Ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Διαβάστε τους κανόνες της κατηγορίας
Αν βρείτε κάποιο θέμα που δεν ισχύει πλέον παρακαλούμε πατήστε την αναφορά για να το ελέγξουμε και να το σβήσουμε
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Νάντια
Banned member !!
Banned member !!
91 55
Δημοσιεύσεις: 2939
Εγγραφή: 17 Μαρ 2008, 21:36
Νομός κατοικίας: Ν. Θεσσαλονίκης
Τοποθεσία: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Επικοινωνία:

Ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών

Δημοσίευση από Νάντια » 13 Απρ 2008, 11:04

Καλή σας μέρα. :)

Το παρόν μύνημα αφορά την ανακύκλωση Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού,
όταν αυτός σταματήσει πλέον να λειτουργεί

Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές περιέχουν πολλά υλικά, κυρίως βαρέα μέταλλα, που αποτελούν πραγματικό
κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον (μόλυβδος, υδράργυρος, κάδμιο, χρώμιο κα.).
Δυστυχώς όταν πλέον τελειώσει η ζωή τους πετούνται απλά στις κοινές χωματερές, μαζί με τα υπόλοιπα απορρήματα.
Υπάρχει όμως η δυνατότητα να μειωθούν όλες αυτές οι δυσάρεστες επιπτώσεις.

Είναι πολύ σημαντικό να μην πετάμε τις παλιές μας ηλεκτρονικές συσκευές, αλλά να τις παραδίδουμε
στα σημεία συλλογής Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ),
τα οποία αναφέρονται αναλυτικότερα στην παρακατω διεύθυνση.
(Κάντε κλικ επάνω)

http://www.electrocycle.gr/documents/col_points.pdf

Σημειώνεται πως στη Γερμανία υπάρχει εργοστάσιο που μπορεί να επεξεργαστεί
τις ιδιαίτερες επικίνδυνες αυτές ουσίες
και όπου μεταφέρονται οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές απ΄όλη την Ευρώπη

Τα μεταλλικά μέρη των υπολογιστών μπορούν να πουληθούν για σίδερο στην εγχώρια αγορά.
Οι πλακέτες των υπολογιστών διαθέτουν πολύτιμα μέταλλα (χρυσό, ασήμι, πλατίνα)
και μπορούν να ανακτηθούν και να πουληθούν.

Φερθείται λοιπόν υπεύθυνα σε σχέση με τις άχρηστες ηλεκτρικές σας συσκευές.
Ανακυκλώστε τες !! :wink:


Άβαταρ μέλους
makis
Διαχειριστής Site
Διαχειριστής Site
Δημοσιεύσεις: 6866
Εγγραφή: 29 Φεβ 2008, 18:19
Νομός κατοικίας: Ν. Θεσσαλονίκης
Δήμος - Κοινότητα: Θεσσαλονίκης
Φύλο: Άντρας
Παπούτσι: 46
Μπλούζα: L
Τραπ. λογ/σμός: Eurobank-TTbank
Τοποθεσία: ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΝΤΙΓΟΝΙΔΩΝ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Επικοινωνία:

Αποτελέσματα συλλογής-ανακύκλωσης ηλεκ/κού εξοπλισμού 2007

Δημοσίευση από makis » 16 Απρ 2008, 16:58

Αποτελέσματα 2007 για την συλλογή, επεξεργασία και ανακύκλωση ηλεκτρονικού εξοπλισμού

Τον Απολογισμό δράσεων για το 2007 ανακοίνωσε η εταιρεία ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ Α.Ε.

Η εταιρεία ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ Α.Ε. αποτελεί τον υπεύθυνο φορέα για την οργάνωση και τη λειτουργία του Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης των Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (Α.Η.Η.Ε.) στην Ελλάδα. Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ Α.Ε. έχει ως πρωταρχική επιδίωξη την επίτευξη των Εθνικών Στόχων, έτσι όπως αυτοί καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή και την Ελληνική νομοθεσία, καθώς και τον αποτελεσματικό έλεγχο του κόστους της Εναλλακτικής Διαχείρισης των Α.Η.Η.Ε. Η συμμετοχή στην ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ Α.Ε. εξασφαλίζει στις επιχειρήσεις που παράγουν, εισάγουν και μεταπωλούν ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, την απαλλαγή τους από την εκπλήρωση των υποχρεώσεων σχετικά με την Εναλλακτική Διαχείριση των Α.Η.Η.Ε. που τους επιβάλλει ο Νόμος 2939/2001 και το Προεδρικό Διάταγμα 117/2004.


ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ, ΓΙΑ ΤΟ 2007, ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

Η εταιρία, με τη δράση της, έχει ήδη κατορθώσει να περιορίσει τις ποσότητες των υλικών που διατέθηκαν προς τους ΧΥΤΑ στα 4.696.080 κιλά, δημιουργώντας ένα εκτεταμένο δίκτυο συλλογής 2.019 σημείων, σε όλη την επικράτεια.

Συνεργάζεται με 14 Εταιρείες Μεταφορών, διαθέτει 4 Κέντρα Ταξινόμησης και 3 Κέντρα Προσωρινής Αποθήκευσης και 9 μονάδες επεξεργασίας που βρίσκονται ή πρόκειται να τεθούν σε λειτουργία.

Στους στόχους της Ανακύκλωσης Συσκευών Α.Ε. περιλαμβάνεται η χωριστή συλλογή τουλάχιστον 4 κιλών ΑΗΗΕ οικιακής προέλευσης, κατά μέσο όρο ανά κάτοικο και ανά έτος. Δηλαδή, συνολικά, επιδιώκεται η συλλογή 44.000 τόνων ανά έτος.

Το δίκτυο συλλογής καλύπτει 2019 σημεία στην επικράτεια και έχει πληθυσμιακή κάλυψη 6,1 εκ. κατοίκων. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα απο συνεργασία με 300 Δήμους (containers & πλαστικοί κάδοι), χρήση containers και κάδων plexiglass σε καταστήματα διακίνησης ηλεκτρικού/ηλεκτρονικού εξοπλισμού, 600 σημεία συλλογής εξαρτημάτων κινητής τηλεφωνίας, 117 σημεία συλλογής λαμπτήρων καθώς και συνεργασία με 110 εταιρείες εμπορίας μετάλλων. Επιπλέον, πιλοτικά, συλλογή μέσω κάδων γίνεται σε 120 σχολεία.

ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ

Οι εθνικοί στόχοι περιλαμβάνουν τη χωριστή συλλογή τουλάχιστον 4 kg ΑΗΗΕ οικιακής προέλευσης κατά μέσο όρο, ανά κάτοικο και ανά έτος (δηλαδή συνολικά για τη χώρα μας, 44.000 τόνους ανά έτος).

Από 1/1/2007 έως και 31/12/2007 συλλέχτηκαν 31.405.598 κιλά ΑΗΗΕ, ήτοι το 71% του εθνικού στόχου, για το 2007. Το τελευταίο τετράμηνο του 2007, η συλλογή προχώρησε με ρυθμό της τάξης των 3.682.748 κιλ/μήνα που σημαίνει επίτευξη του ρυθμού για τον Εθνικό Στόχο. Εφόσον δεν υπάρξουν αντίξοες συνθήκες, τότε το σύστημα θα υπερκαλύψει τον εθνικό στόχο των 44.000 τόνους για το 2008.

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ / ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΥΛΙΚΩΝ

Το Σύστημα έχει πλάνο ενεργειών για να δημιουργήσει εργοστάσια ανακύκλωσης και μονάδες απορρύπανσης στη χώρα, για την υπερκάλυψη των στόχων που απορρέουν από την Ελληνική Νομοθεσία. Το στρατηγικό πλάνο ενεργειών ολοκληρώνεται στα τέλη του 2009. Το πλάνο προβλέπει 9 μονάδες επεξεργασίες που λειτουργούν ήδη ή θα λειτουργούν στο άμεσο μέλλον.

