εικόνα

Μια δεκάδα σελίδων Α4 μπορεί να δώσει μέχρι και 60 τέτοια χαρτάκια. Εάν, μάλιστα, χρησιμοποιήσουμε καινούριες σελίδες Α4 τότε μιλαμε ουσιαστικά για 120 χαρτάκια αφού θα έχουμε 60 χαρτάκια με δύο όψεις κενές.

Με τον τρόπο αυτό μειώνουμε την ποσότητα χαρτιού που χρησιμοποιούμε (Reduce), επαναχρησιμοποιούμε (Re-use) και φυσικά στο τέλος ανακυκλώνουμε (Recycle).
ΤΩΡΑ ΕΙΔΑ ΟΤΙ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΝΟΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΤΡΑΒΗΞΑ.



edit admin :
Όποιος δεν δέχεται και δεν έχει διαβάσει τους
ΚΑΝΟΝΕΣ και τους Όρους χρήσης
Πάει σπίτι του.
Και δεν το παίζει μάγκας επειδή δεν τους έχει δει !

Απάντηση

Επιστροφή στο “Επανάχρηση - Ανακύκλωση”