Τι ριχνουμε στους ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Διαβάστε τους κανόνες της κατηγορίας
Αν βρείτε κάποιο θέμα που δεν ισχύει πλέον παρακαλούμε πατήστε την αναφορά για να το ελέγξουμε και να το σβήσουμε
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
makis
Διαχειριστής Site
Διαχειριστής Site
Δημοσιεύσεις: 6723
Εγγραφή: 29 Φεβ 2008, 18:19
Νομός κατοικίας: Ν. Θεσσαλονίκης
Δήμος - Κοινότητα: Θεσσαλονίκης
Φύλο: Άντρας
Παπούτσι: 46
Μπλούζα: L
Τραπ. λογ/σμός: Eurobank
Τοποθεσία: ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΝΤΙΓΟΝΙΔΩΝ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Επικοινωνία:

Re: Ανακύκλώνω σημαίνει προστατεύω

Δημοσίευση από makis » 19 Δεκ 2008, 15:42

«Ανακύκλωση Τώρα...».

Αν το σύνθημα αυτό είναι κάτι που είχαμε ξεχάσει τα τελευταία χρόνια, είναι καιρός να το θυμηθούμε και να ενεργοποιηθούμε. Όλοι. Και αυτό γιατί θα πρέπει να καταλάβουμε ότι αφενός οι χωματερές δεν είναι λύση, δεδομένου ότι είναι πλέον κορεσμένες και καταστρέφουν το περιβάλλον, αφετέρου γιατί στους σύγχρονους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) δεν είναι δυνατόν να εναποθέτουμε όλα τα σκουπίδια, καθώς θα μειώσουμε τη διάρκεια ζωή τους. Ας μη ξεχνάμε εξάλλου ότι τα σκουπίδια είναι πρώτη ύλη και σε ένα μεγάλο ποσοστό αποτελούν «θησαυρό», τόσο για την εθνική οικονομία όσο και για το ίδιο το περιβάλλον.

Να σκεφτούμε απλώς ότι για παράδειγμα 1000 τόνοι ανακυκλωμένου χαρτιού, που συνήθως πετάμε μαζί με άλλα άχρηστα αντικείμενα στον ίδιο κάδο, είναι ικανοί να σώσουν 17.000 δέντρα, ενώ η συγκέντρωση και επαναχρησιμοποίηση 3.500 τόνων χαρτιού ισοδυναμεί με τη διάσωση ενός δάσους με περίπου 50.000 δέντρα.

Και βέβαια δεν είναι μόνο το χαρτί, αλλά και το αλουμίνιο, το γυαλί και το πλαστικό. Υλικά που πετάμε στον κάδο μας χωρίς να σκεφτούμε ότι μπορεί να τα διαχωρίσουμε από τα άλλα απορρίμματα. Και αυτό τη στιγμή που πρέπει να ξέρουμε επίσης ότι ένας τόνος ανακυκλωμένου γυαλιού εξοικονομεί ενέργεια που αντιστοιχεί σε 134 λίτρα πετρελαίου.

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι τα προγράμματα ανακύκλωσης μπορούν αναμφισβήτητα να μειώσουν σε μεγάλο ποσοστό τον όγκο των απορριμμάτων, αυξάνοντας τη διάρκεια ζωής των ΧΥΤΑ και των οργανωμένων χωματερών, να εξοικονομήσουν πρώτες ύλες και ενέργεια και βέβαια να μειώσουν τη ρύπανση.



1.Πρόγραμμα Ανακύκλωσης Μπλε Κάδων!...

Στο νομό Θεσσαλονίκης, ο φορέας που ξεκίνησε την προσπάθεια ανακύκλωσης των υλικών το 1989, αρχής γεννωμένης από το χαρτί είναι ο Σύνδεσμος ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης ο οποίος σταδιακά συνέχισε και τα επόμενα χρόνια το πρόγραμμα του, τοποθετώντας κάδους και για αλουμίνιο, πλαστικό και γυαλί.

Σήμερα το δίκτυο των κάδων ανακύκλωσης είναι από τα μεγαλύτερα, καθώς εκτείνεται σε όλο το νομό. Μάλιστα τελευταία, τους δρόμους της πόλης... κατέκλυσαν και οι πλαστικοί Μπλε Κάδοι, για την ανακύκλωση και των υλικών συσκευασίας.

Ποιοι είναι αυτοί; Εκτός από τον κλασικό μεταλλικό μπλε κάδο που ξέραμε και στον οποίο πετάμε Μόνο Χαρτί, σήμερα ο Σύνδεσμος, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης της Ανακύκλωσης, τοποθέτησε στους δρόμους της Θεσσαλονίκης αντίστοιχους μπλε κάδους, ένα καινούργιο ζευγάρι κάδων, όπου έχουμε τη δυνατότητα να πετάμε υλικά συσκευασίας. Για την ακρίβεια το δίκτυο των μπλε κάδων, μόνο για την ανακύκλωση του χαρτιού, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης φτάνει τους 1398 και των υλικών συσκευασίας τους 702. Μέχρι και τον Αύγουστο του 2005, το δίκτυο αποτελούνταν από 1350 μπλε κάδους και στη συνέχεια προστέθηκαν άλλοι 750.



2.Ποια υλικά πετώ στο μπλε κάδο

Στους μπλε κάδους μπορούμε να πετάμε:

-Χαρτοκιβώτια, χάρτινες συσκευασίες υγρών προϊόντων από χυμούς και γάλατα, (τετραπάκ)

- Αλουμινένια κουτάκια από αναψυκτικά και μπύρες

- γυάλινα μπουκάλια νερού, αναψυκτικών, απορρυπαντικών, τροφίμων κλπ.

- κουτιά κονσέρβας από γάλα, τρόφιμα και βέβαια έντυπα (περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία κ.α).

Η διαδικασία είναι απλή και γρήγορη, αρκεί να ξεχωρίσουμε στο σπίτι μας τα υλικά και τις συσκευασίες που χρησιμοποιήσαμε και στη συνέχεια να τα αδειάσουμε στους αντίστοιχους κάδους. Όλοι οι κάδοι εξάλλου έχουν επάνω επιγραφή με το είδος του απορρίμματος που μπορούμε να πετάξουμε μέσα. Επίσης για να μην μπερδέψουμε τα χρώματα των κάδων και πετάμε σε λάθος κάδο, λάθος απορρίμματα, πρέπει να θυμόμαστε:

1. Στο μεταλλικό μπλε κάδο, όπως και στον πλαστικό μπλε κάδο με την πορτοκαλί θυρίδα πετάμε Μόνο Χαρτί. (εφημερίδες, περιοδικά, τετράδια, μπλοκ ζωγραφικής - χωρίς σπιράλ η πλαστικό εξώφυλλο - χάρτινα κουτιά, μη πλαστικοποιημένα, χαρτιά περιτυλίγματος και συσκευασίας.