Μέχρι τις 31/12/2007 επεξεργασία έγινε σε 28.926.080 κιλά ΑΗΗΕ ενώ η ποσότητα διαχείρισης υλικών που χρειάζονται Ειδική Διαχείριση, έφτασε τα 2.054.000 κιλά.

ΜΕΣΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΜΕΝΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

Στους στόχους της εταιρείας συμπεριλαμβάνονται και συγκεκριμένα ποσοστά ως προς το βαθμό αξιοποίησης, καθώς και επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης των ΑΗΗΕ, που κυμαίνονται από 50% έως 80% κατ’ ελάχιστον, του μέσου βάρους ανά συσκευή (ανάλογα με την κατηγορία του εξοπλισμού). Ο μεσοσταθμικός συντελεστής επεξεργασίας, για όλες τις κατηγορίες ΑΗΗΕ, έχει μέχρι σήμερα φτάσει το 83,77% .

"Ζητάμε από τους συνεργάτες και φορείς που ασχολούνται με τη διαχείριση των οικιακών αποβλήτων στα οποία ανήκουν και τα απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, να συνδράμουν τις προσπάθειες του συστήματος, ώστε να επιτύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα για το περιβάλλον και για την εξοικονόμηση ενέργειας και πρώτων υλών."


Πηγή adslgr.com , περισσότερα στοιχεία: Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε, Απολογισμός 2007 (pdf)
ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ XARISETO.GR

===========================
THRIFT STORE (ΧΑΡΙΣΟΜΑΓΑΖΟ) Ανοιχτο 15:00 εψς 23:00 ΕΚΤΟΣ Κυριακης

CU: 6945.175598 , Τηλ: 231.2.203040

Χρωστάω γραμ/μα : dianeira
ΒΟΗΘΟΣ ΜΕΛΩΝ

Άβαταρ μέλους
makis
Διαχειριστής Site
Διαχειριστής Site
Δημοσιεύσεις: 6866
Εγγραφή: 29 Φεβ 2008, 18:19
Νομός κατοικίας: Ν. Θεσσαλονίκης
Δήμος - Κοινότητα: Θεσσαλονίκης
Φύλο: Άντρας
Παπούτσι: 46
Μπλούζα: L
Τραπ. λογ/σμός: Eurobank-TTbank
Τοποθεσία: ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΝΤΙΓΟΝΙΔΩΝ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Επικοινωνία:

Ανακύκλωση Ηλεκτρικων συσκευέων

Δημοσίευση από makis » 04 Ιουν 2008, 21:38

Με τους όρους "ηλεκτρονικά απορρίμματα" ή "ηλεκτρονικά απόβλητα" έχει επικρατήσει διεθνώς να χαρακτηρίζονται εκείνες οι ηλεκτρονικές συσκευές που δεν χρησιμοποιούνται πια, ανεξαρτήτως του αν βρίσκονται πεταμένες σε κάποια χωματερή ή ξεχασμένες σε μια αποθήκη.
Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο παράγονται περισσότεροι από 20 εκατομμύρια τόνοι ηλεκτρονικών αποβλήτων (ανάμεσά τους μεγάλες και οικιακές συσκευές, εξοπλισμός πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, φωτιστικά είδη, παιχνίδια - εξοπλισμός ψυχαγωγίας και αθλητισμού, ιατροτεχνολογικές συσκευές, όργανα παρακολούθησης ελέγχου, συσκευές αυτόματης διανομής), σε ολόκληρο τον κόσμο, όγκος που αντιστοιχεί στο 4% των συνολικών απορριμμάτων.

Το ίδιο μέγεθος για την Ελλάδα ξεπερνά τις 200 χιλιάδες τόνους.

Ο ρυθμός παραγωγής ηλεκτρονικών απορριμμάτων αυξάνεται γοργά, χρόνο με το χρόνο, ξεπερνώντας το 3%. Το γεγονός αυτό, σε συνάρτηση και με τους κινδύνους που εγκυμονεί για το περιβάλλον η ανεξέλεγκτη απόρριψή τους, καταδεικνύουν την τεράστια σημασία του συγκεκριμένου ζητήματος.

