Ανακύκλωση Αλουμινίου

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Διαβάστε τους κανόνες της κατηγορίας
Αν βρείτε κάποιο θέμα που δεν ισχύει πλέον παρακαλούμε πατήστε την αναφορά για να το ελέγξουμε και να το σβήσουμε
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
makis
Διαχειριστής Site
Διαχειριστής Site
Δημοσιεύσεις: 6861
Εγγραφή: 29 Φεβ 2008, 18:19
Νομός κατοικίας: Ν. Θεσσαλονίκης
Δήμος - Κοινότητα: Θεσσαλονίκης
Φύλο: Άντρας
Παπούτσι: 46
Μπλούζα: L
Τραπ. λογ/σμός: Eurobank-TTbank
Τοποθεσία: ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΝΤΙΓΟΝΙΔΩΝ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Επικοινωνία:

Ανακύκλωση Αλουμινίου

Δημοσίευση από makis » 04 Ιουν 2008, 21:26

Αλουμίνιο ή αλλιώς "Ενεργειακή Τράπεζα".
Και γιατί ονομάζεται έτσι το μέταλλο αυτό;
Επειδή, είναι ένα από τα ιδανικότερα υλικά για ανακύκλωση καθώς μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί αμέτρητες φορές και μάλιστα χωρίς να χαλάσει η ποιότητά του.
Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι για τη δημιουργία ενός κουτιού αλουμινίου από ανακυκλωμένο αλουμίνιο απαιτείται μόλις το 5% της ηλεκτρικής ενέργειας, που χρησιμοποιήθηκε για να φτιαχτεί το πρώτο-πρώτο αλουμινένιο κουτάκι, από βωξίτη. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Το αλουμίνιο προέρχεται από τον βωξίτη. Πρόκειται για ένα υλικό που ανακυκλώνεται και το οποίο βρίσκεται παντού γύρω μας: από τα κουτάκια των αναψυκτικών, μέχρι το αλουμινόχαρτο, που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα, και τα αυτοκίνητά μας!
Το αλουμίνιο είναι ελαφρύ και ανθεκτικό, ενώ είναι εύκολο στην περισυλλογή πριν την ανακύκλωση καθώς συμπιέζεται εύκολα και δεν πιάνει χώρο στη μεταφορά. Επίσης, δε χρειάζεται να προηγηθεί διαχωρισμός υλικών, πριν τα κουτάκια "πέσουν στο καζάνι", καθώς είναι φτιαγμένα από ένα και μόνο υλικό.

Απίστευτη εξοικονόμηση ενέργειας!

Όταν εμείς ρίξουμε στους ειδικούς κάδους τα κουτάκια των αναψυκτικών ή της μπύρας μας μετά εκείνα έχουν ένα μακρύ ταξίδι να κάνουν πριν ξαναγυρίσουν στα χέρια μας, πάλι ως κουτάκια.

Πρώτα συγκεντρώνονται στη μονάδα ανακύκλωσης, όπου και γίνεται διαχωρισμός μην τυχόν βρίσκονται ανάμεσά τους και σιδερένια κουτάκια. Στη συνέχεια, ρίχνονται στα χυτήρια όπου λιώνουν για να μετατραπούν σε ράβδους και ύστερα σε φύλλα αλουμινίου. Το ανακυκλωμένο αλουμίνιο ονομάζεται "δευτερόχυτο" και από αυτό γίνονται τα καινούργια κουτάκια.

Με την ανακύκλωση του αλουμινίου περιορίζουμε σημαντικά τα απορρίμματα, ενώ εξοικονομούμε μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας, δεδομένου ότι το δευτερόχυτο αλουμίνιο χρειάζεται μόλις το 5% της ενέργειας για να ξαναγίνει κουτάκι, σε σχέση με το πρωτόχυτο αλουμίνιο. Παράλληλα, με την ανακύκλωση ενός τόνου αλουμινίου εξοικονομούνται: 4 τόνοι βωξίτη, 500 κιλά σόδας, 100 κιλά ασβεστόλιθος, 700 κιλά πετρέλαιο καθώς και άλλα υλικά, που απαιτούνται για την πρωτογενή παραγωγή αλουμινίου.

Σε αριθμούς:

Κάθε χρόνο χρησιμοποιούμε 65 δισεκατομμύρια κουτάκια αναψυκτικών

Με την ηλεκτρική ενέργεια που εξοικονομείται από την ανακύκλωση ενός αλουμινένιου κουτιού, θα μπορούσε να λειτουργήσει μια τηλεόραση για 3 ώρες ή ένα ραδιόφωνο για 4 ώρες

Συμμετέχοντας στην ανακύκλωση μπορούμε να εισπράττουμε περίπου 1 ευρώ για κάθε 65 κουτάκια (1 κιλό αλουμινίου), που δίνουμε για ανακύκλωση

Η ανακύκλωση κουτιών αλουμινίου εξοικονομεί περίπου το 95% της ενέργειας, που απαιτεί η παραγωγή αλουμινίου από το μετάλλευμα

Περίπου 4 τόνοι βωξίτη μας δίνουν έναν τόνο αλουμινίου

Με την ενέργεια που χρειάστηκε για να φτιαχτούν τα κουτάκια αλουμινίου, που ανακυκλώνονται σήμερα στην Ελλάδα, θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες μιας πόλης 20.000 κατοίκων.
ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ XARISETO.GR

===========================
THRIFT STORE (ΧΑΡΙΣΟΜΑΓΑΖΟ) Ανοιχτο 15:00 εψς 23:00 ΕΚΤΟΣ Κυριακης

CU: 6945.175598 , Τηλ: 231.2.203040

Χρωστάω γραμ/μα : dianeira
ΒΟΗΘΟΣ ΜΕΛΩΝ


Απάντηση

Επιστροφή στο “Επανάχρηση - Ανακύκλωση”