2. Στο δίχρωμο μεταλλικό κάδο ή στον πλαστικό μπλε κάδο με τη μαύρη θυρίδα που θα συναντήσουμε στο δρόμο μπορούμε να πετάξουμε, Μόνο Συσκευασίες. Μπουκάλια, κουτιά, συσκευασίες δώρων, απορρυπαντικών κλπ.

Τα υλικά συσκευασίας, τα οποία κακώς θεωρούμε κοινά σκουπίδια θα φτάσουν μέχρι το 2008 τα 77 εκατομμύρια τόνους. Μόνο με την ανακύκλωση θα μειώσουμε τον τεράστιο όγκο των σκουπιδιών.



3. Που μεταφέρεται το περιεχόμενο των μπλε κάδων


Ειδικά οχήματα συλλογής μεταφέρουν τα ανακυκλώσιμα υλικά στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) Ταγαράδων.

Προσωπικό ξεχωρίζει το είδος του χαρτιού και διαχωρίζει τα υλικά συσκευασίας. Στη συνέχεια τα ανακυκλώσιμα υλικά που χωρίζονται, συμπιέζονται και δεματοποιούνται, προκειμένου να εκποιηθούν ως δημόσιο υλικό. Στη Θεσσαλονίκη κάθε μήνα συγκεντρώνονται 400 τόνοι χαρτιού και 100 τόνοι υλικών συσκευασίας, ωστόσο η τάση είναι αυξητική.



Θέλουμε να πυκνώσει το δίκτυο των μπλε κάδων


Είναι γεγονός ότι τους μπλε κάδους δεν τους βρίσκουμε ακριβώς κάτω από το σπίτι μας, όπως βρίσκουμε αυτούς για τα οργανικά απορρίμματα. Αν όμως θεωρήσουμε ότι σε ακτίνα μισού ή ενός χιλιομέτρου δεν υπάρχει μπλε κάδος, μπορούμε κάλλιστα να τηλεφωνήσουμε στα γραφεία του Συνδέσμου και βέβαια στην διεύθυνση του ΚΔΑΥ στους Ταγαράδες. Οι υπεύθυνοι θα μας ενημερώσουν για το πλησιέστερο σημείο, όπου υπάρχει ο μπλε κάδος και εάν όντως δεν υπάρχει είναι βέβαιο ότι θα τοποθετήσουν άμεσα. (2310 508800 γραφεία Συνδέσμου ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης και 23920 91920 ΚΔΑΥ).



Τι κερδίζω με την ανακύκλωση

Τα οφέλη με την ανακύκλωση δεν είναι μόνο άμεσα οικονομικά, είναι κυρίως περιβαλλοντικά. Με την ανακύκλωση ωστόσο πετυχαίνουμε:

-Να επαναχρησιμοποιήσουμε πρώτη ύλη από αυτά τα απορρίμματα που επρόκειτο να ταφούν με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούμε λιγότερο φυσικούς πόρους της γης και να καταναλώνουμε λιγότερη ενέργεια.

-Να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής μας

-Να μειώσουμε τον όγκο των απορριμμάτων τα οποία καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) με αποτέλεσμα να επιμηκύνεται ο χρόνος ζωής τους.

-Να εξοικονομήσουμε πρώτες ύλες και ενέργεια

-Να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας

-Να προκύψουν συναλλαγματικά οφέλη για τη χώρα μας

-Με την ανακύκλωση του χαρτιού για παράδειγμα γλιτώνουμε τα δάση, ενώ με το πλαστικό χρησιμοποιούμε λιγότερο πετρέλαιο, δεδομένου ότι η πλαστικές ύλες είναι παράγωγα του.



Τι χάνω αν δεν κάνω ανακύκλωση

-Το πρώτο και σημαντικότερο είναι ότι υποβαθμίζουμε το φυσικό περιβάλλον

-Εξαντλούμε γρηγορότερα τους φυσικούς πόρους της γης με οδυνηρές συνέπειες για τις επερχόμενες γενιές

-Γεμίζουμε τη επιφάνεια της γης με υλικά που φαίνονται άχρηστα, αλλά στην ουσία είναι χρήσιμα και πολύτιμα

-Επιβαρύνουμε στο πολλαπλάσιο τους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, συμβάλλοντας στη μικρότερη δυνατή διάρκεια ζωή τους



Εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων


Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ανακύκλωσης των μπλε κάδων, ο πρόεδρος του Συνδέσμου ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης Γιάννης Ζουρνάς, εξήγησε ότι στην ουσία πρόκειται για ένα νέο σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων, για το οποίο όπως είπε, υπογράφηκε σύμβαση μεταξύ του Συνδέσμου ΟΤΑ και της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, (ΕΕΑΑ) στο πλαίσιο του νόμου 2939/2001, προκειμένου οι ποσότητες των ανακυκλώσιμων υλικών να αυξηθούν όσο το δυνατό περισσότερο.
ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ XARISETO.GR

===========================
THRIFT STORE (ΧΑΡΙΣΟΜΑΓΑΖΟ) Ανοιχτο 15:00 εψς 23:00 ΕΚΤΟΣ Κυριακης

CU: 6945.175598 , Τηλ: 231.2.203040

Χρωστάω γραμ/μα : dianeira
ΒΟΗΘΟΣ ΜΕΛΩΝ

Άβαταρ μέλους
Νάντια
Banned member !!
Banned member !!
90 55
Δημοσιεύσεις: 2910
Εγγραφή: 17 Μαρ 2008, 21:36
Νομός κατοικίας: Ν. Θεσσαλονίκης
Τοποθεσία: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Επικοινωνία:

Στα... Άδυτα των μπλε κάδων (Λάθη κατά τη χρήση τους)

Δημοσίευση από Νάντια » 26 Φεβ 2009, 18:04

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
Στα... Άδυτα των μπλε κάδων


"Το ΟΙΚΟ της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ έκανε «βουτιά» σε δεκάδες κάδους σε όλη την Αθήνα και έμαθε... από τα λάθη μας."