Η επιδιόρθωση και επαναχρησιμοποίηση των συσκευών είναι μια από τις λύσεις που προτείνεται για τις ηλεκτρικές συσκευές. Η επισκευή προτείνεται όταν πρόκειται για μηχανήματα και συσκευές, που δεν είναι ιδιαίτερα παλαιάς τεχνολογίας, που, λ.χ., δεν έχουν ξεπεράσει την πενταετία (αν και αυτό είναι σχετικό μέγεθος).

Όταν πρόκειται για χαλασμένες συσκευές παλαιότερες των 5 ετών, άλλοτε το κόστος επισκευής προβάλλει αποτρεπτικό -καθώς προσεγγίζει το κόστος αγοράς ενός καινούργιου μηχανήματος- και άλλοτε τα κατάλληλα ανταλλακτικά είναι δυσεύρετα ή δεν κυκλοφορούν πλέον στο εμπόριο.

Η ανακύκλωση και υγειονομική ταφή είναι η δεύτερη λύση.

Η ανακύκλωση των υλικών που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν και η απόρριψη των υπολειμμάτων σε ειδικούς χώρους προβάλλει ως η ενδεδειγμένη λύση στις περιπτώσεις εκείνες που η επισκευή είτε δεν είναι πολύ ελκυστική (λόγω κόστους) είτε είναι ανέφικτη (λόγω αδυναμίας ανεύρεσης ανταλλακτικών).

Ένας προσωπικός υπολογιστής αποτελείται, σε γενικές γραμμές, από σίδερο, αλουμίνιο, πλαστικό, χαρτόνι και ελαστικό. Περισσότερο από το 90% των υλικών αυτών μπορεί να ανακυκλωθεί.

Ωστόσο, το πρόβλημα με την ανακύκλωση έγκειται στο ότι είναι αρκετά δαπανηρή, καθώς η πραγματοποίησή της απαιτεί την ύπαρξη οργανωμένου μηχανισμού συλλογής και επεξεργασίας. Χρειάζεται, δηλαδή, ειδικευμένο προσωπικό για να αποσυναρμολογεί τα μηχανήματα, να ελέγχει ποια εξαρτήματα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, ποια πρέπει να σταλούν για ανακύκλωση και ποια θα καταλήξουν στους χώρους της υγειονομικής ταφής.

Στις περισσότερες χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου, μόλις τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να οργανώνονται μεγάλου εύρους κρατικές πρωτοβουλίες για την ανακύκλωση των ηλεκτρονικών απορριμμάτων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκπονήσει από το 2000 σχέδιο δράσης για την πρόληψη και τον περιορισμό της δημιουργίας ηλεκτρονικών αποβλήτων, την προώθηση της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης του άχρηστου εξοπλισμού στα κράτη - μέλη της. Επίσης, αξιώνει από τους κατασκευαστές ηλεκτρονικών ειδών την αντικατάσταση ορισμένων επικίνδυνων ουσιών (μολύβδου, υδραργύρου, καδμίου, εξασθενούς χρωμίου, πολυβρωμοδιφαινυλίων και πολυβρωμοδιφαινυλαιθέρων) από 1ης Ιουλίου 2006, με άλλες, ακίνδυνες ουσίες.

Στην Ελλάδα η λύση έρχεται από την Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. που αποτελεί τον υπεύθυνο φορέα για την οργάνωση και τη λειτουργία του Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης των Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (Α.Η.Η.Ε.) στην Ελλάδα.

Η Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. έχει ως πρωταρχική επιδίωξη την επίτευξη των Εθνικών Στόχων, έτσι όπως αυτοί καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή και την Ελληνική νομοθεσία, καθώς και τον αποτελεσματικό έλεγχο του κόστους της Εναλλακτικής Διαχείρισης των Α.Η.Η.Ε.

Η συμμετοχή στην ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ Α.Ε. εξασφαλίζει στις επιχειρήσεις που παράγουν, εισάγουν και μεταπωλούν ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, την απαλλαγή τους από την εκπλήρωση των υποχρεώσεων σχετικά με την Εναλλακτική Διαχείριση των Α.Η.Η.Ε. που τους επιβάλλει ο Νόμος 2939/2001 και το Προεδρικό Διάταγμα 117/2004.