Αυτή είναι η αρχή από ένα ενδιαφέρον άρθρο που βρήκα σε σχέση με τη ορθή χρήση των μπλέ κάδων που χρησιμοποιούνται για την ανακύκλωση συσκευασιών
Το άρθρο μπορεί κανείς να βρει αυτούσιο στη διεύθυνση
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_arti ... 09_1288092
ενώ το κείμενό του απομονωμένο ακολουθεί παρακάτω

Εικόνα
Φαίνεται πως μετά από πέντε χρόνια «γνωριμίας», η σχέση μας με την ανακύκλωση συσκευασιών παραμένει ένα μυστήριο. Οι περισσότεροι από εμάς δεν ξέρουν τι ακριβώς πετάμε στους μπλε κάδους και πώς. Αφού διαπιστώσαμε ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη, συντάξαμε τον οδηγό του καλού ανακυκλωτή. Καλή επιτυχία.
ΤΑ ΠΙΟ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΑ ΛΑΘΗ

1. Βρόμικες συσκευασίες
Είναι ένα λάθος που εντοπίσαμε σχεδόν σε όλους τους κάδους. Μπουκάλια μισογεμάτα με χυμούς και αναψυκτικά, κεσεδάκια με απομεινάρια από γιαούρτι, σκεύη αλουμινίου από έτοιμα αγορασμένα γεύματα -με το φαΐ που περίσσεψε-, συσκευασίες με το λάδι που έχει μείνει από το περιεχόμενό τους, καλαμάκια με το σουβλάκι που δεν φάγαμε και πολλά άλλα. Το πρόβλημα που δημιουργείται από αυτά είναι ότι αυξάνουν το μικροβιακό φορτίο στα εργοστάσια διαλογής και έτσι εκτίθενται σε κίνδυνο οι εργαζόμενοι σε αυτά. Η λύση δεν είναι βέβαια να σαπουνίσουμε τη συσκευασία - μη γινόμαστε υστερικοί ούτε σπάταλοι στο νερό. Ενα μικρό ξέπλυμα ή ένα σκούπισμα με τις χαρτοπετσέτες που χρησιμοποιήσαμε είναι αρκετό.

2. Σφιχτοδεμένες σακούλες
Η λογική των μπλε κάδων θέλει τα σκουπίδια χύμα. Bέβαια, κάτι τέτοιο θα είχε νόημα αν άδειαζαν τους κάδους κάθε μέρα και δεν σωρεύονταν σακούλες με ανακυκλώσιμα γύρω και έξω από αυτούς. Με τα προβλήματα που υπάρχουν, όμως, στην αποκομιδή, μπορούμε να ελιχθούμε ανάλογα με την περίπτωση. Αν πετύχουμε τον κάδο άδειο, αδειάζουμε μέσα τη σακούλα με τα ανακυκλώσιμα. Αν είναι γεμάτος, την αφήνουμε επάνω στο σωρό με κάποιο χαλαρό δέσιμο, για να μη χυθεί στο δρόμο το περιεχόμενο και να είναι εύκολο να ανοίξει από τον υπάλληλο στο κέντρο διαλογής.

3. Ελλιπής διαχωρισμός

Για να λειτουργήσει εύρυθμα η αλυσίδα της ανακύκλωσης, είναι καλύτερα να πετάμε τα υλικά όσο πιο διαχωρισμένα γίνεται. Με άλλα λόγια, όταν υπάρχει χαρτί ενωμένο με πλαστική μεμβράνη ή με σκληρό πλαστικό, όπως συμβαίνει σε διάφορα παιχνίδια, καλλυντικά ακόμα και στο πακέτο των τσιγάρων, ας κάνουμε τον κόπο να τα διαχωρίσουμε. Το ίδιο ισχύει και για τα γυάλινα μπουκάλια (και όχι απαραίτητα τα πλαστικά) που έχουν πλαστικά ή μεταλλικά καπάκια, αλλά και για το χαρτί της σοκολάτας, που δεν πρέπει να το τσαλακώνουμε μαζί με το αλουμινόχαρτο.

4. Λάθος υλικά
Αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα, γιατί πολλοί συνεχίζουν να πετούν τα αποφάγια και άλλα ακατάλληλα υλικά στην ανακύκλωση συσκευασιών. Το να πετάμε οργανικά είδη, τα οποία «δηλώνουν» την ύπαρξή τους με μια έντονη μυρωδιά, είναι η αιτία ή η δικαιολογία που χρησιμοποιούν οι δήμοι για να αδειάζουν τους μπλε κάδους με τα κοινά απορριμματοφόρα. Δεν είναι όμως μόνο τα αποφάγια. Οι κάδοι είναι γεμάτοι από διάφορα άλλα υλικά: μικρά έπιπλα, ρούχα, αφρολέξ, μπουκάλια μπίρας -που, όπως είναι γνωστό, επιστρέφονται και μάλιστα με αντίτιμο και ξαναχρησιμοποιούνται-, αποτσίγαρα, προφυλακτικά, βιοδιασπώμενες σακούλες. Ακόμα και μαρμάρινο νεροχύτη εντοπίσαμε!

5. Ογκώδη αντικείμενα
Είναι συνηθισμένο να βλέπουμε κάδους γεμάτους μέχρι επάνω με λίγες χαρτόκουτες. Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν οι κάδοι βρίσκονται κοντά σε καταστήματα που παραλαμβάνουν εμπορεύματα και πρέπει μετά να ξεφορτωθούν τις κούτες. Σε κάποιο σημείο μάλιστα, στου Ζωγράφου, όπου υπάρχουν πέντε κάδοι σε παράταξη, έμαθα ότι εξυπηρετούν κυρίως ένα μαγαζί: το μανάβικο που βρίσκεται πίσω τους. «Τώρα πια δεν έχουμε ξύλινα τελάρα που επιστρέφονται και γεμίζουμε χαρτόκουτες. Ε, αντί να τις πετάμε στα κοινά σκουπίδια, ζήτησα από τον δήμο να φέρει την ανακύκλωση», μας εξομολογήθηκε ο μανάβης. Πολύ καλά έκαναν και οι δύο, όμως με ένα άλλο μεγαλύτερο σε χωρητικότητα δοχείο ανακύκλωσης, που θα είναι μόνο για χαρτί, και με τις κούτες να μπαίνουν μέσα τσακισμένες, δεν θα χρειάζονταν τόσοι μπλε κάδοι - που όπως διαπιστώσαμε λείπουν από την υπόλοιπη γειτονιά.
Εικόνα

ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΤΗ
ΤΙ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΠΕΤΑΞΟΥΜΕ

. Να είναι άδειες από τροφές και υγρά.
. Να τις ξεπλύνουμε, αν χρειαστεί, ώστε να μην έχουν υπολείμματα τροφών, λάδια κ.λπ.
. Να τσακίζουμε τις χαρτόκουτες για να μην πιάνουν όλο το χώρο.
. Οταν υπάρχει χώρος, να ρίχνουμε χύμα τις συσκευασίες και όχι μέσα σε σφιχτοδεμένες σακούλες, για να βοηθάμε τη διαδικασία του διαχωρισμού στο εργοστάσιο.
. Στους φακέλους για εύθραυστα αντικείμενα -αυτούς που έχουν πλαστική επένδυση με τις φουσκαλίτσες αέρα για ασφάλεια- είναι καλύτερα να διαχωρίζουμε μόνοι μας το χαρτί από το πλαστικό. Στην ίδια λογική, βγάζουμε τα καπάκια από τις γυάλινες συσκευασίες - στις πλαστικές δεν έχει μεγάλη σημασία γιατί διαχωρίζονται αργότερα στη διαδικασία ανάκτησης.
. Να συμπιέζουμε τα πλαστικά μπουκάλια, όταν μπορούμε, για να εξοικονομούμε χώρο.
. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να πετάμε σπασμένα τζάμια ή καθρέφτες, γιατί η διαλογή γίνεται στο χέρι και είναι επικίνδυνο για τους εργάτες.

ΤΙ ΔΕΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ

. Τα υλικά που ανήκουν σε άλλα συστήματα ανακύκλωσης: μπαταρίες, κάθε είδους ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, ελαστικά, μέταλλα, ρούχα, παπούτσια, πλαστικά δοχεία από λάδια αυτοκινήτων ή από φυτοφάρμακα, οικοδομικά υλικά, στρώματα, παλιά έπιπλα, την παλιά δερμάτινη τσάντα, τα οργανικά υπολείμματα των τροφών, τα κλαδιά από τα δέντρα.
. τις βιοδιασπώμενες σακούλες (αυτές θεωρούνται συμβατικά σκουπίδια και δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα στην ανακύκλωση. Είναι καλύτερα να τις χρησιμοποιούμε στα κοινά σκουπίδια γιατί, όταν η σακούλα διασπάται, επιταχύνεται ο χρόνος αποδήμησης).
. τα μικρά χαρτάκια, εισιτήρια και σκισμένες σελίδες (όχι γιατί δεν ανακυκλώνονται, αλλά επειδή δεν έχει μεριμνήσει η ΕΕΑΑ για την ανακύκλωσή τους).
. Αποτσίγαρα από έτοιμα ή από στριφτά τσιγάρα.
. Χρησιμοποιημένες χαρτοπετσέτες και χαρτομάντιλα.

ΤΙ ΠΕΤΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ
. Χαρτιά: κουτιά από τσιγάρα, λογαριασμούς, εφημερίδες, βιβλία, χαρτοκιβώτια όλων των ειδών, όλα τα περιοδικά, ακόμα και αυτά με τις γυαλιστερές σελίδες, όλους τους φακέλους αλληλογραφίας.
. Αλουμινένιες και λευκοσίδηρες συσκευασίες: κουτάκια από αναψυκτικά και μπίρες, κονσέρβες κάθε είδους, σακουλάκια μέσα στα οποία αγοράζουμε τον καφέ, αλουμινένια μπολ μιας χρήσης, τα μεταλλικά ταψάκια μιας χρήσης, το κομμάτι από το αλουμινόχαρτο που χρησιμοποιήσαμε χθες αλλά δεν χρειαζόμαστε πια, μεταλλικά αντικείμενα γραφείου, τα κλειδιά που δεν χρειαζόμαστε κ.λπ.
. Ολες τις γυάλινες συσκευασίες: βαζάκια από τρόφιμα, μπουκάλια από ποτά, από αρώματα, από χυμούς, από φάρμακα κ.λπ.
. Ολες τις πλαστικές συσκευασίες από: αναψυκτικά, λάδι, αποσμητικά, απορρυπαντικά, δοχεία από τις μπογιές που βάφουμε, σακουλάκια από καπνό. Επίσης, τα σπασμένα χαρακάκια του παιδιού, τα νάιλον από το πακέτο των τσιγάρων, το φιλμ περιτυλίγματος από τα τρόφιμα ή τα έντυπα, τα πλαστικά από τα είδη διατροφής (αλλαντικά, τυριά κ.λπ.) που πωλούνται συσκευασμένα στο σούπερ μάρκετ, το κεσεδάκι από το γιαούρτι, το σακουλάκι από το ρύζι ή τα μακαρόνια, το περιτύλιγμα από τις πάνες και όλα τα σχετικά είδη, τη σακούλα από το απορρυπαντικό πλυντηρίου που τελείωσε, τα παλιά γάντια κουζίνας που τρύπησαν κ.λπ.
. Πλαστικά αντικείμενα: κρεμάστρες σπασμένες, την πλαστική κουτάλα που χάλασε, τις πλαστικές σακούλες που δεν θα χρησιμοποιήσουμε, τα πλαστικά εργαλεία γραφείου, τις θήκες από τα CD, τις παλιές κασέτες που δεν ακούμε κ.λπ.
. Συσκευασίες τετραπάκ
. Ξύλινες συσκευασίες: κουτάκια από ποτά ή δώρα, οδοντογλυφίδες, ξύλινες κουτάλες που χάλασαν, κρεμάστρες ρούχων κ.λπ.
. CD, DVD - ανεξάρτητα από το είδος της μουσικής που έχουν.

Εικόνα
ΣΥΜΠΙΕΖΩ:
Τα πλαστικά μπουκάλια του νερού είναι καλό να συμπιέζονται, όπως βλέπετε στη φωτογραφία, προκειμένου να μην πιάνουν χώρο. Στην περίπτωση των μπουκαλιών αυτών δεν χρειάζεται να βγάζετε το καπάκι.