Τα ηλεκτρονικά απόβλητα που συγκεντρώνει η εταιρεία μεταφέρονται στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Κέντρου Ανακύκλωσης (Ε.Κ.ΑΝ) στους Αγ. Θεοδώρου, μια υπερσύγχρονη, μονάδα ανακύκλωσης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών.

Τα σημεία συλλογής ηλεκτρικών συσκευών σε κάθε Δήμο υπάρχουν διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της Ανακύκλωσης Συσκευών Α.Ε. και ΕΔΩ

Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.(Λ. Συγγρού 196 & Χαροκόπου 2Καλλιθέα17671Τηλέφωνα: (210) 5319780, 9515648-9 (210) 5319766, 9515609)

ΠΗΓΗ: Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ

Εικόνα
ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ XARISETO.GR

===========================
THRIFT STORE (ΧΑΡΙΣΟΜΑΓΑΖΟ) Ανοιχτο 15:00 εψς 23:00 ΕΚΤΟΣ Κυριακης

CU: 6945.175598 , Τηλ: 231.2.203040

Χρωστάω γραμ/μα : dianeira
ΒΟΗΘΟΣ ΜΕΛΩΝ

antonios
new member
new member
Δημοσιεύσεις: 9
Εγγραφή: 27 Ιούλ 2008, 13:23
Επικοινωνία:

Ανακύκλωση τώρα!

Δημοσίευση από antonios » 29 Ιούλ 2008, 08:12

Τα ηλεκτρονικά απορρίμματα είναι μια πραγματική πληγή, με την οποία σπάνια ασχολούμαστε. Η αλματώδης αύξηση στις πωλήσεις των ηλεκτρονικών συσκευών (υπολογιστές, τηλεοράσεις, οθόνες, εκτυπωτές, αλλά και ψυγείων, κουζινών κ.ά.) έχει δημιουργήσει έναν πολύ μεγάλο όγκο σκουπιδιών, τα οποία στη χώρα μας δυστυχώς σπανιότατα ανακυκλώνονται. Ευτυχώς, τον τελευταίο χρόνο έχουν αρχίσει να γίνονται βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση - έστω και καθυστερημένα, και καλό είναι όλοι να βάλουμε το χεράκι μας.

Η πιο συνηθισμένη κατάληξη μιας παλιάς ηλεκτρονικής συσκευής είναι οι κάδοι σκουπιδιών των δήμων. Κάτι τέτοιο αποτελεί πραγματικό οικολογικό έγκλημα, καθώς εκτός από το ότι οι συσκευές αυτές είναι κατασκευασμένες από υλικά που δεν αποικοδομούνται (πλαστικό, σίδερο κ.ά.), περιέχουν και αρκετές εξαιρετικά επικίνδυνες ουσίες (κυρίως διάφορα βαρέα μέταλλα, όπως μόλυβδο, κάδμιο ή υδράργυρο). Ουσιαστικά αποτελούν μικρές οικολογικές «βόμβες», που μπορούν να μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, κάθε χρόνο παράγονται περισσότεροι από 20 εκατομμύρια τόνοι ηλεκτρονικών απορριμμάτων παγκοσμίως, ενώ στην Ε.Ε. τα απόβλητα από ηλεκτρονικά και ηλεκτρικά είδη θα φτάσουν μέχρι το 2010 τους 12 εκατομμύρια τόνους ετησίως. Ειδικά στην Ελλάδα, παράγονται περίπου 200.000 τόνοι, ενώ πολύ γρήγορη είναι η αύξηση αυτών των αριθμών σε ποσοστό 3-5% ετησίως.