ΠΛΕΝΩ:
Πλαστικές συσκευασίες από γιαούρτια, όπως αυτή, αλλά και μπίρες, αναψυκτικά ή άλλα τρόφιμα, θα πρέπει να ξεβγάζονται ώστε να μην έχουν υπολείμματα τροφών, λάδια ή άλλα υγρά.

ΔΕΝ ΣΚΙΖΩ:
Αποκόμματα εισιτηρίων, αποδείξεις, σκισμένες σελίδες και γενικά, χαρτιά που είναι μικρότερα του μεγέθους Α4 δεν ανακυκλώνονται - όχι γιατί δεν γίνεται, αλλά γιατί δεν έχει μεριμνήσει η ΕΕΑΑ για την ανακύκλωσή τους.

ΒΓΑΖΩ ΚΑΠΑΚΙΑ:
Καλό είναι να ξεπλένετε τα γυάλινα μπουκάλια αναψυκτικών ή ποτών, ενώ όταν διαθέτουν μεταλλικά καπάκια, θα πρέπει να τα βγάζετε για να διευκολύνετε τον διαχωρισμό των υλικών.

Στα... Άδυτα των μπλε κάδων
Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΖΑΒΙΤΣΑΝΟΥ,
Φωτογραφίες: ΚΑΝΑΡΗΣ ΤΣΙΓΚΑΝΟΣ
Παρακαλούμε, μόλις ολοκληρώνεται η κίνηση σε μια αγγελία, τα μέλη να επεξεργάζονται το [ΧΑΡΙΖΩ/ΖΗΤΑΩ] σε [ΕΚΛΕΙΣΕ] κ να την κλειδώνουν, προς διευκόλυνση της ομάδας συντονιστών.

(σημείωση: Αυτό θα πρέπει να γίνεται ΑΦΟΥ ευχαριστήσει το μέλος που παρέλαβε)

Άβαταρ μέλους
makis
Διαχειριστής Site
Διαχειριστής Site
Δημοσιεύσεις: 6723
Εγγραφή: 29 Φεβ 2008, 18:19
Νομός κατοικίας: Ν. Θεσσαλονίκης
Δήμος - Κοινότητα: Θεσσαλονίκης
Φύλο: Άντρας
Παπούτσι: 46
Μπλούζα: L
Τραπ. λογ/σμός: Eurobank
Τοποθεσία: ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΝΤΙΓΟΝΙΔΩΝ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Επικοινωνία:

Re: Στα... Άδυτα των μπλε κάδων (Λάθη κατά τη χρήση τους)

Δημοσίευση από makis » 26 Φεβ 2009, 18:38

Μπράβο Ναντια !

πολυ καλο και το ρεπορτάζ , αλλα θελω αυριο να κάνω κατι διορθώσεις
πηρα τηλέφωνο στο 2310508800 και μου ειπαν

ΔΕΝ ΠΕΤΑΜΕ (απο πλαστικό):
κρεμάστρες, cd, dvd,παιχνίδια, καρέκλες κ.τ.λ
αλλα ΜΟΝΟ συσκευασίες πλαστικές !

και δεν υπάρχει πρόβλημα στα μικρα χαρτάκια (ως συνήθως) αλλα καλα ειναι να το αποφεύγεται !

http://www.herrco.gr/web/flash/NEW_herco.swf
ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ XARISETO.GR

===========================
THRIFT STORE (ΧΑΡΙΣΟΜΑΓΑΖΟ) Ανοιχτο 15:00 εψς 23:00 ΕΚΤΟΣ Κυριακης

CU: 6945.175598 , Τηλ: 231.2.203040

Χρωστάω γραμ/μα : dianeira
ΒΟΗΘΟΣ ΜΕΛΩΝ

Άβαταρ μέλους
Νάντια
Banned member !!
Banned member !!
90 55
Δημοσιεύσεις: 2910
Εγγραφή: 17 Μαρ 2008, 21:36
Νομός κατοικίας: Ν. Θεσσαλονίκης
Τοποθεσία: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Επικοινωνία:

Re: Στα... Άδυτα των μπλε κάδων (Λάθη κατά τη χρήση τους)

Δημοσίευση από Νάντια » 26 Φεβ 2009, 22:41

Δεν μπορώ να έχω πιο εξειδικευμένη άποψη για τα επιμέρους
αν κ τα περισσότερα απ' αυτά είναι πολύ σωστά
Απλά μεταφέρω το άρθρο αυτούσιο όπως το βρήκα κ παραθέτω κ την πηγή του
Από 'κει κ πέρα ο καθένας μπορεί να το ψάξει περισσότερο
ώστε να ενημερωθούμε όλοι καλύτερα :mrgreen:
Παρακαλούμε, μόλις ολοκληρώνεται η κίνηση σε μια αγγελία, τα μέλη να επεξεργάζονται το [ΧΑΡΙΖΩ/ΖΗΤΑΩ] σε [ΕΚΛΕΙΣΕ] κ να την κλειδώνουν, προς διευκόλυνση της ομάδας συντονιστών.

(σημείωση: Αυτό θα πρέπει να γίνεται ΑΦΟΥ ευχαριστήσει το μέλος που παρέλαβε)

Άβαταρ μέλους
Νάντια
Banned member !!
Banned member !!
90 55
Δημοσιεύσεις: 2910
Εγγραφή: 17 Μαρ 2008, 21:36
Νομός κατοικίας: Ν. Θεσσαλονίκης
Τοποθεσία: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Επικοινωνία:

Re: Στα... Άδυτα των μπλε κάδων (Λάθη κατά τη χρήση τους)

Δημοσίευση από Νάντια » 27 Φεβ 2009, 09:17

Νάντια έγραψε:ΤΙ ΔΕΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ
. τις βιοδιασπώμενες σακούλες (αυτές θεωρούνται συμβατικά σκουπίδια και δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα στην ανακύκλωση. Είναι καλύτερα να τις χρησιμοποιούμε στα κοινά σκουπίδια γιατί, όταν η σακούλα διασπάται, επιταχύνεται ο χρόνος αποδήμησης).
Από την αρχή είχα κάποιες αμφιβολίες για το συγκεκριμένο αλλά τώρα έχουν κ βάση
Πάνω σε αρκετές από τις βιοδιασπώμενες σακούλες, κάτω από το ειδικό σηματάκι που έχουν,
γράφει οτι ανακυκλώνονται κανονικά. (Το ξαναδιάβασα κ σήμερα) :roll:
Τί παίζει τελικά?
Όποιος μπορεί να το τσεκάρει κ να δώσει επίσημη απάντηση ας το κάνει :wink:
Παρακαλούμε, μόλις ολοκληρώνεται η κίνηση σε μια αγγελία, τα μέλη να επεξεργάζονται το [ΧΑΡΙΖΩ/ΖΗΤΑΩ] σε [ΕΚΛΕΙΣΕ] κ να την κλειδώνουν, προς διευκόλυνση της ομάδας συντονιστών.