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, η συλλογή και διαχείριση των ηλεκτρονικών απορριμμάτων είναι ευθύνη των εταιρειών που τα πωλούν, αλλά και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στόχος είναι η συλλογή τουλάχιστον 4 κιλών απορριμμάτων του είδους ανά κάτοικο ετησίως και η δραστική μείωση του όγκου που φτάνει στο περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν δημιουργηθεί αρκετές μονάδες συλλογής και επεξεργασίας (επισκευή, αποσυναρμολόγηση, ανακύκλωση), ειδικά μέσω της εταιρείας Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε., το site της οποίας βρίσκεται στη διεύθυνση www.electrocycle.gr. Στη δράση αυτή συμμετέχουν πάρα πολλοί δήμοι, λίγες όμως ιδιωτικές εταιρείες που εμπορεύονται σχετικά προϊόντα.

Στη διεύθυνση αυτή μπορεί κανείς να ενημερωθεί για τη διαδικασία συλλογής ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών, αλλά και να βρει τα πλησιέστερα σημεία στο σπίτι του για να μεταφέρει τις συσκευές που δεν χρειάζεται πια. Ειδικά για τις εταιρείες, υπάρχει ειδική διαδικασία την οποία θα πρέπει να ακολουθήσουν και περιγράφεται αναλυτικά στη σχετική ενότητα.
πηγη
http://ndigital.in.gr/content/%CE%B1%CE ... F%81%CE%B1
H IΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΟΥ
http://agiooros.org

ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΟΥ
http://www.livestream.com/agiooros

ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ
http://kainidiathiki.agiooros.org/

ΑΓΙΟΛΟΓΙΟ
http://agiooros.org/agiologion/index.htm

Άβαταρ μέλους
makis
Διαχειριστής Site
Διαχειριστής Site
Δημοσιεύσεις: 6866
Εγγραφή: 29 Φεβ 2008, 18:19
Νομός κατοικίας: Ν. Θεσσαλονίκης
Δήμος - Κοινότητα: Θεσσαλονίκης
Φύλο: Άντρας
Παπούτσι: 46
Μπλούζα: L
Τραπ. λογ/σμός: Eurobank-TTbank
Τοποθεσία: ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΝΤΙΓΟΝΙΔΩΝ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Επικοινωνία:

Ανακύκλωση με διπλό όφελος

Δημοσίευση από makis » 15 Αύγ 2008, 20:46

Μπορούμε άραγε να προστατεύσουμε το περιβάλλον, προσφέροντας παράλληλα εργασία σε κοινωνικές ομάδες, που σε πολλές περιπτώσεις αποκλείονται από τον εργασιακό στίβο; Αυτό ήταν το στοίχημα όσων ανέλαβαν την υλοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος «Κοινωνική/Επαγγελματική αποκατάσταση στην Ανακύκλωση - Ελπίδα για το Περιβάλλον», που εφαρμόστηκε στη Μυτιλήνη και τον Τύρναβο. Ετσι, Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) –κυρίως παιδιά– και Ελληνες Αθίγγανοι, επιλέχτηκαν να στελεχώσουν μονάδες ανακύκλωσης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων. Τα αποτελέσματα της προσπάθειας 3,5 χρόνια μετά, είναι ενθαρρυντικά.

«Tα πρώτα δύο χρόνια ήταν προπαρασκευαστικά», λέει στην «Κ» ο κ. Π. Χλίμπος, περιβαλλοντολόγος και διαχειριστής του «Υδάλιου Δάμου», μη κερδοσκοπικής εταιρείας για την απασχόληση των ΑμΕΑ. Οσον αφορά τη Μυτιλήνη, «ήταν μια μεγάλη πρόκληση και για τις δύο πλευρές», υπογραμμίζει: «Για τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες ήταν η πρώτη φορά που τους δινόταν η δυνατότητα να δουλέψουν επί ίσοις όροις και για μας ήταν μια πολύ μεγάλη ευθύνη. Παρά τον φόρτο εργασίας, τα παιδιά δηλώνουν ευχαριστημένα, η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθησή τους βελτιώθηκε σημαντικά, εργάζονται οκτάωρο και αμείβονται με 700 ευρώ μηνιαίως».

Οι στόχοι


Οι εργαζόμενοι αναλαμβάνουν την περισυλλογή των συσκευών από τις οικίες, την απορρύπανση και τη μετακίνησή τους στον αντίστοιχο κλωβό. Μετά, τα ηλεκτρονικά απόβλητα μεταφέρονται στο εργοστάσιο ανακύκλωσης συσκευών της Μυτιλήνης. Μέχρι στιγμής έχουν μαζευτεί 360 τόνοι ηλεκτρικών συσκευών.

Η εφαρμογή του προγράμματος στον Τύρναβο αντιμετώπισε περισσότερες δυσκολίες γραφειοκρατικού, αλλά και πολιτισμικού, χαρακτήρα, αφού οι Αθίγγανοι έχουν την μακρά παράδοση της συλλογής παλαιών παραγμάτων, της μεταπώλησης ή επεξεργασίας τους – όχι πάντοτε με οικολογικές μεθόδους! Ετσι, καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια για να πειστούν οι Αθίγγανοι, που αποτελούν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού του περιοχής, να παραδίδουν τις χρησιμοποιημένες συσκευές. «Στην ουσία, αποπειραθήκαμε να οδηγήσουμε τους Αθίγγανους από την παραοικονομία στην οικονομία, προσφέροντάς τους τα ίδια χρήματα που κέρδιζαν παλαιά, ασκώντας τις δικές τους μεθόδους», επισημαίνει στην «Κ» ο κ. Κων. Αραβώσης, λέκτορας στο ΕΜΠ και επιστημονικός σύμβουλος. Επιλέχτηκαν, λοιπόν, 20 Ελληνες Αθίγγανοι, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν στις τεχνικές της ανακύκλωσης και στο ...«μάνατζμεντ» και στη συνέχεια, οι προσληφθέντες στελέχωσαν ένα τηλεφωνικό κέντρο για να επικοινωνούν μαζί τους όσοι ήθελαν να δώσουν τις παλαιές συσκευές τους, τις οποίες παραλάμβαναν και κατόπιν, τις αποσυναρμολογούσαν. Τέλος, προωθούσαν την ανακυκλώσιμη ύλη στο κεντρικό σύστημα του ΥΠΕΧΩΔΕ.Ι.Φ.

πηγη: © 2008 H KAΘHMEPINH
ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ XARISETO.GR

===========================
THRIFT STORE (ΧΑΡΙΣΟΜΑΓΑΖΟ) Ανοιχτο 15:00 εψς 23:00 ΕΚΤΟΣ Κυριακης

CU: 6945.175598 , Τηλ: 231.2.203040

Χρωστάω γραμ/μα : dianeira
ΒΟΗΘΟΣ ΜΕΛΩΝ

Άβαταρ μέλους
polvar
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 29993
Εγγραφή: 22 Δεκ 2009, 12:30
Νομός κατοικίας: Ν. Θεσσαλονίκης
Δήμος - Κοινότητα: Θεσσαλονίκης
Φύλο: Άντρας
Τοποθεσία: Τούμπα
Επικοινωνία:

Λυπηρό: Ανακύκλωση ηλεκτρονικών που σκοτώνει

Δημοσίευση από polvar » 05 Αύγ 2010, 22:03

Είχα από καιρό ακούσει για την κακή "ανακύκλωση" που γίνεται σε τρίτες χώρες και την επιβάρυνση του περιβάλλοντος τους από τα υπολείμματα της επεξεργασίας και το θάψιμο εκεί των άχρηστων για την βιομηχανία ουσιών!
Δυστυχώς σήμερα έπεσε στην αντίληψή μου το παρακάτω άρθρο που αποδεικνύει πρωτόγονες πρακτικές ανακύκλωσης

http://www.blue-planet.gr/index.php?ID= ... Rec_ID=246

και από εκεί βρέθηκα στο youtube όπου υπάρχει πληθώρα βίντεο που ασχολούνται με το θέμα

http://www.youtube.com/watch?v=-mj4Wd_rmvM

και ουσιαστικά με κάνουν να αισθάνομαι ότι γύρω μας κυκλοφορεί τελικά μεγάλη υποκρισία και στο βωμό του κέρδους όλα θυσιάζονται, ακόμα και αθώες παιδικές ψυχές :( :( :(