(σημείωση: Αυτό θα πρέπει να γίνεται ΑΦΟΥ ευχαριστήσει το μέλος που παρέλαβε)

Άβαταρ μέλους
Tina
Οικονομική στήριξη
Οικονομική στήριξη
59 5
Δημοσιεύσεις: 256
Εγγραφή: 10 Φεβ 2009, 15:05
Νομός κατοικίας: Ν. Αττικής-Πειραιώς
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Στα... Άδυτα των μπλε κάδων (Λάθη κατά τη χρήση τους)

Δημοσίευση από Tina » 27 Φεβ 2009, 10:54

Πολύ ωραίο το άρθρο!

Έχω κι εγώ την ίδια απορία σχετικά με τις βιοδιασπώμενες σακούλες...τόσο καρό τις πετάω στους κάδους ανακύκλωσης... :?
Όπως επίσης δεν καταλαβαίνω καθόλου τη "λογική" του να μην ανακυκλώνονται χαρτιά μικρότερα του Α4!!!! :?: :?: :?:
Σχεδόν όλα όσα πετάω τα σκίζω σε μικρά κομμάτια διότι συνήθως αποτελούν προσωπικά δεδομένα είτε δικά μου είτε κάποιου άλλου.
Τι να τα κάνω δηλαδή;!
Μου φαίνεται ότι με το μπάχαλο που επικρατεί σε αυτή την χώρα τίποτα δε μπορεί να γίνει σωστά! Ακόμα κι όταν ο κόσμος έχει την καλύτερη πρόθεση...
Εικόνα

Άβαταρ μέλους
makis
Διαχειριστής Site
Διαχειριστής Site
Δημοσιεύσεις: 6723
Εγγραφή: 29 Φεβ 2008, 18:19
Νομός κατοικίας: Ν. Θεσσαλονίκης
Δήμος - Κοινότητα: Θεσσαλονίκης
Φύλο: Άντρας
Παπούτσι: 46
Μπλούζα: L
Τραπ. λογ/σμός: Eurobank
Τοποθεσία: ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΝΤΙΓΟΝΙΔΩΝ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Επικοινωνία:

Re: Στα... Άδυτα των μπλε κάδων (Λάθη κατά τη χρήση τους)

Δημοσίευση από makis » 27 Φεβ 2009, 12:21

Στης βιοδιασπώμενες σακούλες της χρησιμοποιώ στην τουαλέτα για "παλιά" χαρτιά υγείας !
Για τα μικρα χαρτια δεν ανακυκλώνονται λογω διαδικασίας περισυλλογής , επειδη περνανε τα σκουπιδια απο μια ΤΑΙΝΙΑ και οι υπαλληλη τα ξεχωριζουν με το χερι ,αρα δυσκολα να μαζευουν και τα μικρα !

Πιστεύω αν είχαμε την παιδεία και την σωστη ενημέρωση οτι θα ανακυκλωνεμε ποιο πολλα υλικα , και δεν θα ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ οι υπάλληλοι να ενενχουν αν μαζι με χαρτι πετάμε και σκουπίδια ! :evil:
ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ XARISETO.GR

===========================
THRIFT STORE (ΧΑΡΙΣΟΜΑΓΑΖΟ) Ανοιχτο 15:00 εψς 23:00 ΕΚΤΟΣ Κυριακης

CU: 6945.175598 , Τηλ: 231.2.203040

Χρωστάω γραμ/μα : dianeira
ΒΟΗΘΟΣ ΜΕΛΩΝ

Άβαταρ μέλους
JOANNA T.
Platinum Member
Platinum Member
Δημοσιεύσεις: 213
Εγγραφή: 14 Απρ 2008, 09:35
Νομός κατοικίας: Ν. Ημαθίας
Τοποθεσία: Νάουσα

Re: Στα... Άδυτα των μπλε κάδων (Λάθη κατά τη χρήση τους)

Δημοσίευση από JOANNA T. » 04 Μαρ 2009, 10:10

Οι βιοδιασπώμενες σακούλες κατασκευάζονται από ... καλαμπόκι!!!!
Είναι αρκετά πιό ακριβές από τις συνηθισμένες πλαστικές (περίπου 3 φορές πάνω η τιμη!) αλλά έχουν τα εξής πλεονεκτήματα:
1) Μετατρέπονται σε λίπασμα μέσα σε 90 ημέρες από την ταφή τους!
2) Βοηθούν στην διατήρηση των φρέσκων λαχανικών για περισσότερο καιρό στο ψυγείο επειδή επιτρέπουν στο περιεχόμενό τους να αναπνέει!!
3) Δεν ρυπαίνουν το περιβάλλον!!!

Αναλυτικότερα...

Πιλοτικό... τέλος για τις σακούλες
Παρασκευή, 11.04.08
Την αρχή του τέλους μιας εχθρικής για το περιβάλλον καταναλωτικής εποχής σηματοδοτεί από τη Δευτέρα η δοκιμαστική περίοδος κατάργησης της πλαστικής σακούλας στα σούπερ μάρκετ των Αθηνών.

Τα πρώτα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά. Οι καταναλωτές πραγματοποιούν έστω και δειλά τα πρώτα «πράσινα» βήματα, ενώ η αγορά απέδειξε αυτό που στην Ελλάδα σπανίως κατανοείται: ότι όταν διαθέτει καθαρό θεσμικό πλαίσιο τότε είναι η πιο αξιόπιστη δύναμη προόδου.

Τα καταστήματα, φυσικά και ηλεκτρονικά, παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 20% στις πωλήσεις των νέων ειδών σακούλας, ενώ οι βιομηχανίες εγκαταλείπουν τους τόνους πλαστικού και μεταστρέφουν την παραγωγή τους.