Αλήθεια ως πότε θα κρύβουμε τις ανομίες μας "κάτω από το χαλί" και ως πότε θα ξεγελάμε ο ένας τον άλλο;

Το μόνο θετικό που βγαίνει από αυτό είναι ότι υπάρχει εναλλακτική πρόταση: Η επαναχρησιμοποίηση που εμείς εδώ στο xariseto με την πρακτική μας μεγαλώνουμε κατά πολύ το χρόνο ζωής των αντικειμένων και είμαστε ένα ζωντανό παράδειγμα προς μίμηση!!
Τέλος μένει να ξεκολλήσει ο κόσμος από τον υπερκαταναλωτισμό του ώστε να μην πετά αντικείμενα που ακόμα λειτουργούν και τον εξυπηρετούν απλά και μόνο επειδή είναι "εκτός μόδας"

Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία και "ελπίζει ακόμα στους ανθρώπους ο Θεός" (τραγούδι του Κώστα Χατζή)

Να και μια σχετική εκπομπή του Εξάντας
http://www.exandasdocumentaries.com/vim ... e=22571188
Δείτε τις ενεργές αγγελίες μου μήπως χρειάζεστε κάτι.

Στέλνω/λαμβάνω με δέμα ΕΛΤΑ αφού πρώτα σταλεί η αξία του σε τράπεζα Πειραιώς, Alpha, Eurobank ή PayPal

socratisv
Οικονομική στήριξη
Οικονομική στήριξη
7 13
Δημοσιεύσεις: 648
Εγγραφή: 14 Φεβ 2014, 20:53
Νομός κατοικίας: Ν. Ηλείας
Δήμος - Κοινότητα: Αμαλιάδας Ηλείας
Φύλο: Άντρας
Επικοινωνία:

Ανακύκλωση Ηλεκτρικων συσκευέων:

Δημοσίευση από socratisv » 20 Μαρ 2014, 15:16

Ένας από τους λόγους που οφείλουμε να ανακυκλώνουμε τις παλιές ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές είναι η γκρίζα ζώνη της εξόρυξης του Coltan.

Περισσότερα για την εξόρυξη του Coltan στο ακόλουθο ντοκιμαντέρ (στα Αγγλικά)
Web Banking σε Eurobank, Εθνική, (Alpha) |Ζητάω παραλαβή με δέμα & οίκοι επίδοση λόγω μακρινής απόστασης από ΕΛΤΑ αφού κάνω κατάθεση.
Προσωρινά μόνο χαρίζω. Αν έχω ξεχάσει καμιά απόσυρση, θυμήστε τό μου:)
Λόγω προσωπικών θεμάτων, μπαίνω πλέον αραιά στο πόρταλ.
Οι αγγελίες μου Γενικά ό,τι άχρηστο ή μη μπορεί να κάνει για σκύλο

Μην πετάτε, χαρίστε ή ανακυκλώστε. Ακόμα και το φαγητό που περισσεύει:)
Το αιμματοβαμένο Coltan (ελληνικά) | Τα αδέσποτα της Ρουμανίας

Στειρώστε το σκύλο, τη γάτα, το κουνέλι σας. Πιέστε δήμο για δημοτικό κτηνιατρείο & πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων. Στείλτε στον Εισαγγελέα γράμμα για παράβαση καθήκοντος του δήμου χωρίς πρόγραμμα.[/size]

Άβαταρ μέλους
polvar
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 29993
Εγγραφή: 22 Δεκ 2009, 12:30
Νομός κατοικίας: Ν. Θεσσαλονίκης
Δήμος - Κοινότητα: Θεσσαλονίκης
Φύλο: Άντρας
Τοποθεσία: Τούμπα
Επικοινωνία:

Re: Ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών

Δημοσίευση από polvar » 06 Μάιος 2019, 15:40


Απάντηση

Επιστροφή στο “Επανάχρηση - Ανακύκλωση”