Οσο για τα σούπερ μάρκετ, τα περισσότερα από αυτά εμφανίζονται έτοιμα για τη μεγάλη αλλαγή. Η εικόνα θα είναι αισθητή ακόμη και στους κάδους… σκουπιδιών. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι μόνο τα καταστήματα του «Carrefour Μαρινόπουλος» προμηθεύονται περίπου 150 τόνους πλαστικής σακούλας κάθε μήνα!

Η αλυσίδα «Βερόπουλος» έχει ήδη αντικαταστήσει πλήρως στα καταστήματά της σε όλο το Λεκανοπέδιο τις πλαστικές με βιοδιασπώμενες σακούλες οι οποίες διανέμονται δωρεάν, καίτοι το σχετικό κόστος αυξάνεται κατά 5%.

«Δεν σκοπεύουμε να περάσουμε το επιπλέον κόστος στα προϊόντα μας. Ετσι κι αλλιώς είναι πολύ ακριβότερη η βιοδιασπώμενη και θα ήταν σε βάρος του πελάτη», λέει από την πλευρά της στον ΕΤ η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του «Σκλαβενίτη» Μελίνα Βαρούτσικου, που εξηγεί ότι στα ετήσια έξοδα για την αγορά της «πράσινης» σακούλας θα προστεθούν 500 χιλιάδες ευρώ.

Τα σούπερ μάρκετ «Γαλαξίας» και «DIA» δεν έχουν καταλήξει εάν θα παρέχουν δωρεάν τις νέες σακούλες στους καταναλωτές. Την ίδια στιγμή αρκετά σούπερ μάρκετ ρίχνουν στη «μάχη» κατά της πλαστικής τσάντας και εκείνη της πολλαπλής χρήσης, φτιαγμένη από πλαστικό ή πανί που θα δίνεται σε τιμή κόστους, από 0,60 έως 0,90 ευρώ η μία. Αρκετοί υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη λύση είναι πιο οικονομική για τους καταναλωτές αλλά και πιο οικολογική, αφού οι τσάντες αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά και ξανά, ώστε τίποτα να μην καταλήγει στο περιβάλλον. «Οι καταναλωτές με αυτόν τον τρόπο μπορούν να κάνουν τα ψώνια τους για έναν ολόκληρο χρόνο με μηδενική επιβάρυνση για το περιβάλλον», τονίζει στον ΕΤ ο γενικός διευθυντής πωλήσεων της «Μετρό» Χριστόφορος Γκόκας, που θα δίνει μόνο πολλαπλής χρήσης και καθόλου βιοδιασπώμενες.
Οι αλυσίδες βεβαίως βλέπουν με θετικό μάτι το ενδεχόμενο να προωθήσουν αυτή την πρωτοβουλία και στα υπόλοιπα καταστήματά τους εκτός των ορίων του Δήμου Αθηναίων, για τα οποία ισχύει το μνημόνιο συνεργασίας.

«Πράσινη» στροφή των καταναλωτών

Υπεύθυνη του διαδικτυακού οικολογικού καταστήματος Ecofamily η κυρία Λυδία Σαπουντζάκη επισημαίνει ότι η ζήτηση για τις βιοδιασπώμενες σακούλες από πατάτα ή καλαμπόκι έχει αυξηθεί κατά 20% από τις αρχές του έτους. Οι πελάτες που επισκέπτονται το διαδικτυακό της κατάστημα, ιδιώτες και επαγγελματίες, επιλέγουν τις «οργανικές λύσεις» στο θέμα της σακούλας. «Η ανταπόκριση του κόσμου είναι εντυπωσιακή και η ευαισθητοποίησή του πάνω στα οικολογικά ζητήματα, εμφανής, αφού ολοένα και περισσότεροι ζητούν να ενημερωθούν ή και να προμηθευτούν φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα», λέει στον ΕΤ η κ. Σαπουντζάκη. Οσο για τις ηλικίες που προτιμούν «πράσινα» προϊόντα, ο κ. Γιώργος Βασιάδης, ιδιοκτήτης καταστήματος με οικολογικά είδη στο Σύνταγμα, εξηγεί ότι «το στοίχημα είναι να φέρουμε τους ανθρώπους από 15 έως 35 ετών κοντά σε αυτόν τον τρόπο ζωής». Τα καταστήματα προμηθεύονται τις βιοδιασπώμενες σακούλες από χώρες όπως η Αγγλία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Αυστρία. Περιέχουν καλαμπόκι ή πατάτα αλλά και χημικές ουσίες ώστε να μπορούν να «μοιάζουν» με σακούλες. «Το στοιχείο αυτό είναι που δεν τις κάνει 100% οικολογικές. Το στοίχημα είναι όταν ο καταναλωτής πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ να λέει “όχι ευχαριστώ” στην πλαστική και να επιλέγει μια πάνινη», λέει ο κ. Βασιάδης. Η τιμή των βιοδιασπώμενων τσαντών, βεβαίως, είναι σχεδόν διπλάσια από τις πλαστικές. Αυτό, όμως, δεν εμποδίζει τους ευαισθητοποιημένους πολίτες, όπως λέει η κ. Σαπουντζάκη, «να επιμένουν… οικολογικά».

Τροφή για μικρο-οργανισμούς

Συναρπαστική είναι η αντίδραση της αγοράς στην προοπτική κατάργησης της πλαστικής σακούλας. Βιομηχανίες που δραστηριοποιούνταν στην κατασκευή πλαστικής σακούλας αναπροσάρμοσαν γρήγορα τις προτεραιότητές τους και ετοιμάζονται να «πλημμυρίσουν» την αγορά με νέες, βιοδιασπώμενες.

Μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες παραγωγής πλαστικού, που προμηθεύει με τσάντες ταμείου τα σούπερ μάρκετ, έκανε ήδη στροφή προς τη «νέας γενιάς» σακούλα. Η ΠανΧαρτ είχε εφαρμόσει δοκιμαστικά την τεχνολογία παραγωγής της βιοδιασπώμενης σακούλας και το 2005, όταν η σχετική ζήτηση ήταν ακόμη μηδενική. Τώρα οι προοπτικές είναι πολύ πιο θετικές.

Η παραγωγή της «παραδοσιακής» πλαστικής σακούλας με αυτή της βιοδιασπώμενης δεν διαφέρει ως προς τα τεχνικά μέσα που χρησιμοποιούνται. «Ολα ξεκινούν με τους κόκκους πλαστικού που αγοράζουμε από πετροχημικά εργοστάσια, κυρίως του Βελγίου και της Γερμανίας. Οι κόκκοι αυτοί περνούν από ένα θερμικό μηχάνημα ώσπου να λιώσουν και στη συνέχεια μετατρέπονται σε φιλμ πλαστικού, που τυλίγεται σε ρολό. Υστερα το ρολό πλαστικού περνά από τις κοπτικές μηχανές κι έτσι έχουμε το τελικό προϊόν, την κλασική πλαστική σακούλα», περιγράφει ο Χάρης Πανόπουλος.

Η διαφορά
«Η βιοδιασπώμενη σακούλα κατασκευάζεται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, στα ίδια μηχανήματα. Η διαφορά βρίσκεται στο πρώτο στάδιο παραγωγής. Προσθέτουμε στους κόκκους πλαστικού ένα ειδικό υλικό (διασπαστής), σε αναλογία 2 προς 100. Αυτό έχει την ιδιότητα να διασπά σταδιακά τις «ίνες» του πλαστικού και, με τη βοήθεια της υγρασίας, να το μετατρέπει σε τροφή για τους μικροοργανισμούς, όπως ακριβώς γίνεται με όλα τα φυσικά απόβλητα, παραδείγματος χάρη με τα ξύλα, τα φύλλα κ.λπ.» εξηγεί.

Ο χρόνος ζωής της βιοδιασπώμενης σακούλας κυμαίνεται μεταξύ 12 και 24 μηνών ενώ κοστίζει 0,015 ευρώ το τεμάχιο. «Προτιμήσαμε να παράγουμε πλαστικές βιοδιασπώμενες σακούλες αντί για υδροβιοδιασπώμενες, διότι οι τελευταίες απαιτούν για να παραχθούν μεγάλες ποσότητες αμύλου (καλαμπόκι, πατάτα), που δεν προσφέρεται στη χώρα μας και έχει δεκαπλάσιο κόστος», τονίζει ο κ. Χάρης Πανόπουλος.



Μαρία Κόλλια, Εύη Απολλωνάτου

Ελεύθερος Τύπος
Εικόνα

Άβαταρ μέλους
Νάντια
Banned member !!
Banned member !!
90 55
Δημοσιεύσεις: 2910
Εγγραφή: 17 Μαρ 2008, 21:36
Νομός κατοικίας: Ν. Θεσσαλονίκης
Τοποθεσία: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Επικοινωνία:

Re: Στα... Άδυτα των μπλε κάδων (Λάθη κατά τη χρήση τους)

Δημοσίευση από Νάντια » 04 Μαρ 2009, 11:01

Καλά όλα αυτά (κ πολύ πολύ χρήσιμα :wink: )
αλλά τελικά τι γίνεται με τις βιοδιασπώμενες σακούλες κ την ανακύκλωση?

Της κάνουν ας πούμε "κακό"?
Αν δηλαδή μπει βιοδιασπώμενο πλαστικό μαζί με τα υπόλοιπα προς ανακύκλωση
δημιουργείται πρόβλημα?
Καταστρέφει την παρτίδα ας πούμε? :?
Αν βρει κανείς κάτι ας μας πει γιατί είναι... ζήτημα
Όχι να ανακυκλώνουμε δηλαδή τις συσκευασίες κ να το "ακυρώνουμε" με τις σακούλες
Χαζομάρα...

Υγ. Όσο για τα μικρά χαρτάκια που λέγαμε, να διευκρινίσω κάτι
Δεν ανακυκλώνονται στους μπλέ κάδους μικτών υλικών,
ανακυκλώνονται όμως κανονικά στους μπλε κάδους συλλογής χαρτιού
Μη μπερδευόμαστε
Απλά στους πρώτους, επειδή όπως έχω ξαναπεί, στην Ελλάδα γίνεται χειροδιαλογή,
είναι προφανές οτι ο εργάτης μέσα στον όγκο των ανακατεμένων απορριμάτων
είναι δυνητικά αδύνατον να ξεχωρίσει κ τα μικρά χαρτάκια ένα ένα.

Τώρα στις πόλεις που έχουν μόνο μικτούς κάδους τί μπορεί να γίνει?
Όταν βρέθηκα κάποια στιγμή σε μια τέτοια πόλη, έβαζα χωριστά τα μικρά χαρτάκια
σε ένα χάρτινο φάκελο (όποτε είχα έναν τέτοιο για πέταμα) ή μια χαρτοσακούλα,
τα έκλεινα κ απ'έξω έγραφα, πχ. με μαρκαδόρο, "Μόνο Χαρτί".
Αφού στο τέλος φτάνουν σε άνθρωπο, ε, μπορεί να το διαβάσει, τί στο καλό!
:lol:
Αυτά
Παρακαλούμε, μόλις ολοκληρώνεται η κίνηση σε μια αγγελία, τα μέλη να επεξεργάζονται το [ΧΑΡΙΖΩ/ΖΗΤΑΩ] σε [ΕΚΛΕΙΣΕ] κ να την κλειδώνουν, προς διευκόλυνση της ομάδας συντονιστών.

(σημείωση: Αυτό θα πρέπει να γίνεται ΑΦΟΥ ευχαριστήσει το μέλος που παρέλαβε)

Άβαταρ μέλους
Angelopsaro
new member
new member
1
Δημοσιεύσεις: 7
Εγγραφή: 15 Μαρ 2010, 10:43
Νομός κατοικίας: Εκτός Ελλάδας
Επικοινωνία:

Re: Στα... Άδυτα των μπλε κάδων (Λάθη κατά τη χρήση τους)

Δημοσίευση από Angelopsaro » 16 Μαρ 2010, 09:18

Ρε παιδια, η Νάντια λέει οτι ανακυκλώνουμε κρεμάστρες και cd στο μπλε κάδους πολυχρήσης στην αρχή του άρθρου , ενώ ο μάκης στην υπογραφή του λέει
ΔΕΝ ΠΕΤΑΜΕ (απο πλαστικό):
κρεμάστρες, cd, dvd,παιχνίδια, καρέκλες κ.τ.λ
αλλα ΜΟΝΟ συσκευασίες πλαστικές !
δηλαδή?

Απάντηση

Επιστροφή στο “Επανάχρηση - Ανακύκλωση”